Bo krivično zaprt Milko Novič končno izpuščen iz pripora na Povšetovi?

Foto: STA

Kmalu bo minilo dve leti od usodnega umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, ki je podlegel poškodbam strelnih ran pred restavracijo Via Bona na Viču. Organi pregona so kmalu zatem priprli Jamnikovega nekdanjega sodelavca Milka Noviča, vendar pa so dokazi v sodnem postopku pokazali, da je primer še vedno zavit v nejasnosti, saj niso zbrali dovolj dokazov za obsodbo.

Z Milkom Novičem, ki je posebej za Novo24TV dal intervju v prostorih za prestajanje kazenskih sankcij na Povšetovi, kjer že skoraj dve leti sedi v priporu, se je pogovarjala novinarka Sofija Pika Simič.

Na hujše težave na Kemijskem inštitutu je naletel že leta 2006
Milko Novič je kmalu po diplomi prišel na Kemijski inštitut. Natančneje, tam se je zaposlil po odsluženem vojaškem roku in na inštitutu ostal vse do leta 2009. Kmalu je ugotovil, da mora svoje znanje promovirati tudi na mednarodnem nivoju, sodeloval je pri mednarodnih projektih, med drugim tudi v Švici in Ameriki. Že leta 2006 pa so se nakazale neke hujše težave z njim in njegovim delom, kar se je odražalo tako, da so se začeli zapleti s financiranjem njegovega dela, zato je bil prisiljen iskati nove finančne vire. Od oktobra 2007 pa je bil na inštitutu praktično brez možnosti za nadaljnjo raziskovalno delo. Leta 2008 je dobil izredno odpoved, ki pa so jo nato preklicali. “Po tej preklicani odpovedi pa so se pritiski nadaljevali z neprestanim šikaniranjem, predvsem pa tako, da mi niso omogočili dela. Vse to je napovedovalo hude ukrepe, ki so se nadaljevali z nastopom Jamnika. Ugotovil sem, da sem se znašel v navzkrižnem ognju na inštitutu, finančno stanje mi ni omogočalo delovanja na tem inštitutu in vse je kazalo, da tam počasi končujem,” je novinarki zaupal dr. Novič.

O poznanstvu z Jamnikom
“Jamnika sem poznal, a sem se z njim srečal bolj posredno. On se je vedno gibal v boljših krogih na Kemijskem inštitutu in preden je zasedel mesto direktorja, je bil predsednik Znanstvenega sveta. Ne vem, v kakšne posle se je on spustil.”

“Ko se zgodi mafijski umor v raziskovalnih vrstah, je nekaj res hudo narobe”
Jamnik je bil ubit 16. decembra 2014, Novič pa je bil v tem času pred televizijo po dnevu, “ki sem ga zapravil na Primorskem. V napovedniku večernih poročil sem zasledil, da bodo poročali o streljanju, ki se je zgodilo na Viču,” je povedal Novič ter nadaljeval: “Najprej sem bil zelo zaprepaščen, ker ko se zgodi mafijski umor v raziskovalnih vrstah, je nekaj res hudo narobe. Najprej sem bil res zelo presenečen, da je kaj takega možno, potem pa sem si rekel, da je nekaj moralo biti v ozadju. Še danes mi ni jasno, v kakšne posle se je spustil. Naslednji dan je bilo rečeno, da je bila italijanska mafija, a je ta informacija kmalu izginila iz medijev.” Novič je dodal, da se kaj takega ne bi smelo zgoditi, saj razume Kemijski inštitut kot neko središče znanosti. “Ko razmišljam o vseh teh tranzicijskih tajkunskih zgodbah, pomislim na to, da je skozi Kemijski inštitut krožilo ogromno denarja, Janko Jamnik pa je bil vedno pri vrhu. Če bi imel indic ali menil, da vem za kakšen vzrok, bi ga zagotovo povedal, a mi ne “kapne”, kam bi on lahko zajadral.”

Kriminalist mu je grozil, da bo parcelo na Krasu videl šele čez 30 let
Novič je razkril, da so bili policisti pri njem že le en dan po umoru. “Okrog petih zvečer smo imeli dokaj izčrpen pogovor o alibijih, spraševali so tudi okrog mojega odnosa z Jamnikom. Že čez kakšne pol ure pa sem dobil klic, naj dam sledove, torej približno 23 ur po umoru. To je vse, kar sem imel stikov s policijo do 22. decembra zjutraj, ko so prišli v stanovanje in mi povedali, da sem aretiran zaradi umora Janka Jamnika. Šli smo tudi na Kras opravit preiskavo parcele, nato so me peljali v Moste, potem k sodniku in na koncu v pripor na Povšetovo, kamor sem prišel 23. decembra zvečer. Kriminalist, ki me je imel čez, mi je neprestano grozil, da bom na parceli čez 30 let,” je razkril Novič.

