fbpx

Aleš Primc: Milan Kučan, mi se te ne bojimo!

Vir: Nova24TV

‘Vztrajniki in vztrajnice’ spet dokazujejo, kot vsak četrtek do sedaj, da so si svoje ime zaslužili po pravici. Tudi danes so se zbrali ob 17. uri, kljub slabemu vremenu, ki pa očitno ni vplivalo na število zbranih ljudi in na neomajno sporočilo, ki se glasi: “Ne bomo odnehali, dokler ne pride do sprememb!” V en glas pa so zahtevali tudi lustracijo.

Prvi je spregovoril Anže Logar, ki je vztrajnikom lustracijo tudi obljubil, vendar šele takrat, ko bo prišlo do spremembe oblasti. Dotaknil se je dogajanja v parlamentu, kjer ga je na maratonski seji, na kateri je Karel Erjavec prestal interpelacijo, zmotila izjava predsednika Državnega zbora, da je opozicija grožnja za demokracijo.

V nadaljevanju je govoril tudi o svojih izkušnjah s sodstvom, kjer se iz dneva v dan pri preiskavi bančne luknje sooča s sodnico Dešo Cener. “Kadarkoli ji pošljem zahtevo, naj mi dostavi dokumente z bank, vedno znova dosje roma v roke Deše Cener in Deša Cener vedno znova reče, da ker je zadeva na ustavnem sodišču, ne more odločiti – in tako ostanemo brez dokumentov,” je bil odkrit Logar.

Naslednji je govoril zgodovinar Janez Juhant, ki je spregovoril o nekaterih negativnih vzporednicah med postkomunistični družbami. Izpostavil je primer Slovenije in Poljske, kjer se javnost ravno te dni sooča z dejstvom, da je eden izmed herojev demokratizacije Lech Walensa še v komunističnih časih podpisal, da bo sodeloval s poljsko tajno službo. “Nujen je kulturni upor in zavzetost demokratov, da očistimo preteklost,” je bil jasen Juhant.

Vsi zaradi migrantov, a zaradi različnih razlogov
Nato je spregovoril o protestih, ki so potekali preteklo soboto. “Sicer sta obe skupini demonstrirali zaradi beguncev, a so bili razlogi veliko globlji, kar potrjujejo tudi simboli obeh skupin,” je povedal Juhant in dodal, da je ena skupina skrbela za ohranitev privilegijev, drugi skupini pa je šlo za tisto pravo, domoljubno svobodo.

Aleš Primc: Milan Kučan, mi se te ne bojimo!
Tudi predsednik Odbora 2014, Aleš Primc, je spregovoril o protestih, ki so potekali pretekli vikend. Izpostavil je predvsem vlogo Milana Kučana, ki je po njegovem mnenju prvič po dolgem času popustil in pokazal svoj pravi obraz. “Če ste opazili njegovo govorico, to je govorica najhujšega možnega sovraštva. Milan Kučan je začel vse povprek zmerjati z nacisti, rasisti, fašisti, vsi, ki se z njim ne strinjajo, pa so sovražni. To nas lahko zelo skrbi,” je dejal Primc in v isti sapi dodal, da se ga ne boji, čemur so z glasnimi vzkliki prikimali tudi navzoči.

Nato se je dotaknil tudi Eugenije Carl, ki je zapisala nekatere neresnice o delovanju Odbora 2014, med drugim to, da udeleženci shodov prejemajo denarne nagrade, pogostitve in bone za nakupe v Merkatorju, kar je Primc zavrnil, Carlovo pa pozval na soočenje na javni televiziji.

Ž. K.