Anji Kopač Mrak se mudi – z novim zakonom bi rada ovadila še več staršev

Foto: sta

Očitno še ni konec nemoralnih protidružinskih zakonov. Tokrat je ministrica Anja Kopač Mrak s pomočjo Cerarjeve vlade presenetila še z enim zasoljenim zakonom, ki bi dopustil razvajanje otrok in ovajanje staršev. 

Poslanci so sprejeli nov zakon o razvajenih otrocih in nemočnih starših, katerega pobuda je prišla iz strani ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anje Kopač Mrak. Zakon dobesedno navaja, da se bi vsako vzgojno ravnanje s svojim otrokom, pa naj bo okaranje zaradi strganih hlač ali ena “čez ritko” zaradi kraje sosedovega kolesa, obravnavalo kot nasilje, ki bo nemudoma sankcionirano.

Do nedavnega naj bi bila naloga staršev vzgoja, torej izoblikovanje, ki bi otroka pripravilo in oblikovalo tako, da se bo v bodoče nagibal k moralnemu in odgovornemu ravnanju. Vsakemu staršu je v interesu, da bo njegov otrok postal tak, kot si želi biti sam, vendar z dobro “podlago“, ki pa mu jo posredujemo starši.

Če je do nedavnega “vzgajanje” pomenilo, da smo svojega triletnika s povzdignjenim glasom podučili o tem, kako se obnašati za mizo, od zdaj naprej ne bomo več smeli, saj nam lahko še v isti minuti na vrata potrka “socialna” in nas sankcionira zaradi izvajanja nasilja nad otrokom. 

Naše otroke moramo spodbujati k temu, da se sami naučijo, kako v življenju sprejemati odgovornosti letom primerno in se skozi opravljanje domačih opravil naučiti skrbeti zase, s tem pa ceniti tudi delo drugih. Če bo s prihodom novega zakona staršem to onemogočeno, strokovnjaki napovedujejo, da se lahko poslovimo od odgovornih in inteligentnih ljudi, ki bodo enkrat postavljeni na realna tla in prepuščeni sami sebi.

Nov zakon prepoveduje vzgojne dotike, grožnje v smislu: “če ne boš priden, ne bo računalnika en teden” in podobno, žuganje s prstom in celo dodeljevanje dela v družini.

S takimi spremembami Slovenci ne bomo naredili nič za naš narod, kvečjemu bomo našo družbo sprevrgli v neodgovorno, leno in nemotivirano.

“Po novem Zakonu o preprečevanju nasilja v družini je lahko obravnavana kot nasilje že čisto običajna vzgoja, npr. zahteva staršev, da otrok prihaja zvečer pravočasno domov ali da pomaga pri domačih opravilih. V Gibanju za otroke in družine smo opozorili tudi na prikriti namen zakona, ki bo omogočal še dodatno že tako bogato financiranje vladne organizacije Društva za nenasilno komunikacijo. To je samo v lanskem letu prejelo neverjetnih 780.000 EUR! V Gibanju za otroke in družine nasprotujemo nasilju in se zavzemamo za družini naklonjeno družbo, ki bo spoštovala pravico družine do družinskega življenja, brez nepotrebnega vmešavanja države,” pa so napisali na spletni strani 24kul.

Starši pa se ob tem upravičeno sprašujejo, da če jim je zdaj onemogočeno otrokom v vzgojne namene vzeti računalnik, za katerega so drago plačali, ali bo torej država dvignila otroški dodatek na tak nivo, da bodo omogočili otrokom nakup raznovrstne tehnologije po njihovem izboru z njihovim denarjem?

Katarina Žagar