Bizarna razsodba Novinarskega častnega razsodišča: Novinar lahko v komentarju tudi laže

Jelena Aščić. Foto: TW

Novinarka RTV Slovenija je januarja ob predlogu SDS o ustanovitvi nacionalne garde, izjavila, da Janša snuje svojo vojsko, kar se je izkazalo za evidentno laž. Novinarsko častno razsodišče (NČR) pa je danes ugotovilo, da je Utrip avtorska oddaja, zato je ocena komentatorja – ne glede na to, ali je pravilna ali ne – dopustna. Jelena Aščić je sicer podpredsednica omenjenega Novinarskega častnega razsodišča.

V tem primeru seveda ni šlo za oceno, ali je nekaj dobro ali slabo, ampak za trditev, ki je v nasprotju z dejstvi. To je tedaj ugotovil tudi varuh gledalčevih pravic Lado Ambrožič – do enake ugotovitve pa so prišli tudi na RTV Slovenija ter v naslednjem Utripu objavili popravek zahtevane izjave. Novinarsko častno razsodišče je v primeru Jelene Aščić odločilo, da novinarka s svojim prispevkom v oddaji Utrip, kjer je dejala, da vodja opozicije snuje svojo vojsko, ni kršila novinarskega kodeksa, poroča STA.

Izjava Jelene Aščić“In medtem ko se vlada in ljudstvo ukvarjata z migranti, pašteto in komedijo, vodja opozicije snuje svojo vojsko.”

V stranki SDS so januarja novinarko RTV Jeleno Aščić zaradi tega prispevka prijavili Novinarskemu častnemu razsodišču. Po mnenju SDS je šlo za lažniv in manipulativen prispevek novinarke, s katerim je le-ta kršila kar pet členov Kodeksa novinarjev Republike Slovenije, o čemer smo že poročali.

“Avtorica Utripa je v oddaji izrekla nekaj, kar ne drži, za svojo trditev o ‘snovanju Janševe vojske’ ni imela nobenega sprejemljivega argumenta, s čimer je, logično, kršila temeljna poklicna merila (natančnost, nepristranskost, preverjanje dejstev, odgovornost, verodostojnost). Po oddaji sem v pismu urednicam Informativnega programa to nedvoumno povedal,” je v izjavi za javnost takrat zapisal Lado Ambrožič, varuh pravic gledalcev in poslušalcev, sicer pa nekdanji dolgoletni odgovorni urednik Informativnega programa TV Slovenija.

Svojo odločitev so v NČR utemeljili s tem, da naj bi bila Utrip avtorska oddaja, zato se v vprašanje, ali je ocena novinarja točna ali ne, ne spuščajo, ker ima le-ta pravico sklepati po svoje. A kot so dejali, naj bi svoje sklepe tudi dobro utemeljil, kar pa je po njihovem mnenju Aščićeva storila dovolj dobro. Ob tem so bizarno razložili, da se je njen prispevek nadaljeval z izjavo poslanca SDS Žana Mahniča, v kateri je ta dejal, da so pripravljeni na vzpostavitev nacionalne garde in da bodo k temu projektu pristopili, kadarkoli bo SDS prevzela vlado.

Novinarsko razsodišče je še povedalo, da v prispevku novinarke niso zaznali nobene osebne žaljivosti in nekorektnosti, prav tako ne manipulacije pri montaži. Aščićeva, ki je podpredsednica omenjenega razsodišča, se je iz odločanja sicer izločila, a je bil glede na to, da so o njeni usodi odločali prijatelji, izid bržkone že vnaprej znan.

 

A. D., STA