Bobovnik, ki je pred leti kolesaril s propadlim tajkunom Kordežem, tudi po upokojitvi ostaja zvest režimu: Tako je zdaj v bran vzel Jankovića!

Datum:

Slavko Bobovnik tudi po upokojitvi ostaja zvest svojemu prepričanju in delu, zlasti režimskim tajkunom, katerim je naklonjenost izkazoval še kot voditelj Odmevov na TV Slovenija. Predsednik največje opozicijske stranke SDS Janša je na družbenem omrežju Twitter namreč komentiral odpis dolgov Jankovićem, Bobovnik pa se je na sporočilo odzval s cinično pripombo, kot da to ne bi bilo nič neobičajnega, pozornost pa je skušal preusmeriti na predsednika SLS Marjana Podobnika, ki je v svojem odzivu kmalu zatem ovrgel njegove navedbe. Da je vse skupaj vse prej kot običajno in da bi za takšen manever po vsej verjetnosti dolžnik potreboval fiktivne upnike, je za Nova24TV potrdil tudi odvetnik Cerjak. Bobovnik sicer ni skrival naklonjenosti tudi do drugih režimskih tajkunov, kot sta na primer Kordež, s katerim je kolesaril, ali pa Hilda Tovšak, s katero se je odpravil na gradbišče.

Na odpis dolgov podjetjem iz kroga ljubljanskega šerifa Zorana Jankovića in njegovih sinov Damjana Jankovića in Jureta Jankovića se je na družbenem omrežju Twitter odzval tudi predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša, ki je opozoril: “Najprej na sodišču odpisali 16, pravkar pa še 29 mio € dolgov/kredita. Vam je sedaj jasno, zakaj Zoran Janković kot papagaj ponavlja, da zaupa slovenskim sodiščem? Jim vi ne bi zaupali, če bi vam šla tako na roko?” Na to se je odzval upokojeni režimski voditelj Odmevov na TV Slovenija Slavko Bobovnik, ki je zapisal: “Ja videti je, milo rečeno ‘hudo nenavadno’. Čakam pojasnilo upnikov, ki so bili ZA. Ampak, zagotovo veste, ali so se poslovni podvigi vašega političnega partnerja M. Podobnika končali drugače? So tam vsi upniki dobili vse?”

Kmalu se je odzval Podobnik
Da Bobovnik naklada, je hitro postalo jasno, saj se je odzval predsednik Slovenske ljudske stranke Marjan Podobnik, na katerega je Bobovnik skušal preusmeriti pozornost: “Niso, g. Bobovnik. Nič od tega, kar ste našteli. Če pa hoče globoka država, ki ne hodi na volitve, a vodi Slovenijo, jutri preko @24ur_com, @RTV_Slovenija, @Dnevnik_si, Delo, @vecer, @Nedeljski … sporočiti slo. javnosti, da so mi odpisali 30 mio dolgov, bo to za 80 % ljudi resnica.”

Pred krizo v Tedniku Bobovnik delal reklamo Kordežu, z njim je kar kolesaril
Pri tem mu je popolnoma spodletela preusmeritev pozornosti na Podobnika, uporabniki Twitterja so mu namreč svetovali, naj raje uživa v svoji, glede na opravljeno delo, očitno previsoki pokojnini. To pa sploh ni prvič, da je Bobovnik v bran vzel tajkuna iz vrst Foruma 21 Milana Kučana. Še pred krizo je namreč v oddaji Tednik, prav tako na TV Slovenija, s tajkunom Binetom Kordežem skupaj prijateljsko kolesaril, pred prispevkom pa je voditelj Janko Šopar takole pompozno napovedal vsebino: “Vas zanima, kdo si upa in zmore za približno 160 milijonov evrov kupovati podjetje, v katerem je direktor?”

Slavko Bobovnik in Bine Kordež (Foto: posnetek zaslona)

Tudi do Tovšakove, ki je, tako kot Kordež, poslovne prostore zamenjala za zapor, ni skrival naklonjenosti
Takrat je namreč režim še verjel, da bo Kordežu uspel menedžerski prevzem družbe Merkur, ko pa ta ni uspel, se je izgovarjal na krizo in pristal celo v zaporu, danes pa trosi neumnosti na blogu skrajno levičarskega psevdoekonomista Jožeta P. Damijana. Da sta bila Bobovnik in Kordež del iste ekipe, je bilo jasno razvidno tudi iz dresov v enakih barvah, ki sta jih nosila med kolesarjenjem. Bobovnik ni skrival niti naklonjenosti do Hilde Tovšak, v prispevku kar ni mogel prehvaliti njenih poslovnih prostorov, ki jih je nato, tako kot Kordež, morala zamenjati za zapor.

Foto: STA

Takšen manever je možno izvesti le, če dobiš fiktivnega upnika
Glede odpisa dolgov smo za mnenje vprašali tudi uglednega odvetnika Radovana Cerjaka, ki je povedal, da je šlo pri najnovejšem odpisu dolgov sinovoma ljubljanskega župana za poenostavljeno prisilno poravnavo, ki jo zakonodaja omogoča. “Da se jo narediti brez formalnih postopkov, upniki glasujejo pri notarju, kasneje pa mora notarski zapisnik, ko se poda predlog na sodišče, potrditi tudi sodišče samo. Tu je bil problem v tem, da se je, kot je bilo mogoče razbrati iz medijskih zapisov, pojavil nek upnik, ki naj bi bil fiktiven, je pa glede na neko terjatev imel pravzaprav največ glasovalnih pravic. Na ta način je prišlo do poenostavljene prisilne poravnave. Če dobiš fiktivnega upnika, ki dejansko ni tvoj upnik, lahko pač takšno stvar tudi izvedeš,” je potrdil Cerjak.

Foto: STA

Tako visok odpis dolgov pri poenostavljenih prisilnih poravnavah ni običajen
O poenostavljeni prisilni poravnavi je Cerjak povedal še to, da je namenjena manjšim gospodarskim subjektom, mikro gospodarskim subjektom. “Namenjena je za to, da se manjšemu gospodarskemu subjektu omogoči finančno prestrukturiranje in da se lahko naprej posluje. Običajno gre pri poenostavljenih prisilnih poravnavah za to, da se odplača okoli 30, včasih tudi malo več odstotkov glavnice, v tem primeru pa naj bi šlo za kar 95-odstotni odpis dolgov, kar se zdi, milo rečeno, precej neobičajno,” je povedal. Ob tem je izpostavil, da ta primer še enkrat znova dokazuje, da so nekateri ljudje v naši državi prvorazredni, nekateri pa drugorazredni. “Za nekatere se pač zakonska določila tolmačijo na tak način, za druge pa na drugačen način. Verjemite mi, da pri običajnem državljanu takšne prisilne poravnave sodišče zagotovo ne bi potrdilo,” je še zaključil.

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Čas je za interpelacijo celotne Golobove vlade

Poleg stranke Socialni demokrati (SD) sta krivca za nakup...

Golob zdravnikom ni grozil prvič: “totalno vojno” jim je napovedal že leta 2022

Zdravniki stavkajo že skoraj mesec in pol, vlada pa...

Še vedno nam vladajo gospodarji muh

V začetku prejšnjega tedna sem se po nekaj letih...

Kapacitete evropskih vojsk so danes bistveno manjše kot leta 1989

Vojaški strokovnjak Thomas C. Theiner opozarja, da je Evropa...