Anton Drobnič po hudih obtožbah prvič iskreno spregovoril o svojih povezavah z Udbo

Foto: B. G.

Pred časom je v medijih presenetilo odkritje, da je bil prvi generalni tožilec v samostojni Sloveniji in eden redkih preživelih domobrancev tudi sodelavec Udbe. Govora je o Antonu Drobniču, čigar “primer” je v zadnjih dneh uspel polarizirati del zainteresirane javnosti.

Potem ko je zaradi mladoletnosti za las ušel smrti v Teharskem taborišču, je na gimnaziji nadaljeval s protikomunističnim organiziranjem, zaradi česar so ga oblasti aretirale. V času, ko je bil aretiran, je pod težo mučenja podpisal izjavo, ki jo lahko po toliko letih – končno – komentira. Leljakove navedbe o ovaduštvu zanika.

Leljak vas je označil za Udbovca, koliko resnice je v tem?
Od nekdaj sem zagovarjal, da je potrebno Udbovske dokumente objaviti. Mene Leljakova objava ne moti, obratno – veseli me. Nikoli nisem vedel, kaj sem napisal, sicer se mi je zdelo, kaj sem podpisoval, nisem pa vedel zagotovo, saj nisem nikoli dobil kopije dokumenta. Zelo sem vesel, da sem prišel do tega dokumenta.

Ali izjave niste sami napisali na roko?
Dopuščam možnost, da sem napisal in podpisal izjavo, spominjam se pa ne, da bi vedel zagotovo. Podpis je drugačen, kot je pisava, bolj je pokončen. Nisem še uspel preveriti, ali je to res moj podpis. Veste, v pogojih, v katerih je delala Udba, spomin odpove.

Ste lahko bolj podrobni? O kakšnih pogojih govorite?
Prvi dan, ko so me aretirali, so mi na tleh določili točko, na kateri sem moral stati, nepremično, cel popoldan in celo noč. Samo na stranišče sem lahko šel, v “kiblo”. Samo stanje še ni tako grozno, pomanjkanje spanja je težko. Pustili so me spati kakšno uro, ko pa sem ravno dobro zaspal, so me zbudili in sem moral iti nazaj stat. Pomanjkanje spanja je grozno. Kasneje so začeli groziti še meni, da bodo privili očeta, mamo … “A, sestrico imate luštno, ooooo bodo punce pele … skratka, mesec in pol mučenja.

V izjavi piše, da boste sodelovali z UDV.
Besedilo je tako, da bi ga vsak državljan podpisal. Da bom branil državo pred sovražniki. Kaj pa bi podpisal? Da je ne bom branil pred sovražniki? Moti pa zapis o UDV in Udbi, ampak jaz takrat nisem imel pojma, kaj je UDV. V spominu imam le, da sem zasliševalca vprašal, kaj je to, in mi je odvrnil nazaj: državna varnost, policija. Meni v glavo ni prišlo, da je to tajna policija.

Foto: B.G.

Foto: B. G.

Mi se v ilegalni organizaciji, zaradi katere sem bil tudi aretiran, nismo ukvarjali s protidržavnim delovanjem. Absolutno nič. Izrecno smo postavili na začetku: nobenega vohunstva, obveščevalne dejavnosti ali česa podobnega. Samo študijsko, idejno, protikomunistično.

Kakšna je bila ta ilegalna organizacija, zaradi katere so vas aretirali?
To je bila ‘no name’ organizacija – brez imena. Idejna, protikomunistična organizacija. Člani smo se veliko pogovarjali, študirali, predvsem pa organizirali. No, šlo je za dve organizaciji, ena je bila bolj liberalne usmeritve, druga pa krščansko demokratska, kasneje pa sta se ti dve organizaciji združili.

Ali ni bilo sodelovanje v takšnih organizacijah smrtno nevarno?
Seveda je bilo.

Leljak je pisal tudi o tem, da ste imeli tajni nadimek Maks Pipan in da ste ovajali študente teologije, a da ste bili premalo aktivni.
To je popolna neumnost. Navaja, da sem imel ožje registrirane veze, ki jih sploh nisem poznal. No, nekatere sem, med drugimi Milana Borka, ki pa je bil res sodelavec Udbe, to mi je povedal udbaš, ki me je aretiral. Ilija Jurančič, nekoč je prišel k meni, ko sem bil že tožilec. Poznal sem tudi Milko Maležič (Leljak je narobe zapisal njeno ime), bila je v naši organizaciji, dokler ni zaradi groženj odstopila.

Greva naprej, Marija Bule – prvič slišim zanjo. Srečko Bergant – popolnoma neznano ime. Poznam dr. Janeza Fabjana, ampak zgolj profesionalno, bil je profesor teologije. Kaj dela univerzitetni profesor med gimnazijci, ne vem. Morda sem bil kdaj pri kakšni maši, kjer je on maševal. Zdi se mi celo, da je bil celo malce lev, da ne rečem partizanski. Janez Gantar, popolnoma neznano ime. Štrbenk, njega poznam, bila sva sošolca, Terezija … prvič slišim za njeno ime.

No, med mojimi vezami sem naštet tudi sam (sicer narobe napisano: Tone Drognič), torej sem samemu sebi poročal. Zdaj smo pa tukaj, ali sem narobe naveden kot subjekt dosjeja ali pa kot moja veza.

Se počutite tujca v državi, ki vas je tolikokrat aretirala in vam stregla po življenju?
Trmast sem do neskončnosti, se pač ne pustim. Lep del življenja sem preživel na robu “aresta”.

Foto: B. G.

Foto: B. G.

Nekoč ste dejali, da je Slovenca 2. sv. vojna temeljno spremenila. Pred vojno je bil pošten in naiven, po komunizmu, totalitarizmu, vojni pa je postal hinavec.
Pred vojno je bilo slovenstvo predvsem kmečko. In kmečki stan je trdo delal za svojo eksistenco. Kmet je zelo vsestranski. On ni samo kmet, ki zemljo rije, mora biti tudi malo ekonomista, vremenoslovca, malo tehnika, malo davkarije. Kmet je bil takrat edini poklic, poleg obrtnikov (ampak teh je bilo malo), ki je bil samostojen in široko razgledan. Delavcu pa ni treba biti razgledan. Vse mu povedo drugi, kdaj bo delal, kako bo delal, zelo malo se odloča sam.

Kmet je bil samostojen in svoboden človek in ta je pri nas prevladoval in zato je bila tudi javnost prevladujoče poštena. Po vojni pa so kmeta praktično sedemdeset let zatirali. Kmet ni odločal več o tem, kaj bo sejal, kaj bo porabil, vse je bilo nacionalizirano. Pri tem se je mnogo kmetov vdalo, pokvarilo, sprejeli so režim in postali delavci. Delavec pa mora biti predvsem poslušen.

Zdi se, da totalitarni režimi ustvarijo okolje, v katerem se človek spridi. Vendar kaj je v totalitarizmu, da to povzroči?
Komunizem potrebuje človeka, ki se ne sprašuje, kaj je res. Vsi totalitarni režimi, še posebej pa komunistični, ki pravijo, da je resnic več, da resnica ni ena. Torej režimi, ki nimajo enotnih pojmov. V komunizmu nobena beseda nima stalnega pomena. Ko rečejo, da je resnic več, v resnici ne mislijo, da je resnic več, resnica je korist.

Komunizem tudi v teoretičnem delu opredeljuje, da kriterij resnice za boljševike ni tako kot v katolicizmu, evidentnost. Kriterij je korist, kar je koristno za delavsko gibanje in avantgardo, torej za CK, ki je predstavnik delavske avantgarde. Kar je koristno za komunizem, je resnično, dobro.

Koristno pa je spremenljivo, danes je koristno to, drugič nekaj drugega, odvisno od situacije, torej je več koristnih stvari in več resnic. Tudi zato se državljan ne sme spraševati, kaj je resnica, kaj ta beseda pomeni.

Takšno pojmovanje resnice je verjetno pogubno za pravo, sodstvo in pravično razsojanje.
Seveda. Sodišča zato sodijo o tem, kar je trenutno koristno. Samo poglejte Cerarja, prizna, da je Mramor delal narobe, ko je odobril prejemanje neupravičenih dodatkov, ampak je za državo, zanj koristno, da ostane finančni minister. To je natančno ta miselnost, resnica je korist. To je uničujoča filozofija.

Foto: B.G.

Foto: B.G.

Slovenija ima po mednarodnih kazalnikih najdražje sodstvo v Evropi, največ sodnikov na prebivalca. Bi rekli, da je to posledica opisane ideologije ali da so preprosto leni?
Sodniki in sodnice so takšni, kot so bili vzgojeni. Pri nas je vse rodove do sedaj, moje generacije sicer ne, vzgajal Ljubo Bavcon. Poiščite govor, ki ga je imel Milan Kučan v parlamentu po sprejemu ustave. V tistem nastopu je Kučan po imenu izpostavil samo enega Slovenca. Ne Cankarja, Trubarja ali Župančiča. Profesorja Ljuba Bavcona. On je višek pravne znanosti. Ta, ki je še pred par leti v Mladini zapisal, da predpisi, ki so jih sprejela mednarodna sodišča za vojne zločince, naciste, ne veljajo za heroje antifašistične fronte.

Kako ste potem lahko vi delovali v takšnem sodnem sistemu?
Ko sem uspel ustanoviti skupino državnih tožilcev za posebne zadeve, je Ljubo Bavcon skočil v zrak. Podal je pismeno izjavo proti meni. “To pomeni ustanavljanje izrednih sodišč, kar je protiustavno.” Pridobil je še eno profesorico, drugih pa ni uspel, so se mu uprli.

Ko je čez par let moja naslednica, Zdenka Cerar, to skupino povzdignila (pri meni je bila samo oddelek na vrhovnem tožilstvu) v posebno tožilstvo in za šefa postavila tistega, ki je bil najbolj proti skupini, vsem nezakonito povečala plačo … No, sedaj pa Ljubo Bavcon že leta in leta ne reče ničesar.

Torej, so sodniki leni ali ne?
Daleč od tega. Jih je pa veliko slabih, zlasti pri vrhu. Dobri težko napredujejo, sicer se še dobi kak dober, ampak težko. Tudi to, da jih je preveč, je rezultat sprenevedanja glede tega, da je več resnic. Naše sodbe, ki bi lahko bile na enem listu, imajo po trideset strani čvekanja, nejasnosti, kompletne zmede.

Z namenom, da se ustvarja zmeda?
Ne, zmeda, ker ne znajo drugače. Ne vedo, kaj je resnica, ker resnica ni resnica, ampak interes. Potem pa se ne znajdejo, govoričijo, trosijo floskule. Težko je iz dreka narediti zlato. Imel sem primer, ko je razprava trajala pet let, bilo je deset ali osem obravnav. Po vsem tem času sodnica ugotovi, da tožba ni sklepčna. Tisto, kar bi morala ugotoviti, preden ga je poslala nasprotni stranki. To mora sodnik najprej pogledati, ali je besedilo ustrezno, če iz navedb sledi zahtevek. To je neznanje, ker niso formirani za precizno mišljenje. Formirani so za interese države – interes režima.

Bi poimensko našteli te, ki izstopajo v negativnem smislu?
Imam sklepe iz približno 10 ali 12 zadev, v katerih smo zahtevali izločitev predsednika vrhovnega sodišča Masleše. Po zakonu, če se zahteva izločitev predsednika vrhovnega sodišča, o tej zahtevi odloča senat, ki mu je bila ta zadeva dodeljena. Senat je petčlanski, predsednik pa je lahko član tega senata. V vsakem primeru pa mora o izločitvi odločati petorica. Masleša je pri 10 ali 12 zadevah izdal sklep o samem sebi. Sam o sebi je odločal.

Foto: B. G.

Foto: B. G.

Nato pa se je zgodilo, da je v eni zadevi dal odločati na obči seji. Znana zadeva – Patria, zakaj? Zato, ker ni upal, ker je bil proces pod lupo slovenske in evropske javnosti. To je edini primer, za katerega vem, da Masleša ni odločal o samem sebi.

Slovensko sodstvo je bilo najbolj samopašno takoj po drugi svetovni, posledice te samopašnosti pa so še danes vsem na ogled. Zdi se, da Slovenci sočustvujemo s celim svetom. Z žrtvami poplav na Balkanu, potresa v Tibetu, pohabljenimi mačkami in psi, z rojaki v jašku pa ne. Zakaj ne?
Reka krvi je bila tako velika in krivda nekaterih ogromna, da je pred smrtjo, to je sedaj, ne morejo z ničimer opravičiti. Kako naj se ti ljudje, večina jih je pred smrtjo, spreobrnejo in priznajo krivdo? Ne morejo. Edino opravičilo, ki ga najdejo, je v sovraštvu. Za njih ni odrešitve v resnici, ampak samo v še hujšem zategovanju.

To bi vendarle morali storiti mladi!
Mladi pa, razen redkih izjem, ne razmišljajo. Tako so vpeti v razne službene in družinske pozicije, da je težko. Ko mlad človek spozna, da je bil njegov oče zločinec, kaj je počel … tudi če spozna, o tem ne bo pisal ali govoril. Jaz bi težko pisal o tem. Na tak način so tudi oni žrtve, tako daleč smo pripeljali to sprenevedanje.

Žiga Korsika

 • Brane

  No tu imate resnico iz njihovih ust ! Kaj je namen te elite ? Ropanje,sprenevedanje,laganje,,zavajanje !!! To je resnica !!! Takle mamo !!!

 • resnicaboli

  Dotaknil bi se konca po mojem mladi ne da ne razmišljajo ampak večina jih razmišlja levo take je naredila šola na žalost.

  • fireblade

   Mediji, spletna propaganda in leve tršice. Za dejstva in realno stanje se mora vsak sam potrudit z brskanjem in razmišljanjem.

   Potem je tu še ekonomski faktor, poslušni uklonjeni so vključeni v partijsko upravlja trg dela, ostali izključeni, razočarani in nastrojeni ravno nad možnimi spremembami, če jih sploh tako dojamejo.

   • resnicaboli

    Mediji pravilno in kaj dela novi medij v naslovnico daje teme ki diskreditirajo desnico namesto da dajejo v naslovnico obletnico SDS. So delnice kupovali levi vprašam urednika?

    • fireblade

     Tega medija ne razumem. Nobenih resnih gospodarskih in razvojnih tem ni, ki so problem države, objavljajo čisto insiderske politične trače. To ni alternativna politika, ki jo ljudje rabijo, da bi spregledali, kaj se potrebuje, da bi živeli, kot v normalnih državah.

     • Ruggedplant

      Kakšne gospodarske in razvojne teme vendar? Pri nas moramo najprej razčistiti čisto osnovne ideološke, sociološke, zgodovinske, predvsem pa moralne vezane na našo slovensko identiteto (kolikor jo je sploh še ostalo). O gospodarskih in razvojnih temah se lahko pogovarjajo Poljaki, Čehi, Litvanci, Madžari, ki so izvedli lustracijo in nedemokratom pokazali mesto kamor sodijo, pri nas dvem tretjinam naroda še vedno ni jasno niti ali je boljši sistem totalitarizem ali demokracija, oziroma jim “je”, a je odgovor žal napačen. In ti bi razpravljal o gospodarskih in razvojnih temah:) Cmerar, si to ti?

  • Tanja Bor

   Mladi še kako razmišljajo, vendar pa takih nihče ne posluša. Nato odidejo in so srečni, da se jim s Slovenijo ni več treba ukvarjati.

 • daresi

  Prisilili so ga, da je podpisal izjavo, kasneje pa ni sodeloval z Udbo in spomni se vseh podrobnosti mučenja, ne spomni pa se, če je besedilo sam napisal. Zelo čudne so njegove izjave in niso mi všeč. Z zapletanjem je porušil večino spoštovanja, ki sem ga gojil do njega.
  Kot sam pravi, je trmast do neskončnosti, kar pa je tudi edina resnica v njegovem govorjenju. Še naprej trmasto prikriva bistvo in s tem resnico.

  • Janez33

   Je pač tako, da če te en muči, si to bolj zapomniš, kot podpisovanja listov, katerih niti prebral nisi. A ni nekako logično?

   Ti si pa verjetno vse zapomniš, kar si v šolskih letih zapisoval v zvezke? No, če bi te vsak dan mučili na drugačen način, bi si zagotovo mučenje bolj zapomnil od pisanja v zvezek. Tako deluje naš spomin.

   • daresi

    Bejž no, moj spomin deluje precej drugače. Laže!

 • Adam

  Zanimiv članek: v dveh odstavkih intervjuvanec pove “vse sem podpisal zaradi prisile” in “nikogar nisem ovajal”, to isto so doslej izjavili še vsi, ki so jim očitali sodelovanje z UDV. Nato pa 12 odstavkov o temah, ki nimajo zveze z očitki.

  Očitno bomo morali zdaj deliti tudi sodelavce UDV na “desne” in “leve”, na “naše” in “njihove”…..

  • fireblade

   Zakaj pa ne, če je enim jasno in so lahko kritični do lastne preteklosti je že nekaj.

   Sicer pa verjamem, da je marsikdo počel to proti lastni izbiri. Bolj za lasten mir in zaščito bližnjih.

  • Janez33

   “vsi”? Velika večina jih sploh nikoli ne da izjave. Toliko o “vsi”.

 • dr Janez Sveti

  Vedno, se gre za prevlado v skupnosti. Nekateri se počutijo poklicane, da vsem drugim kažejo pot in pri samooklicanih komunistih je ta pot takšna, da če je ne sprejmeš ali razumeš. te v njo želijo prisilit.
  Običajno so ideje o družbeni ureditvi povezane z motnjo, ki se imenuje pohlep, oblastiželjnost in podobnimi motnjami.
  Tudi veliko komentatorjev se počuti poklicanih, da morajo vsem razlagat, kako bi morali mislit in živet. Vneto trdijo, da “uni drugi” nimajo prav in jih običajno kažejo v negativni luči, ter jih obtožujejo različnih grdih dejanj.Se pa vedno zgodi, da vsi, ki nam govorijo, kako moramo mislit in živet, radi tudi vladajo in ko začnejo vladat, zelo hitro pozabijo, da so želeli samo pomagat drugim do boljšega in lagodnejšega življenja.Že kar kmalu začnejo izkoriščat oblast, za lastne interese, ter preganjat tiste, ki se ne strinjajo z njihovimi idejami in prepričanji.
  Tako se vse skupaj ponovi, vsakih nekaj deset let.
  DR Janez SVeti vesoljc

 • EOL

  To je eden najboljših člankov, ki sem jih prebral na to temo na nova24tv.
  Izredno korektno in dobro pojasnjeno zakaj tako. S takšnimi članki bi morali še bolj osveščati ljudi, da bi spoznali, da so z večine naredili vodene delavce. Zato se primer nismo uprli dokapitalizaciji nlb in verjetno se ne bomo niti v tretje…

  Preprosto kot pravi Drobnič potrebujemo več “razgledanih kmetov, ki so bili ekonomisti, vremenarji, davkarji, tehniki” in obrtnikov kot so bili nekoč in jih je komunizem ravno zaradi razgledanosti z orožjem potolkel.
  Je pa res, da komunizem med razgledanimi državljani v hipu umre.

 • črnaovca

  Lepo je povedal po mesecu dni bi si podpisal še smrtno obsodbo. Ne dokumenti temveč dejanja a o teh ne bomo izvedeli veliko.

 • von Rhein

  “Ne, zmeda, ker ne znajo drugače. Ne vedo, kaj je resnica, ker resnica ni resnica, ampak interes. Potem pa se ne znajdejo, govoričijo, trosijo floskule”
  O sodnikih in njihovih sodbah. S temi besedami je Drobnič povedal vso resnico o slovenskem pravosodnem sistemu.Sem spadajo tudi tožilci.

