Voda na mlin direktorju nacionalnega radia Mihi Lamprehtu. Bo Domen Savič res ukinil verski program na nacionalki??

Domen Savič (foto: STA)

Za slovenske levičarje je izvolitev Domna Saviča v programski svet RTV Slovenije prav gotovo velika zmaga. Le nekaj dni po izvolitvi se nanj namreč že obračajo pobude, naj na nacionalnih programih ukine verski program. To pa je seveda voda na mlin direktorju radia in ravno tako skrajnemu levičarju (nekateri ga imenujejo kar udbovec na radiu) Mihi Lamprehta, ki se že skoraj osem let bori proti kakršnemu koli verskemu programu na nacionalnem radiu.

Domen Savič, levičarski aktivist, znan predvsem po svojih žaljivih tvitih in radikalnih mnenjih že dobiva predloge svojih somišljenikov glede radikalne preobrazbe programske sheme javnih televizij.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Ali bo Savič predlog upošteval ali ne, ne želi povedati. Dejal je, da se bo vzdržal vseh vrednostnih sodb in komentarjev o delu programskega svetnika RTV Slovenija, dokler njegova kandidatura ne bo uradno potrjena v državnem zboru. ”Ne bi namreč rad prehiteval dogodkov, ki se še niso zgodili,” nam je odgovoril.  

Maše na televiziji so za Saviča zmaga ”klerofašistov”
Da Saviča verski program na javni televiziji moti, pa ni skrivnost. S svojimi komentarji pred referendumom o spremembah zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je nestrpnost širil na vsakem koraku, maše na televiziji pa je uporabil kot posledico, če na referendumu zmagajo ”klerofašisti”.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Ukinjanje neposrednih prenosov maš in druge verske vsebine pa bi bila tudi voda na mlin Mihi Lamprehtu, direktorju Radia Slovenija, ki že vrsto let nasprotuje širjenju verskega programa na javni televiziji. Najprej se je strahovito upiral ustanovitvi verskega uredništva na Radiu Slovenija. Nato je celotno uredništvo bilo postavljeno, sestavljal pa ga je natančno en (1) novinar.

Težave pa so bile nato s prenosom maš. Menda velja, da če Lamprehtu omeniš na nacionalki mašo, je ravno tako, kot če bi biku pomolil rdečo cunjo pred nos. Po več kot osmih letih dela je Lampreht pristal – ne boste verjeli – na skromnih osem maš, ki jih bo tudi nacionalni radio prenašal. Od tega bi bile tri katoliške, ena protestantska in ena pravoslavna. Z novo sestavo skrajnežev v programskem svetu pa mu očitno ne bo potrebno realizirati niti tega.

Miha Lempreht sicer velja za enega najbolj skrajnih levičarjev na nacionalki. Svojo karirero je gradil kot dopisnik nacionalke tudi v Moskvi, kamor so iz nacionalke po pravilu pošiljali preverjene kadre, povezane z Udbo.

M. G.