fbpx

Američani za enega vojaka iz 2. svetovne vojne v Slovenijo poslali celo ekspedicijo – Slovenci pa v tisočih ležijo po moriščih

Brandon Lucas, Defense POW/MIA Accounting Agency, Foto: Nova24tv

V Pokojišču pri Borovnici trenutno potekajo izkopavanja, ki jih izvaja Agencija ameriškega obrambnega ministrstva za evidentiranje vojnih ujetnikov in pogrešanih v boju (Defense POW/MIA Accounting Agency). Američani so prišli do podatkov, da bi lahko bilo Pokojišče pri Borovnici poslednje počivališče pogrešanega ameriškega pilota, ki je leta 1944 strmoglavil nekje v okolici Ljubljane. 

Ta ameriška enota ima svoj center na Havajih, evropski center pa v Nemčiji. Njena naloga je, da odkrije vse ali vsaj večino ameriških vojakov, ki so bili vojni ujetniki ali pogrešani v boju. Ameriška ekipa tako izvaja izkope po celi Evropi, načrtovanih imajo več kot 8000 izkopov. Ameriška vojska vsakemu vojaku zagotavlja, da bo, ne glede na to, kje bo padel, identificiran in z vsemi častmi ter v krogu bližnjih pokopan v domači zemlji. Spoštovanje do svojih padlih državljanov je v ZDA vrlina, prav tako pri izkopih ne skoparijo. Vsak posamičen izkop, analiza DNK in preverjanje istovetnosti trupla oziroma skeleta Američane stane 26.000 dolarjev.

Izkopavanja ostankov vojaka – zaradi pietete Američani niso dovolili snemanja groba. Foto: Nova24tv

Zelo so previdni, da ne pripeljejo napačne osebe
Američani pri denarju ne skoparijo tudi zato, ker se res temeljito prepričajo o istovetnosti osebe. Ne želijo namreč svojcem pripeljati tujca in ga predstaviti kot njihovega pokojnega družinskega člana. Za našo ekipo je to povedal član agencije Brandon Lucas, ki je dejal: “Sem nas je poslal oddelek za obrambo Združenih držav, da najdemo posmrtne ostanke pogrešanega pilota, ki so ga sestrelili leta 1944 nekje nad Ljubljano.” 

Brandon Lucas, Defense POW/MIA Accounting Agency. Foto: Nova24tv

Glede postopka izkopa je Lucas dejal: “Našli smo kosti, nismo pa našli materialnih dokazov, ki bi pričali, da gre za pravo osebo.  Zato bomo vse, kar bomo izkopali, poslali v slovenski laboratorij, kjer bodo skupaj z ameriškimi znanstveniki opravili nekaj raziskav, tudi teste DNK, da se, preden ga odpeljemo v Združene države Amerike, res prepričamo o njegovi identiteti.” Američani seveda poskrbijo za ustrezno testiranje, truplu oziroma okostju pa izkazujejo spoštovanje, saj so tudi sami pripadniki vojske. Kosti ne razmetavajo, ampak poskrbijo, da pokojnik ZDA doseže čim bolj ohranjen oziroma, da se z okostjem ravna spoštljivo. 

Cerkev v Pokojišču, kjer potekajo izkopavanja. Foto: Nova24tv

V Sloveniji pa je ravno obratno. Slovenska država za svoje pobite državljane ne stori ničesar. Pieteta je le beseda, ki jo levica uporablja za promocijo svoje opcije, naredi pa ničesar za vse pomorjene, ki jih še vedno krije črna zemlja. Izkopi trupel pomorjenih velikokrat delujejo kot popolno razvrednotenje nesrečnih ljudi, ki so jih komunistični klavci poslali v smrt. Namesto, da bi spoštljivo ravnali s trupli, jih namečejo po delih – glave posebej, golenice posebej, čeljusti posebej.

Foto: Arhiv Magelan Skupina, d. o. o. Marko Kot

Vse skupaj spominja na isti odnos do žrtev genocida, kot so ga imeli komunistični klavci. Brez spoštovanja, brez pietete. Vsak evro, ki gre za zagotovitev dostojnega pokopa žrtev, je za levičarje preveč. Teste DNK bodo pri nas izvajali izključno na enem delu telesa. Skeleti nikoli ne bodo več celi. Mrtvi bodo deležni enega groba, ene “jame”, ki bo nosila imena tistih, ki jih bodo uspeli identificirati. Ne bo posamičnih grobov. Kot so trohneli doslej v skupnih množičnih grobovih, bodo ležali tudi zdaj, le v lepo urejenih “luknjah”.

Levičarji, ki so od izvolitve Donalda Trumpa nasploh zelo sovražni do Amerike, so imeli že pred tem veliko za povedati čez ZDA. A Američani nas po odnosu do svojih državljanov in vojakov neznansko prekašajo. Amerika ne dovoli, da bi njeni državljani trohneli v neoznačenih grobovih, neprepoznavni in pozabljeni. V naši državi pa imamo več kot 600 množičnih morišč iz časa komunističnega terorja. Država pa mačehovsko več denarja kot za izkope in identifikacijo nameni promociji levičarske PR-kampanje “sprave”. Kljub vsem grehom, ki jih lahko pripišemo Ameriki, imajo do svojih padlih human in pieteten odnos. To pa je nekaj, kar se v Sloveniji, dokler bo na oblasti izrojena levica, ne bo nikoli zgodilo.

A. R.