 • noname

  G.DROBNIČ, hvala za odkritost; odpirate vpogled v najpomembnejši predal naše republike. Grozljivo se mi zdi predvsem spoznanje, da ne gre pri tožilcih in sodnikih za “narekovano” delovanje iz ozadja, ampak – ZA NAUČENO MISELNO KORISTOLJUBNO DELOVANJE ( kar je dosti huje in bo potrebovalo desetletja, da se zadeva sanira) – organa, ki bi moral biti v službi pravice, katere pa pravzaprav ti ljudje ne poznajo. Delajo s strahom in po starih učbenikih.
  VSAKO PODJETJE BI PROPADLO V TEDNU DNI, ČE BI SE RAVNALO PO ZNANJIH EKONOMIJE
  IZ POVOJNIH LET.
  Vsekakor bi sama organizirala obvezno prakso naših sodnikov in tožilcev v Avstriji, Bruslju, Nemčiji,….
  Tako kot managerje, ki smo jih s pomočjo tujih podjetij, znanj,…dvignili na višji nivo, bo potrebno oblikovati tožilce in sodnike.

  • Iza Demos

   Kje pa so ti naši managerji? V naših firmah in bankah in državnih ustanovah že ne. Torej smo zopet posredno ali neposredno plačevali učenje nekoga, ki je potem to svoje znanje odnesel v tujino ali pa v svojo firmo z enim ali več zaposlenimi družinskimi člani s sedežem izven SLO.

   Razen, če tisto “na višji nivo” ni bilo mišljeno v prenesenem pomenu, no na tem nivoju pa je že tako naša sodna veja oblasti kot zakonodajna, da o državnih uslužbencih ne govorimo.

   Jaz namesto obvezne prakse v tujini predlagam
   -revizijo študija na pravnih fakultetah v SLO, čeprav osebno menim, da ni problem v podajanju snovi torej v predavateljih, ker so levi in desni res pa je, da so nekateri tako levi kot desni “levi” in bi bil čas, da se jih, z vsem spoštovanjem, upokoji
   -upokojitev vseh sodnikov in tožilcev, ki so bili bodisi sodniki ali tožilci ali so bili člani kake politične stranke pred letom 1991
   -odpoved zaposlitve sodnikom in tožilcem, ki imajo v obdobju 3 let več kot 20% primerov zavrnjenih oz. odpravljenih (ne vem kako se to reče, ampak strokovnjaki bi že razumeli kaj mislim) na višji stopnji
   -sprejem zakona, ki bo določal da sodnik ali tožilec ne sme biti 10 let pred nastopom službe v sodni veji oblasti v katerikoli politični stranki.

 • Miha

  In zakaj o tem šele sedaj govori ?
  Zakaj o tem ni spregovoril takoj po osamosvojitvi ?

  • EOL

   Menim, da tvoja kritika, če je to kritika Drobniču, da ni povsem na mestu

   Je dejstvo, da moraš biti zelo zelo “ČIST”, da si sploh upaš in lahko privoščiš o tem kaj povedati – zato je potrebno pozdraviti ta članek, ta pogum Drobniča.

   Poleg tega je ljudi, ki so lahko povsem čisti še vedno zelo strah in vsakega, ki si upa o tem spregovoriti je potrebno vsaj pohvaliti, ga spodbuditi, mu stopiti v bran, da ve, da ni osamljen, da stojimo za njim.
   Tako bomo počasi dobili resnico na dan in državljani, še posebej ubogljivi delavci bodo vsaj malo začeli razmišljati….

   • Miha

    Članek in intervju absolutno pozdravljam.
    Menim pa, da bi bilo koristno, pogumno in državotvorno, da bi o tem spregovoril že mnogo prej. In ne samo on, tudi drugi.
    Gre namreč za osvobajanje Slovenije od komunističnih mafisjkih mrež in nihovih laži ter predsodkov o drugače mislečih.

    • EOL

     Zato je na nam, da tovrstne resnice vzpodbujamo in jih širimo.
     Nova24tv je že ena takih in pomagati moramo, da to vsaj prebere čim več ljudi, da to stran obišče čim več bralcev – to slednje je naloga vodstva nova24tv

  • MEFISTO

   Ker se je bal Zemljariča!

   • Duhec

    Ne, ker se mu je slo za polozaj, korist.

 • Duhec

  Nic mu ne verjamem…. hinavc.

  • Ruggedplant

   Leljaku, bivšemu udbovcu, pa? Zakaj že?

 • tarantela

  Po drugi vojni smo bili vsi izpostavljeni enotni vzgoji in indoktrinaciji. Stali smo v vrstah in: “Za domovino s Titom naprej!” Saj se spomnite? So nam pač prali glavo, tisti, ki so hoteli študirati in se primerno zaposliti, so morali pač lulati z vetrom. Kasneje so se ljudem začele odpirati oči. Nekateri so iz koristoljubja ostali na tej poti, nekateri so bili zaradi družine prisiljeni stisniti zobe in biti tiho, tretji so se opogumili in krenili jasno in glasno po drugi poti. Je pa v tistem času nastalo precej škode v miselnosti naroda, ki je bilo prej prisiljen molčati in marsikje še danes ne upajo jasno in glasno izraziti svojih misli. Strah prejšnjega sistema je bil vcepljen globoko v kosti slovenskega naroda, zato še danes mnogi volivci kot ovce kimajo in ne upajo izraziti svojih misli, niti tedaj, ko jim je jasno, kam stvar pelje. To je tisto, na kar leva stran lahko računa. Trajalo bo še nekaj časa, da se bo mentaliteta slovenskega naroda spremenila, upam, da se bomo zbudili preden nas ne bo več in bomo ugreznjeni med tujce. No ja, bomo pač manjšina, ustanovili bomo svoje društvo in kod manjšina morda dosegli več pravic, kot jih imamo in nam pripada sedaj. Bomo naredili parado in nam bo pritekal denar za take reči.

  • Iza Demos

   Kdaj pa smo si (slovenski narod) upali jasno in glasno izrazit svoje misli, če so bile le te v nasprotju z mislijo oblasti? Vedno smo upognili glavo, molili in zavihali rokave.

   Tako da zna biti tole o manjšini kar realnost.

 • Osti jarej

  Ali izjave niste sami napisali na roko?

  Dopuščam možnost, da sem napisal in podpisal izjavo, spominjam se pa ne, da bi vedel zagotovo. Podpis je drugačen, kot je pisava, bolj je pokončen. Nisem še uspel preveriti, ali je to res moj podpis. Veste, v pogojih, v katerih je delala Udba, spomin odpove.
  *

  jest nimam komentarja…..me pa bruhat!!

  • rrrrr

   Zelo, zelo nerodna in neverodostojna izjava ostarelega človeka. Lahko bi jo tudi zamolčal

 • Osti jarej

  …a leljak laže?..se je zmotil?…kaj narobe razumel?….pri odkrito tardečih pa vse štima?

 • dr Janez Sveti

  Vsem kritikom gospoda Drobniča, sporočam sledeče:
  Še danes si javno na ulici ne upate povedat kaj mislite o oblasti, če bi živeli v času njegove mladosti, bi bili tihe miške in se prilizovali Ozni, Udbi, in sekretarjem Partije!
  DR Janez Sveti Drobniča ne pozna

  • Osti jarej

   zase govori!!!

   • dr Janez Sveti

    Res je.
    Ampak očitno sem te zbodel na pravo mesto.Postavi v avatar svojo sliko ime in priimek.Ostani zdrav.
    DR Janez SVeti odkrit in ljubezniv

    • Osti jarej

     sem rekla,da zase govori….ta oblast ni vredna pol pyzde mrzle vode….in vse ostale so ble glih take…
     *
     najbolj se mi pa gabi hinavščina…
     *

     • dr Janez Sveti

      Nisem opazil v tvojem avatarju tvoje fotke z imenom in priimkom. Da neboš ostal samo pri preklinjanju in zmerjanu skrit za NIck name. Meni se tudi gabijo hinavci.
      DR Janez Sveti Hine

     • Osti jarej

      ..za tabo….nobenega problema ni….

     • Osti jarej

      ..ja,se mi je zdelo…

     • dr Janez Sveti

      Ne visim tukaj, da bi odgovarjal prenapetežem. Polna usta so te žaljivk in samohvale. NISEM JAZ govoril o temu kako bi se moralo. TI si pisal, da si hraber, močan in kaj jaz vem še kaj. Pljuvaš po Drobniču reva posrana a sam se ne upaš tukaj pojavit z imenom priimkom in sliko. TI nimaš koga učit ničesar. Takrat so ljudje trpeli fizično , po zaporih so jih mučili, da bi ti smrdonja, ki si še danes ne upaš pisat z imenom in priimkom, sedaj pljuval po njih?
      Smrdonja!
      DR Janez Sveti ne mara debilov

     • Osti jarej

      ……žaba napihnjena,da ne boš počil…..kar za ene velja,za druge ne?…samo,da so “vaši”,pa si izgovore zanje iz usranih riti potegnete…….udbaš je udbaš pa,če se na svojo kanto postaviš…….klump!

     • dr Janez Sveti

      Sem vedel, da je nekaj narobe s tabo.
      DR Janez Sveti analitik

  • rrrrr

   Tokrat se moram strinjati z vami. Slovenci smo bili strahopetci v času, torej v času Drobničeve mladosti, ko je pokončne ljudi jemala noč, represija udba pa najbolj brutalna. Za tisti čas bi se še lahko našlo opravičilo.
   Kaj pa danes? Kdo nas sili da že 25 let volim partijsko-udbovske derivate? Da nas ni bilo 300.000 ko je rdeča kamarila iz volilne tekme z zaporom izločila edinega resnega opozicijskega liderja? Da nas pred VS( Odbor 2014) vsako sredo ne protestira proti nereformiranemu sodstvu v krempljih parije vsaj 3-5000 protestnikov? Zakaj ne izpraznimo režimske ,,nacionalne”RTV in odjavimo prisilno naročnino? Nimamo odgovorov?
   Danes so okoliščine, v katerih živimo povsem neprimerljive tistim v petdesetih letih, strah in pišmeuharstvo pa je prej večji kot tedaj. Razen redkih, preredkih izjem, ki se izpostavljajoin skoraj po neumnem izpostavljajo. Če bi Slovenci imeli vsaj 10% nacionalne zavesti in poguma napr. Poljakov, danes ne bi jokali (skupaj z Bogom po Cankarju) nad samimseboj.
   Še enkrat, dr Janez Sveti, prav ste povedali

  • Anthon

   Škoda, da se delaš norca iz pojmov, iz katerih se ne bi smel (sveti). Tukajle si zadel v nulo!

   • dr Janez Sveti

    Pojme so postavili ljudje, da vlivajo strahospoštovanje drugim, običajno nevednim ljudem. Če me boš razumel, ti povem, da greha ni. Ve je neskončno usklajeno in nič ne moreš. Takoimenovani Bog je vsemogočen? Torej delamo smo tisto,kar nam dovoli. Torej trimo tudi posledice svojih dejanj. Ne računajte samo na zemeljsko izkušnjo. Mi smo neuničljiva in večna energija. Zakon vesolja velja za vse popolnoma enako.
    DR Janez SVeti vesoljc

 • Osti jarej

  Narod lahko preživi svoje norce, celo ambiciozne. Ampak ne more pa preživeti

  izdaje od znotraj. Sovražnik na vratih je pomemben, ampak je znan in nosi

  svoj prapor javno. Toda izdajalec se prosto giblje med vrati, njegov

  potuhnjeni šepet šumi po vseh ulicah in slišati ga je tudi v dvoranah

  vlade same. Izdajalec ne izgleda kot izdajalec, govori s tonom, ki je

  domač žrtvam, nosi njihov obraz in njihove argumente, pritožuje se nad

  podlostjo, ki jo kakor opaža. Razkraja dušo naroda in dela tajno, v noči

  ogrozi stebre na katerih sloni moč mesta. Okuži politično telo, da se

  ne more več upreti. Morilcev se je manj bati kot izdajalcev.

  (Markus Tilius CICERO leto 50 pred n.š.)

  ********************************************

  • baubau

   žrtve niso izdajalci

   • Osti jarej

    žrtve niso udbovci

 • tarantela

  Menim, da moram svojemu prejšnjemu zapisu dodati še tole: Večina, ki je rasla in bila vzgojena v bolj sproščenih časih, ne more razumeti, da je bil strah vcepljen v vse pore naroda, če nisi bil z “vrhuško”, si oplel. Moral pa si vedno spremljati in hitro reagirati, če si bil počasen, si si lahko uničil prihodnost. Primer: Bil je študent, pravoveren komunist, tu, v Sloveniji oz. Jugoslaviji so ga vzgojili v Stalinovem duhu. Čez noč se je vse spremenilo, ko se je Tito sprl s Stalinom. Študent ni pravočasno dojel, kaj se dogaja, še nekaj časa je vpil: “Živela Tito in Stalin!” Politika je takoj reagirala, študenta so vrgli s fakultete, postal je navaden delavec, drugega dela ni dobil, zapil se je in še včasih v opitem stanju zatulil “Živjo Stalin!” Takrat je moral vsak, ki se je bal za svojo kariero, paziti, kam veter piha in se obračati z njim. Podobno je danes v Severni Koreji.

  • Osti jarej

   ..bla,bla….sami izgovori….za odkrito tardeče jih nimate?!

   • zuje

    Imaš ti kakšne izkušnje z Udbo? Se sploh zavedaš podlosti te organizacije?
    Ma, eni natepavate, da je strahota!

    • Iza Demos

     Hvala usodi, da nimam teh izkušenj, Se pa zavedam podlosti vseh tajnih služb, organizacij.

     Ampak eni so ostali pokončni, niso se dali ustrahovati. Niso se prodali za službo, kariero, …. Vsa čast jim.

 • Osti jarej

  ovce trapaste!!

 • janez zorman

  Me pa prav zanima, kaj je imel do sedaj kdo slabega za povedat o Drobniču ?

 • dež

  Intervju je čisto OK. G. Drobniča kot bivšega tožilca večinoma vsi poznamo, zame je bister in čisto simpatičen možak, kdo drug misli drugače. Me pa v njegovih odgovorih zmoti nelogičnost, na katero je opozoril že “daresi”.
  Več dni so ga mučili, na takšen in drugačen način maltretirali, spominja se vsake podrobnosti, vsake besede. Ne spomni pa se ali je na koncu napisal neko izjavo in se podpisal ali ne.

  Enaka kot pri zgodbah raznih herojev. Spomni se dne in ure, do minute natančno. Ve, da ga je bolel palec na desni roki, ve da je bil brez vezalke v levem škornju in imel je le še 13 nabojev. Tudi to ve, da so Nemci 5x jurišali in so jih vsakič odbili. Nikakor pa se ne more spomniti, kaj so naredili s 15 ranjenimi ujetniki. So jih postrelili ali ne ?

  Če bi g. Drobnič rekel, da so ga več dni hudo mučili in je na koncu, po nareku zasliševalca, napisal in podpisal nek papir, bi mu verjel in bi bila stvar ad acta. Tako pa ostaja nek dvom v povedano.

  • janez zorman

   Ne predstavljaš si dobro OZNO – vskih metod v tistem času. In še nekaj časa po tistem – Dachauski procesi.

   • Osti jarej

    ..pomni;ANGELA VODE…in vsi tisti,ki bili na omenjenih procesih obsojeni,vsi oni,ki so trpeli na golcu….

    • rrrrr

     Prav imate. Enako pokončen je ostal pred pritiski udbe tudi g. Viktor Blažič, pa škof Vovk, pa še marskdo drug.

   • dež

    Si kar predstavljam. In sploh ne oporekam, da ne bi bilo res. Sem pa skeptičen, da o listu papirja, ki je zanj pomenil tudi konec mučenja in pot na prostost (kakršnokoli že), se pa nič ne spominja.

  • komar marko

   Se popolnoma strinjam s tabo. Enako kot si navedel naprimer ni nobenih dokumentov o PIF, ve se edino da so zasedali dne 26 aprila, nato pa so ta datum prestavili na 27 april, kar govorijo o neki pozabljivosti. No slučajno je 26 aprila nekdo obiskal Maribor. Ali so potem vse pozabili in izgubili vse dokumente za 26 april , zato lahko normalni le ugiba. za vsako ostalo stvar pa vedo do MINUTE natančno. Ja preveč je ČEJEV!

 • Osti jarej

  a bo leljak zdaj še lahko raziskoval?

 • Antonius

  Osti [email protected], napačnemu pripisujete izdajo od znotraj, zgodila se je namreč v DEMOSU.

  Sicer pa, zanimivi so kritiki g. Drobniča, ker se ne more spomniti vsebine nad njegovim podpisom. v KAKŠNO STANJE SPRAVI ČLOVEKA POMANJKANJE SPANJA mi je osebno pripovedoval pokojni dipl. ing. Boris Fakin. Na Bethovnovi so ga strpali v z apnom prebeljeno celico, prižgali 500 watno žarnico in ga zbujali vsako uro.
  Leljak brez potrebe in povsem nekritično podtika Drobniču sodelovanje s takratno SDV in v svoji slabo premišljeni zaletavosti spregleda utemeljeni pomislek, komu na uslugo osira domobranskega Drobniča.

  Osti [email protected], [email protected] in njima podobni MLADI jekleni možje in dekleta se seveda ne bi dali premagati izgovornemu pomanjkanju spanca, oni bi zmogli za svobodno in demokratično Slovenijo prebedeti celo cel štiri letni eNOBe, če bi bilo treba.

  In še za piko na koncu!
  Osti [email protected], če nimate komentarja, kot ste zapisali, potem ne komentirajte. Vaša trda stališča so bliže komsomolskim izročilom dni, ko so Drobniča zasliševali, kot današnjemu času, ko se trudimo obsoditi takratno zlorabo oblasti in izvajanje nasilja nad posameznikom in slovenskim narodom.

  • Osti jarej

   vprašanje;velja napisano enako tudi za odkrito rdeče?!…ako ne…utihnite!!

   • Antonius

    “Odkriti” rdeči so vendar Drobniča spravili med domobrance! Po vojni so izvedli morilsko “lustracijo” nad ostalimi civilisti in razoroženimi domobranci, ki jih niso pobili v vojni, potem so se pa s filigransko natančnostjo spravili preganjati svobodno misleče po slovenskih vogalih.
    Jaz vam ne bom priporočil molčanja, lahko se pa spravite k razmišljanju.

    • Osti jarej

     …..kar za njihove velja,za vaše ne….to je z obeh strani tako…..vsi za lastne koristi,ker so z različnih strani istega kovanca…kapiš?…ko yebe Slovence, je mantra že 25 let, na 50 podlage……

 • Vesna

  Dvom bo vedno nekje zadaj ostajal. Udba ni dobrodelna organizacija, da bi človek podpisal pristopno izjavo, potem pa bi delal zanjo ali ne bi. Kdor je zanjo delal in vstopil vanjo, je imel določene ugodnosti, privilegije, imel je možnosti za kariero. Tudi jaz veliko bolj cenim ljudi, ki se niso uklonili in trpeli hude posledice.

  • baubau

   Ne sodi!

   • Osti jarej

    ….aja….vi sodite kučanu,ertlu,zemljariču,ribičiču,kardelju,……

    • baubau

     osti jarej:jaz nikoli ne sodim in ne obsojam osebno nobenega človeka.Obsojam pa zločin in zločinske sisteme še posebno perverzno zločinski in sprevrženo lažnivi komunizem.Zato pa tudi ne morem spoštovati tistih,ki takemu režimu zavestno in svobodno pripadajo,mu služijo in ga slavijo.Če je za kaj takega sploh možna zavestna in zares svobodna odločitev.

