Borci NOB s podporo Tita Turnška spet po komunistično: Namesto vsebine – eliminacija sovražnika

Foto: STA

Razstava o Bohinju in Bohinjcih predstavlja obdobje druge svetovne vojne skozi oči dejanskih podatkov in brez vrednostnih sodb. A resnica združenja borcev za vrednote NOB očitno tako boli, da jo imenujejo ”potvarjanje zgodovine,” namesto predlogov za izboljšanju razstave pa Jožetu Dežmanu zgolj sporočajo, da je v Bohinju nezaželen. ”S takim početjem dokazujejo le to, na kar opozarja razstava,” je jasen Dežman.

Bitka med borci NOB in zgodovinarji traja že nekaj mesecev, vse od odprtja razstave, ki je pri njih povzročila pravo paniko. Da gre za ”drzno potvarjanje zgodovine zadnje vojne na Bohinjskem,” so bili eni prvih komentarjev komunističnih veteranov, ki so zahtevali, ”da se za pripravo podobnih razstav na tematiko druge svetovne vojne angažirajo strankarsko neodvisni zgodovinarji in ne lokalni spreobrnjenci, ki služijo samo svojim interesom in interesom tistih, ki jim služijo.” 

Razstava je bila tak trn v peti komunistom, da se je razpravi pridružil celo sam Tit Turnšek, ki mu ni bilo všeč dejstvo, da razstava do NOB deluje zelo pristransko. Zaradi vse panike, ki so jo borci povzročili, se je Gorenjski muzej odločil za sestanek s kritiki, da jih povpraša o tem, kaj je narobe z razstavo.

Z borci so se želeli pogovoriti, a ni uspelo
Kot v svojem pismu pojasnjuje Jože Dežman, pa predstavnik bohinjskih borcev, ki je prišel na sestanek z županom Občine Bohinj, direktorico Gorenjskega muzeja in Dežmanom, ni vedel povedati ničesar konkretnega. ”Niti ga ni zanimalo, da bi mu predstavil raziskave in vire izpred skoraj tridesetih let, na osnovi katerih je nastala razstava. Posebej zanimivo je bilo, da ni poznal bohinjskih partizanov, s katerimi sem sodeloval v osemdesetih letih prejšnjega stoletja,” pojasnjuje Dežman.

Po drugem sestanku z borčevskimi organizacijami so se dogovorili, da bodo borci poslali konkretne pripombe na razstavo, da bo možen nadaljnji dialog. A pri tem se je očitno zataknilo in vsebinskih predlogov niso našli, zato so se zatekli k dobri stari praksi – k eliminaciji nasprotnika. Županu občine Bohinj so poslali pismo, da je Jože Dežman zaradi svojega odnosa do zgodovine v Bohinju nezaželen, ter na koncu pripisali: ”Toliko v vednost in ravnanje”. 

”Spoštovani člani skupščine Združenja borcev za vrednote NOB Radovljica, ki pošiljate v Bohinj navodila, kako postopati z mano, prebudite se že vendar enkrat iz vašega spanca in nehajte sanjati, da ste še vedno v letih 1941 do 1991. Če pa tega ne zmorete, mi pa za vsak slučaj, ker sem ob preučevanju vaših medvojnih in povojnih dokumentov, tistih, ki ste jih napisali, pa jih niste uspeli tudi uničiti, dojel, da ste bili res ”za stvar”, vseeno sporočite, kje imate potegnjeno črto, do katere še smem,” borcem sporoča Dežman.

S svojimi dejanji dokazujejo to, na kar opozarja razstava
”Čeprav je vse skupaj komično, pa je res že končno čas, da se domnevno civilno-družbena organizacija, ljubiteljsko društvo torej, preneha slepiti s svojo nekdanjo močjo in željo po njeni zlorabi,”
v pismu opozarja Dežman. Kot dodaja, imajo v današnjem času v imenu svojega društva seveda vso pravico opozoriti na morebitne netočnosti na razstavi, predlagati morebitne izboljšave ali prispevati nova, še morda neznana dejstva.

”Nikakor pa nimajo več nikakršne možnosti zahtevati odstranitve razstave ali izvajati pogroma nad avtorji. S takim početjem nevede dokazujejo prav to, na kar razstava med drugim tudi opozarja. Na zlorabo moči, ki si jo kdo prilasti v imenu ideologije,” je jasen Dežman.

