“Vsi prizadeti kmetje, “zakurblajte” traktorje in pridite v Ljubljano!”

Predsednik sindikata kmetov Slovenije Anton Medved (Foto: Nova24TV)

“Sedaj pa bi neki aktivisti s 40-urnim tečajem pregledovali in nadzorovali kmete. Ne more vsakdo prihajati v naše hleve in vršiti nadzor in fotografirati, zadeve pa nato prijavljati! Živalsko policijo razumemo kot “nadpolicijo”, kar je nedopustno! Nedopustno je, da bo nekdo hodil po naših hlevih brez nekega nadzora!” je dejal predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved. 

V tokratni Temi dneva je TV voditeljica Aleksandra Jug uvodoma napovedala, da bodo kmetje znova zasedli Ljubljano. Jugova: “Predstavniki organizacij s področja kmetijstva so opustili pogajanje z vlado, saj ta ne izpolnjuje njihovih pričakovanj. Pojasnili so, da je bila kaplja čez rob predlog novele o zaščiti živali, ki je zanje ponižujoč. Zato bodo prihodnji torek v Ljubljani pripravili nov protestni shod, stavkovne aktivnosti pa bodo nato po potrebi še zaostrovali.” Predstavniki kmetov trdijo, da je gradivo, ki jim ga je posredovala vladna stran, nepopolno in zavajajoče ter brez pravnih in strokovnih podlag. Tako meni predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved. Po njegovih navedbah se nadaljnjih sestankov delovne skupine ne bodo več udeleževali. Protestnega shoda se bodo udeležili kmetje iz celotne Slovenije.

Protest bo med drugim potekal v obliki vožnje s traktorji po središču Ljubljane. V oddaji je gostila Medveda: “Mi tega ne počnemo, ker bi radi, ampak zato, ker se pod temi pogoji ne bo dalo več kmetovati. Kmetje s terena nenehno kličejo in vsak dan od nas zahtevajo, da je treba stvari nemudoma urediti. Če se ne bodo uredile, pa je treba protestirati. Opozorili smo na nedelo oziroma neupoštevanje naših zahtev. Ti izsledki, ki smo jih dobili, predvsem okoljski, so za nas nesprejemljivi.” Ne bo več mogoče kmetovati na območjih Natura 2000. Zahtevali so, da se problematika območij Natura 2000 začne takoj reševati, saj so okoljsko primerna za kmetovanje. Potrebno je zadeve urediti tako, da bodo kmetje imeli možnost kmetovanja. Želijo enake pogoje, kot jih imajo evropski kmetje.

“Če bodo slovenski kmetje bolj omejeni, ne bodo mogli več kmetovati kot evropski, smo pa na globalnem evropskem trgu,” je še poudaril. Omejitve slovenskega kmeta so pod pogoji, ki jih narekuje vladna stran, bistveno večje, zlasti na področju Nature 2000, ki pokrivajo 37 odstotkov območij in dodatnih 15 odstotkov vodovarstvenih, kar je skupno 50 odstotkov na prebivalca Slovenije. Na Slovenca je osem arov njiv, kar je malo v primerjavi z drugimi evropskim državam, ki imajo 24 arov. Medved: “V primeru, da bo vse nove uredbe trebno izvajati, bo slovenski kmet še bolj omejen oziroma bo na slovenskega potrošnika bistveno manj pridelovalnih površin, toda na drugi strani ni posluha.” Kmetje prav tako opozarjajo, da se na področju davka na dohodek za kmetijske površine z omejenim delovanjem ni ničesar spremenilo. Vztrajajo, da je treba ta davek nemudoma ukiniti.

“Vsi prizadeti kmetje, “zakurblajte” avtomobile, avtobuse in traktorje ter pridite v Ljubljano!”
Pojasnil je, da gre za gorska območja in druga območja z visokim naklonom. Če davek ne bo ukinjen, se bodo območja začela zaraščati, saj so kmetje tam že tako tehnično omejeni, zato bi bilo treba tem kmetom pomagati. Obstaja davek na državno pomoč, ki več vzame kot znaša sama pomoč. Kmetje so podali zahtevo, da se zadeve v treh tednih uredijo. Po štirinajstih dneh ni bilo napredka, zato so razmere zaostrili. Zadeve ni mogoče reševati v neskončnost, zadeva s strateškim načrtom pa se vleče že dve leti. Jugova je v nadaljevanju spomnila, da so kmete dodatno vznemirile napovedane spremembe pri odnosu z živalmi. To je kmete še posebej razburilo, saj je na tem področju že urejen močan nadzor. Vsaj enkrat letno je pregled s strani uradnega veterinarja. “Sedaj pa bi neki aktivisti s 40-urnim tečajem pregledovali in nadzorovali kmete. Ne more vsakdo prihajati v naše hleve in vršiti nadzor in fotografirati, zadeve pa nato prijavljati!” 

Sindikalist Anton Medved v oddaji Tema dneva (Foto: Nova24TV)

“Živalsko policijo razumemo kot nadpolicijo, kar je nedopustno! Nedopustno je, da bo nekdo hodil po naših hlevih brez nekega nadzora!” je pojasnil Medved. Pojavlja se tudi vprašanje, kako s psmi in mačkami, ki so po dvanajst ur na dan zaprti. Ali bo “nadpolicija” hodila po stanovanjih in tudi to nadzirala? V sindikatu ostro obsojajo primere nasilnega odvzema živine, kar se je v zadnjem času dogajalo, vendar pa je treba vključiti tudi druge službe, ko gre denimo za posamezne primere, ki vključujejo prepovedane substance. Kmet, ki živi od kmetijstva, skrbi za živali, kajti samo dobro oskrbljena žival omogoča preživetje. Zadnji protest zadev ni spremenil, zato so dejavnosti pripravljeni stopnjevati. Nove demonstracije napovedujejo za 25. april 2023 ob 12.05 v Ljubljani. Na dogodku bodo prisotni kmetje celotne Slovenije. Medved: “Vsi kmetje, ki so v tem trenutku prizadeti, jih naprošamo, da “zakurblajo” avtomobile, avtobuse in traktorje ter pridejo družno v Ljubljano, da nas podprejo, ker edino tako bomo močni.” 

Domen Mezeg