Bojan Dobovšek: ”Obstaja peta veja oblasti, skrite elite, ki stojijo za uradno oblastjo”

Foto: Nova24tv

Nova knjiga Bojana Dobovška Peta veja oblasti razkriva pota kriminala, korupcije in kdo iz ozadja vlada slovenski državi.

Dobovšek je strokovnjak za organiziran kriminal in je več let predaval doma in po Evropi ter raziskoval, kdo je skrita elita, kako se je ustvarila in kakšno moč ima. Njegov naslednji korak je bil vstop v politiko, kjer še danes deluje kot nepovezani poslanec. Knjiga je novo poglavje v njegovem boju proti korupciji. Sem spada tudi ustanovitev zavoda Dobra država, kamor vabi ljudi, ki bi radi na tem področju kaj spremenili. Knjigo in zavod bo predstavljal v lokalnih skupnostih po Sloveniji.

Obstaja peta veja oblasti, skrite elite, ki stojijo za uradno oblastjo. Poimenoval sem jih neformalne mreže. Te elite vodijo državo,” je na predstavitvi knjige v knjigarni založbe Sanje, povedal Dobovšek.

Novinarji oziroma mediji so četrta veja oblasti
Dobovšek se je ukvarjal tudi z raziskovalnimi novinarji in novinarstvom nasploh ter ugotovil, da je tudi to podrejeno oblasti. Poudaril je, da so raziskovalni novinarji redki, več je PR novinarjev, torej novinarjev, ki predstavljajo vladi všečne podatke. Ob tem opaža, da so odvisni novinarji dobro plačani, ostali pa prekarci, ki se težko borijo za vsakdanji kruh.

Foto: Nova24tv

Foto: Nova24tv

Imena prihajajo na dan
Neformalne mreže, elite, ki vodijo državo, ostajajo skrite očem javnosti, saj lahko le tako  branijo svoje premoženje. Pred 10 leti, ko je sam začel raziskovati, njegove ideje niso bile dobro sprejete. “Danes,” pravi Dobovšek in nadaljuje, “nekatera imena že prihajajo na dan.” Denar se steka preko treh stebrov. To so SDH, DUTB ali slaba banka in Demografski sklad. Civilna družba ima pri odkrivanju kriminalitete veliko vlogo. Pomembno je, da se ljudi, ki kradejo državi, si pišejo zakone in vladajo iz ozadja, razkrinka. Na lokalnih nivojih bo Bojan Dobovšek predstavil svoje ideje in program, ki bo namenjen ljudem, ne pa elitam.

Dobovšek je model vladanja v Sloveniji poimenoval kongregacijski oziroma takšen, ki ljudi drži v nevednosti.

Foto: Nova24tv

Foto: Nova24tv

Rešitve po mnenju Bojana Dobovška niso tako težke. Najbolj pomembni spremembi sta transparentnost in kadriranje pravih ljudi. Kritičen pa je bil tudi do dela poslancev v slovenskem parlamentu. Ti namreč ne glasujejo po svoji vesti, ampak po naročilu stranke. Celo stranke se odločajo tako, kot jim naroči vlada. Ena izmed oblik boja proti gospodarskemu kriminalu je odvzem premoženja, kateremu lastnik ne more dokazati izvora.

Najbolj plodna tla za korupcijo predstavljajo, po Dobovškovem mnenju, zasebno-javne investicije, kjer gre za bogatenje zasebnikov na račun države. Tu je omenil TEŠ6, UKC in drugi tir.

Aleksandra Jug

 • Caetano

  Komunisti ne morejo drugace kot vladati iz ozadja. To jim je v krvi. Zato pa tudi je tako: Udba-Organizacija-CK-Kucanov klan.

  • radames

   Izvirni greh se je rodil 27.aprila 1941.
   S 25.6.1991 bi morali ta izvirni greh ukiniti (strpati v zapore!).
   Zato sem pa besen, kadar kdo omeni takoimenovano nob. S tem hoče samo dajati podporo “5. veji oblasti”.

   • dob

    dragi radames, to komu danes omenjati je nob ob steno

   • Caetano

    Tudi med vojno so komunisti vodili stvari iz ozadja in celo po vojni. Saj se niso registrirali, kot vladajoča stranka, ampak so kot ”vodilna sila” usmerjali t.i. ljudsko fronto in nato socialistično zvezo. So pa hkrati poudarjali, da ne bodo nikomur prepustili oblasti.

