Aleš Primc s pobudo o dveh zakonih

Foto: STA

Odbor 2014 bo zbiral podpise za kar dva predloga zakonov – zakon, s katerimi bi uvedli pravosodne spremembe, ter drugi zakon, s katerim bi zaščitili stare starše pred odvzemom otrok. Kot vsak četrtek so vztrajniki svoje nestrinjanje s slovenskim sodstvom danes zopet mirno in dostojanstveno izrazili s shodom pred sodiščem. Nagovorili so jih Ljubo Žnidar, Metod Berlec in Aleš Primc.

”Slovenija ima 45 sodnikov na 100.000 prebivalcev. Avstrija, za primerjavo, pa jih ima samo 19,” je na absurd slovenskega sodstva opozoril Ljubo Žnidar. Na podlagi tako domačih kot tujih kazalcev je stanje v slovenskem pravosodju izredno zaskrbljujoče. Imamo najdražje in najmanj učinkovito sodstvo v EU.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Slovenija je tudi na prvem mestu po kršenju človekovih pravic. Kljub temu, da imamo največ sodnikov na prebivalca v EU, sodni postopki trajajo zelo dolgo, uradna statistika Branka Masleše pa kljub temu kaže, da je povprečen čas reševanja zadev 2,7 meseca. Izredno zaskrbljujoč je tudi nedavni podatek Evropske komisije, da je neodvisnost pravosodja v Sloveniji peta najnižja v Evropski uniji, opozarjajo v Odboru 2014.

Nujne spremembe v sodstvu
Kot menijo v Odboru, je v pravosodju potrebno vzpostaviti učinkovit sistem javnosti, preglednosti in odgovornosti, ki bo omogočil višjo kakovost dela, večjo pravno varnost ter spoštovanje človekovih pravic v pravosodnih postopkih. Zato so v državni zbor vložili tudi predlog zakona o ukrepih za zagotavljanje javnosti, preglednosti in odgovornosti v pravosodju.

Pred sodiščem želeli videti Ferlinca in Krašovca
Aleš Primc
je v svojem nagovoru dejal, da je pred sodiščem med vztrajniki pričakoval dve ključni osebi slovenskega sodstva: tožilca Andreja Ferlinca, ki po novem trdi, da je Janez Janša nedolžen, ter Darka Krašovca, generalnega državnega sekretarja vlade. Ta namreč meni, da so vsi sodniki v Sloveniji pristranski.

Da je zbiranje pred sodiščem še vedno potrebno, meni tako Žnidar kot tudi Metod Berlec. Kot primer je navedel sojenje razvpite Deše Cener proti osamosvojitelju Tonetu Krkoviču. Kot je dejal Žnidar, se bodo vztrajniki pred sodiščem zbirali vse do takrat, dokler Slovenija ne bo svobodna, kulturna in demokratična država.

M. G.