Ali so Kemisu na Vrhniki šteti dnevi? Civilna družba in občinska politika s peticijo proti obstoju podjetja

(Foto: Nova24TV)

Po hudem požaru v Kemisu na Vrhniki, ki je bila prava ekološka katastrofa, po kateri je zemlja nevarno onesnažena z visokimi presežki svinca, cinka, arzena in kadmija nad zakonsko določenimi mejnimi vrednostmi, so se zbrali nasprotniki obstoja podjetja. Pripravili so izjavo, s katero Kemisu sporočajo, da na Vrhniki ni več zaželen. Izjavo, ki jo je podpisalo več civilnih iniciativ, večina občinskih svetnikov, župan in krajevne skupnosti, bodo prihodnji teden ponudili v podpis tudi Vrhničanom.

Kot je na novinarski konferenci povedal predstavnik Civilne iniciative Eko Vrh Andrej Marković, je izjava izraz enotnosti in odločenosti občanov Vrhnike, da bodo vztrajali pri svoji zahtevi, in sicer da Kemis z Vrhnike umakne svoj obrat za predelavo odpadkov. V izjavi podpisniki opozarjajo, da je vrhniški občinski svet 30. maja lani soglasno ugotovil, da je lokacija, na kateri se nahaja obrat, neprimerna za dejavnost zbiranja in ravnanja z nevarnimi odpadki, zato zahtevajo, da se obrat premesti na drugo lokacijo izven občine Vrhnika.

Želijo zaščititi svoje bivanjsko okolje
Kot navajajo podpisniki, se v skrbi za zdravo okolje zavedajo pomena tovrstnih objektov za predelavo odpadkov, “saj smo v Sloveniji vodilni v ločevanju le-teh, vendar zdaj tudi vemo, da tak objekt ne sodi v naselje”. Podjetju Kemis so, kot navajajo, dali priložnost, a “jo je žal zapravilo”. “Še več, ob podpori pristojnih inštitucij, ki naj bi ščitile državljane, ponovno obratuje. Prišel je čas, da občani Vrhnike zaščitimo svoje bivanjsko okolje, tudi za prihodnje generacije,” so še zapisali v izjavi.

Na novinarski konferenci so danes znova opozorili, da tudi eno leto po izbruhu požara ne vedo, kakšne posledice je nesreča pustila na okolju in zdravju ljudi. Prav tako nimajo nobenih zagotovil, da se nesreča ne bo še kdaj ponovila. Kemisu, ki je sicer sprejel določene dodatne varnostne ukrepe, namreč ne zaupajo več, prav tako ne zaupajo pristojnim državnih inštitucijam. Kot namreč pravijo, so bili s strani slednjih že od vsega začetka deležni poskusov, da se pomen požara in njegovih posledic čim bolj zmanjša.

Požar v Kemisu 15. maja 2017. (Foto: YouTube)

Vrhničani nimajo besede pri odločitvah o obratovanju Kemisa
Posebej so po besedah vrhniškega župana Stojana Jakina nezadovoljni, ker ne morejo sodelovati pri odločitvah, ki se nanašajo na Kemisovo nadaljnje obratovanje. Med drugim ne morejo spodbijati sklepa inšpektorata, ki Kemisu pri sanaciji dovoljuje poseganje v konstrukcijo stavbe brez gradbenega dovoljenja, ker jih ministrstvo za okolje in prostor ne priznava kot stranko v postopku. Zato je občina zoper ministrstvo na upravno sodišče vložila tožbo, je povedal.

Glede odškodnin so danes povedali, da so zavarovalnice okoli 50 kmetom, ki so prijavili škodo, odškodninske zahtevke večinoma priznale, niso pa priznale zahtevka za škodo, ki je nastala na opremi gasilcev. Slednjo – v višini 120.000 evrov – je zato iz svojih rezerv pokrila občina, Kemis pa ji jo je delno – v višini 30.000 evrov – povrnil.