 • Novakec1

  Zakonodajna in izvršilna oblast, katere sta pa tiste dve ki manjkata do pete?

  • Borut Stari

   Ena je Cerarjev izvršni svet in Don Murgleone. Vse drugo so le trabanti.

 • althar

  To vemo že, odkar je Ravnikar leta 1995 izdal svojo epohalno knjigo. Peta veja oblasti se imenuje udbomafija.

  • Caetano

   Že konec leta 1992, ko so se začeli kazati prvi znaki, je začel pisati o tem.

 • Miha

  Bolj točen opis:
  SKRITE PLENILSKE, KRIMINALNE, POKVARJENE ELITE

 • Miha

  Z novim volilnim sistemom je potrebno in nujno ločiti zakonodajno in izvršilno oblast.
  Trenutno izvršilna oblast imenuje zakonodajno, zato sta zlizani, posledično pa ni nadzora in odgovornosti.
  Potrebno pa je tudi povečati nadzor in odgovornost poslancev do volilcev.
  Ali je do sedaj že kdo odgovarjal za velike svinjarije v Sloveniji ?
  To je dokaz, da pravni sistem ne deluje.

  • francelj3

   Dvokrožni večinski volilni sistem ima pred proporcionalnim toliko prednosti, da jih je težko našteti. Goljufanje volilcev s prestopanjem poslancev med strankami po volitvah bi se nehalo. Goljufanje volilcev zaradi povolilnih koalicij (namesto predvolilnih) bi se nehalo. Volilci bi glasovali neposredno za posamezne kandidate, s čimer bi se prenehala tako imenovana strankokracija, ko stranke (tako kot nekoč KPS) namesto volilcev določajo zmagovalce volitev. Goljufanje volilcev, kar se tiče predvolilnih programov, bi bilo zelo oteženo tudi zato, ker bi bil mogoč odpoklic izvoljenih poslancev oz. županov, če bi volilci ugotovili, da delujejo proti interesom volilcev in prelamljajo predvolilne obljube. Vse vsakič nove stranke, majhne stranke, ki komaj zlezejo čez volilni prag v parlament, eksotične, ekstremistične in sindikalne stranke, npr. Desus, bi bile onemogočene. Drobitve parlamenta v nešteto majhnih interesov bi bilo konec, parlament bi postal ustanova, ki lahko sprejema odločitve, ne samo bolnih in škodljivih kompromisov. Dejansko vladanje majhnih strank z izsiljevanjem večjih bi se končalo. In končno, volilci bi dobili (samo po sebi razumljivo) pravico, da izvolijo ljudi, ki jim zaupajo, ne pa ljudi, ki jih določijo strankarska vodstva.

   Sliši se predobro, da bi bilo lahko res. Zato je dvokrožni večinski volilni sistem že enkrat zmagal na referendumu, vendar so ga nekateri pod vodstvom Milana Kučana s pomočjo Zavoženega iz SLS uspeli nelegitimno povoziti in proporcionalni sistem celo vključiti v ustavo. Zato in samo zato je zdaj Slovenija gospodarsko in politično truplo v stanju rigorja mortis, kjer se ne more in ne sme spremeniti nič, samo posvečeni smejo ves čas krasti, davkoplačevalci pa jim ropanje prisilno financiramo in ga bomo do bridkega konca – popolnega bankrota države.

 • Osti jarej

  Dva decemberska primera uničenja slovenskega gospodarstva – Petrol in Tuš. Prvi je dovolj dober, da ga morajo počasi prevzeti tujci, med njimi celo najbolj možni kupci iz revne Hrvaške. Čudno? Drugi pa Tuš, kjer je prezadoležnost lastniku omogočila sanje, upnikom glavobole, bankam pa veselje. Zakaj bi Slovenci sploh imeli še kaj slovenskega, ko pa se to za hlapčevski prodani narod ne spodobi? Važno je, da so vodilni ali lastniki iz pravega brloga in je zato naloga na višji ravni zelo preprosta. Da Petrol nikoli ne bi smel iz državnih rok je jasno vsakemu otroku, saj je to osnova stabilnosti države. Zasebni tajkuni pa bi vedno morali poplačati kredit pred novim, če niso strici njihovi tesni prijatelji. A kaj, ko so provizije za politiko edine sanje, ki jih imajo ob vstopu v to gnojno brezno. Zakaj že je Cerar taho arogantno izjavil, da država ne sme vplivati na gospodarstvo? Ker je njegovo pojmovanje države pač zasebna lastnina celotne države, torej delavci, ki jih on sovraži, ne smejo odločati o svojem uspehu in blagostanju tudi na stara leta.

