Bavčar končno na sodišču, zahteval izločitev sodnice Lunderjeve

Foto: STA

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je začelo ponovljeno sojenje v zadevi Istrabenz, na katerem je Igor Bavčar zahteval izločitev sodnice Vladislave Lunder, ki ga je na prvem sojenju obsodila za kaznivo dejanje pranja denarja. Obrambo zanima tudi nepristranskost novih sodnikov porotnikov.

Na sodišče sta prišla Igor Bavčar in nekdanji predsednik uprave Maskime Holdinga Nastja Sušinski, medtem ko nekdanji svetovalec Istrabenza Kristjan Sušinski zaradi bolezni ni prišel.

Bavčarjev odvetnik Marko Bošnjak je na začetku obravnave ugotavljal, da se je sestava senata v primerjavi s prvim sojenjem spremenila pri sodnikih porotnikih. “Zdi se mi pomembno, da ima obramba, ki ne pozna sodnikov porotnikov, tem možnost zastaviti nekaj vprašanj,” je dejal. Po njegovem mnenju bilo sicer primerneje, da bi bil senat v celoti prenovljen. Sodnica Lundrova je namreč Bavčarja enkrat že obsodila.

Bošnjak se sprašuje, ali so porotniki prebrali obtožnico
Bošnjaka je zanimalo, ali so porotniki prebrali obtožnico, ali so bili iz medijev seznanjeni s potekom prvega sojenja in ali menijo, da je bil Bavčar v prvem sojenju upravičeno obsojen. Sodnica zadnjega vprašanja sicer ni dovolila.

Izločitev sodnice je zahtevala tudi odvetnica Varja Holec, ki zastopa Kristjana Sušinskega. Med drugim je dejala, da je Lundrova odločala tudi o zahtevi Sušinskega za vikend zapor, vendar jo je kljub pozitivnim mnenjem vseh deležnikov trikrat zavrnila.

Vrhovno sodišče lani razveljavilo sodbo
Vrhovni sodniki so lani jeseni – zaradi po njihovem mnenju premalo konkretiziranih očitkov – v celoti razveljavili sodbo Bavčarju in Kristjanu Sušinskemu za pranje denarja, za kar sta bila julija 2013 na okrožnem sodišču obsojena na sedem oz. tri leta in pol zaporne kazni, sodbo pa je kasneje potrdilo tudi višje sodišče, ki pa je Sušinskemu kazen znižalo za pol leta.

N. K., STA