Zakaj ne dajo teže posnetkom z varnostnih kamer?
Da Novič nikakor ne more biti kriv, pričajo tudi varnostne kamere – nobena namreč ni zaznala njega oziroma kolesarja, saj Noviču očitajo, da naj bi prišel s kolesom, hladnokrvno ustrelil Jamnika ter se nato odpeljal. So pa na kamerah posnetki avtomobila, predvidevajo, da fiat punta, ki je prišel po nekoga po umoru ter posnetke nekoga drugega, ki nekaj daje v prtljažnik. “Vsi ti posnetki obstajajo, ne vem pa, zakaj se ne da na njih večja teža. To so razbremenilni dokazi zame,” je prepričan Novič. Dva od teh posnetkov sta bila sicer poslana v Nemčijo, a je “prišel nazaj pričakovan odgovor, da sta preslabe kvalitete.”

So kriminalisti res zagrešili to napako in “pozabili” posneti ubitega Jamnika?
Novič pa je spregovoril tudi o tem, da menda sploh ni posnetka o mestu umora in ubitega Jamnika. “Če je res, da kriminalisti niso slikali trupla, je to skrajno malomarno. Po drugi strani pa se sklicujejo na položaj trupla. Ob tem pravijo, da naj bi mogoče klečal, mogoče pa celo ležal, zadel pa naj bi ga v zadnji del lobanje. Da ni slikanega trupla, je skrajno presenetljivo, vsaj meni se to zdi nevzdržno, namreč pokojni Jamnik je dobil dva strela v glavo. Ena priča je rekla, da mu je kri tekla skozi rešetke v kanal, potem sem ga pa jaz vprašal, je pa rekel, da ne ve, torej neprestana izogibanja odgovorom.”

“Vsakič, ko se pritožim in zahtevam prekinitev pripora, sem zavrnjen zaradi ponovitvene nevarnosti. Ta je za njih tako močan argument.”

Kriminalisti so Novičevo mladoletno hčer zasliševali kar v gostilni
Novič pa je tudi razkril, da so kriminalisti njegovo mladoletno hčer zaslišali kar v gostilni. “Tri tedne po aretaciji mi je povedala, da so jo imeli tam zelo dolgo in da so na vsak način hoteli iz nje izsiliti konflikt med njo in mano. Ta pritisk nanjo se je še stopnjeval in po vsem tem sem hvaležen, da je zmogla to moč in prisebnost.”

Tudi, če se izkaže, da je nedolžen, je njegovo ime oblateno
In če se izkaže, da je nedolžen? Novič je na to odvrnil, da zavestno noče razmišljati o tem, ve pa, da bo ena izmed njegovih prvih poti na Kras. “Nekaj časa bom potreboval, da bom dojel, da je ta mora mimo, ampak treba je živeti naprej.” A tudi, če se izkaže, da je nedolžen, se zaveda, da bo moral naprej živeti s slovesom in slabo lučjo, ki ju je dobil s tem primerom in ki sta za vedno zaznamovala njegovo ime.

Kaj meni Novič o tem, ali bodo kdaj našli Jamnikovega morilca? “Veliko neznank in vprašanj je, na katera ne bo nikoli odgovora,” pravi ter dodaja, da njegov morilec verjetno ne bo nikoli razkrit.

O celotni zgodbi in ozadju umora ter dolgotrajnem sodnem procesu pa so se v oddaji Aktualno pogovarjali z novinarko Demokracije, ki spremlja ta primer že od vsega začetka, Petro Janša in Ivo Pavlin Žurman, ki deluje v Odboru 2014.

Jamnik je bil v sporu z več osebami, ne le z dr. Novičem
Novič že vseskozi zanika, da je storil to dejanje. Med drugim so se pojavile govorice, da je Jamnika ubila kriminalna združba, kriminalistična preiskava pa je v slepi ulici. Vse, kar očitajo Noviču je, da je bil nekdanji Jamnikov sodelavec in da se je ukvarjal s streljanjem, zato je tudi idealna tarča kriminalnih skupin, ki so imele velike poslovne interese na Kemijskem inštitutu. Tako Janševa kot Žurmanova sta prepričani, da je dr. Novič nedolžen, Petra Janša pa je to utemeljila z besedami, da “do zdaj sodišče oziroma tožilstvo ni predstavilo nekega resnega dokaza. Ni res, da je bil doktor Jamnik v sporu le z doktorjem Novičem, ampak z več osebami na inštitutu. In nekaterih od teh oseb niso niti raziskovali niti zaslišali. Poleg tega se že na posnetkih varnostnih kamer vidi, da je bilo vpletenih več oseb, saj si je nekdo slačil oblačilo, šel v fiat punto, torej ni bila vpletena le ena oseba in morilec zagotovo ni “nek kolesar” doktor Novič.” Dodala je, da je že od samega začetka raziskovanja tega primera prepričana v to in da se njeno mnenje vse do zdaj ni spremenilo.

