fbpx

Anonimni policist: Koprivnikarja smo ustavili po navodilih Petroviča

Policisti bi naj bivšega ministra za upravo Borisa Koprivnikar ustavili po navodilih Zorana Petroviča. (Foto: Nova24tv/STA)

Policijski postopek, med katerim so lani ustavili ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja, pri katerem so izvedli preizkus alkoholiziranosti, naj bi bil načrtovan. Tako v odprtem pismu navaja anonimni policist. Kot trdi, so Koprivnikarja ustavili po navodilu predsednika Sindikata policistov Slovenije Zorana Petroviča. PU Kranj že nadaljuje notranji nadzor.

Avtor pisma, naslovljenega na javnost in vodstvo policije, navaja, da ga je sindikalni kolega prosil za “nespodobno uslugo”. Od njega je želel, da v interesu zastraševanja s ciljem zvišanja policijskih plač ustavi ministra Borisa Koprivnikarja in mu “da pihati”. Pri tem mu je pokazal tudi že ustaljen način koordinacije in komunikacije, s katerim bi izvedel dejanje.

Foto: Anonimni policist

Foto: Anonimni policist

Policist, ki meni, da je glede na podatke vprašljiv tudi rezultat preizkusa alkoholiziranosti, je v trenutku kolegove nepazljivosti fotografiral Facebook stran, preko katere so potekala dogovarjanja in s katere je tudi razvidno, da podoben dogodek čaka tudi premierja Mira Cerarja. Fotografije je priložil odprtemu pismu.

Policist: Mi si ne bi smeli privoščiti takšnih zlorab sistema
Jezni policist se je za razkritje odločil, ker meni, da so policisti zadnji, “ki bi si lahko privoščili takšne konstrukte in zlorabe sistema, kot je bil izpeljan pri ministru Koprivnikarju”. Po njegovem si slovenska policija takšnega sindikalnega dela ne zasluži, Slovenija pa takšnih policistov ne potrebuje. Nedopustno je, da se policijo zlorablja za sindikalno-politične obračune in merjenje moči, je zapisal.

Petrovič obtožbe zanika
Zoran Petrovič
, presednik Sindikata policistov Slovenije, se je za nekatere medije že odzval. Kot poroča Žurnal24, je izjavil, da ni naročil ničesar in da ne gre za zlorabo pooblastil. Odstopiti za zdaj ne namerava.

Na Policijski upravi (PU) Kranj pa so za STA potrdili, da se postopek notranjega nadzora na podlagi pred kratkim pridobljenih novih podatkov že nadaljuje. Postopek, ki so ga vodili konec lanskega leta sicer ni potrdil navedb, da sta škofjeloška policista ustavitev funkcionarja vnaprej načrtovala, omogoča pa nadaljevanje preverjanja, so pojasnili.

“Na podlagi navedb v anonimnem pismu in korespondence, razvidne na družbenem omrežju, vse navedbe podrobno preverjamo in smo o njih že obvestili Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije. Glede na ugotovitve pa bomo ustrezno ukrepali tudi v Policiji,” je poudaril generalni direktor policije Marjan Fank.

Koprivnikar ne bo ukrepal
Ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja žalostijo nova dejstva, s katerimi anonimni pošiljatelj dokazuje, da so ga policisti lani ustavili načrtno. To po njegovem mnenju meče slabo luč na sicer odlično delo policistov, sam pa ne bo ukrepal. Obenem je zagotovil, da dogodek ne sme vplivati na pogajanja s policisti, saj se pogajajo o dejstvih.

Cerar tokrat odločen: Pričakujem natančno poročilo
Predsednik vlade Miro Cerar do srede zjutraj pričakuje natančno poročilo o ravnanju policistov novembra lani. Če se bodo obtožbe, da je bil ukrep načrtovan, izkazale za resnične, je šlo za nedopustno ravnanje, je dejal v izjavi medijem.

Spomnimo. Koprivnikarja so policisti ustavili konec lanskega novembra, ko se je ponoči vračal s koncerta svoje rock skupine v Škofji Loki. Opravil je preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal rezultat v mejah dovoljene koncentracije. V javnosti se je nato sprožilo vprašanje, ali so policisti Koprivnikarja ustavili načrtovano, saj je minister v času policijske stavke izrekel nekaj kritik na njihov račun. Kranjska policijska uprava je sprožila notranjevarnostno preiskavo, ki je pokazala, da ni šlo za vnaprej načrtovan dogodek.

N. K.