fbpx

Podpredsednik slovaškega parlamenta Figel o skupnih vrednotah Slovenije in Slovaške

Ján Figeľ z ženo (foto: osebni arhiv)

Podpredsednik slovaškega parlamenta in predsednik Krščansko-demokratskega gibanja (KDH) Jan Figel je na novinarski konferenci spregovoril o tem, kako je Slovaška v ustavi ohranila zakonsko zvezo in kako to pomaga obstoju tradicionalne družine.

Figel je v intervjuju za Novo24TV dejal, da imamo Slovenci in Slovaki veliko skupnega. “Vi, Slovenci, ste nam, Slovakom, večkrat pomagali,” je izpostavil. Slovenija je namreč po njegovih besedah pomagala njihovi državi pri vstopu v NATO in EU, prav tako pa smo jim na pomoč priskočili tudi pri pogajanjih o vstopu Slovaške v evroobmočje in schengen.

“To nedeljo imate referendum. Rezultat tega referenduma bo pomemben ne samo za Slovenijo, ampak tudi za Evropo. Prihajam, da bi vam izrazil zahvalo in solidarnost našega naroda,” je v intervjuju še poudaril podpredsednik slovaškega parlamenta.

Novinarska konferenca se je odvijala v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa, gostila pa sta ga Inštitut Jožeta Pučnika ter Inštitut Janeza Evangelista Kreka.

Družino zapisali v ustavo
Slovaški poslanec Figel je pojasnil, da je tradicionalna družina z mamo, očetom in otrokom za njih tako sveta, da so to, kar piše v zakonu, vpisali tudi na ustavno raven. Odločitev je bila sprejeta s širokim soglasjem in je prejela kar 102 glasov slovaških poslancev: “Na tem temelju smo nato urejali celotno družinsko zakonodajo. Družina je temeljna celica, ki vpliva na celotno družbo.”

Za uspešnim gospodarstvom stoji uspešna družina
Pred dvema letoma je Figel sodeloval tudi na Hrvaškem, kjer so na referendumu glasovali o tem pomembnem vprašanju. “Prepričan sem, da so osnovne teme 21. stoletja: družina, svoboda in demokracija. Če je uspešna družina, je uspešna tudi tudi ekonomija.” Po Figelovem trdnem prepričanju se namreč preko družine odvijajo vse vitalne družbene zadeve.

Država mora zaščititi otroke
Pravica vsakega otroka je, da ima očeta in mamo, kar je tudi mednarodno priznana pravica: “Odnosi v družini so pomembni za otrokov osebnostni razvoj. Država mora ščititi najšibkejše in to so otroci. So prihodnost dežele in naroda.

Za konec je poslanec Fidel vsem Slovencem zaželel dvojno praznovanje božiča, ki je povezano z zmago na referendumu. “Naj bo ta božič za družino in otroke, saj je rojstvo Božjega otroka povezano s to pomembno temo,” je še zaželel vsem Slovencem pri njihovi odločitvi na referendumu.

N. K.