Od vladavine prava smo oddaljeni še svetlobna leta, na kar kaže tudi primer Novič
Iva Pavlin Žurman pa je spregovorila o Odboru 2014, ki je prav tako močno stopil na stran Noviča. “Vedno smo imeli dolgoročen cilj vzpostavitev vladavine prava, prave demokracije. To je dolgoročni cilj, od katerega smo zelo oddaljeni, na kar kaže tudi primer Novič,” je prepričana. Razkrila pa je tudi njeno prvo srečanje z njim in po njenem mnenju tako prijeten človek, kot je dr. Novič, nikakor ne more biti človek, ki bi moril. “Lanskega decembra sem začela hoditi na sojenja in iz sojenja v sojenje sem bolj prepričana, da je to montirana zgodba,” še pravi Žurmanova.

Žurmanova pa je spregovorila tudi o sojenjih dr. Noviču, ki se jih udeležuje in razkrila enega izmed glavnih problemov: “Najbolj moteče je to, da na sodišču ni bilo nobene slišnosti; nismo vedeli, kaj se dogaja, ker nismo slišali. Mislim, da jim je bil cilj čim bolj ovirat, da bi ta proces, ta zgodba prihajala v javnost. Verjetno so tudi zato novinarji večinoma citirali le tožilko, tudi STA in dominantni mediji. Le Petra Janša je bila tista, ki je prebijala to anonimnost.”

Novinarki Petri Janša so grozili, da je lahko hitro “pri Noviču v priporu”
Na vprašanje, koliko je dejansko napredovala raziskava od začetka do danes, pa je Petra Janša odgovorila kratko in jedrnato: “Nič.” Ob tem je razkrila, da so ji zaradi poročanja o tem primeru že grozili in celo več – da so tisti, ki so ji grozili, že imeli scenarij, rekoč “v avto ti postavimo drogo, pokličemo policijo, ta pride, najde drogo in boš pri doktor Noviču v priporu.” Obljubila je, da bo imena ljudi, ki so ji grozili, tudi kasneje razkrila.

Ugotovili, da je nemogoče tak umor s kolesom izpeljati v šestih minutah, a sodnica in tožilka ne odstopita od svojega
Ob tem je zanimivo, da čeprav se je umor zgodil na parkirišču restavracije in je tam več kot 40 kamer, ni niti enega dobrega posnetka. Poleg tega Noviču očitajo, da je vedel, kdaj bo tam Jamnik, kar je nemogoče, saj je Jamniku “crknil” nov mercedes, zato je zamudil na srečanje v ljubljanski restavraciji. Na podlagi predvidevanj so celo opravili preizkus s kolesom od njegovega doma do restavracije – kolesarili sta kar sodnica in tožilka – in ugotovili, da je to praktično nemogoče, a to sodnice in tožilke ni prepričalo o Novičevi nedolžnosti. “Novič bi se moral v šestih minutah preobleči iz pižame, iti v kolesarnico, drveti do Via Bone, česar ni opazila nobena kamera, vedeti, da bo točno v tisti minuti tam Jamnik, ves zadihan ustreliti in izginiti,” je nesmisel razložila Žurmanova.

Žurmanova je razkrila, da je tudi ona naredila turo s kolesom od Novičevega doma do Via Bone in da ti to uspe v šestih minutah, “moraš biti superkolesar. In potem, ko prideš ves zadihan in da še brezhibno sicilijasko umoriš človeka, je nemogoče. Novič tudi nima tako športne postave, da bi mu to lahko uspelo.” Janševa pa je dodala: “Če sta tožilka in sodnica kolesarili, zakaj nista potem tudi streljali, da bi videli, koliko teh delcev v resnici ostane na hrbtišču plašča?”

Petra Janša je prepričana, da je namen vsega tega zavlačevanja oziroma procesa na sploh, da se ustvari dvom. “Če bi se posnetke res pogledalo, imamo prave morilce, naročnikom pa to najbrž ni v interesu, da bi se to raziskalo, saj so najbrž za tem umorom politični ali finančni vrhovi.”

“Dr. Jamniku so grozili že vsaj pol leta prej, preden se je umor zgodil”
Janševa je še opozorila, da je imel Jamnik na dan svoje smrti službeni sestanek z Izraelci, po pričevanju njegove tajnice pa je bil tisti dan “zelo nervozen, stalno je visel na telefonu. Zakaj sodnica ni preverila, kdo so ti Izraelci? Prav tako tudi finančne tokove pri dr. Jamniku ter zakaj mu je crknil nov mercedes.” Poleg tega so na dan Jamnikovega pogreba vlomili v njegovo domačo hišo. “Ne vem, kaj so iskali, slišala pa sem od neke Jamnikove sodelavke, da je eno leto pisal dnevnik, ker je slutil, da se nekaj dogaja. Dr. Jamniku s grozili že vsaj pol leta prej, preden se je umor zgodil.” Žurmanova pa je razkrila, da naj bi Jamnik celo svojemu očetu zaupal, da bo kmalu umrl.

