fbpx

Bo slovensko sodstvo kazensko preganjalo Donalda in Melanijo Trump?

Foto: epa

Slovensko oblast je zajela histerija boja proti sovražnemu govoru. Seveda je sovražni govor oziroma hujskanje k nasilju potrebno obsojati. Toda hkrati je treba preprečiti nevarnost, da boj proti sovražnemu govoru postane izgovor za zatiranje svobode govora.

Na pobudo SMC in SD bo odbor za notranje zadeve v DZ razpravljal o problematiki sovražnega govora. Ta razprava naj bi prispevala, kot poudarjajo predlagatelji, k iskanju rešitev glede omenjene problematike. A zapletlo se je že zelo zgodaj, natančneje pri sestavi povabljencev na razpravo. Kot smo že poročali, je Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo s predsednico Lilijano Kozlovič iz SMC na čelu odločil, da bodo o tej problematiki lahko govorili le izbranci, čeprav se jih je prijavilo veliko več.

Po protestu Aleša Primca iz Koalicije “Za otroke gre!” je Kozlovičeva iz množice dodatno le povabila nekatere. Med njimi so: Aleš Hojs, Lucija Ušaj Šikovec, Tino Mamić, Željko Vogrin, Aleš Primc in Civilna iniciativa za družino in pravice otrok, katere vodja je slednji.

Dvojna merila
Ob tem številni opozarjajo, da je boj proti sovražnemu govoru lahko samo izgovor za zatiranje svobode govora in utišanje oziroma ustrahovanje drugače mislečih. Poleg tega obstaja velika nevarnost, da se bodo na področju boja proti sovražnemu govoru uveljavila dvojna merila.

Da bodo na primer besede “Ustavimo islamizacijo Slovenije” označene za sovražni govor, besede “Ustavimo rekatolizacijo Slovenije” pa za izražanje legitimnih političnih stališč.

Kaj če pride Trump v Slovenijo?
Če bo slovensko sodstvo – na pobudo politike – začelo kazensko preganjati vse, kar naj bi bilo sovražni govor, potem se bo moralo vprašati, kaj bo storilo, če bo v Slovenijo, domovino svoje žene Melanije, prišel Donald Trump. Bodisi kot predsednik (če mu bo pohod na Belo hišo uspel) bodisi kot zasebnik (če bo ostal praznih rok).

Bo slovensko sodstvo tudi Trumpa, ki je julija lani najprej govoril, da so mehiški priseljenci, ki prihajajo v ZDA, posiljevalci in preprodajalci drog, nekaj mesecev pozneje pa zahteval prepoved priseljevanja muslimanov v ZDA, preganjalo zaradi sovražnega govora?

Ali bo slovensko sodstvo preganjalo Melanijo Trump, ki podpira besede svojega moža in zahteva, da v ZDA vsi govorijo angleško? Ali pa bo v Sloveniji izražanje določenih stališč kriminalizirano, medtem kot bodo drugod po svetu enaka stališča spadala v okvir svobode govora?

M. H.