Aleš Primc: “Če bo pitna voda zastrupljena, je 50 ali 100 let ne bo mogoče očistiti!”

Aleš Primc (Foto: Nova24TV)

“Zastrupitve pitne vode, ki nam priteče iz ljubljanskih pip, ne smemo dovoliti! In v zadnjem času, v zadnjem mesecu, se je izkazalo, da vlada ne bo zaščitila vode. Tudi inšpektorat ne bo zaščitil vode in prav tako ne ministrstvo za naravne vire in prostor. Sodba v zvezi z Jankovićem v zadnjem tednu pa je prav tako potrdila, da tudi na sodišča ni mogoče računati. Edini, ki lahko zaščitimo čisto pitno vodo, smo mi, zato vabljeni na shod,” je v Temi dneva pozval Aleš Primc. 

V drugem delu zadnje Teme dneva je novinarka Aleksandra Jug gostila borca proti Jankovićevemu uničevanju podtalnice Aleša Primca. Jugova: “Ponedeljek, 26. junija 2023, ob 14.30 bo pred ljubljansko mestno hišo peti veliki shod za zaščito pitne vode, za dostop do zdravnika in proti nasilju Zorana Jankovića. Organizatorji pozivajo, da se ga nujno udeležite, saj lahko samo ljudje zaščitimo vodo v naših pipah. Sedaj imamo vodo še čisto, zato se moramo potruditi, da takšna tudi ostane. Janković, vlada in mediji delajo vse, da se ljudje ne bi zanimali za gradnjo nevarnega kanalizacijskega cevovoda, ki grozi, da bo zastrupil 90 odstotkov ljubljanske vode.” Kot je še dejala, je dolžnost vsakega izmed nas, ki se zavedamo, za kako nevarno stvar gre, da naredimo vse za osveščenost ljudi. Organizatorji shoda pozivajo, da moramo skupaj premagati apatijo in zaščitimo našo vodo.

V studiu je tokrat gostila organizatorja shoda Primca. Jugova je spomnila, da gre za peti tovrstni shod. “Ste v tem času kaj dosegli?” je vprašala. Primc: “Zelo veliko, zahvaljujem se vsem, ki so v tem času prihajali pred magistrat in vse vabim, da ta ponedeljek, 26. junija, ob 14.30 množično ponovno pridemo že petič pred magistrat.” Ogromno smo dosegli: odzvala se je predsednica države, podprlo jih je ogromno število strokovnjakov, oglasili so se zdravniki itd. Dejavnost sproža ogromno število debat v javnosti na to temo. Če jih pred magistratom ne bi bilo, se o teh stvareh sploh ne bi govorilo. In ko se sprožajo debate na to temo, se do tega čedalje več ljudi opredeljuje in pove, da zadeve ne podpirajo. Zastrupitve pitne vode, ki priteče iz ljubljanskih pip, ne smemo dovoliti. In v zadnjem času, v zadnjem mesecu, se je izkazalo, da vlada ne bo zaščitila vode.

Tudi inšpektorat je ne bo zaščitil in prav tako ne ministrstvo za naravne vire in prostor. Sodba v zvezi z Jankovićem v zadnjem tednu pa je prav tako potrdila, da tudi na sodišča ni mogoče računati. Edini, ki lahko zaščitijo čisto pitno vodo, so ljudje. Kot je spomnila Jugova, je situacija nenavadna, saj je prav tedanja leva opozicija močno podpirala referendum za čisto pitno vodo pod okriljem Inštituta 8. marec, zato je sila nenavadno, da se Golobova vlada ne upre tej skrajno sporni zadevi. Primc si zadeve ne zna razlagati drugače kot tako, da je bil referendum o vodi političen projekt za sesutje vlade Janeza Janše. Prav tako tudi ne more drugače razumeti opisa pravice do čiste pitne vode v ustavo, katerega pobudnik so prav tako bile leve stranke. “Sedaj, ko gre za resnično zaščito čiste pitne vode, bi ljudje, če bi bili tedaj iskreni, družno stopili skupaj in se ta kanal že zdavnaj ne bi več gradil. Tedaj je šlo očitno za politični projekt, sedaj pa resnično branimo vodo,” je prepričan.

Kanalizacija bo nevarnost predstavljala ves čas, saj 100-odstotno vodotesne cevi ni!
Če se bo voda, ki za Ljubljano predstavlja 90 odstotkov pitne vode, ki priteče iz ljubljanskih pip, zastrupila, potem je naslednjih 50 ali 100 let ne bo več mogoče očistiti! Zajetje namreč ni jezero, ki bi ga bilo mogoče izčrpati. Gre za vodo, ki se pretaka med prodom, kamenčki. Ko se enkrat umažejo s fekalijami ali drugimi nečistočami, jih enostavno ni več mogoče očistiti. Zgodilo bi se trajno onesnaženje ljubljanske podtalnice, nekaj, kar ni mogoče popraviti. “Sedaj je nujno, da vodo, ko je še čista, zaščitimo!” Prav tako se je potrebno zavedati, da če lahko Janković v Ljubljani zastrupi vodo, potem jo lahko katerikoli župan katerekoli občine. Primc je sicer prepričan, da je tudi inšpektorat pod Jankovićevim vplivom. Primc jim je namreč poslal odlično argumentirano pismo Nataše Pirc Musar, a so ga zavrnili, rekoč, da ima v zadevi ključno besedo Janković. Stvar je še posebej zaskrbljujoča, saj je kanalizacija ves čas do neke mere porozna in pušča, ne le v primeru potresa, požara itd. Primc: “Ljudje lahko iz lastnih izkušenj vemo, da povsem vodotesnih cevi ni, pa tudi stroka dopušča določeno puščanje in je zadeva še vedno v skladu s standardi.” Prav tako cevi, ki se vgrajujejo, niso potresno in požarno varne, obenem pa je problematična fiksna vpetost cevi v kineto, saj se teren poseda, torej je govora o nestrokovni gradnji.

Primc, Jug (Foto: Nova24TV)

Domen Mezeg