PreberitePismo borcev NOB občini Bohinj

Maruša Gorišek

 • Poštenje velja

  Treba je hostarske nandite in partizanske zlocince prikazati v pravi luci.

 • Peter

  Skartka, kot da so včeraj prišli iz hoste, no.

  • dr Janez Sveti

   Iz psihiatrije, bolj natančno.
   DR janez Sveti Slovenec

   • samsara

    Ta (psihiatrija) je leta voljno sodelovala z udbokomunistično zalego, pri njihovih zločinih…

   • Antonius

    Hosta, je bila njihova “psihiatrična” delavnica, kjer so revolucionarji vzgajali, trenirali in mentalno pripravljali morilske norce z rdečo zvezdo na čelu. V vojnem času so tehniko pobijanja in požiganja trenirali širom Slovenije po domoljubnih vaseh, po vojni so pa na fino pobrili /umorili/ še preostanek preživele opozicije.
    Ogromen del krivde za umorjene v prek šeststo moriščih v Sloveniji, nosijo na svojih plečih Angleži. Zakaj njih krivda?! Zato, ker so vedeli, kakšna usoda bo vrnjene domoljube doletela.

 • dr Janez Sveti

  Zveza obeh vaških posebnežev in lenuhov, vam sporoča, da so pijavke imenovane borci komunistične Partije, ki jih država mora hranit že 70 let nevarne okolici in zato v Sloveniji nezaželjene.
  DR janez Sveti huda mravljica in rumena mravljica

 • PIA PlA

  »Vsak po svoje bika dere, Bohinc pa s svedrom!«
  Bohinci so trmasti in imajo svoj prav; če so pa hkrati tudi “borci” jih nič ne bo premaknilo iz komunizma.
  Spomnim se, ko mi je stara mama še pred kratkim kazala hišo v Gorjah, v kateri je živel komunistični klavec, ki je žive ljudi razrezal s cirkularko. Vsi so vedeli zanj, a je še dandanes to javna skrivnost.

  • samsara

   Torej je bil omenjeni komunistični klavec nedotakjiv po zaslugi udbopartijskih sotovarišev, ki so tako soodgovorni, ker so ščitili in prikrivali zločin nad človeštvom, ali pa umore, kar nikoli ne zastara. Vsekakotr pa je soodgovorna sedanja stranka SD, pravna naslednica KPS.

   • PIA PlA

    Oh, kje pa, pri nas življenje ni toliko vredno. Zakonodaja KZ-1 pravi takole:

    Uboj 115. člen
    Kdor komu vzame življenje, se kaznuje z zaporom od petih do petnajstih let.

    Umor 116. člen
    Kdor koga umori s tem, da mu vzame življenje, se kaznuje z zaporom najmanj petnajstih let.

    Zastaranje kazenskega pregona 90. člen
    Če ni v tem zakoniku drugače določeno, kazenski pregon ni več dovoljen, če je poteklo:

    1) petdeset let od storitve kaznivega dejanja, za katero se sme
    po zakonu izreči zapor tridesetih let, razen če ni nezastarljivo kaznivo
    dejanje;

    2) trideset let od storitve kaznivega dejanja, za katero se sme po zakonu izreči zapor nad deset let;

  • sprehajalec

   Ja, o tem sem pa tudi jaz slišal.

 • centurion

  Kdo tem norcem daje pravico pohabljati slovenski grb na

  jugokomunistični usrani krpi poleg rdeče zvezde?

  Mater jim komunajzersko…

  • Miha

   Zver še ni pokončana.
   Zver je ranjena in zato še bolj nevarna.

 • indijanka

  Borci so si Tita, ki bo pripeljal do konca njihovo organizacijo, preprosto zaslužili. Mene to, da je njihov poglavar vedno nasmeji do solza. Svoji k svojim. Pač. Se pa spomnim pripovedi o prehranjevanju na drugem koncu sveta z opičjimi možgani. Še toplimi. Direktno iz lobanje. Leta sem potrebovala, da se mi je ta groza nehala prikazovati v sanjah. Pa sem o njej samo poslušala. Grozen, grozen človek.

