fbpx

Aleš Primc: “Vsaka družba, ki zanemari otroke in družine, zanemari svojo prihodnost”

Foto: Nova24TV

“Mislim, da mi telo počasi sporoča, da se bo potrebno ustaviti. Ampak ta teden je še toliko dela, da se ustaviti enostavno ne morem in ne smem. Zbiramo namreč podpise za spremembe v pravosodju,” o svojem aktivnem udejstvovanju v civilni sferi pravi filozof, politik in borec za pravice otrok Aleš Primc.

Primc pravi, da je cilj njegovega novoustanovljenega Gibanja za otroke in družine postaviti otroke in družine v središče javnih razprav. Gre za to, je jasen Primc, da našo prihodnost postavimo kot cilj in vodilo našega delovanja. Naša prihodnost pa so, seveda, naši otroci.

“Vsaka družba, ki zanemari otroke in družine, zanemari svojo prihodnost”
Aleš Primc si ne želi delati v politiki. Pravi, da je bil v politiki, a ga je ta razočarala, zato jo je zapustil. V zadnjih sedmih letih pa je ugotovil, da civilno-družbeno delovanje ni več dovolj, da se v Sloveniji stvari obrnejo na bolje.

“Za to, da se s civilno-družbenim delovanjem stvari obračajo na bolje, civilna družba potrebuje sogovornika v politiki. In tega sogovornika v Sloveniji že dve, tri leta ni več. Politika se noče pogovarjati. Politika se sploh noče usesti za skupno mizo, da bi vsaj slišala, kaj so naši predlogi. Kaj šele, da bi te predloge upoštevala.”

Primc je prepričan, da imamo najbolj  vzvišeno in podivjano vlado v slovenski zgodovini. Vlada, ki se čuti dovolj močno, misli, da vse ve in ji ni treba nikogar poslušati, je slaba za državljane in državljanke,” meni Primc.

Ne gre za pravice, gre za teorijo spola
“Gre za zelo vplivno ideologijo, ki se je najprej pojavila in potem razširila predvsem po družboslovnih fakultetah po svetu. Ta teorija ne priznava, da obstajata moški in ženski spol. Ideologi spola trdijo, da je neskončno število spolov in da si jih imamo pravico ljudje izbirati sami. Oni trdijo celo, da lahko ljudje prehajamo iz spola v spol.”

V Združenih državah Amerike postaja glavno politično vprašanje vprašanje stranišč. Da bi se javna stranišča lahko uporablja ne glede na biološki spol. Ne glede na spol, ki ga pri sočloveku prepoznamo kot moškega ali žensko, ampak na spol, ki si ga je posameznik izbral sam. In seveda se mnogi Američani bojijo, da bi to lahko vodilo do zlorab. Da bi lahko neki moški, ki bi se javno predstavljal kot ženska, hodil na ženska stranišča in nadlegoval deklice.

“To seveda vodi v popoln kaos. V porušenje vseh temeljev naše civilizacije, ki konec koncev temelji na očetovstvu in materinstvu. Mi se seveda s to radikalno ideologijo ne moremo strinjati. Mislimo, da je zelo škodljiva. Ni tako škodljiva, ko se odvija v zaprtih akademskih krogih. Postane pa zelo škodljiva, ko se jo vsiljuje skozi šolski sistem v naše vrtce in osnovne šole.”

Spremembe v pravosodnem sistemu so nujne
Od ponedeljka šestega junija pa poteka tudi zbiranje podpisov za spremembe v pravosodju pod okriljem Odbora 2014. Primc je prepričan, da bi se morali ustava in zakoni najprej spoštovati v pravosodju, pa velikokrat ni tako.

“Če hočemo, da bomo živeli v pravični družbi. Če hočemo, da bo pravica veljala enako za vse, potem je nujno v pravosodju uvesti spremembe, ki bodo pripeljale do večje pravičnosti sodnega procesa. Verjamem, da si vsi želimo živeti v državi, kjer bi vedel, da se ti bo, ko boš šel na sodišče, sodilo pošteno in v skladu z zakoni in ustavo.”

Za vložitev zakona Odbor 2014 potrebuje 5000 podpisov državljank in državljanov. Stojnice lahko najdete pred večino upravnih enot po Sloveniji.

Celotno oddajo si lahko ogledate na tej povezavi.

A. R.