  So lahko le sužnji z zalepljenimi ustnicami ali čakajo, kot v Revozu robote, ki jih bodo zamenjali. Pa tudi tiste v birokratskih službah, da se navaden človek ne bo mogel pogovoriti s strojnim birokratom. Me zanima ali je Mrakova tudi že podpisala nakup robotov, ki bodo rudarje zamenjali? Njim, robotom, pokojnine s 1. januarjem ne bi bilo treba zmanjšati. Ko misliš, da v Sloveniji ne moreš več globlje v gnojnico vidiš, kako velike luknje so še pod njo!/publishwall/

  • sprehajalec

   Petrol je globoko v slovenskih rokah, rokah, ki jih Bojan omenja zgoraj. Energetika je vir napajanja poleg zdravstva in ostalega. Premalo si insajder, da bi to videl, takšne kot ti potem šopajo o slovenskem in našem. Pa pišejo tele sestavke, striček se pa za trebuh drži.

   • Osti jarej

    ..”vil si,vil si”…. :-) ali “živi bili ,pa videli”…khm…25 +100 let stara agenda..Slovencu pobrati vse…..že Cankarja so potolkli,ker jih je spregledal in na glas govoril o njih….preprosto so ga ubili in se ga tako znebili….cela politika in nje akterji ima v njih “korjene”…kako bi lahko sploh bilo kdaj kaj drugače….jp….in koga bojan omenja?..neformalne mreže oblasti?….tud on naj gre na dobravco rožce nabirat,ali pa naj izusti,kdo tvori te mreže…z imeni in priimki…javno…ampak najbrž potem lahko riskira kakšen samomor s strelom v hrbet???

  • Mihilus

   Za poganjat robote je potrebna energija.

 • Osti jarej

  nekatera imena že prihajajo na dan?!?…katera?..g.dobovšek?…katera?!?

  ga ni junaka,ki bi ,direktno,z dokazi,muksnil o kakšnem…ga ni!…ne v slovendžiji

 • sprehajalec

  To vemo Bojan, že dolgo je tako. Upajmo, da so imena v knjigi, pa tudi če so, se nam lahko le smejejo, ke oni vodijo Državo, kot pravilno pišeš.

  Te osebe se v Sloveniji bojijo le enega imena, to je Ivan Janez. Vse ostalo bo ponavljanje Novih obrazov.

  • Borut Stari

   Ne pozabi, ostaja še Matilda. Njej še tak pomembnež ne uide.

 • tarantela

  Tole bo v Sloveniji, ko se bomo nehali pričkat, sovražit in zmerjat:
  https://www.youtube.com/watch?v=fCW6w-rpYaU

  • Osti jarej

   ..jaz nikogar ne sovražim…jih pa mnogo ne maram in ne spoštujem…ker si mojega spoštovanja ne zaslužijo…90 posrancev sodi v ta krog…pa ministri,pahorini in kompletna yugobutalskka politika,notranjain zunanja,z vsemi ostalimi vejami oblasti vkup….zgolj za lastne riti jim je….boli jih,kaj bo z narodom…so si nagrabili dovolj,da bodo uživali v kakšnih,za skrivanje elite,namenjenih krajih

   • Borut Stari

    Osti, pazi, da ne zboliš.

    • Osti jarej

     …kopriva,kremenita…pa to…in sorazmerno mlada….napram večini tukaj,ziher….pa še žleht sem….

     • Borut Stari

      Če si žleht, kandidiraj, imaš moj glas.

     • Osti jarej

      ..sem preveč žleht…pa prepoštena

     • Borut Stari

      V redu bom držal besedo. Glas zagarantiran.

  • Borut Stari

   Raja v Sloveniji nikoli nie bo. Zaradi fovšije je vroče kot v peklu.

 • Unikatna

  Nevedni ljudje se nikoli ne bodo uprli!

 • bednick

  PETA VEJA OBLASTI – drugo ime za mafijo.
  Blefer ne upa reči bobu bob.

 • Borut Stari

  In kje so imena? Celo lupo sem vzel pa ne pomaga! Vse skupaj je podobno temu: miš je pojedla kilo soli in vode ni pila. Saša zbudi se.

