fbpx

Bibliotekarji bodo v Velenju slavili jugonostalgijo in komunizem

Velenje je pred 25. obletnico slovenske države zajela jugonostalgija. Vabilo na srečanje članov Društva bibliotekarjev Celje ob srpu, kladivu in komunistični rdeči zvezdi krasi napis “Branju čast in oblast”. Mestna knjižnica Velenje “tovariše in tovarišice” med drugim vabi na vodeni pohod s sloganom “Doživetje socializma v Velenju”.

Mestna knjižnica Velenje vabi člane Društva bibliotekarjev Celje na 37. letno srečanje. 17. junija se bodo – sodeč po vabilu – “tovariši in tovarišice” zbrali v knjižnici, kjer jih bo nagovoril velenjski župan Bojan Kontič, sicer član Socialnih demokratov (SD).

Bodo popoldne zaigrali in zapeli “Hej, brigade”?
Po ogledu knjižnice se bodo člani društva celjskih bibliotekarjev odpravili na vodeni sprehod po najmlajšem slovenskem mestu. Pohod so poimenovali “Doživetje socializma v Velenju.” Temu bo sledil obisk Žlebnikove domačije, kjer je padel pesnik Karel Destovnik Kajuh. Vrhunec socialističnega srečanja pa se bo zgodil po 18. uri, ko se bodo zbrani družili ob “prijetnih zvokih, domači hrani in kapljici”.

Na velenjskega župana Bojana Kontiča, ki bo kot govornik pozdravil zbrane na omenjenem srečanju, smo naslovili vprašanje, ali se mu zdi primerno, da Mestna knjižnica Velenje organizira srečanje članov bibliotekarskega društva, ki jih na vabilu imenuje “tovariši in tovarišice”? Prav tako smo ga prosili za komentar na obliko vabila, ki ga krasijo komunistični simboli. Njune odgovore še čakamo. 

Foto: Facebook/DBC

Foto: Facebook/DBC

Predsednik društva: Socialistično vabilo je oblikovala knjižnica
Za pojasnila glede socialističnega vabila smo se obrnili tudi na predsednika omenjenega društva Mateja Jazbinška. “Res gre za vabilo na tradicionalno srečanje Društva bibliotekarjev Celje, vendar člane društva na to srečanje vabi organizator tokratnega dogodka – Knjižnica Velenje, in ne društvo,” je pojasnil. Ob tem je dodal, da sta bili organizacija in promocija dogodka izključno v pristojnosti knjižnice.

Društvo skrbi za strokovni razvoj članov
Jazbinšek zagotavlja, da Društvo bibliotekarjev Celje ne simpatizira s komunističnimi oz. socialističnimi idejami, prav tako to ne velja za člane v okviru dejavnosti društva. Namen Društva bibliotekarjev Celje je po besedah predsednika med drugim tudi ”povezovanje članov in skrb za njihov strokovni razvoj, strokovni razvoj knjižničarske dejavnosti, skrb za razvoj knjižničarske mreže in enotnega knjižničnega informacijskega sistema, varovanje strokovnih in poklicnih interesov članstva”.

Širjenja komunističnih idej kot predsednik društva ne bi dopuščal
Sicer pa Jazbinšek ocenjuje, da gre pri vabilu za oblikovalsko svobodo, ki izhaja iz navedenega izbranega vodenega sprehoda v izvedbi Turistično-informacijskega centra Velenje, in ga je treba jemati v konkretnem kontekstu in situaciji ter na nekoliko humoren, morda celo ironičen način. “Nikakor pa ne gre za kakršno koli politično motivirano dejanje ali za širjenje komunističnih oz. socialističnih idej, za kar seveda v Društvu bibliotekarjev Celje ni prostora. Tega sicer kot predsednik društva tudi ne bi toleriral in dopuščal,” je še pojasnil.

Knjižnica: Socialistični simboli spadajo v kontekst dogajanja
V knjižnici pojasnjujejo, da so se gostom smo se odločili prikazati eno od podob Velenja. TIC Velenje ponuja tri aranžmaje turističnega vodenja po mestu in eden od njih je tudi Doživetje socializma v Velenju. “V času, ko je Velenje v vseh medijih prikazovano le kot leglo energetskih tajkunov in zablod, želimo gostom predstaviti obdobje, ko je bilo Velenje ponos Slovenije in Jugoslavije,” je pojasnila Brina Zabukovnik Jerič iz velenjske knjižnice.

Številni simboli, značilni za nekdanjo SFRJ po njenem pač spadajo v kontekst dogajanja. “In kolikor je nam znano, ti v naši državi niso prepovedani,” je še dodala. Kot je še pojasnila bibliotekarka, gre za stanovsko srečanje, zato so si vsi v društvu med seboj “tovariši in tovarišice”. Ob tem opozarja, da ne gre za ideološko, temveč za cehovsko naslavljanje. Ideološka opredelitev vsakega člana in članice pa je njegova intimna zadeva, je še zatrdila.

Nina Knapič