     • Osti jarej

      ..in omenjeni gospod naj bi bil član zločinskega sistema…z napisanim in podpisanim….ampak on se zdaj ne spomni….ribičič se tudi ni..

     • zuje

      Eni ste pa težki. Ribičič je DOBESEDNO jahal ljudi po zaporih. Drobnič tega ni počel. Ti si premalo izkusil in preveč pametnega se delaš. Eno samo leporečje te je; kaj se pa za tem skriva, pa poveš med vrsticami.

   • Vesna

    Sodim iz izkušenj. Nimam pa pravice niti želje zahtevati zadoščenje. Zame je dejstvo javne objave teh ljudi dovolj veliko zadoščenje.

  • Antonius

   Ko vam zagrozijo s turturo nad svojci, trdna stališča postanejo “putr”. Vašim najbližjim bi se očitno zelo slabo pisalo.
   Korajžno se “napihujete” in obsojate, ne, da bi se vas kdaj vsaj kakšna izkušnja s podmiznim izsiljevanjem dotaknila!

   • Vesna

    Kako pa veste, da se mene ni udba dotaknila? Izhajam iz družine, ki je bila razlaščena, pregnana, ovirana v poklicu, člani moje primarne družine so bili umorjeni od partizanov. Ko so se 1990 arhivi odprli, smo videli, kdo je ovajal. Še danes človek ne more doumeti. Obsojam!

    • Antonius

     Preden obsodite preberite razkrivanje Zlate Krašovec na povezavi. Usodo Drobniča bost zlahka našli v njenem razmišljanju.
     http://www.reporter.si/komentar/zlata-kra%C5%A1ovec-dvoje-poti-do-pekla/58209

     • Vesna

      Imate pravico Drobniča zagovarjati, kot imam jaz pravico dvomiti. Spoštujem Angelo Vode, Jožeta Pučnika in številne, ki se niso uklonili. Prepričana sem, da bo veliko informacij o udbovcih prišlo na dan, ko bodo popolnoma dostopni beograjski arhivi.

    • rrrrr

     Jaz razumem tudi vas, tako kot Antoniusa. Bistveno je, da stvari še do danes niso razčiščene. Prav zato je opredelitev sodelovanja z udbo, kot sledi iz naših komentarjev zelo ostro opredeljena: OBSODITI, NE OBSODITI. Menim, da bi morala sodaobna generacija po razkritju arhivov(!?) najprej dejstva in okoliščine vsesplošnega ovajanja najprej SPOZNAT, nato pa tudi RAZUMETI.

    • Anthon

     Če mi približno nakažete vašo generacijsko letnico, vam bom povedal, ali ste iskreni ali ne.

  • Nata

   No , pa ne vedno !!
   Za Udbo so ” delale ” starejše gospe , ki so pobirale razne članarine ……..RK, pa SZDL ….slišale so marsikaj , a večinoma prav nič važnega .
   V šahu , oz. v strahu so jih pa le imeli !
   Kaj je šele bilo z ” večjimi ribami ” !!
   Pa še žalostni epilog ?
   Taki , ki so utrpeli hude posledice , so še danes reveži !!

 • tarantela

  @ osti jarej, nisi živel v tistem času, tako sklepam po Tvojem pisanju. Bil je čas, ko se je človek še svoje sence bal.

  • Osti jarej

   …kdor je pokončen,ne upogne hrbtenice za svoje interese in boljši lajf in se kaže za nekaj,kar NI….a danes je pa kaj drugače?…..udba ne spi…saj nikoli ni…….

   • Anthon

    V stripih Mirko i Slavko, ki sem jih bral (bral sem tudi stripe v Zvitorepcu), je bilo tako, kot si napisala (ne upogne hrbtenice…. bla bla). Mlad človek verjame, da je daleč nad vsem hrabrost. In kako hrabri so bili ti ljudje, v stripih! Mladost mora to verjeti. Potem te pa sreča pamet in vidiš, kaj je življenje, kaj pa so ideje, pravljice, tudi filozofija nenazadnje. Od človeka ne moreš zahtevati, da je hraber. Absurdno se je hvaliti, da si si pri zobozdravniku pustil vrtati po zobu brez anastezije.

    In če odrasel človek še zmeraj gradi na tem, pač ne more biti prav bister, ali pa je manipulatorska b.araba, ki zavestno poneumlja druge. Režim je bil z vso vehementnostjo in rajdo ovaduhov to tudi delal.

    Mimogrede, sam nimam nikakršnih kompleksov manjvrednosti, ker sem Slovenec, zato se mi zdi ta domnevno stari pozdrav Osti jarej skrajno za lase privlečen, nekako nezrel in otročji. Slovenska zgodovina je zame to, kar se je na tem ozemlju dogajalo. Minula stoletja samo pregledujem, kolikor mi čas dopušča, ne želim pa spreminjati že ugotovljenega. Tudi t.i. čarovniških procesov ni možno obnavljati. Nekaj drugega pa je 20. stoletje, polpreteklost, ki pa dejansko ni pravno urejena. Ne zaradi nekakšnih kompleksov, ampak zaradi zločinov, ki so povezani z današnjim časom.

 • Osti jarej

  ..vsi ste glih….vsak za svoje izgovore išče….ma,men se gravžate…VSI

  • Ruggedplant

   Torej si tudi ti “glih” in se sama sebi gravžaš. Brez izgovorov, napisala si VSI. Zdaj vidiš kako je, ko se bruhica vsegliharizma odbije od stene?

 • Adam

  Žalostno, da mlada genracija a-la-Leljak očita človeku, da je podpisal en papir pod prisilo. Tisti, ki niso takšnih pritiskov skoz dali, zdaj na tablicah v dnevni sobi lahkotno komentirajo, kaj bi in kaj ne bi.

  Edino kar je za zamerit Drobniču, je to da je DRUGIM očital sodelovanje s komunizmom in UDV. Če je bil naš mu ne bomo očitali (bomo pa za vsak primer imeli skrit dosje v omari, če se nam bo kdaj uprl), če je nasprotnikov pa bomo iste “grehe” obešali na veliki zvon. Ta dvoličnost je tisto, kar boli.

 • Hoplit

  Zdi se, da Slovenci sočustvujemo s celim svetom. Z žrtvami poplav na Balkanu, potresa v Tibetu, pohabljenimi mačkami in psi, z rojaki v jašku pa ne. Zakaj ne?

  Kapo dol pred Antonom D!

  • Dr.Mato.R

   sočustvovanje z poplavami na Balkanu?????? te poplave so bile umetno izzvane, namerno so podrli jez in naredili opustošenje. ZAKAJ?? enostavno ti Balkanci niso sposobni sami skrbet za svoj obstoj!!! Enostavno niso imeli več denarja za osnovno funkcioniranje občin in države. SLOVENAC DAJ PARE BRE. enostavno so nas izropal (solidarnost) pod pretvezo kako so ubogi. Sej so predvsem v glavah, za norčevanja iz nas Slovencev jim nikoli ne bo zmanjkalo smisla! Bečki “kočijaši” pa še hujša “knjušari” ta se lahko ukvarja sam z konji medtem ko “kočijaš” je pa bolj ugledno vozi kočijo. Zelo ne redki primer je kako v Srbiji sploh ne vedo kje je Slovenja (seveda se spreneveda). seveda je treba pomagat ljudem v stiski, samo hvaležnosti pa ni prav nobene!! Z rojaki v jaških pa Slovenci ne smemo biti sočutni, ker so to povzročili Srbi v Sloveniji. ta okupator je bil najbolj uničujoč od vseh okupatorjev iz WW2, ker nas je uničeval od znotraj (v vsako enoto je Tito poslal po 3 Srbe, ki so bili takoj komisarji in poveljniki). Srbi so zanetili državljansko vojno. Pobili naj bi po do sedaj znanih podatkih 50 poveljnikov partizanske voske, seveda tistih ki niso bili navdušeni nad skupno Jugoslovansko vojsko, čeprav so nam lagali do zadnjega, dokler ni bili Slovenka partizanska vojska razpuščena (uničena) tik pred IZBRUHOM SVOBODE 1945 (poveljevanje je že bilo v srbskem jeziku), ko je že bilo jasno da je Nemški okupator dokončno poražen. Že med WW2 pa je lažnjivi in genocidni TITO hotel kompletno Slovensko partizansko vojsko preseliti v Bosno a so se naši partizani odločno uprli PIKA. Hoplit za to ne!

 • tarantela

  Takrat po drugi vojni so bili ljudje izmučeni, lačni, bolni, skratka: duševno in telesno na dnu. Titopartija je obljubljala novo, boljše življenje, živeli smo ob parolah, nevtralnega tiska ni bilo, novinarji so pisali, kar je politika naročala, drugega se ni smelo pisati. Verjeli smo, ker smo vedeli smo tisto, kar so nam govorili in tiskali vsak dan. Meni se je odprlo, ko se prebrala Fakinove Dachauske procese. Od takrat sem iskala tudi drugo plat resnice oz. “resnice”. No. še danes so dnevni časopisi v večini levo trobilo, ki povejo samo pol, kar jim ni všeč, preprosto zamolčijo. Lep primer je n.pr. Aleksander Lucu, ki je v ND objavil delovanje nekdanje SDK; omenjal je Igorja Omerzo, pozabil pa je zapisati, da so SDK ukinili levičarji z Drnovškom na čelu, on je namreč tedaj vodil vlado.

 • Iva

  Odličen intervju z g. Drobničem, ki je spregovoril o dejstvih, ki veliko povedo, zakaj je Slovenija ujeta za železno zaveso.

  A. Drobnič bi sicer moral, ko je bil na položaju generalnega drž. tožilca kar 8 let, zahtevati očiščenje-lustracijo v pravosodju, za kar si je prizadeval Pučnik, pa so ga zaustavljali Bučar, Hribarja … Škoda, saj ni imel česa tvegati (glede na to kaj je v življenju doživel), on pa je “nastavil še drugo lice”! Pa so se stare sile konsolidirale in zavzele, z miselnimi potomci, vse podsisteme v družbi. Ne le Masleša in Fišer in Bavcon, ampak karieristi na sodiščih ter na pravni fakulteti (dr. Katja Šugman Stubbs, dr. Primož Gorkič – afera Patria, zagovarjanje indične sodbe celo brez indicev, kaj šele dokazov).
  Le ustanoviti skupino državnih tožilcev za posebne zadeve ni bil poseben uspeh. Danes se celo dogajajo anomalije, da tožilka te skupine vodi montiran proces proti dr. Milku Noviču, ki je kolateralna žrtev umora dr. Janka Jamnika, umora povezanega kot vse kaže z nelegalnim delovanjem znanstvene sfere in povezane udbomafije!

  In sodbe imajo kar po trideset strani čvekanja, nejasnosti, kompletne zmede, ne le ker ne znajo drugače, kot pravi Drobnič, ampak je velikokrat tudi interes klike s količino nadomestiti kvaliteto, ker resnica ni resnica, ampak interes! Čigav interes? Kontinuitete s javosektorskimi aparatčiki. Ne le za ljubi kruhek (po Menartu), ampak za dobro službo in materialne dobrine. To je slovenska levica!

  • Vesna

   Odlično napisano, podpišem.

  • rrrrr

   Nikakor ne morem in nočem soditi o Leljakovem razkritju pristopa dr. Drobniča k udbi. S (prisiljenim) pristopom si je zagotovo tedaj rešil golo življenje, saj je kot mladoletnik sodeloval v slovenski protirevolucionarni vojski.
   Dobronamerno verjam tudi njegovi izjavi, da nikogar ni ovajal.
   Moti pa me nekaj drugega: zakaj ni v času 25 let sam v JAVNOSTI NI POJASNIL okoliščin svojega pristopa in s tem spodbudil k podobnemu priznanju tudi druge žrtve prisilnega podpisa? Tako pa je ,,konspiracija : pšššš, pššš..” čedalje bolj prikrivala največjo gnojno bulo povojne Slovenije- vsesplošno ovaduštvo, strah izsiljevnje ter partijsko obvladovanje slovenske družbe vseh 70 let, posledično pa regresijo. Glede na to, da je zavzemal visoko tožilsko funkcijo v poosamosvojitveni, torej demokratični Sloveniji , bi po mojem MORAL SPROŽITI VSAJ 1 (EN) PROCES PROTI KRIVCEM ZA POVOJNI GENOCID! Pa ga ni.

   Spštujem osebnost, dr. Drobniča, njegovo trpljenje v Brozovi povojni Jugoslavijiin, prav tako vse njegove druge pozitivne zasluge za demokratizacijo slovenske družbe( napr. delovanje v Novi zavezi). Ne morem pa razumeti njegove opustitve pregona povojnih zločincev.

  • Iza Demos

   To so slovenski politični akterji s svojimi privrženci v vseh treh vejah oblasti!

 • tarantela

  @osti jarej, Ti poskušaš provocirati, moral bi živeti v tistem času!

  • Osti jarej

   ..jaz sem malček mlajše sorte,a moja starost gre kar precej čez pol stoletja….zato me ne podcenjuj….pomarančo sem videla,ko sem imela 7 let,banano pa pri 13.ih…..medtem,ko so se tapravi in taplavi sprehajali po extra štacunah in za “male pare”,na račun raje, lahko dobili,kar jim je srčece poželelo,da o zasebnih šoferjih in kuhinjskih pomočnicah in varuškah otrok,pa življenja po ukradenih palačah,nabasanih z ljudskim blagom,niti ne omenjam…….sej,po svoje ga pa razumem….vsakega,ki je delal za omenjeno organizacijo….bonitete so imeli,tud,če so samo enega človeka “ocinkarili”…pa tud,če je bil nadolžen….

   • indijanka

    Žal mi je zate, da si občutila pomanjkanje in nisi mogla uresničiti svojih želja. Pa, vseeno se mi zdi, da veš, da niso drugi krivi zato. Niti Drobnič, še manj pa Njegova Svetost, ki je izjemno prijazno bitje. Zelo pravilno je opozarjanje na krivice ampak brez posebnega efekta je kadar kdo to počne z zmerjanjem.

  • dr Janez Sveti

   Poglej,kaj sem mu napisal spodaj!
   DR Janez SVeti genij

   • Osti jarej

    …da si en star ata,ki uporablja plenice

    • dr Janez Sveti

     Ti bi jih potreboval, da nebi sral po forumu.
     DR Janez SvetiHigienik

 • Nata

  No, njegove izušnje z Udbo , so poglavje zase !!
  Ker so ljudje molčali , je vse skupaj postalo samo še ” spominjanje ” .
  Tudi v arhivih Udbe – kar je raziskoval Ljeljak je verjetno dokajšna zmeda
  Bog ve , koliko je odanega , ali odvzetega ?
  Všeč mi je njegova misel o kmetu !!

  Pa o resnici , ki naj bi jih bilo več……..kakor komu paše
  o resnici , ki je v tem času samo interes !!

 • Shalalabayzer

  ” Pustili so me spati kakšno uro, ko pa sem ravno dobro zaspal, so me
  zbudili in sem moral iti nazaj stat. Pomanjkanje spanja je grozno.”

  No, naj tako za Inkvizicijo, kot udbo veljajo isti vatli.
  Zgodovinarji tega sigurno ne bodo zmogli.

  • Ruggedplant

   S tem, da je prava resnica o inkviziciji daleč od tega kar so nam o njej v “izobraževalnih” možganopralnih režimskih ustanovah trobili tovariši ali še danes v nekaterih rumenih dokumentarcih anglo-protestantski zafrustriranci, ki jim je to (poleg napihnjene pedofilije) glavno orožje za diskriminacijo katolikov.

 • Minovak

  Poznam gospoda Drobniča, tudi pogovarjala sva se že in vem, da je to njegova resnična izpoved, brez olepšav, čeprav je verjetno bilo še huje kot on pravi in mu lahko rečem – pravi domoljub. V tej naši deželici ni še nihče in nikoli toliko lagal o vsem, kot ravno rdeči fašizem (primerjava je popolna) in nazadovanje Slovenije se je začelo tisti trenutek, ko ser je tu razlil rdeči strup. Rdeča oblast je poskrbela za popoln genocid in izjemno redke so države, kjer je še sedaj zastrupljeno toliko ljudi. Zgodovina bo pokazala vso bedo in zločinstvo rdečega terorja, zato bodo tudi učbeniki v šolah napisani drugače in nove generacije, ki prihajajo se bodo lahko seznanile in učile o PRAVI RESNICI !

  • Iza Demos

   Učbeniki so že pisani drugače kot so bili moji. Pogrešam pa v njih več motivacije k lastnemu razmišljanju, raziskovanju, inovativnosti in reku “Pomagaj si sam in Bog ti bo pomagal”.

 • dr Janez Sveti

  Vsi ki tukaj kritizirate Drobniča in podobne ste navadne reve. Še danes si ne upate napisat NIČESAR, ne da bi se skrivali za izmišljenimi imeni!
  Rad bi vas videl takrat, ko si lahko zaradi enega stavka končal med pendreki v samici, za nedoločen čas!!
  Tiho bodite reve!
  DR Janez SVeti vesoljc

  • strelitzia

   Ne moreš, kar posploševat. Vsak komentira iz lastnega zornega kota.
   Meni je bistveno, da ne laže.

   • dr Janez Sveti

    Seveda. Saj ne želim hoditi na sodišča. Ne kritiziram tistih, ki so si upali upret komi nasilju.
    DR Janez Sveti vesoljc

   • xtc

    Pusti mu veselje ,da trola,le to mu očitni še naredi trdega.

  • indijanka

   Vauuuu….populizem, dež ali slaba volja. Kdo bi vedel, kako bodo naši vnuki ocenjevali naša dejanja? Bodo razumeli, da smo želeli le preživeti in smo pozabili na njih?

   • dr Janez Sveti

    Poglej, če pljuvam po skrivačih, vsaj priznam, da se tudi sam skrivam (lažni občutek). Pametovat danes o tistih, ki so veliko pretrpeli, ker so si upali javno povedat nestrinjanje z režimom komunistične diktature je ne samo nesramno ampak žaljivo. Danes v navidezni (lažni) svobodi, ravno tisti, ki si ne upajo kritizirat z imenom in priimkom , učijo starce, kako bi morali delat s tajno policijo pred pol stoletja in več. Jaz priznam, da se nočem izpostavljat z osebnimi podatki, saj ne iščem težav zaradi obrekovanja, sovražnega govora in podobnih za lase privlečenih obtožb. Saj sem lahko tiho in si mislim svoje, vendar moramo spoštovat naše prednike!! Zato sem “hud”!
    DR Janez SVeti Huda mravljica

    • indijanka

     Sama sem tu javno. Nikoli ne obrekujem. Spoštujem pogum gospoda Drobniča, da se je javno izpostavil. Še bolj spoštujem njegovo izročilo, da povojni poboji zahtevajo obsodbe v hramu pravice in ne opravičil. Njegova osebna zgodba pa je zame zgodba njegovega osebnega preživetja, ki name nima vpliva.

    • strelitzia

     ne bodi seron*a ! Kdo ti kaj hoče.

     • dr Janez Sveti

      Meni nihče nič ne more.
      Dr Janez Sveti Energija

    • Osti jarej

     …drobnič ni moj prednik…

     • dr Janez Sveti

      Ja vem. Tvoj je Enver Hodža.
      DR Janez Sveti vesojc

    • indijanka

     Povojne poboje bi bilo potrebno obsoditi v hramih pravice. Mrtvi potrebujejo pravico in mir. Anonimnost in energija. Čeprav se pogovarjam samo s teboj in Mefistom, ostalo pa bevskam naokoli, kadar sta prepirljiva, sem vseeno zaznala nekoga s svojega družinskega debla. Moja intuicija gre res v pravo smer in prav srečna sem, ker sem ga našla.

