fbpx

Bo novi veleposlanik pri zvezi Nato prorusko naravnan Benedejčič?

Andrej Benedejčič (Foto: STA)

Po neuradnih informacijah Požareporta naj bi novi veleposlanik pri zvezi Nato v Bruslju postal Andrej Benedejčič. Da velja za prorusko usmerjenega, smo pisali že, ko je postal državni sekretar za nacionalno varnost pri Robertu Golobu – kar v času ruskega napada na Ukrajino ni bila najmodrejša izbira. V kabinet predsednika vlade pa naj bi namesto Benedejčiča prišel sedanji slovenski veleposlanik pri Natu Erik Kopač. Na zunanjem ministrstvu navedb še niso potrdili niti zanikali.  

Neuradno iz ministrstva za zunanje zadeve in kabineta predsednika vlade: po poročanju Požareporta naj bi novi slovenski veleposlanik v ZDA oziroma v Washingtonu postal dolgoletni diplomat Iztok Mirošič, novi veleposlanik pri zvezi Nato v Bruslju pa Andrej Benedejčič, državni sekretar za nacionalno varnost pri Robertu Golobu. Na sedanjo Benedejčičevo funkcijo v kabinetu predsednika vlade naj bi prišel sedanji slovenski veleposlanik pri Natu Erik Kopač, nekdanji generalni sekretar v stranki SMC Mira Cerarja. “Kopač je sicer doma zaslovel po mnogih politično-poslovnih in drugih aferah, medtem ko Benedejčič velja za precej proruskega,” je še spomnil Bojan Požar.

Andrej Benedejčič ima sicer za seboj zavidljivo diplomatsko kariero. Med leti 2009 in 2011 je bil generalni direktor Direktorata za globalne zadeve in politično multilateralo na zunanjem ministrstvu, med leti 2011 in 2015 je bil stalni predstavnik Republike Slovenije pri Natu, kamor ga je imenoval tedanji predsednik Danilo Türk. Med leti 2015 in 2019 je bil stalni predstavnik Republike Slovenije pri OVSE. V luči vojne v Ukrajine pa še posebej bode v oči podatek, da je bil med leti 2005 in 2008 veleposlanik v Rusiji, in afera, ki je v zvezi z njim izbruhnila septembra 2014. O njej smo pisali v času, ko je postal državni sekretar za nacionalno varnost. Po navedbah nekaterih medijev naj bi namreč Benedejčiča kot slovenskega predstavnika na sedežu zveze Nato v Bruslju obtožili, da je ruski agent in da vohuni za Rusijo, Poljska pa naj bi bila po navedbah Požareporta tista, ki je stala za temi obtožbami. Benedejčič je vse obtožbe seveda ovrgel.

Benedejčiču so tudi očitali, da na sestankih diplomatov govori rusko in da pred njim na sedežu Nata celo skrivajo zaupne dokumente. Do leta 2014 so Rusi sodelovali na sestankih pod imenom Russia-Nato Council (Rusko-natovski svet). Tam so bili predstavniki Rusije, Benedejčič pa je demonstriral, da dobro govori rusko, kar je vredno vsega spoštovanja. “Na njegovem mestu bi sicer rajši govoril angleško kot rusko, ker bolj spadamo k Američanom in Natu kot pa k Rusiji,” je pred časom komentiral nekdanji zunanji minister dr. Dimitrij Rupel, ki je Benedejčiča opisal kot nekoga, ki je za rusko politiko bolj razumevajoč človek.

V zvezi s Kopačem pa spomnimo na poročanje Požareporta, kjer so razkrili, kako naj bi si dopisovali Kopač, Milan Brglez, Peter Jamnikar in Matej Accetto. V elektronskem sporočilu je bilo jasno zapisano, da se Accetto opredeljuje za “tihega podpornika vaših prizadevanj”. Iz priloženih elektronskih sporočil pa je bilo jasno, da je aktualni predsednik ustavnega sodišča aktivno sodeloval pri oblikovanju programa zunanje politike in vloge EU v slovenski zunanji politiki. Če gremo še malo bolj v preteklost, pa so mediji pred leti poročali, da sta Kopač in Aleksandar Kešeljević nadzorovala podjetje Infond 3, podjetje iz skupine Staneta Valanta, ustanovljeno zgolj za nakup četrtinskega deleža Iskra Avtoelektrike. V stranki SMC so takrat zanikali, da bi soustvarjalca strankinega programa sodelovala z Boškom Šrotom.

Sara Kovač