“Vladi je ob vsej nesposobnosti z aferami uspelo pokopati še tisto zadnje: vero v vrednote”

Foto: Nova24tv

Pred sodiščem je potekal shod Odbora 2014 Za vladavino prava, na katerem so povedali, da je treba vzpostaviti učinkovit sistem javnosti in preglednosti v pravosodju. Poudarili so, da je kulturen dialog edina pot do iskanja dobrih rešitev, ki bodo imele tudi široko javno podporo.

Paket sprememb v pravosodju, ki ga javnosti daje v razpravo Odbor 2014, spreminja štiri zakone: Zakon o sodiščih, Zakon o sodniški službi, Zakon o tožilstvu in Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije. Na shodu pred sodiščem sta govorila poslanka SDS Anja Bah Žibert in upokojeni odvetnik ter bivši sodnik Marjan Petrič.

“Slovenija potrebuje novo pomlad in vi ste njeni znanilci”

Anja Bah Žibert; Foto: Nova24tv

Anja Bah Žibert. Foto: Nova24tv

Anja Bah Žibert je vztrajnike pohvalila za njihovo aktivnost. Dejala je, da niso aktivni zato, ker bi jih čakale udobne službe ali višje pokojnine, ampak zato, ker se zavedajo, da tako ne gre več naprej. “Slovenija potrebuje novo pomlad in vi ste njeni znanilci,” je bila jasna Bah Žibertova. Povedala je tudi, da je slovenski vladi ob vsej nesposobnosti z aferami uspelo pokopati še tisto zadnje: vero v vrednote.

“V Slovenijo želijo pripeljati 50.000 migrantov. Hanžek iz ZL jih želi celo 200.000. Želijo pripeljati novo volilno telo, mi pa jim moramo pokazati, da se volilcev ne da kupiti, ampak jih pridobiš na poštenih volitvah,” je bila o načrtih vlade in ZL jasna Bah Žibertova.

Govorila je tudi o migrantih in povedala, da čas, ko nam bodo začele severne države vračati nezaželene viške nazaj, ni več daleč. Kritizirala je odločitev vlade, da ne zaostri azilne politike, predlog zakona o mednarodni zaščiti, ki ga je predlagala vlada, pa je označila za anemičen.

“Sodni sistem je v celoti pogorel in je izgubljen”

Marjan Petrič; Foto: Nova24tv

Marjan Petrič; Foto: Nova24tv

Sodni sistem je v celoti pogorel
Nekdanji sodnik in upokojeni odvetnik Marjan Petrič je povedal, da je sodni sistem v celoti pogorel in je izgubljen. Pravi, da je kot pravnik preučil predloge Odbora 2014 za spremembe v pravosodju in v njih vidi preboj v pravo smer. “Predlog o spremembah Zakona o sodiščih je zelo pošten in je primerljiv z ureditvami drugih evropskih narodov,” je predlog pohvalil Petrič.

Predloge o spremembah v pravosodju Odbora 2014 si lahko ogledate na tej povezavi.

Meni, da ni prav, da sodniki o zadevah odločajo sami. Petrič je pristaš sistema civilnih porotnikov, ki podajo tudi svoja mnenja o razsodbi. Zato je prepričan, da je treba popraviti tudi 21. člen Zakona o kazenskem postopku in 15. člen Zakona o pravdnem postopku. “Borba za to spremembo bo težka, ampak moramo vztrajati,” je v govoru še poudaril Petrič.

“Že to, da ne branijo avtomatsko pravosodja, je korak naprej”

Foto: Nova24tv

Foto: Nova24tv

Po shodu pred sodiščem je v dvorani Svetovnega slovenskega kongresa potekala druga javna tribuna Odbora 2014. Govorili so o zakonskih spremembah za javnost, preglednost in odgovornost v slovenskem pravosodju.

Aleš Primc je povedal, da se paket Odbora v javnosti ne obravnava veliko, a kadar se, lahko iz tega izvemo veliko stvari. Omenil je članek, v katerem sta Rajko Pirnat in Aleš Zalar govorila o predlogu sprememb v pravosodju. “Niti Zalar niti Pirnat nista avtomatsko stopila v bran pravosodju, očitno obstaja široko soglasje v pravni stroki, da je stanje v slovenskem pravosodju slabo,” je povedal Primc.

“Izločitev sodnika v sodnem postopku je praktično nemogoča”
Odvetnica Lucija Ušaj je prav tako govorila o nujnih spremembah v pravosodju. Ena od bolj perečih tem se ji zdi praktično nemogoča izločitev sodnika v sodnem postopku. Ušajeva iz prakse trdi, da kljub temu da sodnik področja morda ne pozna in da je pristranski, izločitev ni mogoča. “Sodnik se lahko izloči, če obstajajo okoliščine, ki vzbujajo dvom. Teh okoliščin v vsej svoji karieri nisem uspela dokazati niti enkrat,” je o problemu jasna Ušajeva.

Izreden pomen pa Ušajeva pripisuje kvaliteti sodb. “Poudarjati bi bilo treba, da ni pomembno, kako hitro sodnik napiše sodbo ali koliko ima zaostankov, ampak kako dobro spiše sodbo. Sodba bi morala biti spisana tako dobro, da prenese vse sodne instance,” je bila jasna. Povedala je še, da so današnje sodbe zlepljenke različnih sodb in so tako nejasne in neberljive. “Rekla bi, da sodstvo kot krivično doživlja 90 odstotkov ljudi,” je za konec dejala Ušajeva.

Priporočamo v branje: Bo naslednji mandatar iz vrst SD?

Aleksander Rant