     • dr Janez Sveti

      Priznam da me vznemiri človeška zloba, ki nima prave osnove. Za prazen nič, želijo nekateri poniževati druge, čeprav sami o sebi ne želijo ničesar povedat, saj jim je nerodno. Radi bi bili namreč tisti,ki jih najbolj ogovarjajo in kritizirajo.Jaz sem zadovoljen sam s sabo. Včasih mi je dolgčas in se zakopljem v raziskavo kakšne zadeve, ki je samo splošna izobrazba in nič koristnega . Na videz. Pogosto se zgodi, da to “nekoristno” delo pride ob pravem trenutku na pravem mestu točno na svoje mesto., Velikokrat povem, da ne vem vsega . To ni cilj. Cilj je razumeti.Moj cilj je biti dober, razum-evajoč in brezskrben do vsega, saj na nič ne morem volivat tako kot na svoje dojemanje stvarnosti.
      DR Janez Sveti Razum..ski

     • indijanka

      Ne poznam te. Ampak, na komentarje se odzivaš zelo različno. Tudi, če so si po vsebini isti. Moderator izjemno preudarno vodi ta portal in ženske podpirajo druga drugo. Ni čutiti zlobe, le raznolikost razmišljanj. Mefisto me s pretirano samozavestjo in satiro nasmeji. Ti pa običajno prinašaš drugačen pogled. Z zvezd nazdol in prinašaš vsebino, mir in rešitve. Zato tvoja odstopanja presenetijo, čeprav vem, da si tudi ti samo človek. Saj si, kajne?

     • indijanka

      Napisala sem ti že nekaj drugega. Pa sem še enkrat preletela komentarje te teme. Prav imaš. Ne gre za komentarje ljudi, ki so trpeli. Ti bi bili prizanesljivi. Gre za komentarje ljudi, ki menijo, da jim je življenje obrnilo hrbet in lastno nemoč dušijo v poniževanju drugih.

     • dr Janez Sveti

      Indijanka, tudi ti si genij.
      D Janez Sveti vesoljc

     • indijanka

      Hmmm..ja. Bolje bi bilo, če bi bila prijateljica in bi ti rekla, ni pomembno če imaš prav, bolj pomembno je, da z vsakim prepirom tvoja svetloba izgublja moč. Da gre za čuden dan, ker iščeš pomankljivosti v ljudeh. Genialno bi bilo, če bi znala to povedati brez da bi prizadela tvoj moški ponos, ker je moje občudovanje neizmerno in težko sprejmem, kadar si človek in nisi vesoljc.

     • dr Janez Sveti

      Dobro si mi jih napela :) Čestitam. Sprejmem pogled iz tvoje realnosti. Včasih sem preveč človeški.Hvala ti.
      Dr Janez Sveti Ponižni

  • Jovo Jamnica

   Drobnič ni bil in ni kdorkoli. Mogoče je že kdo pod rušo, ki je zaradi ravnanja Drobniča okusil gorje, ki ga ni z ničemer zaslužil. Nekaj časa sem preživel tudi v “Jugi”. Vedel sem, kaj smem in kaj ne smem.

   • dr Janez Sveti

    Želel sem samo spomnit nekatere, da je Slovenija res v lasti kriminalcev, vendar vsaj povem lahko kaj mislim brez bojazni. No, še to želijo ukinit, saj sovražni govor je tudi lahko marsikaj.
    DR Janez Sveti Nežni

   • Ruggedplant

    Strinjam se lahko le toliko kot je o tem konkretnega dokaznega gradiva – zaenkrat nič, če pa se pojavi, bova diskutirala dalje. Je pa zares potrebno poznati Drobničevo težko življenjsko zgodbo predno se ga raznorazni “pogumneži”, ki ste v Jugi “vedeli kaj smete in kaj ne smete” lotite z vsem možnim obrekovalskim arsenalom. Upam stavit, da bi si morda v tistih časov kakšen procent upalo obleči domobransko uniformo in braniti slovenski narod pred posovjetenjem.

    • Jovo Jamnica

     Konkretno dokazno gradivo praviš. Če bi jaz bil generalni državni tožilec in bi ustanovil skupino državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala in drugih zahtevnih oblik kaznivih dejanj, z Barbaro Brezigar na čelu, bi se potrudil, da bi našel kakšen dokaz, vsaj za ovadbo Mitje Ribičiča. Tako si jaz predstavljam delo tožilstva. V pričujočem članku nikjer eksplicitno ne piše, da ne smemo podajati svojih mnenj zato, ker Drobniču ni še nihče nič dokazal. Tako so tudi moja mnenja, posledica dojemanja Drobničeve, za mene pač, neverodostojne izpovedi. Kako bi reagiral takrat, ko me na svetu še ni bilo, pa je špekulacija. Moj oče ni bil prisilno mobiliziran v nemško vojsko, ampak regularno. Ni me mogel podučiti, kako bi on med domobrance šel, ker zanje sploh vedel ni. Udba pa se z bivšimi nemškimi vojaki, kolikor je meni znano, posebej ni ukvarjala.

 • xtc

  Veliko stvari je povedal prav in pošteno-vendar pa postane hudo pozabljiv ,ko na nese nakonkretno sodelovanje z UDBo to pa me malce moti.

  • Minovak

   Nič čudnega, da se ne spominja, ker so bile mučilne metode udbe mnogo hujše, kot jih ima danes isis in nekaj lahko vidiš tudi v kleti Beethovnove ulice v Lj., kjer so jih udbaši veliko “pospravili”, predvsem pa mučili. Kaj so rdeči počeli po vojni (npr. Milka Planinc – klavka MIla) pa raje ne pišem, ker bi isis zahteval učbenik. Rdeči se niso ustavili za oblast pred nobeno stvarjo, četudi je šlo za otroke in nemočne. Važno je vladati in krasti, to je moto rdečih in – konec!

   • dež

    Saj mu tistega papirja nihče ne zameri, tudi če je pristen. Vsi vemo, kakšni časi so bili takrat. Lahko celo, da gre za ponaredek.
    Problem je v tem, da g. Drobnič stvari ne pojasni na prepričljiv način. Lahko bi npr. rekel, da ni podpisal nič ali da gre za plagiat. On pa pravi, da se ne spominja dobro.

   • Iza Demos

    kaj pa SS, pa cerkev (inkvizicija, čarovnice), pa …..- vsem, tudi onim v kleti na Beethovnovi je skupen imenovalec pridobitev politične moči in polastitev bogastva.

    A ni že čas, da gremo naprej in udejanjamo to kar uči Jezus?

    • Janez33

     No, povej, kaj je z inkvizicijo in čarovnicami… Povej. In kaj je z SS?

     Ti si si prebrala kakšnen zapis ljudi, ki so zbežali iz Teharij, Kočevskega roga ali drugod?

     • Iza Demos

      Soseda je bila v taborišču v Auschwitzu. Tako je bilo hudo, da nam vsega niti povedati ni uspela, ker so bili spomini preveč grozni. Vsakič so jo premagala čustva. V taborišče je prišla s 16 leti,leta 1943, ker jo je ovadil sovaščan, češ da simpatizira s partizani. Grdo!

      Žal so taboriščniki povsod doživljali grozote in sramotno je, da jih še danes. Vse pa se tako kot nekoč tudi danes vrti okrog politične moči in bogastva (v našem času predvsem energentov-nafte).

     • Janez33

      Kaj ima Auschwitz z invizicijo in čarovnicami?

      Me pa vsekakor zanima, kako to, da je bila leta 1943 v taborišču in očitno 2 leti preživela v taborišču, v katerem naj bi bila življenjska doba okoli 3 tedne (če pač verjamemo uradni zgodbi).

      Če je gospa še živa, bi jo z veseljem rad povprašal, kako ji je uspelo v tovarni smrti preživeti 2 leti.

     • Jovo Jamnica

      Tako so se začeli Dachauski procesi. Namreč, tistim, ki so preživeli več, kakor si prepričan ti, da bi bilo v “kanclageru” preživeti mogoče… so bili sojeni, da so sodelovali z nacisti… Še kaj???

     • Janez33

      Nisem trdil, da verjamem uradni zgodbi. Samo trdim, da je nenavadno, da je toliko preživelih iz Auswitza, ki so bili tam 2 leti. Take osebe me vsekakor zanimajo in bi rad slišal njihovo zgodbo. To je vse.

     • Jovo Jamnica

      Niti pod razno ne mislim ždeti ob bolščanju v neke spletne pravljice. Leta 1984 sem prebral knjigo… Umiranje na obroke! Takrat še ni bilo spleta in večina je še prisegala na gesla v smislu: “…druže Tito, mi ti se kunemo… Če pa želiš, tudi sam sem bral marsikaj. Link za pokušino.

      http://www.hist-chron.com/judentum-aktenlage/hol/6-mio-aufteilung-D.html

     • Janez33

      Katerih pravljic? Gre za intervju 87 letne interniranke koncetracijskega taborišča, ki je trenutno zaprta zaradi tegale intervjuja. Ona bo v zaporu za izražanje svojega mnenja odsedela 10 mesecev, tebi se pa pač ne da niti pogledati, o čem gre video.

      Ni problema, vendar tudi jaz ne bom bral tvojih spletnih pravljic.

     • Jovo Jamnica

      Nauk te zgodbe… Pri 87. ni v korist dajanje spletnih interviujev…

     • Janez33

      Kot sem te že zadnjič opozoril, tudi ti na žalost nisi sposoben argumentirane debate.

      Verjetno ti več veš, kako je bilo v taboriščih, od tistih, ki so tam dejansko bili. Verjetno tudi več veš, kako je bilo v Kočevskem rogu. Bolje od tistih (treh), ki so iz njega splezali.

      Verjetno tudi najbolje veš, kako je bilo v Teharjah. Bolje od tistih, ki so se od tam rešili.

     • Jovo Jamnica

      Kakor s kom. Odvisno!

     • Janez33

      Uredu. Na žalost o teh stvareh ne smem preveč pisati, ker je protizakonito.

      Lep pozdrav

     • Jovo Jamnica

      Hvala enako.

     • Janez33
     • Anthon

      Pojdi brat Angelo Vode! Si totalno neverodostojen s takimi pripombami! Jaz berem vse komentarje in mi odnese pokrov ob takile neumnosti.

     • Jovo Jamnica

      Ne vem v čem je problem. Angela spada v Nagodetov proces. Dachauski pa so:

      http://www.skupnostdachau.si/index.php?page=dachauski-procesi-v-sloveniji

     • Anthon

      Te zgodbice, ki so si jih pripovedovali vsakovrstni partizani, taboriščniki in razne rdeče druščine, so bile aktualne do konca leta 1989. Tedaj so bile še veljavne desettisoče akcije “osvoboditeljev”, ki so bile v večini primerov “dokazane” s pričami. Tudi če je bil nekdo pripadnik Hitlerjugenda, so ga lahko priče naredile za največjega sovražnika Nemcev (znano pa je, da so se na Štajerskem pubertetniki in pubertetnice navdušeno včlanjevali v to nemško pionirsko oz. mladinsko organizacijo). Nekateri ljudje, ki so zelo malo razmišljali, so očitno verjeli tem in takšnim pravljicam.

      Kako neki je tvoja ljuba soseda vedela, kdo jo je, kot pišeš, ovadil? Ne Nemci ne Italijani niso izdajali kriterijev, po katerih so ljudi vozili v internacijo. Gre pa za dokumente, ki kažejo, da je bilo zaprtih bolj malo rdečih.Od pravih rdečih so bili mnogi celo kapoti v nemških taboriščih. Kominternovsko pajdašenje in bratenje z nacisti namreč ni nikoli popolnoma zbledelo, ker so imeli podobne cilje in enako tehniko “boja” za neomejeno oblast. O tem so napisane knjige. Eiletz stvari ugotavlja iz ruskih arhivov. Nekateri raziskujejo gestapovske arhive. Pravljic je vse manj.
      In, spet mimogrede, ali se gospa ni vrnila in prejemala hudo borčevsko penzijo? Preberi si zapise Vodetove, da boš vedel/a, kako je bilo. Da ne bo pomote, s tem ne opravičujem ne nemške ne italijanske tedanje države in njunega državnega kriminala, kar je okupacija bila. Spominjam te na tvoje neznanje in nezmožnost doumetja, da so revolucionarji pri večdesetletnem izdelovanju svoje junaške zgodovine, ki je bila namenjena manipulaciji z mladino, preprosto posvojili vse taboriščnike, ki so se vrnili, in vsem dali partizanski predznak. Tudi prenekateri taboriščnik je bil zmanipuliran, seveda pa se nihče ni branil privilegijev in denarja v socializmu.

     • rrrrr

      …..nekatere preživele iz nacističnih taborišč pa so ,,osvoboditelji” celo nagradili po svoji meri: z dahavskimi procesi in jih neketere celo obsodili na smrt. Kdo ve, po kakšnih kriterijih so titoisti odločali o izčrpanih žrtvah, ki so se vračale iz nacističnih taborišč: ene so nagradili s partizansko penzijo, druge s kroglo. Pri miru niso pustile nobene.
      Sicer pa, Anthon, priznanje za odličen , analitečen in argumetiran prispevek.

 • Ježek Teka Teka

  A ni zanimivo kako udbovske komunjare po defoltu izgubljajo spomin, pa to …

  • strelitzia

   Vsak berač svojo malho hvali. Smo samo ljudje.

   • Iza Demos

    .. rdeči/črni/zeleni/levi/desni/verski teror poizkusil………

    • Anthon

     Nonsens! Za oboževalce socializma je že vzgoja teror, to da mora biti nekdo pri miru v klopi, da ne krade, da je drugače pošten, nenazadnje, da zna zmoliti neko molitev, če je bil kot otrok pri verouku….. Zaradi upora proti tej vrsti tvojega terorja je vednost mnogih ostala, kjer je. Je zelo šibka. Če bi malo razmislil/a, bi se ti zdelo škoda.

     Teror so zaplembe, kraje, umori pomembnih ljudi, ki se verbalno niso strinjali s samozvanimi, nikoli izvoljenimi in nikomur odgovornimi “osvoboditelji”, ki so bili v vojaškem pogledu popolni diletanti, zahrbno ubijati pa so se izvežbali v SZ in španski državljanski vojni.

     • Iza Demos

      Teror sskj:
      – je veliko nasilje, zlasti proti političnim nasprotnikom, s katerim se hoče doseči, da se kdo boji
      -nasilno ravnanje, s katerim se hoče doseči, da si kdo ne upa ravnati, kot hoče, želi
      Vse terorje obsojam.

     • Anthon

      Kar kar!

  • Osti jarej

   toooo,jež!!

 • tramal

  Že od cmerarja mati je bila sprijena podkupljiva,oče serar je tudi bil ves čas pri koritu,zato ni čudno da z tega cmerarja ni nič koristi.Anton Drobnič pa je 1A.

 • Miha Novak

  Kaj vam ni jasno? Tip je bil izdajalec med vojno, sodeloval je z okupatorjem. Bil je belogardist.

  • Janez

   Kaj pa tebi ? Ni jasno ?
   I. MAČEK, E. KARDELJ, M. RIBIČIČ ITD. SO BILI PREDVOJNI !! PROSTOVOLJNI KOLABORANTI !!

   Kolaboranti !! Koga ?
   Zločinskega KP VKPb STALINA !!
   Bela garda, domobranci so bili – NEPROSTVOLJNI, PRISILNI KOLABORANTJE !

   Kako … groba okupacija in velika želja po oblasti – ljudi – poniža !! A ne ?! L.r. JANEZ KOMENDA

   • Anthon

    Ti si očitno tudi priučen demokrat, kakršnim sam pravim na roke delani demokrati. Kakšna bela garda neki! In kakšen pravni pomen ima beseda kolaborant, če že operiraš z njo?

  • EOL

   Kaj ti ni jasno – kdo je bil v resnici izdajalec?
   Domobranci so vsaj branili domove, domovino, prebivalce, premoženje?

   Kaj so branili komunisti in izrabljeni partizani s strani komunistov, pa si lahko pogledaš na primeru ene “največjih” partizanskih bitk v Dražgošah – najprej je vse zlagano kar rdeči trosite narodu!

   Prebivalci so svarili partizane- beri razbojnike, ki pa so kljub temu ravno v vasi napadli nekaj Nemcev povsem brez potrebe in kaj se je potem zgodilo?
   Partizani so pobegnili kot največje reve in IZDAJALCI SVOJEGA NARODA, ki bi ga morali braniti in vas je bila posledično uničena – KDO JE TUKAJ IZDAJALEC?
   Zločin v Dražgošah lahko mirno pripišemo partizanom, ki so bili povod in tako je bilo povsod!

   Počakaj še nekaj let, da pride vsa resnica na dan in takrat bodo še taki kot ti spoznali, da ste komunisti največje zlo človeštva in tisti, ki ste zakrivil največje in najbolj množične zločine, poboje…

   • Iza Demos

    Mislim da v mučenju in usmrtitvah v svetu prednjači cerkev (inkvizicija, čarovništvo) vse z namenom pridobiti moč in materialne dobrine

    • Janez33

     Ni res. Prosim, če pokažeš, kdaj in kje je cerkev pobila “največ”. Inkvizicija? Čarovništvo? Ni večje morije, kot je bila morija komunizma v 20. stoletju. Več od cerkve odkar obstaja.

    • Ruggedplant

     Preberi si malo koliko je bilo dejanskih žrtev inkvizicije in kdo je čarovniške procese sploh prožil in si kar sama izbriši komentar, da se ne boš več takole javno blamirala. Joj kaj je nekaterim naredilo naše režimsko šolstvo in protestantski (angleški) filmi in “dokumentarci”…

 • Novome

  Vse bolj se potrjuje da so tudi v SDS, na določenih ključnih mestih ves čas bili stari udbovci.Tako ni čudno da so Janšo na koncu zaprli. Sami judežovi poljubi. Nov medij pa bo imel kot kaže vlogo lepšanja vloge petekolone na desnici. Zakaj ? Zakaj se ne počisti na desni?

  Kako novinar ve da je Drobnič iskren? A ima nove dokaze itd… Leljak je dal na svetlo dokaze. Nova24 vse bolj postajate podobni HanziTV. Mati previdnost mi je rekla da stem medijem ne bo vse OK.Politčno kadrovanje “desnice” bo povzročilo finančni kolaps tega medija.

  Zvezde so jim Miša Molk, priljubljena voditeljica je agitatorka z KanalaA Nuša Lesar itd… ni nam pomoči.

  • strelitzia

   Počakaj še malo. Ne moreš sodit po nekaj temah !

  • Ruggedplant

   “Dokaze”, ki jih je dal v javnost Leljak, je Drobnič v tem intervjuju demantiral, ostalih argumentov oziroma Leljakovih dokazov za diskreditacijo Drobniča pa nismo videli. Logika pavšalne obtožbe brez konkretnih dokazov in prelaganje bremena dokazovanja na osumljenca, je komunistična doktrina, ti pa se imaš za demokrata, ki bi “čistil na desnI”? Premisli malo svoje besede predno besno skočiš na novinarja, Drobniča in Novo – lansiraj najprej neovrgljive dokaze, potem pa se bomo pogovarjali naprej.