 • Antonius

  Če se želi Dobovišek dokopati do javnega zaupanja, bo povsem dovolj, če z imenom in priimkom javno pove kdo stoji za ‘cerarjem.
  Tisto, kar iz ozadja počasi kaplja na dan ni njegova, ampak zasluga tistih, ki se zoper totalno nesposobno in zavoženo ‘cerarjevo vlado, matrajo v parlamentu z interpelacijami. SDS je začela izkopavati zlobirano kriminalno ozadje, zdaj pa svoj pisker s knjigo pristavlja Dobovišek.
  Bolj kot Dobovišku s svojo zapoznelo knjigo, prvenstvo o razkrivanju udbomafijskega ozadja, pripada EDU RAVNIKARJU.
  Morda bodo pa v prihodnjem letu ‘cerarja zares odvrgli na smetišče zgodovine, da se prosti strelci v parlamentu, začenjajo boriti za vsak volilni glas.

 • xtc

  Dobovšek je le še ede blefer ;ki pač farba butasteSlovenčke in skuš tudi sam z “likom poštenjaka”;priti ;do dela pogače;ki jo ima ta elita:
  Dobovšk zavaja ;da gre za elite ni res gre za levo elito;katere vrhvni poglavar se točno ve kdo je;kajti v Sloveniji po vojni in osamosvojitvi ni bilo možno formirati nikakršnih novih alit;ampak vsi ti ljudje prihajajo z tistega pola;ki je dejansko vseskozi in še nadzoruje vse vitalne funcije države in denarnega toka;saj so vsakogar;ki ni iz njihovega kroga eliminirali ali onemogočili;točno pa se ve kje so korenine te elite:
  In elite kot so formirane v razvitih demokratičnih državah v Sloveniji ni;saj so pravoverni onemogočili vsakogar;ki jih ogroža in tukaj je sprenevedanje Dobovška naivno;res pa da j ;da so deli te elite infiltrirani kot kvazi desnica zaradi obvladovanja položaja in političnega slepila pluralnosti v resnici pa vse poti teh ljudi vodijo k enm gospodaru in organizaciji;ki je glavna:

 • dr Janez Sveti

  Od komentarjev tipa XTC, ne bereš drugega, kot primitivno pisanje in o komunisti, udbomafija, udbovci, Pa da ne naštevam. Slovenski narod ima takšno oblast, kot si jo zasluži. Poglejte se v ogledalo. Zabiti in strahopetni, da bi kaj naredili, zato pametujete na komentarjih in nimate ene pametne, kako kaj spremenit. Raje bodite tiho.
  “I vi bi omastili brkove ali nemožete!” Srbski pregovor
  DR Janez Sveti genij

  • MEFISTO

   Kako naj xtc drugače piše o komunistih, udbaših in o udbomafiji, če se pa niti najstarejši Slovenci ne spomnijo nič lepega in dobrega o njih.

   Tudi ti si se izpel s svojo svetostjo.

   • dr Janez Sveti

    In kako to da so oni glavni Mefisto? Hecno če jih nihče ne mara. a ne?
    DR Janez Sveti genij in davkoplačevalec

    • MEFISTO

     Pleve vedno splavajo na površje in samo prazen klas stoji pokonci.

     • dr Janez Sveti

      Daj no..a zdaj si pa kmetijski svetovalec?
      DR Janez Sveti veleposestnik

   • xtc

    Ko jih zadaneš v živo začnejo vreščati in kruliti;kot hudič:

    • MEFISTO

     xtc, le tako naprej!

     Učeni, modri in veliki Mefisto te podpira.

     Dr. Janez Sveti z Gorenjske ti ni kos, pa tudi izpel se je.

