fbpx

“Bergant kot UDBA-ški zasliševalec”: Poglejte, kako je pristal na realnih tleh!

Igor E. Bergant (foto: STA).

V nedavnem intervjuju z madžarskim zunanjim ministrom je novinar nacionalne televizije Igor E. Bergant pozabil, da je njegova naloga v intervjuju postavljati vprašanja, ne pa podajati svojih osebnih mnenj in jih prodajati kot dejstva. Prav tako novinar javne televizije, ki jo plačujemo vsi in je tako politično opredeljen kot Bergant, ne bi nikoli smel delati intervjujev s politiki. Vsemu navkljub ga je Szijjártó postavil na realna tla in mu jasno dal vedeti, zakaj Madžarska, ki zagovarja svojo dediščino, zgodovino in vero, predstavlja trn v peti bruseljski eliti, ki si želi priseljevanja vse več migrantov iz držav tretjega sveta.

“Vašo državo so obtožili kršenja temeljnih evropskih vrednot. Vaš prvi odziv je bil, da gre za maščevanje,” je začel vprašanje, ki se ni nikoli končalo Bergant. “Ali ima vaša država težave s tem, da spodbuja skrajno desničarska gibanja v Evropski uniji in tudi zunaj nje?” Madžarska po Bergantovih trditvah spodbuja “skrajno desničarska gibanja v EU”. Kje so kakršnikoli dokazi za kaj takega? Ni jih. Gre za navadno izmišljotino, in kot tako, širjenje lažnih novic.

Seveda s tem še ni bilo konec. Namreč, s tem je Bergant zgolj želel nastaviti material za vprašanje, ki ni nikakor povezano s čimerkoli. Tako imamo že na začetku lažno premiso, ki jo Bergant podkrepi z izjavo, da so “ta gibanja ksenofobna in podpirajo avtoritarne nazore.” Spet, katera so ta skrajno desničarska gibanja, ki naj bi bila ksenofobna in podpirajo avtoritarne nazore? Ne vemo, ker Bergant namesto da bi se osredotočil na realni svet, si raje izmišljuje svoje zgodbe.

Ob tem pa je končno madžarskemu zunanjemu ministru Pétru Szijjártu postavil vprašanje, ali “je to težava za vašo državo?”

Načina Berganotvega pritlehnega spraševanja se je zavedal tudi Szijjárto, ki ga je tako zavrnil. “Dajte no. Madžarska je demokratična država. Na Madžarskem so se ljudje aprila udeležili volitev in dobili smo rekordno podporo. Že tretjič smo dobili dvotretjinsko večino. Zato od vseh pričakujemo, da spoštujejo odločitev madžarskega ljudstva.” Madžari so po dveh uspešnih mandatih Fidesz nagradili z ustavno večino, kar je najboljši indikator, da je ljudstvo z delom vlade Viktorja Orbana ne samo zadovoljna, ampak mu zaupa tudi vnaprej.

Evropski eliti gre v nos, da Madžari cenijo svojo kulturo, zgodovino in vero
To je nekaj, s čimer se ne more pohvaliti niti ena druga evropska demokracija v zadnjih letih. Angela Merkel je mogoče res prišla ponovno na oblast, a njena vladavina je veliko bolj nestabilna, kot je bila včasih. “V Evropskem parlamentu so nas napadli, ker predstavljamo stališča, ki so glede mnogih stvari v popolnem nasprotju s prevladujočimi evropskim stališčem. Dokazali smo, da se da priseljevanje zaustaviti,” je bil jasen Szijjárto in pokazal, kje v resnici leži jabolko spora na razdalji Bruselj-Berlin-Budimpešta.

“Naše stališče je, da mora močna Evropska unija temeljiti na močnih državah članicah. In preprosto nočemo se odreči svoji dediščini, zgodovini in veri. Razumemo, da to ni v skladu s prevladujočim evropskim stališčem in zato so nas napadli,” je zaključil Szijjárto.

Ivan Šokić