   • rrrrr

    Pa vendar lahko rečem, da je bil Drobničev odgovor glede podpisovanja dokumenta zelo, zelo nenavaden. Mene ni docela prepričal.Morda bi bilo bolje, da svojega podpisa ne bi komentiral.
    S pravočasnim ( v 25 letih je imel dovolj časa) javnim priznanjem samo svojega pristopa v hudodelsko organizacijo bi dal vzgled tudi drugim , verjamem, prisilnim sodelavcem, da bi spregovoril in tako razklenili smrtonosne ovijalke izsiljevanja, pogojevanja, konspiracije in ovajanja kot glavnega orožja udbe na slovenskem nacionalnem telesu.Mit o udbi bi izgubljal z razkritimi (starimi!!) sodelavci svoj vpliv in moč, odkrite bi bile korenine njenega izvora v preteklosti in posušilo bi se njeno steblo, ki še danes v Sloveniji lepo uspeva in zeleni. V vseh porah naše samostojne države.
    V slovensko nacionalno zgodovino bi se tako očiščeni g. Drobnič vpisal kot junak. Enako možnost je imel tudi dr. Bučar. Nihče od njiju pa svoje ( in naše) priložnosti žal ni izkoristil.
    Žalostno!

 • if

  Drobniču izrekam spoštovanje, rabljem svobode kličem “osebe zla”.

  Prekleti komunizem z Marx-om in njegovimi derivati vred.
  Ti ljudje in njihovi politični sistemi so izraz Satana, ki zmore v človekovi dohovnosti prizadejati uničujoče razdejanje od tistega stanja naprej, ko se človek samega sebe razglasi za vrhovno avtoriteto.
  Zgodovina dokazuje prav to, že od Edena naprej!.

  • Iza Demos

   Dol z vsemi izmi!

 • FORT WORTH

  Ampak,ce se Drobnic ni ukvarjal z vohunstvom,protidrzavnim delovanjem ali s cemer koli podobnim,samo studijsko,idejno,protikomunisticno…
  potem pripada domoljubom ne pa domobrancem !
  Levaki so ljudi kar dolocili,kdor ni bil za yugovino je bil izdajalec.
  Kdor je bil ze takrat za samostojno drzavo Slovenijo ta je tudi bil izdajalec. Prav tako,kot se danes…

  • Janez

   Dragi gospod !
   Dobro so Vas ? Dezinformirali ?!
   A ste Vi kdaj poznali kako družino – katere očetje ali sinovi – so bili – domobranci ?!

   Mojo mamo in njjeno sestro so domobranci ujeli med trošenjem proti Nemci lističev !!
   Izpustili so ju ! Z opozorilom .. naj ne izzivata po nepotrebnem !
   Domobranci Nemcev – niso marali !!
   Le svoje lep domove, kmetije, družine, žene, otroke – so branili !!Dobri, zavedni Slovenci so bili !!
   Naši zverinsko pomorjei bratje, Slovenci so !! Prva prava slovenska vojska – so bili !!
   Ne – Stalinova vojska ! S slovenskimi barvami na kapah !! Do smrti !
   S Slovenijo v srcih – so – umrli !! Bog jih oživi in nam jih čiste – vrni !! Slava jim! L.r. JANEZ KOMENDA

   • avtohtoni neandartalec

    Slovenci so mogoče bili, ni bilo pa takrat Slovenske države, torej so bili bolj kot ne eni taki podalspki romi, temu primerna je bila tudi civilizacija, ki so nam jo zapustili, in to še v ruševinah, ki jih do danes saniramo.

   • FORT WORTH

    Ne,v resnici ne poznam nobenega domobranca ali njegove druzine.
    Kolikor vem domobrancev ze dolgo ni vec,ker so jih partijci likvidirali.

    • Janez

     Oh, poznaš, poznaš !
     Misionar PedroOpeka … je sin slovenskega domobranca !
     A je – kaj – slab – človek ?!
     Pa še veliko jih je, desetletja žaljenih – otrok pomorjenih .
     Vsi meni znani so zelo v redu, dosti boljših od večine ostalih ! TOREJ ,? L.r. JANEZ KOMENDA

     P.S. RAJE NE PIŠI O STVAREH, KI JIH NE POZNAŠ !?

   • Miha Novak

    Tebi pa ni pomoči. Domobranci so bili hujš kot okupatorji. Izdajalci Slovencev. Mojega deda so izdali in je bil zarad njih v koncetracijskem taborišču. Na srečo je preživel in povedal resnico. Ne prirejajte zgodovine vatikanski priskledniki. Da vas ni sram poveličevati najtesnejših sodelavcev okupatorja. Domonranci so največja gnojica slovenskega ljudstva. In če bo prišlo spet do vojne boste njihovi potomci očitno spet prodali dušo okupatorju. Bolnik brez primere, opranih možganov s strani RKC.

  • Janez

   Pa ?
   Človek ! Zakaj pišeš o domobrancih !? Oni so bili pravi domoljubi in zavedni Slovenci !
   Kdo je bil kaj ?”izdajalski” – bom povedal – na jjavni tribuni ! TU NE .!?

   In antikomunisti ! Borci proti KP STALINISTIČNI PARTIZANSKI VOJSKI IN VOS MORILCEM !!

   A NE VEŠ, DA SO BILI DOMOBRANCI – PRVA PRAVA RES SLOVENSKA VOJSKA !!
   Sicer so se bili primorani umakniti se pod zaščito Nemcev ! A dejstva ostajajojo !!
   Proti konvencijam o vojnih ujetnikih !?
   … so jih uniformirane, brez orožja skoraj do zadnjega NESODNO POMORILI !?
   …v pod Kidrič vlado -slo KP STALIN PARTIZANSKA VOJSKA IN KNOJ !!

   S slovenskimi barvami na kapah in s Slovenijo in vero – v srcih ! So umrli ! Slava jim! JANEZ KOMENDA

  • Ruggedplant

   “potem pripada domoljubom ne pa domobrancem !”
   To je sopomenka, ne razumem poante?

 • Janez

  Ja ?!
  Hvala g. DROBNIČU ZAA PRIČEVANJE !!

  NOVA ZAVEZA NAJ SKLIČE – JAVNO TRIBUNO !!

  Vsaj vidimo, kaj vse so morali naši predniki, domoljubni Slovenci – pretrpeti !!

  Na javni tribuni Nove zaveze – bom !!
  jaz osebno povedal, verodostojno – pod polnimi podatki .. vse !!

  Kar vem – o predvojnih grožnjah Stalinovih ? “vernikov” iz Tacna in Mengeš okoliša !!

  Take – žal – uresničene grožnje !! – so bile !! Že leta 1938 na nekem skednju v Črnučaah !!

  ” BAN MARKO NATLAČEN – NAROD JE LAČEN, .. ODPRI .. MAGACIN, ČE GA NE BOŠ TI – GA BO – STALIN “!!

  Torej g. komentator Novak ?!
  kaj bi Vi kot dedič poštene, lepe kmetije – storili ?! Leta 1938-1945 ?! L.r. J.K. Janez KOMENDA

 • avtohtoni neandartalec

  Jaz sem navdušen nad tem intervjujem, Drobnič si mora nujno takoj odpreti račun na Facebooku. Razmišljam, če bi še sam odprl par infomorfov, koliko je sploh na svetu Antonov Drobničev?
  Danes, ko nas globalna humanistika sili v revival 80′, so na preizkušnji predvsem družbena omrežja, če je ta sodobna tehnologija dejansko spremenila zavestno sfero človeštva ali je alternativa povsem mogoča. Z drugimi besedami, če internet nima vpliva, potem je mogoče zavrteti čas nazaj in znova začeti iz poljubne točke. Ker zato nas vračajo v čase hladne vojne in paranoidnega nacionalizma, ki je združil zahodni svet in navdušil preostanek človeštva, razen če se ni danes nekaj bistvenega spremenilo. Leto 2.000 se je pokazalo kot prelomno, začel se je konec sveta, mi smo pa mislili, da je bila samo šala globalnih medijev. Tule je 5 glavnih razlogov, zakaj so socialna omrežja tako pomembna;
  1. internet spreminja strukturo človeških možganov, ki jo začutimo kot odvisnost od stalne povezave, v resnici se nevronske mreže prevežejo tako, da lahko čim hitreje vsrkajo razne dražljaje in pri tem zanemarijo razna čustvena ter samokognitivna stanja.
  2. Uporaba večpredstavnega virtualnega okolja ohromi sposobnost ukvarjanja z več stvarmi naenkrat v realnem svetu, uporabniki računalnikov težje izločijo nepomembne stvari iz okolja in si zato tudi slabše zapomnijo.
  3. Uporabniki elektronskih naprav doživljajo halucinacije,slišijo zvoniti telefon oziroma se jim zdi, da se je naprava oglasila kot, da je prejela novo sporočilo, tudi ko so dlje časa ločeni od telefonov in računalnikov. Občutek ni le nadležna misel ampak ga zaznajo kot fizični občutek na delu telesa,v pliva torej na celotno živčevje.
  4. Internet je povzročil pravo evolucijo samozavedanja, čedalje več ljudi govori o sebi, pri čemer možgani iščejo dražljaje, ki povečajo izločanje dopamina oziroma hormonov sreče v možganih.
  5. Intima interneta je omogočila ljudem, da so se sprostili in si lahko zaupajo stvari, ki si jih v pristnem stiku nikoli ne bi upali povedati naravnost, na socialnih omrežjih je vsakdo deležen svojih 15 minut pozornosti in nihče ni nikoli sam, kar po eni strani zapira ljudi v mračne sobice in jih priklopi na drobne svetleče ekrančke,po drugi strani pa so vezi, ki se na ta način spletejo, veliko pristnejše in iskrene, zato so tudi take družine bolj stabilne in se manj ločujejo.

  Kot lahko vidimo, resnica ni nujno proizvod sistema, ubogamo zato, ker smo ujeti v tako življenjsko okolje in koncept družbe, ki z represijo omejuje določeno zbiranje in druženje, vendar je današnja pasivna tiha večina neprimerno močnejša od realsocialistične, včasih so bili ljudje tiho, ker dejansko niso imeli kaj povedati, danes so tiho zato, ker je vso to otročje zavajanje in jalovo napenjanje mišic naravnost patetično. Na srečo, so še druge stvari na svetu in se že veselim Drobničevih blogov in twittov :)

  • Janez

   Človek – brez zamere, čudaško pišeš !

   Moji predniki so živeli v okolišu Komenda, dokazano preko tisoč let !!
   In številni sorodniki – še živijo ! Pošteno ! Bogato !
   S preko 500 let starimi zglednimi kmetijami ! Najlepšimi v Sloveniji !
   Podalpski ?”romi” – kdo so to ?!
   Mi iz Komende – ne !!
   Mi smo staroslovenska podeželska, poštena in kar premožna, slovenska gospoda !

   A ne poznaš zgodbe o grozni smrti dveh premožnejših zakoncev z gradu Strmol !!

   Nekaj mojih sorodnikov je bilo pri domobrancih !! P
   Niso ponoči morili kot KP STALIN PARTIZANI !?

   Umaknili so se na Koroško in v Kanado, v ZDA !!
   In tam, pošteno – obogateli !!

   Gospod Drobnič – ne obremenjujte se ! Vas vsi Slovenci, ki vemo za Vas – spoštujemo !!
   Veliko ste pretrpeli !!
   Vaši tlačitelji – nespoštovani so bili vedno – velliko sem jih poznal. Le na nasilni oblasti so bili ! Spoštovani pa niso bili ! Nikoli in od nikogar z vsaj malo etike !? Komaj kateri je še živ. Veliko jih je storilo samomore ali so si pa .. morali organizirati !? Samopokope !!
   Ne zmenite se za besede ” mrhovinarjev” – bi rekla moja mama !!
   Bog Vas ohrani še dolgo med Vašimi dragimi !! Bog Vas poživi ! L.r. JANEZ KOMENDA

   • avtohtoni neandartalec

    Ne razumeš, nikogar nisem zmerjal z nikakršnimi podalspkimi romi ampak sem poudaril, da so na tak način gledali na tedanje venete, na izolirane vaške skupnosti, kjer so bivali ostanki nekdanjih Evropskih plemen, ki so se počasi razlili v nove narode. Madžarska pred 500 leti še ni obstajala, prav tako ne Italija, Avstrija je bila nekaj čisto drugega, med nami in Srbskim kraljestvom so se razpredale pa samo kmetije, z izjemo par mestnih centrov, kjer so živeli v glavnem tuja gospoda. Tako je pač deloval idilični fevdalizem tistega časa.
    Kdaj smo bili SLovenci kmetje, morda v času pred industrijsko revolucijo in izumom parnega stroja, ko je bila edina alternativa vojak ali župnik. Mislim, da ste tu nekaj pobrkali, obstajali so Slovenski hlapci, vsi veliki kmetje so bili tujci, ker tudi SLovenija ni obstajala ampak so si takrat fevdalne aristokratske družine tako delile oblast. Danes bi si pa fabrike, elektrarne in še vse ostalo, ampak takrat je bilo življenje neprimerno bolj preprosto, ljudi pa bistveno manj. Kmetje pri nas niso bili nikoli uspešni, niso zapustili skoraj nobene obrtniške tradicije in umetnosti, komaj so preživljali fevdalno gospodo in sebe,v glavnem so jih hranili naši gozdovi, ki so jih prihodnje generacije že skoraj v celoti posekale. Lepo vas prosim, po prenekaterih vaških naseljih pred 50 leti niso poznali niti elektrike in asfalta, spali so pod porušenimi slamnatimi strehami, zaviti v stare vojaške mantle, ženice pa so po cele dneve vlačile koše v breg, da so dobili nekaj uporabnih stvari iz redkih mest. Brez socialistične revolucije, bi bili danes podobni Romuniji, le da imajo oni neprimerno več ravne, rodovitne zemlje, mi pa en sam breg.
    Janez, saj smo že debatirali, vsaj eden od tvoji praprednikov je po poreklu Hrvat ali Srb, to je bil glavni cilj socialistične revolucije, z istimi seznami, na katerih so nacisti izloili manjverdne rase iz populacije, ki je bivala na tem območju pod Alpami,ti isti ljudje so zmagali in pobili tiste, ki so jih nacisti izbrali za raso gospodarjev. Zato imamo vsi slovanske prednike, ker drugi ležijo v jarkih in rudniških jaških. So bilizato Slovenci? Ne bi rekel,čeprav v današnjem smislu zagotovo, nedvomno pa so bili predvsem ljudje. Razumem vsakogar, ki se maščuje zaradi krivic,ki so jih posamezniki prizadejali neposredno njemu in se ni dalo drugače zmeniti, masovni, industrijski pokoli so pa nekaj čisto drugega,najbolj razčlovečena oblika kriminala.
    Kaj si je pravzaprav lastila tvoja družina pred 500 leti, odkar praviš, da je mogoče slediti vaši rodbini, v kaj se je med tem časom spremenil vaš kapital, to je bistveno zate, verjetno se potem strinjaš, da je treba tvojo družinsko lastnino in našo nacionalno zapuščino tudi ustrezno varovati, sicer izgubljamo tudi sledi za lastnimi koreninami.

    • Janez

     Ti pa veliko napišeš !
     Tisto o s STASIJU JE BILO – DOBRO !!
     Glede slo podeželja – pa – no saj vsega ne moreš vedeti !

     Prava gospa in sijajna vladarica Marija Terezija je bila odločilna :
     – uredila je kataster, minimalne vzpodbudne zemljiške dajatve ( DANES JIH NIMAMO TAKO OK )
     – sprostila kmečko trgov o in obti – moji pred iki so BILI FURMANI OD DUNAJA DO TRSTA !
     – IN Z OSEBNIM ZGLEDOM JE POKAZALA, DA JE TREBA IMETI VELIKO DRUŽINO ,!
     – ONA JE IMELA 16 OTROK, PO VASEH.. SO JI SLEDILI, MOJ STARI OČE JIH JE IMEL 6 OTROK !

     Ja sem za posodobljen Marija Terezija sistem, ki v Avstriji dobro dela ! L.r. JANEZ KOMENDA

     • Jovo Jamnica

      Ja, imela je 16 otrok in 32 guvernant. To pa zato, ker je imela “krompir”, da se je dobro omožila…

     • avtohtoni neandartalec

      Med Slovenci krožijo tudi drugačne zgodbice, ena od eh je recimo povest o Krpanovem Martinu, ki je švercal žaklje soli na oslu, vse od Trsta do Dunaja, Avstrijski cesar mu ni odrobil glavo zgolj zato, ker jo je naš Martin odbil sultanu, ko si noben od onih dunajskih dečkov ni upal, za zahvalo pa je od absolutistične oblasti dobil dovolilnico, za prost šverc.

     • Jovo Jamnica

      Ta tvoja analiza je simpatična, vendar ima povest o Martinu Krpanu globji pomen. Tisti, ki jo je spisal, je spadal med “mladoslovence”, ki so odkrito nasprotovali monarhiji in jo prikazovali kot ječo narodov. Skozi povest je Levstik podtikal monarhiji podcenjevalni odnos do Slovencev. Ne pozabi, da je bila Avstro-Ogrska takrat, naša domovina.

    • zuje

     “Brez socialistične revolucije, bi bili danes podobni Romuniji…”
     ________________________________

     Verjamem, da si se zmotil. Brez socialistične revolucije bi bili danes podobni Avstriji. Leta 1938 smo dosegali 80% avstrijskega BDP, takoj po vojni 30%, danes pa kakih 40%.

     • Janez

      Podpišem z obema rokama !! Taki kot Avstrija bi bili !! L.r. Janez Komenda

      P.s. tako pa imamo te ?fruc ?fruc po komuniste . Bog nas obvari !!

  • helena943

   Cudno govoris. Tudi jaz sem imela strica domobranca in sem nanj ponosna. Borili so se proti revoluciji ki je bila tako grozna da so se sprijaznili z manjsim zlom sodelovanjem z Nemci. Bili so protikomunisticni borci in take najdemo v vsaki drzavi kjer je bila revolucija: Sovjetska zveza Kitajska Kuba Kampučija-Kambodža…

   • Iza Demos

    da je bil protikomunistični borec je že O.K., ampak če je bil eden izmed tistih , ki je ovajal civilno prebivalstvo SS in tako pripomogel k polnjenju vlakov smrti ………………

    • helena943

     Moj oce je bil na takem vlaku v Gonars ce te prav razumem kaj naj bi vlak smrti bil. Pa ni rekel besede proti nasemu domobrancu, proti partiji in partijcem pa veliko. Da ne govorim o tem da je bil stric domobranec kot Stajerec z druzino izseljen v srbijo od koder so po ocetnem pravu lahko odsli v ljubljano. oce je bil ljubljancan torej je spadal v tedanjo ljubljansko provinco pod italijani. Pa je vseeno odsel k domobrancem ker je bil preprican da imajo prav. Tudi jaz tako mislim.

     • avtohtoni neandartalec

      V Srbijo niso bili izseljeni ampak so tja bežali, ker je nacistična birokracia ugotovila, da se niso rodili pravim staršem in so ih po evgeničnih zakonih, bili dolžni izbrisati iz sveta. Srbija je imela takrat svojo državo, čeprav pod Nemško okupacijo, so se ljudje še vedno upirali in branili svobodna območja, kamor so se zatekli tudi uporniki, ki so jih nacistični državni tožilci določili za odstrel. Nazaj so se vrnili v partizanskih uniformah, kot Slovenci, in ustvarili novo Slovensko državo, z nekaj pomoči od svojih prijateljev.

     • Jovo Jamnica

      Pazi, ne boš verjel. V delu naše dežele, ki je bila priključena Reichu, so Nemci delali meritve prebivalstva, ki po podatkih ni bilo opredeljeno kot Nemci. Takih je bilo okoli 580,000. “Izmerili” so prav vse. Podatki so jih presenetili. Več kot 50% je odgovarjalo arijskim standardom. Pomenljivo je, da je na podobnem vzorcu, ki so ga naredili na Poljskem, odgovarjalo istemu standardu le 5%.

     • avtohtoni neandartalec

      Malo protekcije so nam pa že lahko dali, smo bili vendar ja zgledni katoliki, razen tistih ubogih revežev, ki se niso pravočasno krstili, za njih je pač morala poskrbeti mati narava.