Je v umor vpleten tudi mladi sodelavec?
Eden izmed posnetkov varnostnih kamer razkriva, da je le dve minuti za Jamnikom zamujal njegov mladi sodelavec, ki je na prizorišče umora pripeljal le minuto za tem. “Ko je zagledal na tleh Jamnika, ni klical policije in reševalcev, ampak je poiskal parkirni prostor. Menda ga je imel celo rezerviranega. To je bil nekako praktikant, registriran med tehničnim osebjem leta 2013. Ko je parkiral, je šel do Jamnika in se ga je še dotikal. Mislim, da je bil on prisiljen sodelovati v tej igri, mogoče niti ni vedel, za kaj točno gre. Njegov cilj je bil verjetno zavlačevati, da se je morilec v tem času lahko umaknil na pločnik bližnjega parkirišča. Kamera je posnela tega moškega, morilca, in njegovi gibi rok nakazujejo, da je odložil rokavice, da je nekaj dal na tla, gor je potegnil anorak, potem pa se je sklonil in tako čakal 20 sekund. V tem času je prišel fiat punto, usedel se je notri in sta se odpeljala,” je razkrila Žurmanova.

Na današnji obravnavi pa bo predstavljeno tudi izvedeniško mnenje iz tujine, natančneje iz Munchna, ki bo po naših podatkih dr. Noviča razbremenilo. 
Novič se je že trikrat javil, naj ga testirajo na detektorju laži, ampak ga ne upoštevajo. “Zakaj bi ga, če jim to ne koristi?” je odgovorila Petra Janša.

To kršenje človekovih pravic zanima tudi Američane
Petra Janša pa je razkrila, da je primer Novič zbudil zanimanje svetovne javnosti, saj sedaj na sojenja hodi tudi neka Američanka, ki dela za nevladno organizacijo, ki raziskuje korupcijo in nepojasnjene umore. “Ko je začela spremljat zadevo in videla, da stvari niso tako, kot bi morale biti, da so kršene človekove pravice, je niso spustili v sodno dvorano.”

Klemenčiču je bilo nerodno; res ne pozna tega odmevnega primera?
Voditeljica oddaje pa je pokazala tudi izjavo ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča, ki mu je novinarka zastavila vprašanje Ali bodo letele glave, če se izkaže, da je Novič nezakonito priprt in če bodo, čigave? Petra Janša je njegov odziv komentirala: “Po obrazni mimiki se vidi, da mu je bilo zelo nerodno. Sklonil je glavo, bil je premor, bil je nepripravljen na to vprašanje; dopuščam možnost, da res ne pozna primera.”

Sicer pa je Novič že sam izpostavil projekt, ki ga je delal za Ministrstvo za obrambo, in sicer s področja raziskovanja doma narejenih razstreliv. Ob tem so voditeljica in gostji omenili tudi primer Vidmarja, saj so pri njem pred tem umorom našli celo klet razstreliv in nevarnih snovi, kemikalij, za italijansko mafijo pa naj bi Vidmar izdeloval eksploziv. “Prepričana sem, da so tu neke povezave. Saj je znano, da sta slovenska in italijanska mafija povezani,” je povedala Žurmanova.

Danes torej sledi obravnava in vse oči javnosti so uprte, kaj se bo zgodilo. Bo Novič končno izpuščen iz pripora, kjer ga zadržujejo kljub pomanjkanju dokazov? Žurmanova je na to odvrnila: “Danes Milko Novič, jutri si lahko ti.”, Janševa pa, da upa, da se ne bo zgodil scenarij, ki ga je slišala od Novičeve žene, in sicer da bo še nekaj mesecev v priporu. “Želim si, da se ta farsa neha.”

Petra Janša je še razkrila, da je družina umrlega Jamnika na Noviča že naslovila odškodninski predlog, čeprav Noviču krivda ni dokazana. “Mogoče ga želijo psihično destabilizirati. Novič se mi zdi človek jasnih misli in se ne bo zlomil, karkoli mu bodo naredili. Zdržal bo do konca. Mi mu stojimo ob strani.”

Za konec pa je gledalka oddaje Aktualno še opozorila, da ljudje ne pozabimo odmevnih primerov in tako kot nismo pozabili na primera Baričevič in Kramberger, tudi na Noviča ne bomo. “Zato naj ga raje izpustijo,” je še zaključila.

Marjanca Scheicher