fbpx

Boleča izkušnja 15-letnika s covidom, brez drugih bolezni: “Imunski sistem je ponorel in uničuje vse pred sabo. Citokinska nevihta, ki vodi v toksični šok. Troponin v višavah kaže na vnetje srčne mišičnine!”

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

“Imunski sistem je ponorel in uničuje vse pred sabo. Citokinska nevihta, ki vodi v toksični šok. Troponin v višavah kaže na vnetje srčne mišičnine. Pazi, govorimo o normalnem 15-letniku brez kakršnihkoli bolezni!”, je Janja Cerar preko družbenega omrežja Facebook zapisala glede delovanja kitajskega virusa pri 15-letnem Luki.

Janja Cerar je na Facebooku delila izkušnjo s koronavirusom, s katerim se je okužil njen 15-letni Luka. To je njena zgodba (ki še ni končana). “Covid-19, kaj je to že za ena gripica? No, naš Luka je imel tale covid pred dobrim mesecem. Povišana temperatura, malo kašljanja, kot nek brezvezen prehlad, vsega skupaj konec v parih dneh. Če ne bi bilo tega medijskega pompa, sploh ne bi vedeli da ima koronavirus, tako pa smo 17.10. dobili potrditev v obliki pozitivnega testa. Super, prebolel je, s tem smo opravili.”

V nadaljevanju je pojasnila, da je Luka v nedeljo 15. novembra, se pravi mesec dni kasneje, dobil hudo vročino, pričel je bruhati, imel je drisko in glavobol. “Korona tole ne bo, saj jo je dal že čez!? Vseeno gremo v “Covid ambulanto”. Ponoven test sicer pokaže, da je še vedno pozitiven, vendar ni več obolel ali kužen, potrebne bodo dodatne preiskave.”

“Potem pa roller-coaster,” pojasnjuje Janja in dodaja, da so ga nato iz zdravstvenega doma poslali na infekcijsko, kjer so ga zadržali. “Multiorganski zapleti. Imunski sistem je ponorel in uničuje vse pred sabo. Citokinska nevihta, ki vodi v toksični šok. Troponin v višavah kaže na vnetje srčne mišičnine. Pazi, govorimo o normalnem 15-letniku brez kakršnihkoli bolezni! Diagnoza: večorganski vnetni sindrom pri otrocih v povezavi s covidom-19 (angl. multisystem inflammatory syndrome in children, MIS-C). Sledi terapija z imunoglobulini, kortikosteroidi, vse da se čim prej ustavi to divjanje.”

Infekcijska klinika UKC Ljubljana (Foto: STA)

Zdravljenje miokarditisa bo trajalo še vsaj pol leta
Ta teden je po besedah Janje že precej precej bolje. “Iz infekcijske je bil najprej prestavljen na (pol)intenzivni oddelek na pediatriji, sedaj je pa že na “navadnem” oddelku. In bo tam ostal še vsaj 14 dni. Zdravljenje miokarditisa pa bo trajalo še vsaj pol leta. Držimo pesti, da jo bo odnesel brez večjih in dolgotrajnejših posledic. Dragi markoti, anti-waxxerji in ostali google-zdravniki; toliko o tej navadni gripici in naših otrocih, ki so odporni na koronavirus. Saj se jim nič ne more zgoditi, kajne…”

Demokracija