fbpx

Bolniki na Kliničnem centru morajo prenašati vročino v neklimatiziranih sobah

foto: epa

Medtem, ko se v času vročinskih valov v službah, doma in v trgovinah  hladimo s klimatskimi napravami, je skoraj neverjetno, da bolniki v ljubljanskih bolnišnicah ležijo v pregretih sobah.

Na očesni kliniki ljubljanskega Kliničnega centra še vedno ne delujejo hladilne naprave. Sistem je odpovedal že v ponedeljek, zato so odpovedali nekatere operacije.

Kako pomagati bolnikom v takšni vročini
Zaposleni so dobili navodila, kako bolnikom olajšati bivanje v času vročinskih valov. Prostore zračijo v nočnem času, čez dan pa senčijo in zaprejo okna. Bolnike večkrat na dan osvežijo s kopelmi in pijačami. Razlika med zunanjo in notranjo temperaturo naj ne bi bila več kot 6 stopinj Celzija, saj to neugodno vpliva na telo.

foto: epa

foto: epa

Strošek hlajenja je veliko višji od stroškov ogrevanja
V Kliničnem centru postopno investirajo v ohlajevalne sisteme. Veliko bolniških sob je še vedno brez urejenega hlajenja. Najpomembneje je, da so ohlajene operacijske sobe in sobe, kjer hranijo zdravila. V Kliničnem centru pravijo, da strošek hlajenja ni neznaten in je veliko višji od stroškov ogrevanja, kar pa ne opravičuje dejstva, da morajo bolniki, nekateri tudi v občutljivem stanju, ležati v pregretih sobah.

A. J. STA