     • Jovo Jamnica

      He,he, s teboj debatirat je poseben izziv. Trezen te ne dojemam. :)

     • avtohtoni neandartalec

      Če si bil po rodu iz manjvrednih slovanskih dežel, vendar katolik, se je to štelo kot + in nisi bil usmrčen, samo izgnan ali asimiliran. Ene olj take tabele so imeli, kot jih imajo danes recimo občinske stanovanjske skupnosti, za ugotavljanje koliko pik dobijo posamezni prosilci za neprofitna stanovanja. Če si katolik, sicer ne dobiš več pik, si pa zato vseeno prej na vrsti, tudi dobra beseda veliko pomaga.

     • Jovo Jamnica

      Ja. Problem so predstavljali Kočevarji, saj jih je Hitler pozabil pri “Lahih”. To je bil tudi razlog, da so iz slovenskega “Bermudskega” trikotnika izselili 40.000 individuumov, brez vpisov v tabele. Namreč, za takšne malenkosti se je mudilo…

     • helena943

      Ocitno nasi predniki niso bili v isti Srbiji. Tudi moji so se vrnili in sicer v narodnozavedni domobranski uniformi

     • avtohtoni neandartalec

      Iz Srbije, v domobranski uniformi? Mogoče res, ampak edino v kakšnem živinskem vagonu, zvezani z bodečo žico, razen če si mislila mogoče Vojvodino, kjer so na veliko iztrebljali Madžarske jude in rome.

     • helena943

      Tudi tako je bilo. Niso vsi drveli v partizane, kot se sedaj prikazuje, ceprav so izkusili nemski teror leta 1941in prisilno izselitev v srbijo. Vrnili so pa se res leta 42, k domobrancem pa je sel leta 44. Ko je dosegel polnoletnost. Moji so bili pac demokrati in kot taki protikomunisti. Jaz se tudi sedaj strinjam z njimi, uprli so se pac in to tudi drago placali

     • zuje

      V Srbiji so bili glavni in najštevilčnejši uporniki, ki so bili zakonita vojska Kraljevine Jugoslavije, pod poveljstvom Draže Mihailovića. (JVvD)
      Če misliš partizanstvo, je bilo skoraj do konca leta 1944 zelo šibko, maloštevilno in nevredno omembe.

     • Iza Demos

      Prav je, da vsak misli s svojo glavo in pravico ima, da to tudi obesedi. Zato pa smo se odločili za samostojno SLO, da bomo v njej lahko svobodno govorili in odločali ter pošteno živeli od svojega dela.

      Res pa je, da se vse ni izšlo optimalno, kaj optimalno niti zadovoljivo ne. Kot sem že večkrat zapisala, prva napaka prve zakonodajne veje oblasti je bila ne izvedba lustracije. Če bi jo, bi nas bilo danes manj razočaranih in apatičnih.

     • helena943

      Ja samo levi so bili ves cas zelo mocni. Bili so proti osamosvojitvi , demokraciji… Skratka vsemu novemu. Da o lustraciji sploh ne govorim. Ni pametno kriviti drobnica za vse. Se dobr d je sel zakon o denacionalizaciji skoz

     • avtohtoni neandartalec

      Misliš fevdalistični zakoni, na podlagi katerih smo razveljavili nekatere pridobitve socialistične revolucijo ter podarili Jugoslovansko zemljo nekdanjim gospodarjem, pod izgovorom, da so jo oni od naših kmetov kupili, dobili v dar ali enostavno sami investirali, kar seveda ni bilo res. Investirali so že, ampak predvsem v lastno korist, postavljali so majhne naselbine in najemali SLovenskega kmeta kot hlapca, delavcev pa nismo dobili vse do kraljevine, ker se sploh niso imeli kje pojaviti, ni bilo ničesar razen rudnikov in delavskih koncentracijskioh taborišč, od koder so pri nas izčrpavali naravne vire.

     • helena943

      Bedarije. Kar pa se tice koncentracijskih taborisc v Slo so bila edino komunisticna. Kaj je to “pridobitve socialisticne revolucije”? Umor, kraja, laz, teror…

     • zuje

      Ja, lotevali so se tudi fevdalističnih, bolje, sužnjeposestniških zakonov, ki so jih uveljavljali komunisti, ko so bogatim ljudem zaplenili vile, da so se v njih naselili sodobni fevdalci. Niso uspeli vrniti vsega, ker so nekatere lastnike zaradi zaplembe pobili, preostali pa so že pomrli.

     • rrrrr

      Hm, nekatere pridobitve socialistične revolucije? Lahko poveste le eno, ki je ne bi poridobili, če bi ostala Slovenija vsaj v Kraljevini Jugoslaviji?

    • Anthon

     Ovajali, tako Italijanom kot Nemcem, so samo komunisti, ki by the way niso bili nobeno civilno prebivalstvo ampak šolani teroristi. Dokazov je ogromno. Po odhodu okupatorja iz Ljubljane 1945 je tu ostalo dosti dokumentov, ki jih je pustil Gestapo. V teh dosjejih praktično ni bilo zapisov o partizanskih teroristih, ampak le zapisi o Nemcem nevarnih ljudeh, to so bili profesorji, duhovniki in drugi izobraženci, znani politiki, oficirji premagane jugoslovanske vojske, podjetniki itd. V nadaljevanju revolucije, torej po odhodu okupatorja, so tudi partizanskim revolucionarjem ostali isti sovražniki, zato so nadaljevali s krajo in umori. Pod kakšno obliko je posamezen umor ali krajo prikazovala “partizanska justica” je za razmišljujočega človeka savršeno brezpredmetno.

     • avtohtoni neandartalec

      Takšna je bila v tistem času njihova državljanska dolžnost, kot Italijani, Nemci, Madžari in Hrvati, so morali spoštovati zakon države,ki so jih poslej pripadali, sicer bi se lahko tudi sami znašli v postopkih.

     • zuje

      Tako je, Anton!

    • zuje

     Vlak smrti je bil tisti vlak, ki je bil napolnjen z bodočimi interniranci (sama mladina) in so ga pri Verdu ustavili partizani. Ker se je 12 mladeničev na partizanska vprašanja odločilo, da bi šli raje domov, so jih partizani postrelili. Tako kot sčasoma ostale, ki so jih porazdelili v delovne bataljone in partizanske čete.
     Iza, nevednost in indoktrinacija sta tako pošastni lastnosti, da je še meni malo nerodno.

     • Iza Demos

      Mene pa je sram za vse vlake smrti, ki jih je pomagal polniti slovenski narod.

    • rrrrr

     Poznate kak primer, ime?

   • avtohtoni neandartalec

    Ampak takrat Slovenska država ni več obstajala, jo je muca popapala, kdor se ni boril proti tedanjim državam, ni bil ravno nek Slovenec, če so pa s tem utrjevali genocid Slovenstva oziroma pomagali okupatorju zbrisati sleherno sled, da smo sploh kdaj obstajali kot taki.

    • helena943

     To so komunisticne bedarije da kot narod ne bi obstajali ce ne bi bilo tako imenovane nob oz. revolucije. To so oprani mozgani ki nicesar ne razumejo

     • avtohtoni neandartalec

      Ampak, če je Slovenski parlament leta 1941 razpustil Slovensko republiko, ozemlje so si razdelili štirje sosedje,vse kar je bilo Slovenskega, pa so sistematično brisali in zatirali, da bi asimilacija čim prej stekla. Slovenija nikoli več, malo je manjkalo, po vojni ni nihče naročil Slovenije, so bili zadovoljni z delitvijo sveta tudi brez nas.
      Verjetno so obstajale tudi alternative, ampak dejstvo je, da si del prebivalstva takrat ni dal dopovedati, da ni več naše Slovenije in so bili pripravljeni končati tudi v peklu, če je bila to cena, da pridejo nazaj domov.
      Od kod vam sploh te neumnosti, da so sodelavci in ovaduhi okupatorjev borili za Slovenijo,smo ja edina od teh velikih Jugoslovanskih republik,ki je z 2.sv izgubila državo, Hrvati so dobili svojo vojaško policijsko katolibansko džamaherijo, Srbi pa so ohranili svojo srednjeveško norišnico, edino nas so izbrisali, ker Hrvati in Srbi, na njihovih mejah, kot poraženi in del nacistične naveze, pač niso rabili še eno podalpsko bosno.

     • helena943

      Ali so zahodne demolraticne drzave Belgija nizozemska danska francija celo majhni lichtenstein imele komunisticne partizane? Pa vseeno nemci tam niso ostali in so narodi ostali. Tako bi tudi slovenski pa z bistveno manj zverinsko pomorjenimi

     • avtohtoni neandartalec

      Ja, tudi eskime so nacisti pustili pri življenju, ker je obstajala možnost, da tudi oni izvirajo iz Atlantide, ampak od kdaj se lahko mi primerjamo s tismi davčnimi oazami, od nas niso imeli nacisti nikakršne koristi. Seveda niso ostali, če so jih pa vse razgnali, na podlagi istih metodologij, kot so si jih prav oni izmislili, hehe…

     • helena943

      Ja, saj. Ampak ne morem si kaj da ne bi nasprotovala slaboumnim, vendar pogostim trditvam, da Slovenci brez morilskih komunisticnih partizanov ne bi obstali kot narod

     • avtohtoni neandartalec

      Ni problema, ti samo postavi tisto odločilno točko, po kakšni logiki naj bi brez upornikov proti okupatorjem, iz pepela znova vstala naša domovina, pa ti bom verjel, ali vsaj resno razmislil o tem kar boš povedala, kar je zgleda več razumevanja kot ti naklonijo drugi.
      Komunizem so pa izbrali, to se pa strinjam, ampak ne mi, naši predniki.

     • helena943

      Sem ze povedala. Tako kot druge okupirane drzave po WW2. Ne rabim tvojega razumevanja, to je pri opranih mozganih nemogoce. Osvoboditev s strani partizanov ni bila nobena osvoboditev, ampak novo suzenjstvo pod komunizmom, ki ga vecina Slovencev najbrz ne bi izbrala. To bi lahko dokazale samo svobodne volitve leta45, ki pa jih ni bilo. Le zakaj?

     • Jovo Jamnica

      Zato, ker so leta 1941, Angleži inscenirali puč v Beogradu. To je Hitlera tako raztogotilo, da se je rajnke kraljevine lotil z bombami. Če je kdo pozabil, bilo je vse zmenjeno, kako bomo s silami osi v španoviji. Hrvati so na ta račun dobili celo lastno državo.

     • rrrrr

      To pa drži. In če ne bi bilo še poljskega žida Broza in krvave boljševiške revolucije pod Stalinovo taktirko,bi imeli v bivši kraljevini Jugoslaviji nekaj več kot 1.000.000 manj grobov

     • Ruggedplant

      Slovenci smo prav po zaslugi KP, ki je vodila partizanstvo ostali BREZ naroda. In to enega najstarejših narodov Evrope. Če komunistično propagando obrnemo na glavo, dobimo najboljši možen približek resnici.

     • rrrrr

      Tako je: če komunistično propagando obrnemo na glavo, dobimo približek resnici. Toda, če kom. propagando še enkrat obrnemo na glavo, dobimo približek laži. Ali, kot nas jeučil Marx: negacija negacije.

     • zuje

      Tiskanje slovenskih knjig med 2. vojno je po tvoje ukrep, da bi asimilacija čim prej stekla?

 • Vesna

  Nekateri med komentatorji zaslišujejo, zahtevajo osebne podatke, razpravljajo o iskrenosti. Znano gospodje, po službeni dolžnosti ali iz navade?

  • strelitzia

   pa to so ti sami špiclji prišli semle vohat.

 • Osti jarej

  a bo ljeljak zdaj še lahko raziskoval,vas vprašam?…bo odletel,ali bo samo o odkrito tardečih lahko pisal?!

  • strelitzia

   Zakaj pa ne bi smel več pisat ?

  • Nata

   ???

 • Jovo Jamnica

  Leljaka ne maram. Ko sem prebral pričevanje Antona Drobniča, sem se vprašal, ali ni to žalitev zdravega razuma? Naj mi nekdo, ki je razsoden, pojasni, kako je lahko ta človek, osem let zasedal mesto generalnega državnega tožilca v, vsaj deklarativno, demokratični deželi.

  • Vrhovni sodnik

   Teb še veliko tega ni jasen, zakaj se pa ne vprašaš, kako je bil lohk Kučan predsednik države, kot šef UDBE, sodelovec KOS – a, Razorožil državo, izvedel krajo Slo gospodarstva itd…..

   • Jovo Jamnica

    Če bi zbrano bral moje skromne teorije, potem me zdaj ne bi spraševal nekaj, kar sem objavil na spletu že večkrat. Ne, tebi je bolj važno, da se ukvarjaš, kaj za eden “šejtan”, da sem…

    • Vrhovni sodnik

     Boli me za tebe.

     • Jovo Jamnica

      No, zakaj pa me potlej ne pustiš pri miru in se vsajaš. Samo vprašam!

     • Vrhovni sodnik

      Sva končala.

     • avtohtoni neandartalec

      Dajmo se pogovarjat raje o ženskah, naj nekdo pove kakšen masten vic.

     • Jovo Jamnica

      Oče kupi detektor laži za sina ..
      Oče: “Sine, kje si bil?”
      Sin: “V šoli ..”
      BIPBIP!
      Sin: “Dobro .. v kinu sem bil”
      Oče: “Kaj si gledal?”
      Sin: “Harry Potterja”
      BIPBIP!
      Sin: “OK .. porniče sem gledal ..”
      Oče: “Jaz tvojih let nisem vedel kaj so to porniči!”
      BIPBIP!
      Mama: “Hahahaha, se vidi da je tvoj sin!”
      BIPBIP!

  • Nata

   Jasno ti bo , ko boš prebral knjigo in silne sezname g. Lajovica …….kaj je bila Udba in kdo vse je označen za sodelavca !!
   Smo kar razsodni državljani v tej – kot – praviš – deklarativno , demokratični deželi ??

   • Jovo Jamnica

    Oprosti, jaz se velik spletni borec proti udbovcem.

  • avtohtoni neandartalec

   Zakaj ugibamo, saj je vse jasno iz njegovih primerov, naj stranke povejo kakšen državni tožilec je bil.

   • Jovo Jamnica

    Ne ugibam več. Očitno je bil primeren oblasti.

 • Janez

  Neki Miha Novak se mi nekkaj pritožuje !

  Pa ne najdem njegovega zapisa meni .. med kometarji !
  Vedeti moraš, da meni ni nihče .. pral možganov ! Tudi RKC ne !?

  Kako je bilo s tvojimi predniki ?
  Ti M. NOVAK – UGOTOVI – SAM !!

  Pri obojih je šlo tudi za izmik pred mobilizacijo v nemško vojsko !
  Pri doomobrancih je šlo za odkrit antikomunizem, antistalinizem !

  Pri KP STALIN PARTIZANIH … PA BOLJ ZA PRIHOD NA OBLAST !!
  KOT ZA BOJ PROTI NEMCEM !?
  NEMCEV PARTIZANI SAMI NIKOLI NE BI MOGLI PREMAGATI !?
  … LE V ŠKODO CIVILOV SO JIH DRAŽILI !?

  Domobranci so bili antikomunisti, kaj počne Stalin v Rusiji so dobro vedeli !!
  Kakšnega ?
  Njim nevarnega “vernika v STALINA-KP VKPb ” – seveda – so ustrelili !!
  …ali izročili Nemcem, še zlasti , če je bil VOS !!

  Niso hoteli razlaščanja, brezverskega komunizma in ljudi a la I. MAČEK na oblasti – tu – v SLO !!

  MENI POZNANI PREDVOJNI KOMUNISTI SO BILI … KP STALINISTI ?!
  Broz Tita takrat – nihče … ni poznal !!

  SKORAJ VSI SLO STALINISTI SO BILI – KP “STALINU”- I. MAČKU PODOBNI .!

  MALO ŠOLANI, NEKATERI ZNANI NEDELOLJUBI !? IN FIZIČNI GROBIJANI !!
  A LAHKE S SILO OSVOJENE .. ABSOLUTNE !! O B L A S T I !! – ŽELJNI, ZELO !!

  In, ker so bili taki ?! So izvedli vse strahote, ki so jih !? A ne ?! L.r. JANEZ KOMENDA

 • Valuk

  Kaj je zdaj, Mod1? Murglska trola ti usmraja portal in ob tem blati prastar slovenski pozdrav, avtohtono neandertalće nas po svoji podobi zmerja z nekašnimi romskimi neandertalci, ježki in kar je še murglskosrbske maloumnosti jugokomunističnih kreatur, ti pred nosom blatijo Človeka, na vsakem koraku in z vsakim dejanjem dokazanega Slovenca, pravnika, demokrata, poštenjaka … ti pa?

  Pa menda se ti ja ne zdi, da je dopuščanje laži, klevet, blatenja, podtikanja in kar je še murglskosrbskih udbovskih metod usmrajevanja nekakšna demokratična pravica, ki jo moraš ti v svoji hiši tolerirati in ščititi? A zmoreš zaščititi svoj portal in omogočiti ljudem, da se pogovorijo o Resnici, o resničnih težavah okupirane Slovenije? Pamet v glavo, ljudje!

  .

  Mimogrede, onaniranje s kakor navedkom Marcusa Tulliusa Cicerota je le onaniranje, saj na tem svetu ni niti indica, kaj šele dokaza, da bi Cicero tisto kdaj rekel/zapisal na predočen način.

  • Jovo Jamnica

   Dejstvo je, da Marcus Tullius Cicero ni maral “nakladanja”. Upam, da razumeš, kaj sem s tem želel povedati!

   • Valuk

    Seveda razumem, si murglskosrbsko nepismenće, ki je za Cicerota prvič slišalo ob nekogaršnjem kakor citiranju neobstoječega citata in ker si vajen družbe sebi enakih murglskosrbskih retardov, si v maloumnem glaviću domišljaš, da lahko z onaniranjem na tebi sicer neznane zadeve ustvarjaš neko drugačno podobo. Provozaj.

    • Jovo Jamnica

     Glej, za tebe se včasih potrudim na Požareportu. Tukaj pa nimam motiva.

    • avtohtoni neandartalec

     Kdo je pa Cicero, kakšna nova sorta nekrofilskega kanibala mogoče?

    • viktorh

     Kako hitro sta zacvilila….

     • avtohtoni neandartalec

      Množimo se kot zajci.

     • Jovo Jamnica

      Nikomur nisem fouš krepitve vokabulara…

  • avtohtoni neandartalec

   Upam, da se zdaj bolje počutiš, pride človeku slabo, ko se naenkrat zave razsežnosti problemov pri nas.
   Vidim tudi, da si velik Slovenec, najbrž po poreklu iz Hrvaške, če gledam tvoj družbenopolitični in moralni napor, da bi nam osvetlil zadeve še iz pozitivne plati.

  • Nova24TV Mod 1

   Moderira iz ozadja. ;-)

  • strelitzia

   Valuk, ali ti tudi moderiraš?

 • Vrhovni sodnik

  Pošteno in odkritosrčno je povedal Drobnič tako, da mu tega pod prisilo strojenega dejanja ni za zameriti, niti ni nobenemu naredil osebne škode. Se je pa po osamosvojitvi z vsem srcem in vnemo boril za Slovenstvo, zato je zdaj brezpredmetno razpravljati o tem, ko imamo sovražnike tako v vladi, kot na meji, njim se raje posvetimo.

  • strelitzia

   Jaz pa mislim, da je prav, da vsak pove, kar mu leži na duši.

   • Vrhovni sodnik

    ITAQ, saj se ni ne sprenevedal in ni lagal, kot lewaki.

  • Tekumze

   ITAQ.