  • xtc

   He;he;he ;ko se norčki zbudijo vidiš kaj v resnici so_levaškoudbovski provokatorji;ko jih zadeneš začnejo vreščati ;a ne norček?:

   • dr Janez Sveti

    A opazis, da vsem odgovarjaš v stilu, “ti si nor”, ” A si v Polju” in podobne “pametne”. Kaj to pove? Pove, da imaš težave s svojo psiho in strah pred tem, da ponovno končaš tam. Zato si toliko obremenjen z dojemanjem razuma in norosti.
    Ti nisi normalen. To že veš a ne?
    DR Janez Sveti genij

    • xtc

     Norčki ste zanimive pojave;ki skušate izpadati pametni;težava je le v tem ;da ste le norčki iz kleti levo spodaj:
     Seveda navidezno drugače pa udbovski provokatorji za usmerjanje diskusije proč od neželjenega:

     • dr Janez Sveti

      Priznam. Sem udbovec iz Hude jame in sem lastnik več milijonov vadavčnih oazah, z preostalimi milijoni sem pa kupil pol Slovenije in ti slabo živiš, ker sem jaz tako ukaza. In kaj mi moreš? Nič. Reva zmešana si. Bodi srečen, da te ne damo nazaj v bolnico Polje.
      DR Janez Sveti gospodar senc

     • MEFISTO

      xtc, škoda te je, da bi debatiral z ubogimi na duhu iz nebeškega kraljestva.

  • karpelec

   Zakaj si pa ti izvzet iz pogleda v ogledalo?

   • dr Janez Sveti

    Nimam odseva.
    Dr Janez Sveti vesoljc

    • Aton

     Tudi odmeva ne!

     • dr Janez Sveti

      Seveda ne. Sem samo energija v delu, kjer bi ti moral imeti razum.
      DR Janez SVeti vesoljc

  • Capi

   No pa si se le razkril, da nisi slovenec….očitno spadaš v krog priseljencev “yugonostalgikov”

   • dr Janez Sveti

    Pa menda ne misliš, da je tvoje mnenje bolj pomembno od mnenja bolhe na garjavem psu?
    Dr Janez Sveti Vanzemaljac

    • Capi

     Niti najmanj , mi je pa žal za tvojega garjavega psa in njegove bolhe

     • dr Janez Sveti

      Se mi je zdelo, da ne boš dojel.
      DR Janez Sveti genij

 • xtc

  Zelo zanimivo je kako sehitro pojavijo “KULTURNI” IN STRPNI LEVO AGITATORSKI KOMENTARJI;ki navadno nastopajo v logah norčkov;ki se brijejo norce iz desnice:Seveda ne postanejo naključno resni in kulturni njihova naloga je usmeritev debate proč od tistega;kar razgalja levake:
  No sedaj pa k bistvu;ki ga skušajo zamegliti oz: umakniti fokus od njega:
  In Dobovšek je le del te igre_ “Nov obraz;starih navad”:

  Sedaj pa resno:
  Če pogledamo države;kot so VB;ZDA;Nemčija;francija;Švedska itd gre za države z tradicijo demokracije ali naprednimi gospodarstvi in parlamenti;kar je lahko povzročilo nastanek več vrst elit;česar v državah ;ki so bile deležne komunističnih darov skorajda ni možno;zato ker so komunisti pobili vso prejšnjo elito;da so odstranili tekmece:
  Da ne bom pre naširoko bom zožal le na dve državi ZDA in Slovenijo;če imamo v mislih ZDA JE TAM V VSEH LETIH NASTALO KAR NEKAJ ELIT Z VZPONOM DRŽAVE;kar v Sloveniji po Drugi vojni ni mogoče:Zakaj ne?
  Komunisti so iztrebili skoraj vso staro elito ali pa jo pregnali in ji še sedaj z vzvodi oblasti onemogočajo nastanek in pridobitev moči:
  Realno vZDA lahko z trdim in zagnanim delom postanete miljonar;predsednik;kongresnik vpliven poslovnež in del elit;kajti jih je več:
  Žal tega v Sloveniji ni tukaj se ve kdo je elita in če nisi iz njihovega gnezda je tvoj uspeh bolj alih možnosti:kajti ovirali te bodo birokratsko;davčno in še kako tako ti ostane le dvje beg pred njimi v tujino ali prepustitev poslain njihov prevzem tvoje firme ali pa bankrot:
  Enako je s posli ;če zunaj elite druga drugi konkurirajo pri nas tega ni kajti leva hoče monopol in z vzvodi moči;ki jih z lustracijo ni izubila obvladuje vse_zato uspešni podjetniki bežijo:
  Nadalje levica sama sebi deli posl;če ne gre drugače najdejo svojega človeka;ki posodi ime in firmo;glavni akterji priskrbijo posle smetana njim nekaj pa hlapčkom;ko zadeva postane sumljiva tepčka prepustijo usodi:čE TAM RAZLIČNE ELITE NADZORUJEJO BANKE IN ŠE KAJ TU LEVA NADZORUJE V BISTVU VSE:
  Skratka govoriti o elitah v Sloveniji je blef;vsi točno vemo ;da zaradi obvladovanja države niso mogle nastati druga kot leva;ki se prefrigano;čez razne stranke prodaja kot desna;v resnici pa vse poti vodijo k enemu gospodarju in opciji:
  Desne elite oz:elita v Sloveniji praktično ne more nastati saj nima nikakršnih kapitalnihin drugih vzvodov;vsi ti so nepretgoma v rokah leviceže od petinštiridesete;vsak poizkus demontaže tega;ali normalizacije;se s mediji in novinarji v oblasti prikaže ;kot vzpon fašizma;revanšizma;hlapcev tujcev ipd:
  Ravno zaradi ega je nastanek drugih slovenskih elit nemogoč_saj leva elita uniči preko prigrabljenih vzvodov vsako konkurenco:
  Ravno zaradi tega opozarjam ;da lahko slovensko brezpravje;ki ga vzdržuje leva elita;demontira le tujina s svojimi elitami;ki bodo levake stisnili v kot;ker so kapitalsko močnejši;slovenci žal nimajo možnosti;saj bo leva elita stisnila v kot vsakogar;razen tistega;ki ga bodo izdatno v vseh smereh podprli tujci:
  aLI POVEDANO ŠE DRUGAČE;ČE Vzda POSTANETE ZELO BOGAT;LAHKO NEOVIRANO POSTANETE DEL NEKE ELITE;ČE VAM TO USPE V sLOVENIJI IN NISTE LEV TVEGATE VELIKE TEŽAVE;NAGAJANJA;POIZKUSE IZGONA IZ FIRME IN POSLA ALI REŠITEV_BEG V TUJINO__tako levaki onemogočijo vsak nastanek druge elite:

