fbpx

Ljubica Jelušič: Gre za nespodobno prepisovanje

Foto: Matic Štojs; montaža, Urban Cerjak; Demokracija

Pred dnevi je Demokracija razkrila, da je Anton Peinkiher prepisoval in dobesedno kopiral določene odstavke ter celo slike doktorske disertacije Ljubice Jelušič, o čemer smo poročali tudi mi. Jelušičeva je njegovo pisanje označila za “prepisovanje, ki je šlo preko vseh meja”

Demokracija je v četrtek prejela odziv dr. Ljubice Jelušič. Jelušičeva je izjavila, da je na prepisovanje naletela pred leti in da ve, da je nekatere stvari citiral in da ”zadeve ni preučila” in dodala, da je šlo tu za: ”… prepisovanje prek vseh spodobnih meja.”

Foto: Twitter račun Demokracije

Foto: Twitter račun Demokracije

Jelušičeva pravi, da je razočarana nad fakulteto. Iz Fakultete za družbene vede (FDV) so sporočili, da so s primerom seznanjeni in da ga bodo preučili. Kadar je ugotovljena kršitev avtorskih pravic, lahko začne fakulteta s postopkom odvzema strokovnega naziva. Preseneča pa, da Jelušičeva ne toži Peinkiherja. Nenazadnje gre za krajo njene intelektualne lastnine.

Kot imetnica avtorskih pravic bi lahko Jelušičeva pri Okrožnem sodišču v Ljubljani, ki je izključno pristojno za spore v zvezi s pravicami intelektualne lastnine, vložila tožbo zaradi kršitve avtorskih pravic in uveljavila enega ali več tožbenih zahtevkov (prepoved kršitve, odstranitev predmetov kršitve iz gospodarskih tokov, uničenje predmetov kršitve, povrnitev škode, objavo sodbe, v vašem primeru pa  tudi civilno kazen). Kaj še čaka?

”Teorije ne moreš prepisovati, ker je univerzalna”

Prek Twitterja se je na očitke odzval tudi ”avtor” magistrskega dela Anton Peinkiher, ki je izjavil, da ”teorije ne moreš prepisovati, ker je univerzalna”. Je pa novinarka Maja Kocjan zapisala: ”Očital pa nam je kršenje novinarskega kodeksa in zagrozil s kazenskim pregonom. Menil je tudi, da lahko verodostojnost njegove naloge preverja edino FDV.”

Kocjanova meni, da to ne drži, ker imajo mediji pravico ugotavljati, ali je nekaj verodostojno ali ni, ker je s tem ustavno zagotovljena svoboda medijev in da zato ni potrebno čakati na odgovore uradnih organov, saj bi drugače bili novinarji ”le prenašalci sporočil za javnost”.

Takšno pravico smo mediji in novinarji celo dolžni uresničevati, posebej ko gre za javne osebe, kar Peinkiher nedvomno je.    − Maja Kocjan, Demokracija

Jan Ulaga