 • Janez

  Ja ?
  A to, da je bil g. Drobnič – generalni državni tožilec ?! Ne vem ?!

  Verjetno še ena manipulacija ? klik iz ozadja ?!

  Vedno so postavljali na najvišje položaje take ? ” blokirane ” ljudi ?!
  … njim nenevarne, blokirane kot g, Drobnič, uslužne , izmikajoče se ?!
  … internim obračunom okrog večjih in manjših ? ” krivd” ?!
  Taki so bili vsi … do nenaravno prijaznega preds. Pahorja !!

  A .. glede mene – nič ne de !?
  Moji starši se podrejenemu ali nekonfliktnemu odnosu do večnih ?!
  “dobronamerno-grozljivih” slo ex kp zk ljudi – nista mogla izogniti !?
  A hujšega .. ni bilo !?

  Jaz sem vedno – optimist !!
  Saj z vrha slo sodišč letos baje tisti g. ali tov. B.M. – le odide – penzijo !?

  Pa ? Bo bolje?! “ORLI” bomo Slovenijo – oživili !!
  Tudi po-komunistom hvalabogu – čas – teče !! ŽIVELA SVOBODNA SLOVENIJA !! L.r. JanezKomenda

  • avtohtoni neandartalec

   Tudi gospod Drobnič je zgolj opravljal svoje delo. Zmenit se je treba.

 • avtohtoni neandartalec

  V vzodni Nemčiji, je Stazi vdiral v domove političnih disidentov in jih ponoči, med spanjem, pošprical z radioaktivnim sprejem, da so lahko hodili za njimi med mestno gnečo, z geigerjevimi števci v žepu. Ljudje so umirali zaradi raka, tudi tisti, ki so se znašli v njihovi neposredni bližini in nevede vdihavali kancerogene substance. Ustaviri so največjo policijsko državo vseh časov, kjer je bil dobesedno vse in vsakdo neprestano pod nadzorom nevidnega in vseprisotnega Velikega brata.
  Še več, nesprestano so si izmišljevali nove razloge, čedalje več ljudi se je znašlo na seznamih sovražnikov države in potencialnih teroristov, zaradi čedalje bolj banalnih malenkosti.
  Ko so začeli odpirati arhive, je presenetilo raziskovalce, predvsem pa Nemce in tudi druge narode po celem svetu,v kakšne malenkosti se je spuščala država, kakšne odredbe vse so izdajali državni tožilce, brez obzira do vsake intime in temeljnega spoštovanja do ljudi, mimo vseh etičnih pravil,kot bi samo še tekmovali med sabo, kdo bo bolj hudoben in kdo pozna več sočnih podatkov o svojih sosedih in pomembnih osebnostih. Človek bi pričakoval, da se bodo ljudje uprli, vendar se jezgodil ravno nasproten fenomen, z veseljem so sodelovali s Stazi,da so se lahko še sami vključili v masovno prisluškovanje in sledenje najbližjim.
  Danes se je trend preselil na družabna omrežja, mogoče se gospod Drobnič ne zaveda na kakšni ravni potekajo analize in kako globoko posegajo tajne službe v intimno sfero, na nivoju misli posameznika.

 • Janez

  Ah, le še to !?
  G. Drobniču želim vse dobro !?
  Karkoli je že bilo – njegova mladostna opredelitev za ?!
  … Dom branit … je bila pozitivna luč za čez vse življenje !
  A ne skrbite g. Drobnič : braniteljem domov v tistih težkih časih … pripada trajna čast in priznanje !

  Odločitev za odhod v KP STALIN PARTIZANE je bila za osebno usodo – dosti bolj – “varna”,lagodna !?
  Če si s ” slo stalini ” – trobil v isti rog !?
  Tako je rekel tudi moj oče, ki je v partizane šel, da ga ne bi ustrelili kot talca . Da je bilo v hosti dobro, da si bil vsaj oborožen ! Da pa mu boji niso bili ok !?
  Da bi bilo bolje, če bi partizani – drvarili . V pomoč kmetom !! Ta izjava – ga je skoraj stala glave !
  A žal niso pomagali kmetom. Z napadi na Nemce so jih spravljali v nevarnost.
  Na koncu vojne so vse starejše partizane vodilni KP stalin partizani – grrdo zlorabili, za KNOJ pomore !!
  POZNAL SEM OSEBNO VEČ DESET PARTIZANOV — VSE JE BREMENILA KRIVDA ZA SMRTI CIVILOV !!

  Ta malo ali ” brez -etična tradicija naših ex kp zk ” – je pozornosti potrebna, ker ta tradicija opira manipulativne in multi ? ne-kulti ?” rešitvene strategije ” za Slovenijo ?!
  Ki pa seveda ne vodijo v rešitev – ampak – so nevarne, nam Slovencem in Sloveniji !! L.R.JANEZ KOMENDA

 • Janez

  Ja, jaz sem zelo za to, da se v R. SLO !
  VRNEMO NA STARA DOBRA POTA MARIJE TEREZIJE !!

  R. Avstriji gre z le malo posodobljenim v bistvu fevdalnim modelom Marije T. !?

  Torej : Avstriji gre vsaj za 100% bolje v vsem – od naše pokomunistične R.SLO !
  Vsi vemo: plače, penzijee so za 100% višje ?!
  razen zadnje afere Hypo imajo finance in davke POŠLIHTANE !

  En malo za šalo, malo zares predlog imam :
  … dajmo izvoziti stotinene slo pravnikov, ekonomistov, fdvjevcev … za par let v Avstrijo !
  …. uvozimo pa par deset avstrijskih pravnikov, ekonomistov .. za 5 do 10 let !

  Pa bo v R SLO HITRO SPET RED !
  Ni slab predlog, a ne ?
  Marija T. je z vsega par ok ministri uredila ogromno državo , NIČ DOLGOV, NIZKI DAVKI l.r. JanezKOMENDA

  P.S. : PROBLEM JE V TEM, DA JE MARIJA T. ZNALA DOBRO ŠTET IN RAČUNAT, KER JE IMELA 16 OTROK JIH JE MORALA VES ČAS ŠTET, NOBEDEN SE JI NI IZGUBIL ! Ekonomske fakultete seveda ni imela ! A vseeno so bile finance njene držve in njene družine – zgledne ! Fakultete ni imela, računanje, pa red, poštenje – to je imela !

  • avtohtoni neandartalec

   Pravzaprav si se dotaknil najpomembnejšega stebra naše ekonomije, prav to izvažamo,mlade,izobražene ljudi, ki se spoznajo na stroko. Resno, pri nas je šolstvo relativno poceni in še dokaj kvalitetno, ne boš kar slišal razvita podjetja, kjer bi rekli za našega človeka, da njegova Ljubljanska diploma ni nič vredna, za razliko recimo od Kosovske. Marsikdo bi rad delal, a kaj, kaj češ danes v roke prijet, mi ne moremo več krampat po cele dneve, nismo več dovolj utrjeni, je ja povsod polno teh malih jeklenih buldožerjev, ki kopljejo jarke kot za stavo, brez najmanjšega napora, za par litrov nafte. Kadar rabimo ljudi, da so zraven, takrat najemajo bosance, ki lahko vstanejo tudi ob 4.zjutraj in nekaj premijajo pri -20 stopinjah celzija, tudi po dežju, snegu inkar še pada cel dan po njih. Iz nekega razloga, ne stankejo niti gripe, postaviš našega mladca zjutraj na delovišče, v topli zmiski puhovki, čez dve uri si gre po aspirine, drug dan pa telefonira, da je hudo zbolel in ga cel teden ne bo na šiht. Robotov pa zaenkrat še nimamo, pride šele čez kakšnih deset let, če se še komu pri nas ljubi razmišljati o letih, ne samo o stoletjih.
   Z istimi problemi se soočajo tudi razvite indusatrijske dežele,kaj pomeni postaviti iz nič mesto, koliko drobnih izdelkov je to, kakšne meritve vse rabijo, kaj moraš znat, to so naši največji dosežki danes, zato nas najemajo tuja podjetja, da se matramo z matematiko, urbanistiko ali logistiko namesto njih.

   Se pa ta keš deli predvsem individualno, ko gre za elite, ni več socializma, ti ljudje so celo življenje študirali, zgodile so se jim razne neprijetne stvari in dobro pazijo s kom se družijo, ne more vsakdo nakladat, če pa nima denarja.

 • Janez

  A – vrnimo se k g. Drobniču !
  Gotovo on lahko potdi !?
  … da je do domobranstva prišlo tudi zato, ker so KP malo šolani slo STALINISTI ?!
  …. hoteli do tal poodreti dobri model lastništva zemlje in vzpodbudnih davkov .. dar Marije Terezije !

  KOMENDA !!
  JE VRNILA DOBREGA FANTA, PESNIKA IN DOMOBRANCA !!

  FRANCETA BALANTIČA – TJA – KAMOR SPADA !?
  … V IME KNJIŽNICE V NJEEGOVEM – KAMNIKU !!

  ” KNJI.ŽNICA FRANCETA BALANTIČA – KAMNIK”

  A G. DROBNIČ NAJ NE SKRBI !
  DOMOBRANCI NISO !! UMRLI ZAMAN !!! V KOMENDI SO SPOŠTOVANI !!

  V Komendi nikoli NE ZATAJIMO DOBREGA ČLOVEKA !!
  Kot naš plemeniti baronov sin, KOMENDŠKI ŽUPNIK,

  GOSPODARSTVENIK IZ 18. STOLETJA …. PETER PAVEL G L A V A R !!

  NI ZATAJIL SLOVENCEV IN SVOJE NESREČNE SLOVENSKE MATERE IZ KOMENDE !!
  Zgradil ji je lepo baročno cerkev sv. ANE na Tunjicah nad Kamnikom !!
  SVOJI NEZNANI MATERI SLOVENKI V SPOMIN in ZA PROSTO POT NJENE DUŠE – V NEBO ,!!
  Taki smo komendčani, dobremu človeku pomagamo in ga nikoli ne pozabimo !

  Oče mojega starega očeta s vključitvijo v kraljevino YU!?
  NI BIL NITI NAJMANJ ZADOVOLJEN !?
  češ ( z grdo bsedo) “neodgovorni” nam bodo vladali !

  Marija Terezija in slo ORLI SO POVZDIGNILI SLO PODEŽELJE !
  Moj stari oče je imel med 2. vojno 6 otrok, enakomeren odnos do vseh je imel !

  NAJRAJE BI VIDEL DOMOBRANSKO SLO !! A LA R. AVSTRIJA ,

  S komunizmom komendški kmetje in obrtniki niso nič pridobili !
  Večjim kmetom so KP ” KARDELJ STALINČKI”” POL ZEMLJE POBRALI !?
  GRDO ! VSE PA HVALABOGU NE, KER KOMUNISTI TAKO – NISO ZNALI KMETOVATI !

  Zda je ta kmetija spet ena najlepših v R.SLO – KOT JE VEDNO BILA !! l.r. zapis JANEZ KOMENDA

  • avtohtoni neandartalec

   Postavi potem v Komendi domobransko kapelico in spomenik padlim, pa boš videl, če te sovaščani podpirajo ali si pač mislijo svoje.

 • baubau

  Vsem,ki smo si ogledali celice na Beethovnovi sredi “najlepšega mesta na svetu”,je resnica popolnoma jasno razvidna…

  • Janez

   Za lahko noč ! Ne glede na vse okoliščine !
   Ali kar kak “vsevedni neved” – reče !!
   Mi iz Komende Vam rečemo : g Drobnič – BODITE PONOSNI !!

   BILI STE PRIPADNIK V ZGODOVINI PRVE . PRAVE – SLOVENSKE VOJSKE !!!
   VOJSKE SVOJE DOMOVE BRANEČIH SLOVENSKIH DOMOBRANCEV- SLO FANTOV IN OČETOV !!

   OSEBNO NEDVOMNO VEM, DA SO BILI … KP STALIN PARTIZANI KOMUNISTIČNA ZA OBLAST !! –
   NE !! .. za slovenski narod, za Slovence … boreča se vojska !
   V Komendi so KP STALIN PARTIZANI – RAZSTRELILI OSNOVNO ŠOLO, DA V NJEJ NE BI NASTALA POSTOJANKA SLOVENSKIH DOMOBRANCEV ,!

   Gospod Drobnič . PONOS !
   Že tedaj ste slo domoljubi vedeli, da je ?!
   KP STANIZEM, KOMUNIZEM NAZADOVANJE !?
   ,.. ZA SLOVENIJO IN NAS SLOVENCE !! Bog oživi naše pomorjene brate, Bog daj !JANEZ KOMENDA

   • strelitzia

    Lahko noč !

 • Anthon

  Glede g. Drobniča bi rekel samo to, da mislim, da je bil celotnemu Demosu dolžan pojasniti to svojo povezanost z režimom. To bi bilo težko, kot je težka spoved, a bi moral to narediti.

  Tudi sam ne verjamem, da je naredil komu kakšno veliko škodo niti ga za nič ne krivim, mislim pa, da so se grozote hudih jam le nekoliko zameglile, ali vsaj odmaknile. DNK analize bi se morale že pričeti. Drugače pa ne razumem, kako zrelim odraslim ljudem ni jasno, da neka huda jama v 21. stoletju ne more obstajati le tako, da zraven postaviš eno kapelico. Evropa vendar ni neumna, to slovensko čudaštvo strašno štrli ven.

  • Jovo Jamnica
  • Janez33

   Kako Evropa ni neumna? Kot da Evropo kaj briga za komunistične zločine. V resnici Evropa ves čas kritizira nacizem, glede komunizma so pa tiho.

   6 miljonov židov se ves čas posluša, o ostalih 54 miljonih oz. kakor koli jih je že bilo, se pa bolj malo govori.

   • Janez

    Točno tako !
    Evropo nič ne briga ! In le potomci ex kp zk .. nekaj mozgajo .. kaj pravzaprav je bilo z njihoovimi kp stalin partizanskimi očeti, dedi !!
    Edini res žalostni so zdaj 72do 80 let stari otroci nesodno pomorjenih staršev! Lr. JANEZ KOMENDA

    P.S IN ŠE TEM ZDAJ STARIM OTROKOM .. VE SE KDO .. ŽALIJO NESODNO POMORJENE STARŠE , TISOČKRATNA SRAMOTA VSEH SRAMOZ BRATOMORA !?

    • Janez33

     Lepo, da se strinjava, Janez. Se bom en dan oglasil v Komendi, ker imava še malo več skupnega, kot samo ime. Hehe.

     Kar se mene tiče, je zgodovinska pravica na strani domobrancev, pa tudi veliko nesrečnih partizanov je bilo zavedenih, ali zaradi prisile, ali zaradi propagande. Zavezniki ne bi smeli priznati Titove armije kot edine jugoslovanske armije. Vendar sem mnenja, da je bilo to narejeno nalašč in ne “po pomoti”, kakor Churchilla opravičuje BaldEagle. Namen komunizma je bilo etnično mešanje narodov oz multikulti, odstranitev inteligence. V komunizmu je laž upravičena, če se z lažjo da nekoga izkoristiti. No, pa ne samo laž.

     V torek bo razprava o cenzuri v državnem zboru. A greste na to razpravo? Če prav razumem, bo odprta za javnost??

     • avtohtoni neandartalec

      Namesn komunistov je bil brezrazredna družba, v kateri bodo oni vladali kot edina avantgarda.

     • Janez

      Ja, hvala za strinjanje !
      Resnico o komunizmu in po-omunizmu v Sloveniji ne bo pretežko obelodaniti, ker so malo vredna dela komunizma takointako očitna :
      … krdeljevi t.i. zadružni domovi, propadle fabrike, ..penzionisti iz teh fabrik v revščini penzij s po 400,
      500 evri, ? brezsmiselni FDV in ostali anemično po-komunnistični in formalistični študiji prava
      ekonomije, obupnih ?teorij spola itd. Itd,

      … z ” ORLI” bom jaz in moji somišljeniki obudil spet srce za domovino, svoje bližnje, za poštenje v
      gospodarjenju in v življenju nasploh, pa ljubezen do RKCERKEV Marije ! Pomeni – ljubezen do
      dobrih žensk, otrok, družinskega življenja !!
      … življenje teče dalje : dobrega kamničana F. BALANTIČA smo že dali v ime Knjižnice Kamnik, kamor
      spada, ostalim zares dobrim in pomembnim slo ljudem, kiso za nas Slovence tudi dejansko veliko
      dobrega storili ( P.P.Glavar, J.E. Krek in ostali ) pa bomo naredili znane in priznane, ker si to
      zaslužijo.
      …. Tudi in zlasti ljudi iz predvojnega meščanskega in “ORLI” krščanskega kroga kot je bil npr. sijajni
      koroški dr Erlich in pa ostali !!

      …. Zlasti pa tiste, nepravično črnjene družinske očete in kulturno, gospodarsko pomembne Slovence,
      Ki so — kot domobranci bili nesodno pomorjeni ( kot osebe visoko presegajoči tedanje slo KP
      “staline” ) – so bili nedvomno bolj tvoren in bolj perspektiven del našega naroda – kot ti slo ex in sedanji KP ZK ? stalinisti in še vedno ” ? stalinisti-pokomunisti”

      Sodobni slo po-komi so za mene bolj ? “parcialna bitja ” z močno pomanjkljivo podobo o za
      Slovenijo dejansko pomembnih rečeh in osebah v preteklosti in sedaj !!

      A – odrasle osebe – so ! Pa naj se izpoponijo – na način, da njihovo javno delovanje ne bo – navadno vsiljevanje – prebivalstvu – očitno škodljivih ” ?dobrih” namenov !!

      Ali pa naj – slo pokomunisti – preprosto – odidejo !!

      To bi znalo biti – še najbolj – koristno !? Večino stvari iz znanja in ?neznanja svojih postkkom obzorij so – največkrat v škodo nas Slovencev – …? že pokazali ?! L.r. podpi JANEZ KOMENDA

     • Janez

      Kdaj pa bo tista razprava v DZ ?
      Bom prišel !
      Z eno prijateljico, ki ima po 40 letih garanja v tiskarni Dela – med 400 do 500 evri penzje !!
      In uničeno zdravje !!

      “Krasni ?” ?!
      Pokomunistični K. ERJAVEC IN SMC-“PENZIONISTIČNI .? RAJ !! – pač! L.r. JANEZ KOMENDA

    • avtohtoni neandartalec

     Zmenit se je treba, ne pa si trgat goltance in navijati okoli vratu čreva.

   • Anthon

    Ni točno! Rusi so premočni, samo tam je enako kot v Sloveniji. Drugje pa imajo razne variante lustracije (Nemci, Čehi, Poljaki….). Drugi narodi so preresni, da teh stvari doma ne bi urejali. Ta Evropa to vidi. Ne ločiš, kaj je zatiskanje oči pred nečim, kaj pa počasno reševanje zaradi prevelike moči levice, ki jo takšne stvari obremenjujejo. Slovenija s postavljanjem spomenikov stvari ne rešuje, ampak iz sebe dela bedaka. Spomenik z državnim ceremonialom se postavi šele, ko je pravna država vsaj nakazala red, ki se bo izvajal. To naj nekdo dopove Novakovi in čudakom, ki so bili sabotirali zbiranje podpisov.

    • Janez33

     V mislih sem imel predvsem zahodno Evropo – Nemčijo, Francijo, V.Britanijo. Njim ne bi bilo prav, če bi preveč drezali v komunistično nasilje. Tudi vsa kultura (knjige, filmi, …), ki je prišla iz teh držav, vedno obsoja samo nacizem, na komunizem pa pozablja. Enako Hollywood.

     Kar se tiče Poljske, Češke, Madžarske in Slovaške, se pa strinjam. Oni so naredili korak naprej in zato, ker so ga naredili, so se pravilno odzvali tudi na migrantsko krizo.