 • Kučko pod pručko

  Vrhovni šef neformalne mreže

  Če Dobovšek v svoji knjigi ni imenoval nespornega šefa takoimenovane neformalne mreže, je njegova knjiga strel v prazno. Na tej točki se bo pokazal, koliko je verodostojen oziroma, ali mu gre samo za zavajanje slovenske demokratične javnosti, da bi SDS-u odvzel določeno število volivnih glasov in jih podaril v Kučanovo malho.

  In če Dobovška ni bilo toliko v hlačah, da bi izustil pričakovano ime, ga bom jaz. Nesporni šef prikrite neformalne mreže oziroma pete veje oblasti je …

  … MILAN KUČAN,

  ki je krivec za vso tragedijo, ki je doletela Slovenijo po letu 1991. Upam, da se motim in da je avtor v svoji knjigi jasno navedel Kučana kot šefa slovenske mafije!!!

  • jan

   Vrhovni šef, človek si je upal napisati knjigo, zaradi katere ne bo dobil verjetno nobnega prijatelja ne na levici ne na desnici, kvečjemu med tistimi redkimi, ki spoznavajo, da sta obe približno enaki po svojih nakanah, saj se jima gre predvsem za to, da vsaka svoji nomenklaturi napolnita žepe. Zakaj bi moral Dobovšek kogarkoli osebno imenovati? Da si nakoplje tožbe in zaplembo knjige? Vsakdo si lahko sam ustvari mnenje, kdo so glavni slovenski mafijski bossi, četudi jih Dobovšek ne imenuje. Sicer ne vem, ker knjige nisem prebral. Morda si je drznil celo koga imenovati.

   • Aton

    Janša je kriv!