A. G.

 • Darth Vader

  tipično slovensko…..dokler jih nekdo ne dobi po pički direktno v svojem lokalnem okolju, so ignorantni, zaposleni z uživanjem življenja in nasprotovanju tistim, ki opozarjajo pred pizdarijam…..upam, da Vas čimveč na Vrhniki težko zboli, pa da Vam pomre kakšen družinski član zarad zastrupitve s temi pizdarijami……dokler so vsi vlekl dnar in ni gorelo, ste bli vsi tiho….vključno z osebami, ki so požegnale tako dejavnost old boysov – Kemis je od Gorenje d.d. oziroma je Franjo Bobinac šefe tega obrata…..ki je ilegalno sežigalo tudi kontaminirane zdravniške odpadke že od vsega začetka dalje….sam dokler je kdo dobil kakšne 100eur/mesec so bli vsi tiho…..in zdaj si dobr zapomnite, kaj sem napisal in to berite v kontekstu ilegalnih migracij……ker čez 3 leta boste vsi govoril, da ste bli zaveden, da niste vedl, da niste mel cajta se s tem ubadat, itd…..

  • Hun

   po drug stran pa podpiras Trumpa k ukinja vse okolje varnostne standarde v ZDA

   • Darth Vader

    han, ti ne veš niti zakaj se gre v Sloveniji, kaj šele, da bi vsaj od daleč razumel, kaj je okoli pariškega akorda naredil Trump….ti bom copy/pastal, d boš razumel, k vidim da imate dojemanje realnosti na nivoju pod 70IQ in to za okolico v kateri se ti gibaš, ni dobr, ker degradira zaradi tvojih dezinformacij….no tkole gre zgodbica: “Kar je Trump storil včeraj, izstop iz ogljikovih davkov, globalni davčni
    sistem preko ogljikovega dioksida, enega od štirih elementov potrebnih
    za življenje na tem planetu – voda, ogljikov dioksid, kisik in svetloba,
    je bil absolutna vojna napoved globalističnemu sistemu za proizvodnjo
    revščine. In nato, je pojasnil podlo masovno prevaro, katera je celotna
    antropogena sprememba segrevanja-ohlajanja laž, katera postavi
    globaliste na mesto rešiteljev zemlje. In zato morajo regulirati in
    nadzorovati vsak vidik vašega življenja. In če jim to ne pustite, če jim
    ne pustite kontrolirati vašega življenja, če jim ne pustite, da Vas
    rešijo, regulirajo in obdavčijo, potem boste umrli. Več v videoprispevku
    s slovenskimi podnapisi.” https://ambasador21.wordpress.com/2017/06/05/pariski-sporazum-o-podnebnih-spemembah-kaj-vam-je-rtvs-zamolcal/

    • Hun

     Trump standarde odpravlja zato da “umazano” industrijo prpele nazaj v ZDA in s tem prdobit nova delovna mesta v rudnikih, jeklarnah…, ter ponovno crpanje nafte na ozemlju in pri obalah ZDA…
     Nevem zakaj pametujes o CO2…
     kljucn onesnazevalec je CO (ogljikov monoksid) in ostale tezke kovine…

     • Darth Vader

      najprej si poglej videoposnetek, nato pa svoje teorije prodajaj kakšni politični stranki, ki je anti-kapitalistična in zeleno-fašistična…..maš več izbire….lohk greš k svoji levici, lohk prestopiš v glupane pirate, še najbolj doma bi bil pa pri hermafroditu Čušu….med zelenimi…….no čudno je, da te za ameriško okolje tako skrbi, medtem ko je Kitajska, ki je bila zmagovalec tega dogovora, sploh ni omenjena s tvoje strani…..diskreditacija ZDA je eden od 45 tajnih ciljev komunistične indoktrinacije in ti si eden od njih…..

