Ali otroci še zmorejo živeti brez mobilnih telefonov?

Fotografija je simbolična (foto: iStock)

Kar 97 odstotkov osnovnošolcev višjih razredov uporablja pametni telefon. Uporabljajo ga za komuniciranje, pa tudi poslušanje glasbe, fotografiranje, snemanje in ogledovanje videoposnetkov, trdi raziskava, ki je bila včeraj predstavljena na Pomurskem sejmu v okviru programske konference Vzgoja otrok v svetu zaslonov. Predavatelji so na konferenci izpostavili prednosti tehnološkega napredka, pa tudi nekatere pasti. 

V otroška življenja vedno pogosteje vdirajo digitalni zasloni, kar pa v veliki meri spreminja način, kako otroci delujejo v okolju. Predavanja so se dotaknila tako pozitivnih kot negativnih vidikov digitalnih zaslonov. Predavatelji so govorili o tem, kako zasloni vplivajo na gibanje otrok in kako bi jih bilo mogoče spodbuditi k več gibanja, kakšna bi morala biti vzgoja za medije, kakšne so prednosti in slabosti komunikacije s pomočjo mobilnih aplikacij, na koncu pa je sledila še razprava.

Prvič so bili predstavljeni rezultati nove študije, opravljene med osmošolci in devetošolci, po kateri kar 97 odstotkov anketiranih starejših osnovnošolcev (8. in 9. razred) uporablja pametni telefon; največ za pisanje sporočil (97 odstotkov), poslušanje glasbe in gledanje glasbenih videoposnetkov (93 odstotkov), fotografiranje (89 odstotkov) in za uporabo različnih aplikacij (88 odstotkov).

Psihologinja Andreja Poljanec (foto: Pomurski sejem)

Psihologinja Andreja Poljanec (foto: Pomurski sejem).

Na sejmu tudi predstavitev preventivnih programov za odrasle
V Gornji Radgoni poteka 1. mednarodni sejem medicine, na katerem se bodo lahko obiskovalci seznanili z najnovejšimi postopki zdravljenja, najnovejšo medicinsko opremo, lahko pa bodo tudi sodelovali na zanimivih delavnicah in se udeležili raznih predstavitev preventivnih programov za odrasle.

Danes se lahko obiskovalci še prijavijo na delavnice in predavanja o visokem pritisku, homeopatiji, pa tudi o svetlobnem zdravljenju in drugem.

Razstavljalci iz treh držav
Razstavljalci iz teh držav (Češke, Avstrije in Slovenije) bodo danes, na zadnji dan sejma, predavali o oskrbi kroničnih ran, sodobnih smernicah zdrave prehrane, svetlobni terapiji, higieni rok, kompresijskem povijanju, oskrbi pri inkontinenci ter o sodobnem beljenju zob. Dogodek je organiziran v sodelovanju z Združenjem proizvajalcev in distributerjev medicinskih pripomočkov SLO – MED, poteka pa pod okriljem Ministrstva za zdravje.

Ž. K.