fbpx

Ali je to fotomontaža? Nataša Pirc Musar na fotografiji kot džihadistka prisega Alahu!

Foto: (Twitter)

Ob današnji fotografiji na spletu vam bo zledenela kri. Prikazuje namreč predsedniško kandidatko Natašo Pirc Musar, kako s privzdignjenim kazalcem desne roke prisega Alahu. Gre za distinktivno gesto, s katero se razglaša Alahova edinstvenost. Gesto pogosto pri svojih grožnjah svobodnemu svetu in kristjanom uporabljajo skrajni islamisti. 

Kritična javnost v volilni kampanji dodobra pretrese vse kandidate in kandidatke za predsednika države. Gre namreč za izjemno pomembno funkcijo. Komur se podeli mandat, postane namreč vrhovni poveljnik Slovenske vojske, predstavlja Slovenijo v tujini, odgovoren pa je tudi za številna pomembna imenovanja. Zato prav nič ne čudi, da javnost dobro preveri pretekla dejanja kandidatov, na površje pridejo vse pretekle afere pa tudi stare fotografije, kot je ta, o kateri je govora. Zastavlja se namreč vprašanje, ali je kandidatka nepremišljena ali pa ima določene simpatije do radikalnih gibanj.

 

Kaj želi svojim volivcem sporočiti Musarjeva?
Nataša Pirc Musar pred ljubljansko džamijo z dvignjenim kazalcem kaže tavhid“, ki sporoča, da je Alah eden in edini in vsemogočen. Tavhid je najpomembnejše verovanje v islamu,” je o sporni gesti zapisal uporabnik Twitterja Mare Kranjc. Podobno je v ločeni objavi zapisal Antigravity Pill, ki nastopa pod psevdonimom: “Prekleto, Nataša Pirc Musar, ali gre za fotomontažo? Dvignjeni kazalec uporabljajo predvsem skrajni islamisti, s katerim ponazarjajo, da ni drugega boga kot Alaha.”

Pod njunima objavama so se zvrstili kritični komentarji. Boštjan Lesjak je na primer zapisal, da je slika nepremišljena, če ni fotomontaža. Le Brane – take it with grano salis pa je zapisal, da če slika ni nepremišljena, je pa skrajno nevarna. Stanislav Renčel je debato med komentatorji zaključil: “Če pa ni nevarno, je pa povsem butasto.”

Andrej Žitnik