fbpx

Janez Janša: Slovenijo načrtno uničujejo, radi bi pripeljali do 200 tisoč migrantov

Foto: Z.P.S.

Na Trgu republike v Ljubljani je potekalo veliko ljudsko zborovanje v obrambo Slovenije. Zbralo se je približno 10 tisoč ljudi. Med množico so vihrale slovenske zastave. “Slovenijo načrtno uničujejo,” je zbranim povedal Janez Janša, pred njim pa so pregovorili še Aleš Hojs, Janko Kos, Ljudmila Novak in Marko Zidanšek.

Zborovanje so organizirali Zbor za republiko (ZZR), Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) ter pomladne stranke SDS, SLS in NSi. “To, da smo Slovenci in da želimo ostati Slovenci v slovenski državi. Vsak prodor tujih narodov, tujih navad in kulture je potrebno jemati z rezervo,” je namen shoda komentiral predsednik Zbora za republiko France Cukjati, ki je prepričan, da so zborovanja potrebna, da ljudje širom Slovenije vidijo, da v svojem slovenstvu niso sami in da vlak za našo državo še ni odpeljal.

Njegovemu mnenju se je pridružil tudi predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve  Aleš Hojs, ki je dodal, da ne pristaja na del evropske politike, ki zahteva, da se integriramo z našimi prišleki. “Evropa temelji na judovsko-krščanskih vrednotah in rad bi, da tako tudi ostane,” je povedal Hojs.

Na shodu je bil tudi veteran vojne za Slovenijo, brigadir Tone Krkovič, ki je komentiral sojenje, ki se odvija proti njemu zaradi sestrelitve agresorskega helikopterja JLA. Prepričan je, da bo primer proti njemu padel.

“Moje sporočilo je, da je slovenski narod ogrožen s strani stvari, ki jih prej nismo poznali. Prva je gospodarska kriza, sedaj pa tudi migrantska kriza. V preteklosti smo veliko preživeli, sedaj pa se soočamo z nečim, česar še nismo doživeli. Naloga tega zborovanja je, da vidimo in začnemo razumeti, s čim se soočamo,” je dejal akad. Janko Kos, ki je bil tudi osrednji govornik zborovanja.

Aleš Hojs: Vemo, proti čemu se borimo
Prvi je spregovoril Aleš Hojs. “Mi smo danes tukaj, ker vemo, proti komu je potrebna obramba. Proti nasprotnikom slovenstva, starim partijskim strukturam, ki blatijo in vnašajo razdor v našo deželo,” je bil jasen. Obramba je potrebna proti korupciji v gospodarstvu, pravosodju, kastnemu razslojevanju Slovenije, proti pravnemu sistemu in akademskim elitam.

Drugi je bil na vrsti osrednji govornik Janko Kos, ki je uvodoma poudaril, da je že Aleš Hojs povedal skoraj vse, kar je pomembno, sam pa bo razložil, kaj je do tega pripeljalo. “Od vsega začetka, od Primoža Trubarja naprej, smo bili ogroženi od tega in onega, turških vpadov, različnih vojn, nato pa italijanskega in nemškega nacionalizma, kasneje pa še komunizma, ki nas je moralno in duhovno oslabil.” Kos je prepričan, da se gospodarska in migrantska kriza razraščata v novo, hudo preizkušnjo za slovenski narod.

Trg republike, kjer je danes potekalo zborovanje, ima močno simbolno in zgodovinsko težo, saj je bil že večkrat v znamenju pomembnih proslav in shodov. Novembra 1988 – v času slovenske politične pomladi – je bilo na tem trgu drugo protestno zborovanje v podporo četverici JBTZ (Janša-Borštner-Tasič-Zavrl), 26. junija 1991 pa se je tukaj zgodila zgodovinska razglasitev samostojnosti in neodvisnosti Slovenije.

Sledil je pesnik Tone Kuntner, ki je zbranim najprej sporočil, da nikjer ne vidi nobene neslovenske zastave in jim čestital za 25-letnico države ter nato interpretativno prebral domoljubni sonet Josipa Stritarja. Za njim je stopila na oder predsednica NSi Ljudmila Novak. “Nisem zadovoljna, da Evropa ni dovolj učinkovita, hkrati pa se zavedam, da trdno in povezano Evropo potrebujemo,” je zbranim povedala Novakova, ki je prepričana, da se migrantska kriza ne bo kar tako končala.

