fbpx

Bojan Dobovšek: ”Obstaja peta veja oblasti, skrite elite, ki stojijo za uradno oblastjo”

Foto: Nova24tv

Nova knjiga Bojana Dobovška Peta veja oblasti razkriva pota kriminala, korupcije in kdo iz ozadja vlada slovenski državi.

Dobovšek je strokovnjak za organiziran kriminal in je več let predaval doma in po Evropi ter raziskoval, kdo je skrita elita, kako se je ustvarila in kakšno moč ima. Njegov naslednji korak je bil vstop v politiko, kjer še danes deluje kot nepovezani poslanec. Knjiga je novo poglavje v njegovem boju proti korupciji. Sem spada tudi ustanovitev zavoda Dobra država, kamor vabi ljudi, ki bi radi na tem področju kaj spremenili. Knjigo in zavod bo predstavljal v lokalnih skupnostih po Sloveniji.

Obstaja peta veja oblasti, skrite elite, ki stojijo za uradno oblastjo. Poimenoval sem jih neformalne mreže. Te elite vodijo državo,” je na predstavitvi knjige v knjigarni založbe Sanje, povedal Dobovšek.

Novinarji oziroma mediji so četrta veja oblasti
Dobovšek se je ukvarjal tudi z raziskovalnimi novinarji in novinarstvom nasploh ter ugotovil, da je tudi to podrejeno oblasti. Poudaril je, da so raziskovalni novinarji redki, več je PR novinarjev, torej novinarjev, ki predstavljajo vladi všečne podatke. Ob tem opaža, da so odvisni novinarji dobro plačani, ostali pa prekarci, ki se težko borijo za vsakdanji kruh.

Foto: Nova24tv

Foto: Nova24tv

Imena prihajajo na dan
Neformalne mreže, elite, ki vodijo državo, ostajajo skrite očem javnosti, saj lahko le tako  branijo svoje premoženje. Pred 10 leti, ko je sam začel raziskovati, njegove ideje niso bile dobro sprejete. “Danes,” pravi Dobovšek in nadaljuje, “nekatera imena že prihajajo na dan.” Denar se steka preko treh stebrov. To so SDH, DUTB ali slaba banka in Demografski sklad. Civilna družba ima pri odkrivanju kriminalitete veliko vlogo. Pomembno je, da se ljudi, ki kradejo državi, si pišejo zakone in vladajo iz ozadja, razkrinka. Na lokalnih nivojih bo Bojan Dobovšek predstavil svoje ideje in program, ki bo namenjen ljudem, ne pa elitam.

Dobovšek je model vladanja v Sloveniji poimenoval kongregacijski oziroma takšen, ki ljudi drži v nevednosti.

Foto: Nova24tv

Foto: Nova24tv

Rešitve po mnenju Bojana Dobovška niso tako težke. Najbolj pomembni spremembi sta transparentnost in kadriranje pravih ljudi. Kritičen pa je bil tudi do dela poslancev v slovenskem parlamentu. Ti namreč ne glasujejo po svoji vesti, ampak po naročilu stranke. Celo stranke se odločajo tako, kot jim naroči vlada. Ena izmed oblik boja proti gospodarskemu kriminalu je odvzem premoženja, kateremu lastnik ne more dokazati izvora.

Najbolj plodna tla za korupcijo predstavljajo, po Dobovškovem mnenju, zasebno-javne investicije, kjer gre za bogatenje zasebnikov na račun države. Tu je omenil TEŠ6, UKC in drugi tir.   

Aleksandra Jug