     • Hun

      zgublas razum zarad prevelke custvene obremenjenosti do stranke katere simpatizer si

     • Darth Vader

      ojoj, na kateri evolucijski stopnji si pa ti zaostal?

     • Hun

      na stopnji bradatega in kosmatega desca

     • Darth Vader

      seprav si na stopnji antifajovskega sojaboya? tisti, ki v življenju nimajo ničesar drugega kot svojo brado in sovraštvo do SDS :)

     • Hun

      z nasprotnimi radikalnimi sektami mate jansisticni sektasi probleme…sam ne spadam v nobeno frakcijo

     • Darth Vader

      ne, v nobeno drugo frankcijo ne spadaš,kot v tisto ekstremno levo med Zokijem in Erjavcem – sovraštvo do Janše :) revež mentalni radikalno levi anti-slovenski pro-migrantski pro-palestinski anti-desni :D upam da ti ne plačujem kakšne sociale alpa invalidnine, ker si prevaral socialne službe, da si jo dobil :) pa anti-izraelski sem pozabil :)

     • Hun

      te tvoje copy-past, desnicarske parole, oznacevanja ljudi na tem portalu, k se ne strinjajo povsem s SDS me niti mal ne morjo sprovocirat..tvoje neizvirno zaljenje po istem principu vseh malomescanskih jansistov, kaze, da nimas lastnega objektivnega pogleda na problem stanja v Slo

     • Darth Vader

      nimaš pristojnosti, da boš sodil, kaj je lastno objektivno mnenje, kakšno naj bo, ter kaj je sprejemljivo in kaj ni sprejemljivo, navadi se na nestrinjanje, to je čar demokracije….tko da ti s tvojimi fašističnimi in absolutističnimi levo-radikalnimi forami in retoriko lohk postrojavaš tistega, ki te bo jemal resno….pa nisem te hotel sprovocirat, veš da te že poznamo po tvojih komentarjih in te jemljemo delno za zabavo in delno te sploh ne jemljemo resno, da ne boš mislil, da je tole kakšna “game changing” debata bradonja :)

     • Hun

      ne rabs se pocutt ogrozenga ali igrat zrtev kot se jansisti obnasate…zame si pac opranoglavi jansistek..vzgojen v duhu malomescanstva..to je moje mnenje, ki ga imam pravico izrazt v demokraciji

     • Darth Vader

      tako, in lahko ga imaš za sebe, napišeš na list papirja, na šolsko torbico alpa na Levica broško…..kjerkoli misliš, da ti bo to v lajfu koristilo :) da boš dobu za sendvič pa pingota :D sladoled pa sam če boš res res bruhal sovraštvo do Janše in to tudi javno meni povedal :D

     • Hun

      Jansa je pametn in sposobn za lastne interese…jebe se njemu zate, k mu lezs v rit

     • Darth Vader

      upam da vas pofuka vse radikalce, k v stilu Orbana prevzame vlado :)

  • opazovalec

   Bom samo dodal, da če so proti spravilu industrijskih/nevarnih odpadkov, se spodobi pregnati iz bližnje in daljne okolice vse vire odpadkov, vključno pomemben lokalni vir kmetijstvo. Tolko je pa že potrebno biti pošten in naj za vselej obvelja, če nočeš odpadkov jih tudi ne delaj in seveda ne uporabljaj izdelke, pri katerih izdelavi nastajajo nevarni odpadki. In bodo lepo zdravo živeli, verjetno v votlinah ali na drevesih…. v črevah jim bo pa zavijalo. .

 • RATATA

  Prasce, ki so zažgali zbiralnico odpadkov tik preden bi jih morali odpeljati na uničenje in plačati je treba sfukat totalno!
  Ves čas so kasirali od vseh, ki so jim jih vozili. Fuj prasci! Samo folk jih lahko kaznuje.

 • baubau

  je vzrok požara že nedvoumno ugotovljen?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!