fbpx

Bolnišnice zaradi virusnih obolenj omejile obiske

Omejitev obiskov v jeseniški bolnišnici (foto: STA).

Na vseh kliničnih oddelkih splošne bolnišnice Jesenice so zaradi porasta virusnih obolenj obiske omejili na eno zdravo odraslo osebo pri vsakem hospitaliziranem bolniku. Omejitev obiskov velja do preklica tudi v drugih bolnišnicah.

V Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca Nova Gorica so, kot poroča STA, zaradi povečanega števila gripoznih obolenj in zaradi preprečevanja vnosa in širjenja bolezni obiske na enega zdravega obiskovalca omejili že konec decembra. V Splošni bolnišnici Izola pa so v torek zaradi povečanega števila bolnikov z respiratornimi okužbami do preklica prepovedali obiske na vseh oddelkih. Omejitev obiskov še vedno velja tudi na nekaterih oddelkih Splošne bolnišnice Slovenj Gradec. V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor pa svojcem bolnikov priporočajo, da v bolnišnico prideta največ dva hkrati. Čeprav okužbe z respiratornimi virusi večinoma minejo brez posebnosti, lahko pri bolj ogroženih skupinah povzročijo nepredvidene zaplete. Največje tveganje predstavljajo za dojenčke in majhne otroke, pri katerih lahko poleg prehlada povzročijo resnejša obolenja dihal.

V eni sezoni lahko večkrat zbolimo zaradi popolnoma enakega virusa, ker se ne vzpostavi dovolj visoka imunost. Za preprečevanje širjenja okužb so zato zelo pomembni preventivni ukrepi, ki jih moramo izvajati vsi.

V tem času so se povečale okužbe z respiratornimi virusi, predvsem respiratornim sincicijskim virusom (RSV). Z RSV se v prvem letu življenja okužita dve tretjini dojenčkov, do dopolnjenega drugega leta pa se z njim okuži skoraj vsak otrok. Pri majhnih otrocih pa je RSV najpogostejši virusni povzročitelj bronhiolitisa (vnetje malih dihalnih poti) in pljučnice (vnetje drobnih pljučnih mešičkov). Po podatkih prof. dr. Miroslava Petrovca, predstojnika Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, se lahko zgodi, da lahko v eni sezoni večkrat zbolimo zaradi istega virusa, tudi RSV, saj se v telesu ne vzpostavi dovolj visoka imunost. Hkrati pa je virusov, ki povzročajo zelo podobna prehladna obolenja, zelo veliko.

Če bi se z različnimi respiratornimi virusi okužili več kot petkrat letno, jih do konca življenja ne bi zmanjkalo. Virusi se namreč spreminjajo, nastajajo vedno novi in krožijo med populacijo. Respiratorni virusi torej niso težava le za otroke, ampak za celotno populacijo. Za odrasle in večino zdravih otrok okužbe z respiratornimi virusi ne predstavljajo večjega problema, saj prehlad večina preboli brez posledic. Pri ogroženih skupinah pa je ob okužbi z RSV večja verjetnost hujšega poteka bolezni.  V času porasta virusnih obolenj je priporočeno redno umivanje rok s toplo vodo in z milom. Izogibajmo se stikom zdravih ljudi z obolelimi. Ne pozabimo na redno zračenje prostorov, dovolj gibanja na svežem zraku ter na zdravo in uravnoteženo prehrano.

Branka Jurhar