Marko Zidanšek: Migrantska kriza je umetno ustvarjena
Predsednik SLS Marko Zidanšek je povedal, da se državljani v Sloveniji ne počutijo več varne, saj v državi ni socialne varnosti, vedno manj pa je tudi dejanske varnosti. “Ljudje se bojijo za svojo eksistenco, najprej za ekonomsko, sedaj pa še fizično,” je povedal zbranim.

Janez Janša: Slovenijo načrtno uničujejo
“Vse mine, nobena država, nobena skupnost ali občina ne obstaja brez ljudi. Iz Slovenije se vsako leto izseli skoraj toliko ljudi, kot se jih rodi. Cela generacija, vsako leto – to je uničevanje Slovenije. Za vami je slovenski parlament, tukaj zraven pa je stolpnica Nove ljubljanske banke. Preko NLB so pokradli več denarja, kot ga Slovenija letno zbere v proračunu – 80 milijard evrov,” je povedal predsednik SDS Janez Janša. Poudaril, da se mladi izseljujejo, ker ni denarja za investicije, ta je šel namreč za sanacijo bančne luknje. Prepričan je, da se Slovenijo načrtno uničuje, tega pa ne počne vlada Mira Cerarja, ki je po njegovem mnenju nesposobna, temveč tisti, ki so jo postavili.

Opozicijski prvak je poudaril, da obstaja velika razlika med solidarnostjo in lažno solidarnostjo. “Sloveniji ne more nihče očitat, da ni solidarna,” je povedal Janša, ki je spomnil na čas, ko je Slovenija –sama, brez nikogaršnje pomoči – poskrbela za 70.000 beguncev iz Bosne. V zvezi z migrantsko krizo je povedal tudi, da bi morali zaradi neupoštevanja schengenskih pravil vzpostaviti kazensko odgovornost za tiste, ki so ta pravila kršili. Posvaril je tudi pred razpadom EU, ki je – kljub nekaterim zadržkom zaradi nedavnih slabih odločitev – za Slovenijo edina opcija.

Janša je govoril o razmerah v slovenskem političnem prostoru, kjer slovenska “titoistična” levica v parlamentu ne deluje v interesu Slovenije. “Nekateri bi radi v državo pripeljali od 50 do 200 tisoč migrantov,” je povedal. “To je uničevanje Slovenije, Slovenije ni brez slovenske kulture, jezika in Slovencev”

“Tako, kot diši po koledarski, diši tudi po politični pomladi. Upam, da so mnogi spremljali neposreden prenos preko Nove24TV. Upam, da bomo kmalu postali država blagostanja za vse, da se mladim ne bo treba izseljevati, ampak da bodo zase in za svojo življenje lahko poskrbeli tukaj. Na tehtnici je evropski način življenja, ogrožen je naš način življenja. Združiti se moramo tisti, ki se zavedamo, da Slovenije ni brez slovenske kulture, jezika in podjetnikov,” je predsednik SDS povedal v intervjuju za Novo24TV po zborovanju.

Po Janševem govoru je na oder zopet stopil predsednik Zbora z republiko France Cukjati, ki je prebral deklaracijo današnjega ljudskega zborovanja, s katero je povzel glavne misli današnjih govornikov, dosegljiva pa je tudi na spletni strani podpisnikov.

Slovenija je v krizi
Slovenija je v krizi: vladajoča koalicija lomasti po gospodarstvu in namešča svoje ljudi (spomnimo se na kadrovski cunami v DUTB in NLB …), v javnosti odmevajo afere o ministrih, ki so si neupravičeno izplačevali dodatke (Dušan Mramor, Maja Makovec Brenčič), a se še vedno oklepajo svojih položajev. Vlada tudi neustrezno ukrepa glede migrantske krize, saj po slovenskih krajih naseljuje migrante proti volji lokalnega prebivalstva.

Prav tako je v slepi ulici arbitraža o meji med Slovenijo in Hrvaško. Tudi sodstvo je v krizi: slovenska sodišča oproščajo častnike JLA, ki so leta 1991 sodelovali v agresiji na Slovenijo, na drugi strani pa morajo zaradi za lase privlečenih obtožb na sodne klopi sesti veterani vojne za Slovenijo, ki so ubranili slovensko državo.

Ž. K.