     Tudi Hrvaški se obeta malo zgodovinske revizije, če se ne motim. Imam pa občutek, da zahodni Evropi vsa ta revizija ni všeč.

     • avtohtoni neandartalec

      Ja, ustaši bodo revidirali zgodovino, to bo pa res svetovna senzacija.

    • avtohtoni neandartalec

     Najprej bi rabili pri nas demokrate, potem bi šele lahko začeli z demokratično revolucijo, kdor je to od komunistov pričakoval, je pač zelo naiven, v najboljšem primeru smo dobili neko strpnejšo obliko državnega terorja, ampak zgleda, da še tisto ne.

   • avtohtoni neandartalec

    Normalno, nacizem je zločin proti človeštvu,komunizem pa posledica socialistične revolucije in odprave fevdalizma, državljansko vojno pač ne moreš primerjati z načrtom za uničenje in zasužnjevanje celega planeta, industrijsko iztrebljanje celih ras, kar je služilo tudi kot glavni razlog za brutalno komunistično nasilje, ki ga svet zgleda tolerira in celo podpira.

    • Janez33

     Zakaj ne moreš? Če državljanska vojna lahko v par mesecih preplavi tako ogromno državo, kot je Rusija, če je namen uničevanje kristjanov in njihovo ponižanje, končni rezultat komunizma pa preko 100 miljonov pobitih ali iztrebljenih, se da nacizem in komunizem čisto lepo primerjati. Oz komunizem je še veliko bolj ogaben. Ampak ves čas se govori samo o nacizmu, ki je bil sicer res zelo nastrojen proti židom, vendar pa je poskrbel tudi za nekatere ekonomske in gospodarske napredke, ki do tedaj in od takrat naprej niso bili videni.

     Sicer smo pa na dobri poti, da hitro okusimo še komunistični islam v Evropi. Islam je pogenocidil čez 300 miljonov. Naši politiki se igrajo z našimi, ampak tudi s svojimi glavami. Komunistični pa zato, ker ga komunisti uvažajo k nam v Evropo.

  • avtohtoni neandartalec

   Zakaj pa ne, Huda jama je za javnost postala odprta šele, ko je pivovarna skozi jaške napeljala novi vodovod, potem se zgleda ni dalo več skrivati podvigov iz časov junaške revolucije.

 • tarantela

  Še nekdo ima velik vpliv na miselnost in dejanja Slovencev, saj jih uči ponižnosti in potrpljenje. Vsaj v nekaterih primerih bi bilo dobro, da jim tega ne bi vcepljali v glavo. Upam, da tole ne bo izbrisano. Hvala za razumevanje!

 • Hribouc

  Ja, pokorno javljam :

  Leljak ima povsem prav, 25 let prepozno, ampak ne absolutno prepozno, da objavi Špiclje.
  Kje so pa Špiclji 1960-1991 ?

  Ja, pravilno in očiščujoče, da objavi, jasno, vse, ki so iz kakršnegakoli razloga podpisali sodelovanje.

  Absolutno pravičniško zaradi onih, ki so zavestno odklonili in nastradali vse življenje s sorodniki vred.

  Definitivno pa naj se zadeva razčisti tako, da prizadeti, tako, kot spošt. Drobnič pojasni zakaj.
  Na nas je, da to kupimo, spoštujemo ali pa ne.
  Dobro, da g.Drobnič pove in še knjigo naj napiše o tem.menda ne čaka, da bo odšel prej od nas?
  Možakar ve vse in še marsikaj o banditizmu na vrhu sodstva danes.KJA ČAKAŠ,g.DROBNIČ!
  A boš stisnu rep med noge in knjigo objavil post mortem ali kaj?
  Bodi dedec zdaj, g.Drobnič!

  • Janez

   Bog daj ! Mož !
   Preberi mojo današnjo, še eno resnično zgodbo iz okoliša Komenda !
   Že pet do 7 let starega!!
   sta me tista dva križa v kotu vrta naše dobre sosede – STREZNILA !!
   Uboga, a vzvišena soseda je ubranila razpelo pred svojo hišo !!
   Blato so metali v Križanega, ga podirali .. a še danes – RAZPELO STOJI TAM !! L.r. JANEZ KOMENDA

   • Hribouc

    Veš kaj? veliko so jih podrli, veliko so jih dali podreti.
    Zdaj vsa znamenja stoje nazaj.
    Vsa še lepša in močnejša.
    Še več jih bo, žal pa zmanjkuje časa.
    Hudo prihaja.
    Potem pa se bo vse umirilo.Kmalu.
    Kaj ne vidite in ne čutite znamenj časov, Marija govori že leta…
    Prihajajo vsaj trije dnevi teme in groze.Ne hodite, takrat iz hiš. Za nobeno ceno ne glejte takrat ven. Ostanite notri, bojte se in molite in drugega ni kaj, ker taka so sporočila.Brez panike. Mirno tukaj, mirno tam. Bog z vami vsemi.

    • Janez

     No – je že ok ! ,
     TOKRAT JIM NE BO USPELO ,!!
     Zdaj vemo za kaj – gre !!

     Jutri ob 15 h je pri Šenčurju protestni shod proti migranti-centru !! L.r. JANEZ KOMENDA

 • viisaus

  hmm,hmm,hmm, za to ni opravičila….. tukaj samo vidimo,kako je bila udba vpeta v vse pore življenja,da so z njo sodelovali tudi taki,za katere bi nekateri dali roko v ogrnj,,in takih špicljev je bilo cel kup in verjetno tudi mi poznamo kakšnega iz realnega življenja,pa se nam tudi sanja ne….

  • Janez

   Ja ?
   Ni opravičila za tiste, ki so z g. DROBNIČEM IN Z V OSNOVI DOBRIMI DOMOBRANCI – TAKO GRDO ,! STORILI ,? To najbrž misliš !? L.r. Janez KOMENDA

   P.S. S SVOJIM… BRATOM !! ..tudi, če se ne strinjaš – se moraš !! POGOVORITI .. IN ŽIVETI SKUPAJ !! – DALJE !! NE !! – PA .. GA KAR – UBITI .. ALI GA PODREDITI, GA IZKORIŠČATI ! A ne ?

 • Janez

  Hm?! Še enkrat sem prebral !
  Pomembne besede g. DROBNIČA !?

  “resnica ni resnica. Resnica je interes” … to je pa .. hudo !

  A – resnica o bratomoru – je nedvomna ! Bratomor je hud greh !

  Ne umre samo umorjeni ! Tudi morilec – umre ! To pravi stara ljudska pesem L.r. JANEZ KOMENDA

  Ljudska pesem, zelo stara TECI, TECI BISTRA VODA :

  ” kaj tak hude grehe imaš “? … Vpraša Marija grešnika

  ” …… brate sem umoril, sestra komaj mi je ušla !! ” odgovori grešni človek.

  Marija reče :
  ” Tisto .. SUHO DREVO – grešni človek – vidiš ! Ob njem KLEČI, OB NJEM – MOLI !!
  … dolgo – kleči, dplgo – moli !! DA TO SUHO DREVO – OZELENI !!

  Tam ob … SUHEM DREVU, TA M … JE KLEČAL, TAM JE … MOLIL – DOLGIH SEDEM LET !!

  Mimo pride o – Marija, oh .. Marija – usmiljena !!
  ” VSTANI GORI GREŠNI ČLOVEK – DREVO MALO – ZELELENI !!
  SUHO DREVO – MALO MALO – ZELENI !! GREHI BODO TI – ODPUŠČENI !!

  OH MARIJA, OH MARIJA !! Grešni človek govori !! Oh Marija !

  JAZ NE MOREM GORI VSTATI – PREGLOBOKO V ZEMLJI SEM ,! .

  . grozno,, kajne … ljudska pesem nikoli ne laže !! Taka je kazen za .. bratomor,, umor bližnjih, sorojakov ?!

 • Janez

  Bog daj dober dan vsem !

  Le to bi rad ponovil g. Drobniču,
  da naj bo …. mirno …. PONOSEN !!!
  na svojo mladostno odločitev za domobranstvo !

  Pripadnik PRVE PRAVE SLOVENSKE VOJSKE !!
  – SLOVENSKE DOMOBRANSKE VOJSKE STE BILI ! Slava jim !

  Moram povedati, da je bil v okolišu Komenda
  BRUTALNI PRITISK VOS KP STALIN PARTIZANOV RES ZELO NEVAREN !

  OSNOVNO ŠOLO V KOMENDI SO RAZSTRELILI – DA BI V NJEJ NE BILA POSTOJANKA DOMOBRANCEV !
  ZASTRAŠEVANJA POŠTENIH KMETOV JE BILO VELIKO !

  IN NEKAJ NESODNIH UMOROV NEDOLŽNIH KRAJANOV -S STRANI VOSOVCEV !!
  TUDI ZNANI BRUTALNI UMOR ZAKONCEV Z GRADU STRMOL PRI CERKLJAH !!

  A kot vidite … smo ravno Komendčani odločilno vplivali !!

  DA SE KNJIŽNICA V KAMNIKU !!
  IMENUJE PO … DOBREM FANTU !! … FRANCETU B A L A N T I Č U – PESNIKU IN DOMOBRANCU IZ KAMNIKA !!

  Kdor se je v težkem času okupacije !!
  in zelo nevarnega pritiska na navadne civilne prebivalce !!
  s strani … brutalno morilskih !!
  slo KP STALIN PARTIZANOV IN VOSOVCEV !! – odločil za … vstop v vojsko … slovenskih domobrancev !!?

  Je storil zares pogumno in tvegano dejanje !!

  Domobranec je postal le – kdor je bil pod pritiskom hudih groženj morilskiih KP STALIN PARTIZANOV !!
  In kdor !!
  je zares imel rad in se je bal in želel obraniti svoje domače, svoj dom in vero ter domovino SLOVENIJO !!

  V Komendi zelo dobro vemo !!

  da so naši domači zgledni fantje in možje – domobranci iz srca imeli radi svoje domače in Slovenijo !!

  Iz Komende in okoliških krajev so se ljudje, ki so jim KP STALIN PARTIZANI GROZILI – UMAKNILI NA KOROŠKO !!

  Nekateri se niso nikoli vrnili in žalostno pomorjei ležijo v bogve katerih jamah !? Bogve – kje !!!

  A PRECEJ NAŠIH POŠTENIH IN SPOSOBNIH FANTOV IN MOŽ – OBRTNIKOV !! JE V ZDA … – USPELO !!

  Komendčani nobenega dobrega človeka, ki je imel rad dom, domače in Slovenijo – NIKOLI NE POZABIMO !!!

  IN – OBNOVILI BOMO KOMENDŠKE IN SLOVENSKE ” O R L E ”
  IN ” O R L I ‘ BODO PONESLI PESMI, SPOMIN IN ČAST !!

  … SLOVENSKIH DOBRIH FANTOV IN DOBRIH MOŽ – SVOJE DOMOVE BRANEČIH – SLO DOMOBRANCEV !!

  Nikoli ne boodo pozabljeni!!
  Najlepše spomenike v Sloveniji – bodo- imeli !
  Tudi kakšno cerkev ! To Vam Komendčani – obljubljamo !! L.R. PODPIS, J.K. JANEZ KOMENDDA

 • katra

  Janez pa vsake tolko malo zabrunda tule, he

  • Janez

   Ja, jaz sem proti demoniziranju domobrancev !
   Veloko bolj normal slovenski ljudje so bili ..kot kp stalin partizani !
   Kdo se bo opravičil otrokom poštenih očetov, ki niso hoteli drugegoa kot ubraniti ?!
   Sebe, svoje žene in otroke ..družine .. posest .. pred brutalnimi KP STALIN VOSOVCI
   IN TPI PODOBNIMI NESLAVNEMU SLLO KP STALINU I. MAČKU. ,!
   Sramota ! In 70 let žaljenja poštenih slo ljudi. Čisto zgledni stari starši so zdaj !
   A 70 let žaljeni ! A so ponosni !
   Čisto blizu lj živijo, Bog požegnaj dobre sestre iz lj-sosta ! L.r. JANEZ KOMENDA

   p.s. Res je kar je reka ena od poštenih, lepih hčera nesdno umorjenega očeta .,?
   ” MAČEK IN NJEGOVI – da znajo moriti in krasti – to so dokazali !” A je kaj za dodati ! . J.K.

  • Janez

   Ja, ja !? … zabrundam !!

   Tudi g. DROBNIČU – NAJ SE DRŽAVA R. SLO URADNO, JAVNO, NA TV – … O P R A V I Č I !!!
   Za vse – prestano, krivično gorje !! V kako ? Sramottni ? državi – živimo !!

   Tudi .. javno in glasno zahtevam, da je treba – sramotni odnos uradne R.SLO ,!

   … do OTROK !!! NESODNO POMORJENIH OČETOV IZ .. SLOVENSKE DOMOBRANSKE VOJSKE !!
   … urediti uradni odnos DO SRAMOTNO NEPOKOPANIH NESODNO POMORJENIH SLO DOMOBRANCEV !!
   ( pomorjeni domobranci si meli status vojnih ujetnikov, neoboroženi in z žico zvezane roke so imeli )

   SRAMOTNO HUMANO NEPOKOPANIH-ŠE NAD 70 LET PO …KP KNOJ .. NESODNIH POMORIH … 1945 !?

   … je po JAMAH, GRAPAH, … NAD 600 MORIŠČ zagotovo tudi ? ..VELIKO NESOJENIH … CIVILISTOV !?

   Še hujša sramota tedanje 1945 države KPS R.SLO in tudi sedanje po-komunistične R.SLO !!

   KONKRETEN PRIMER ŠE NEPOKOPANIH NEOBOROŽENIH A NESODNO POMORJENIH CIVILOV, 1945 !!

   Okrog leta 1960 sem v vasi pri Komendi kot otrok zelo rad obiskoval !!

   … do mene zelo dobro in zelo verno i pošteno gospo blizu 50 let, sosedo !!
   … sama, z najstniško hčerjo … je živela … v lepi hiši z .. razpelom !! … pri vhodu !
   …. takoj nasproti zgledne kmetije mojega starega očeta .. je imela svojo lepo manjšo kmetijo !!

   Tako prijazno se je pogovarjala z menoj, topel glas in velike, malo žalostne oči – je imela !!

   Nekoč sva na njenem vrtu s srpoma kosila travo za sosedine kunce in kokoši !

   V SKRITEM KOTU SOSEDINEGA VRTA SEM ZAGLEDAL – DVA VELIKA LESENA… K R IŽ A – V ROŽAH ,!
   Sosedo sem vprašal – zakaj ima ta dva križa – na tako skrite mestu – v kotu vrta za hišo !?

   Žaalostno mi je povedala : ” VEŠ, TI OTROK !
   … MOJ MOŽ IN MOJ SIN !! .. STA ODŠLA !! NA KOROŠKO !! NISTA BILA OBOROŽENA ,

   NISTA PRIŠLA NAZAJ !! STALINI-PARTIZANI !! SO JIMA GROZILI !!
   NISTA JIH IZDAJALA – LE V CERKEV STA HODILA ! BALA STA SE JIH ! !
   BOG VE !? KATERI MRZLI GRAPI – ZDAJ MRTVA – LEŽITA !! Z Veri – HČERKO – TU MOLIVA !

   Kdo se bo ?
   V imenu države R. SLO – OPRAVIČIL OTROKOM IN DRUŽINAM ZA – PRESTANO GORJE ,!

   Zahtem-o uradno opravičilo !! JAZ VSAK DAN MOLIM – ZA TO DOBRO, POKOJNO SOSEDO !!
   vsem nesodno pomorjenim in njih svojcem ! Bog jih oživi !! L.r. J.K. JANEZ KOMENDA

   P.s. tisti stalin KP VOS PARTIZANI !!
   SO JIMA GROZILI, KI SO ZVERINSKO UMORILI ZAKONCA Z GRADU STRMOL !!

 • Osti jarej

  Oceno (karakteristiko) je podal prav Anton Klobučar. Glede na dejstvo,

  da je bil Anton Klobučar kot operativec UDBE zadolžen tudi za prisilna delovišča,

  menim, da je Maks Pipan (Anton Drobnič) pač nadzoroval svoje sojetnike,

  posebno tiste, ki so bili zaprti kot študentje teologije.

  “Pri delu v taborišču je bil vesten in discipliniran,” zapiše udbovski soimenjak

  Anton Klobučar.

  Toliko, s to izjavo je zadeva “Drobnič” za mene končana. Če se bo našel novinar,

  ki meni, da nimam pravice povedati po resnici, te dni se jih je kar nekaj oglasilo,

  mi je pač žal, takšen sem.

  Roman Leljak

  • Janez

   Meni se zdi korekt !

   Da se vse pritiske na prebivalstvo v R.SLO !

   POŠTENO – PREIŠČE !! g. LELJAK JE ŽE DOSLEJ PRISPEVAL -VELIKO !! Največ !?

   Pritisk SLO KP STALINISTIČNEGA, TITOISTIČNEGA REŽIMA !!
   NE PREBIVALSTVO SLOVENIJE – JE BIL – vse do cca 1988 – G R O Z L J I V ?!

   Jaz sem bil v 50. In 60. LETIH OTROK, MLADOSTNIK !!

   … AMPAK – VZDUŠJE !! Je bilo – M O R E Č E !! Zelo moreče ! Tabu – domobrancev ?!

   Npr. Mož moje tete Kamničan, sošolec Franceta Balantiča !!… mi je cca 1964. leta !!
   … rekel ,!
   naj v KRANJSKI KNJIŽNICI !! – vprašam za pesmi FRANCETA BALANTIČA !!

   … bil sem OŠ otrok, sploh nisem nič vedel o … Francetu BALANTIČU !!
   … pa – sem na ves glas – glasno !!… vprašal tedanje knjižničarje !!
   Ljudske knjižnice v Kranju
   : … ” a imate ? A mi daste knjigo… pesmi … Franceta BALANTIČA “?!!

   REAKCIJA 3, 4 KNJIŽNIČARK IN ENEGA MOŠKEGA – JE BILA – KOT- DA JE EKSPLODIRALA BOMBA !!

   VSI SO SE GROZNO PRESTRAŠILI, VSTALI, ENA KNJIŽNIČARKA JE ZACVILILA IN POBEGNILA !!

   Moški-knjižničar me je vprašal, če bi te pesmi – jaz – resno – rad dobil !?
   Rekel sem : ” Ja, seveda ! ”
   “Tu Balantičevih pesmi – nimamo. Dobiš jih – čez Karavanke, v Celovcu, pri Mohorjevi ” !!

   Knjižničarka, dobra gospa, moja prijateljica, ki je pobegnila – se je .. objokana – vrnila !!

   In mi rekla : ” Janez ! Jaz jih imam, posodim ti jih – zelo so – lepe ” !! L.r. JANEZ KOMENDA

   • Osti jarej

    ….bedarija….pri nas so bili “partizanski”…jp! v gmajni!!…kanonfuter…aha!…pa je babica,mati in sestra partizanov,vsa leta,do smrti ,nemoteno dobivala knjige mohorjeve družbe na dom…..

  • if

   Hvala Roman Leljak!
   Odkrivate vzroke in posledice totalitarnega sisitema. Hvala! Nadaljujte, ker tlakujete pot vznika resnice!
   Propadli komunistični sitem je človeka razčlovečil tudi, ko ga je pustil fizično živega.
   Slovenska družba je nabor takih razčlovečkov, duhovnih pohabljencev in potomcev duhovnih pohabljencev, kar je blaga oblika od totalitarizma neposredno duhovno uničenih!

   Zato smo v tako težkem stanju, ki ga prepoznavamo v uničeni samostojni Sloveniji, aferah Patria, jugozastavnoših na slovenkih ulicah …