Bine Kordež obsojen na sedem let in šest mesecev zapora

Datum:

Nekdanji predsednik uprave Merkurja Bine Kordež je danes na sodišču dočakal izrek kazni. Obsojen je bil na prestajanje zaporne kazni v trajanju 7 let in 6 mesecev. Kordež je s tožilstvom sklenil dogovor in priznal krivdo za 11 kaznivih dejanj. Po tem dogovoru bi Kordež v zaporu preživel 7 let in mesec dni, a se je sodišče odločilo za višjo kazen.

“Zadevo sem želel zaključiti, tako kot sem tudi pri poslovanju vedno želel delovati korektno. Ne bežim od odgovornosti, čeprav sem morda pričakoval bolj ugoden dogovor,” je na predobravnavnem naroku dejal Kordež, ki meni, da bi mu glede na to, da se s posli ni okoristil, sodišče lahko izreklo nekoliko nižjo kazen.

Na plan so privlekli vse njegove sporne posle
Tožilstvo je po razveljavitvi prve sodbe proti Kordežu vložilo novo neposredno obtožbo. V slednjo je vključena cela serija spornih poslov – od prodaje centra Primskovo in prenosa preostalih centrov na družbo HTC Dva pa do financiranja lastninjenja Merkurja prek obvodov. Tožilstvo Kordežu očita nadaljevano kaznivo dejanje zlorabe položaja in ponareditve poslovnih listin.

Ne morejo ga zapreti za vsako kaznivo dejanje posebej
Tožilec Jože Kozina je pojasnil, da se je v zadnjih letih proti Kordežu nabral cel kup kazenskih ovadb. Šlo naj bi za več primerov zlorabe položaja. Pojasnil je tudi, da sklenjeni sporazum o nadaljevanem kaznivem dejanju, ki združuje več kaznivih dejanj, ne omogoča, da bi se zaporno kazen pripisalo za vsako kaznivo dejanje posebej.

A. R., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Nemčija: V napadu z nožem ranjenih več dijakov

V šoli v mestu Wuppertal na zahodu Nemčije je...

Škandal: Vpliv komisarke Jourove na RTV želijo pomesti pod preprogo

Evropska komisija je s skrivanjem dokumentov o vsebini pogovorov...

Rutte dobil podporo ZDA pri kandidaturi za generalnega sekretarja Nata

Ameriški predsednik Joe Biden je za novega generalnega sekretarja...

Levi mediji napadli kmete s “potujočo razstavo”

Kmetje se zaradi nevzdržnih razmer za kmetovanje zbirajo po...