 • jan

  Peta veja oblasti je slovenska mafijska paradržava, ki je izšla iz nekdanje udbomafijske države. Plenilska mafija, ki vlada Sloveniji, se, paradoksno, predstavlja za levico. Seveda ne sodi v kapitalsko desnico, čeprav so plenilci najbogatejši Slovenci, toda v levico sodi toliko kot navadni kriminalci. Kriminal ni legitimna ideologija, to je moralna zavrženost. Zato se plenilci sprenevedajo, da so levica in da skrbijo za reveže. Imajo svojo psevdo-ideologijo, s katero skušajo prek socialne demagogije legitimirati svojo plenilsko pozicijo v družbi. Čeprav prav plenilska kasta najeda socialno državo in državo blaginje nasploh, saj uničuje tudi ekonomijo, se skuša prikazati kot branik sociano deprivilegiranih. Ponavlja se zgodb iz t.i. socializma: novi priilegirani in izkoriščevalski razred, kot je ugotovil že Džilas, ima neomejen dostop do materialnih dobrin družbe na nelegitimen in tudi ilegalen način, da upraviči svojo uzurpatorsko pozicijo, pa se z besedami predstavlja za zaščitnika delavcev. Isti ljudje z isto sprvrženo miselnostjo in z isto socialno demagogijo, ki so nam vladali za časa socializma, so nam vladali tudi med tranzicijo in nam še vedno vadajo. Poleg tega, da nas plenilci ropajo, pa nas tudi razdvajajo po znanem načelu: deli in vladaj! Razdelili so nas po načelu ideološkega spora iz časa državljanske vojne. Levica pri nas zaradi zavestne politike levice pomeni toliko kot neokomunistična levica, desnica pa se vse bolj istoveti z neofašistično desnico. Oboji, levi in desni, se grejo t.i. kulturni boj, ki ima en sam namen: homogenizirati pristaše na podlagi ekskluzivne ideologije, pri čemer plenilska narava vladajoče elite stopi v ozadje. Ideologija je pomembnejša od kriminala. Če kradejo naši, naj kradejo, važno je, da potolčemo nasportnike, fašiste ali komuniste, odvisno na kateri strani je kdo… Rezultat je to, kar imamo: izropana država in državljani in ideološko sprto ljudstvo. Ampak sami smo odgovorni za to, ker nasedamo demagogom oziroma volkovom odetim v ovčje kože. Vsako ljudstvo ima takšno oblast, kakršno si zasluži.

 • Dobovšek je njihova marioneta, zato pa je tudi rinil v tako bedno stranko kot je SMC, se pravi protislovenko stranko,

 • Olga

  Kako je zašel strokovnjak za organiziran kriminal v kriminalno stranko, ki se je pojavila tik pred volitvami, brez da bi karkoli pokazala, s poslanci z vseh vetrov, celo južnih, dvomim, da je sploh imela program?! Njen šef pa Murgelčan in sosed zadnjega komunističnega šefa in šefa Udbe, zločinske organizacije!
  Sama nisem strokovnjak za to področje, vendar mi je bilo takoj jasno, kam pes taco moli, ko se je Cerar dobesedno ponujal po hodnikih parlamenta, ko so Virant in njegovi judeži odstavljali LEGALNO izvoljeno Janševo vlado!

 • Aton

  > Rešitve po mnenju Bojana Dobovška niso tako težke. Najbolj pomembni spremembi sta transparentnost in kadriranje pravih ljudi.
  Saj je poskusil in imamo Cerarja in kraje otrok…

 • Marija

  Kdo bi mu verjel,če bi prišel na oblast. Saj so vsi kameleoni.

 • Iva

  Rešitve po mnenju Bojana Dobovška niso tako težke. Najbolj pomembni spremembi sta transparentnost in kadriranje pravih ljudi.

  Ah, tudi avto (stanovanje) kupiti ni problem, posebej ko dobiš v državni banki kredit na lepe oči, čeprav nisi kreditno sposoben! Seveda naklepa (krivega dejanja) sploh ni, že vnaprej ugotovijo “odgovorne osebe”. Vrana vrani ne …

 • dob

  Sem gledal predstavitev knjige po TV. Dobovšek je v glavnem promoviral sebe v parlamentu: JAZ sem na to že pred leti opozarjal… JAZ sem odkrival… JAZ-JAZ-JAZ, noben drugi. Samo ON.
  Brez njega mi sploh ne bi vedeli tistega, kar vemo že od prvega dneva, on je pa šele zdaj izvedel. Me znaima, če je kučan sploh omenjen v njegovi knjigi o vzporedni oblasti ali pa ga je kar preskočil.

  Po moje je Dobovšek eden tistih, ki pravi, da je treba VSE pregledati, pol pa začne pri Janši. Do kučana pa sploh ne pride.
  Ves čas sem imel vtis, da ga bo kučan slej ko prej porabil. Take kučan rabi, ki delajo vtis, kot da bo ravnokar ena jaka sprememba, v resnici pa kurac od gliste.

 • Iza Demos

  Kakšna odbijajoča naslovnica. No sicer pa tak kot je avtor je tudi naslovnica. Odbijajoč. Ful naklada pa nič kako vse ve, a nič ne pove. Besede, besede, besede…………… skratka flanc