fbpx

Raziskava: V nedeljo bodo slavili zagovorniki otrok, a le za las

To nedeljo bomo na referendumu odločali, ali bomo zakonsko zvezo med moškim in žensko spremenili v zvezo dveh oseb. Če bi obveljali rezultati naše ankete, bi zakon padel in bi zmagali zagovorniki otrok, a jim zagovorniki istospolnih oseb še vedno dihajo za ovratnik.

Proti noveli Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih bi se izreklo 48 odstotkov vprašanih, za pa le dva odstotka manj. Dva odstotka še nista odločena, štirje odstotki anketiranih pa na vprašanje niso želeli odgovoriti.

To so rezultati vseh tistih, ki bodo na referendum tudi šli in odgovorili na referendumsko vprašanje: Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 3. marca 2015?

Odločneje proti posvojitvam
To vprašanje pa poleg preimenovanja definicije zakonske zveze vključuje tudi vprašanje: Ali se strinjate s tem, da možnost posvojitev otrok dobijo tudi istospolni pari? To se bo namreč s sprejetem tega zakona tudi zgodilo.

graf -glasovanje posvojitev

Zanimivo je, da ljude ob tako formuliranem vprašanju odgovorijo nekoliko drugače in je razlika med za in proti veliko večja.

Več kot polovica oziroma kar 55 odstotkov vprašanih (tudi tistih, ki se referenduma sicer ne nameravajo udeležiti) je na to vprašanje odgovorila z odločnim ne. 37 odstotkov bi istospolnim parom dalo pravico, da posvojijo otroka, 8 odstotkov pa je neodločenih.

Najbolj enotni v stranki SDS
In kako so se ljudje odločali glede na spol, starost, izobrazbo, kraj bivanja in strankarske preference? Tudi tukaj so razlike večinoma zelo majhne, le ponekod prihaja do izrazitih razlik.

Tisti, ki so kot strankarsko preferenco izbrali stranko SDS, so zelo enotni in je med njimi kar 95 odstotkov takšnih, ki posvojitev ne podpirajo. Na približno polovico z nagibom proti podpori so razdeljeni tako v SMC kot v SD, medtem ko je med podporniki Združene levice 86 odstotkov takšnih, ki posvojitve podpirajo.

Posvojitve s strani istospolnih parov prav tako najbolj podpirajo v starostni skupini med 25 in 34 let (48 odstotkov), medtem ko so izrazito proti temu v starostni skupini od 35 do 44 let (77 odstotkov).

Glede na izobrazbo in območje bivanja posvojitvam bolj nasprotujejo tisti z osnovno ali poklicno šolo in tisti s podeželja, tisti z višjo izobrazbo ter iz manjših ali večjih mest pa so prav tako razdeljeni približno na polovico.

Podrobnejše podatke si lahko ogledate v grafu:sociodemografija

Zagovorniki otrok potrebujejo še 64 tisoč glasov
Omenimo še, da mora za padec zakona, ki je razdelili Slovence in Slovenke, PROTI glasovati kar 343 tisoč volivcev. Volivci, ki glasujejo ZA, ne vplivajo na kvorum. Leta 2012 je proti družinskemu zakoniku glasovalo 279 tisoč ljudi. Letos tako zagovorniki otrok potrebujejo še dodatnih 64 tisoč glasov. Vsak glas šteje.

Anketa je bila opravljena med 16. in 17. decembrom, na vprašanja pa so odgovarjale 402 polnoletne osebe. Vzorec je bil definiran s pomočjo 12 statističnih regij, število enot v vzorcu je določeno proporcionalno glede na število prebivalcev v posamezni regiji, enote iz posameznih statističnih regij so vzorčene neodvisno. Na vprašanje, kako bodo glasovali na referendumu, niso odgovarjali tisti, ki se referenduma zagotovo ne nameravajo udeležiti, teh je bilo 112.

B. O.