Aurelio Juri ima velik problem

Aurelio Juri. Foto: Stanko Gruden/STA

Za tiste mlajše med vami, naj povem, da je bil Aurelio Juri dolgoletni župan Mestne občine Koper in član Socialnih demokratov, ter seveda pripadnik italijanske narode skupnosti v Sloveniji. Javnosti je znan tudi njegov brat Franco Juri, ki je bil poslanec LDS v DZ že v času osamosvajanja Slovenije. Ko je Slovenija razglasila samostojnost ga ni bilo na slavnostno zasedanje DZ, v svoje opravičilo pa je zapisal, da ne bo prišel na slavnostno sejo DZ, temveč bo »raje gledal morje«. Kasneje je bil seveda veleposlanik Slovenije v Španiji in na Kubi, še kasneje pa je postal politični migrant in pristal je v politični stranki Zares in s tem tudi poslanec v DZ. Ne bojte se, po propadu Zares ni ostal brez zaposlitve, ostal je direktor Pomorskega muzeja v Piranu.

Toda vrnimo se k Aureliu Juriju. Osebno sva se srečala dvakrat. Prvič je bilo to leta 1992, ko sem bil direktor regijske policije v Kopru, on pa je bil takrat župan Kopra, točneje predsednik občine Koper. Drugič sva se srečala tam nekje po letu 2010, ko sem že bil poslanec DZ in je bila v DZ neka slavnostna seja, ki se je udeležil tudi on. V predverju osrednje dvorane DZ je bil takrat sprejem, kjer sva se osebno srečala. Takrat mi je zaupal neko svojo “hudo zmoto”, kot je on to imenoval. Šlo je seveda za najino srečanje leta 1992. Dejal je, da je bil takrat prepričan, da sem jaz politično gledano njihov torej, da sem na levi politični sceni. Kako hudo sem se moti je zaključil najin pogovor. Tudi prav sem si mislil in najin kratek pogovor se je takrat končal.

Pred dnevi pa sva se srečala na Twitterju. Juri je zapisal tole:

Ocenil sem, da imam zanj pomembno vprašanje, zato sem ga zapisal takole:

Kot vidite sem bil korekten in vljuden, le vprašanje sem mu postavil, toda Juri ni odgovoril. Morda je preveč zaposlen, morda je na dopustu, kdo bi velel. Moja korektnost se je zato nadaljevala. Takole sem zapisal: “Spoštovani g. Juri! Mi lahko odgovorite na vprašanje kaj v govoru Jožeta Tanka ni točno? Ali morda nimate kaj odgovoriti?”

Tudi tokrat odgovora ni bilo. Aurelio Juri torej noče odgovoriti na moje vljudno vprašanje. Zato seveda lahko zaključim le eno. Aurelio Juri nima odgovora na moje vprašanje. Vse je torej jasno, Jože Tanko ni v svojem govoru v DZ povedal ničesar takega, kar ne bi bilo res. In obratno Aurelio Juri pač širi svoja skrajna leva politična stališča, ki jih ni sposoben argumentirati in nič drugega. Sploh pa ni sposoben argumentirane razprave.

Dr.Vinko Gorenak