Aleš Hojs je bil danes žrtev fizičnega napada in groženj

Nekdanji notranji minister je uspel ujeti nekaj slik napadalca. Vir: Twitter.

Nekdanji notranji minister Aleš Hojs si je danes zjutraj v enem od ljubljanskih lokalov naročil kavo. Sestal se je z nekdanjim ameriškim veleposlanikom v Sloveniji Josephom Mussomelijem, s katerim je ohranil dobre odnose tudi po tem, ko je ta že zapustil Slovenijo. Nato je nekdanjega notranjega ministra prepoznal nek, bojda, reden gost lokala in ga fizično napadel. 

“Na jutranji kavi z nekdanjim ameriškim ambasadorjem Mussomelijem, ko pristopi neznanec, mi začne groziti, me napade, nato pa zbeži,” je Hojs zapisal na Twitterju.

Hojs je v pogovoru z nami povedal, da je k sosednji mizi prisedel nek gospod, ki ga je sprva le bežno opazil. Omenjeni gospod je nato vstal, česar Hojs sam ni videl, nato pa natočil vodo, pristopil do njune mize in nekdanjemu notranjemu ministru začel groziti s fizičnim nasiljem in verbalno “naj se le pazi”. Da je šlo eksplicitno za politični napad potrjujejo besede napadalca, saj je Hojsu očital njegovo delo v času mandata prejšnje vlade. “Polil mi je vodo po glavi, po obleki, potem pa je iz lokala zbežal. Uspel sem dobiti nekaj slik, sicer se napadalec slabo vidi,” je povedal Hojs.

Slike, ki jih pripenjamo v članek, je nekdanji notranji minister nato objavil na spletu. Če napadalca prepoznate, bodo ljubljanski policisti zagotovo veseli informacij o njem.

Nekdanji notranji minister je nato poklical policijo. Besede, ki jih je zapisal na Twitterju, je potrdil tudi v pogovoru: “Policija je prišla zelo hitro. Zelo korektno in profesionalno je naredila zapisnik.” 

Hojs je nato dodal, da policija ne bi smela imeti težkega dela s prijetjem nasilnika. “Strežba mi je povedala, da gre za dokaj rednega gosta lokala, tako da ne bi smelo biti težav.”

Nekdanjega veleposlanika v Sloveniji se napadalec ni lotil. Kot pojasnjuje Hojs, verjetno zato, ker niti ni vedel, da gre zanj.

Bodo organi pregona reagirali tako hitro kot pri Niki Kovač?
Spomnimo, pred časom je bila žrtev napada tudi provladna nevladnica Nika Kovač, ki je napad prijavila policiji, ta pa je z bliskovito akcijo njenega napadalca prijela, sodstvo pa s hitrostjo, ki nikakor ne pritiče lastnemu slovesu, slovi namreč po hudih zamudah, napadalca obsodilo na 5 let zaporne kazni. Med napadom in izrekom kazni je minilo le nekaj več kot štiri mesece.

“Mislim, da napadalca ne bi smelo biti problem identificirati oz. prijeti […] bomo videli, če bo sodstvo tako učinkovito, kot je bilo pri gospe Niki Kovač, je povedal Hojs.

Gal Kovač