 • samsara

  Dežman, saj je še kar splošno znano, da je nekdanji samozamrznjeni a vseeno očitno dosmrtni poglavar udbopartijskih totalitarcev Slovenijeo povedal, da se nasprotnika najprej diskreditira in pozneje še eliminira, če je potrebno tudi fizično. To so počeli doolgo in navada je železna srajca. Zgleda, da pri Bohincih toliko bolj, ker so kot vse kaže, toliko bolj zaplankani.

  • zuje

   Dežman je prostodušno v svojih knjigah priznal, da je bil neki partijski funkcionar.
   Nekaj podobnega nista skrivala niti svetovno znana sovjetska oporečnika in Nobelovca Saharov in Solženicin.
   Slovenci smo strašno zajeban narod. BOLJ PAPEŠKI OD PAPEŽA. To je resnična in ogabna slovenska lastnost.

 • Peter

  Strankarsko neodvisni zgodovinarji? Repa in podobno?

 • Tom Norris

  Teh borcev OF je vedno več, vojna se pa je zaključila pred 71 leti ?!? Kaj imajo kakšen čuden izvir mladosti ?

  • Peter

   Ne, zdaj so borci za vrednote borcev za vrednote borcev NOB.
   Pomembno je, da vsako leto iz proračuna pocuzajo okoli 660 mio evrov za pokojnine.
   Za to pa se že splača boriti, de?

   • totex39

    Se strinjam, borcev NOB ni več to so njihovi sorodniki, ki dobivajo njihove komunistične pokojnine enak princip kot je bil v Grčiji.

 • Anton

  Čas bi že bil da jim poberejo nezaslužne penzije, njihovi zločinski organizaciji pa vsa finančna sredstva! Z našim denarjem obnavljajo rdeče lažnjive skale po vsej Sloveniji! Banda fardamana!
  Če jim kdo želi skaliti njihovo čisto laž so pa takoj glasni.

 • antimur

  Z zombiji, prav tako ostalo kučanistično sodrgo, se ne da razspravljti demokratično, z njimi je potrebno po njihovih metodah, razumejo samo jezik nasilja. Nažalost ni druge poti kot se z vsemi sredstvi upreti tem levofašističnim okupatorjem trpinčene Slovenije.

  • fmg9

   Ja… Situacijo se da primerjati z organiziranim kriminalom na najvišji stopnji. Naslonil bi se v zgodovini na marsikoga, ampak morda še najbolj ustreza lik Escobarja, znamenitega vodjo kartela, morilca za zabavo, ki je s kokainskim imperijem nagrabil nepredstavljive vsote.
   Seveda se ni ustavil pri “gospodarstvu” in “podjetništvu”, ampak je logično šel na naslednjo stopnjo – politiko. Ko je stopil v politiko ni teroriziral samo notranjih zadev, ampak je pričel teror izvažati tudi mednarodno, tako da je morala na željo Kolumbije pomagati tudi CIA in DEA, da so ga navsezadnje skenslali.
   Ironično, tudi Escobar je med preprostimi ljudmi veljal za “robin hood-a”, “partizana”, “borca za svobodo”. Še sedaj mu pojejo hvalnice (popularna glasba) in ga kujejo v zvezde.

   No, Slovenija, žalostno, po gojenju kulta osebnosti je tam nekje nekaj mest za tretjimi državami…

 • komar marko

  No PIF se je ustanovil na zahtevo kominterne, ker so Francija in Velika britanija napovedale NEMČIJI vojno leta 39, ko so skupaj z RUSI napadli Poljsko in si jo razdelili. To je uradno dejstvo, sestanek je bil 26 aprila na dan ko je sovrag obiskal Maribor. In kot po čudežu od tega dne ni nobenega zapisa. Za vse drugo natančno vedo, do MINUTE natančno.

 • komar marko

  In ko so preštevali žrtve je ugotovljeno, da so hrabri partizani v 4 letih pospravili 520 sovragov. Po vojni je bilo registriranih za penzije nekako 42.000 hrabrih!

 • althar

  Banditi ponavadi niso prav zadovoljni, kadar jih obtožijo banditizma.

 • komar marko

  Trenutno imamo v SLO še 24 .000 zaslužnih penzij! Dobra je tale SLO da vse prenese.

  • Peter

   Saj ne bo več dolgo.

   Sanje, kot zgleda, niso več dovoljene.

  • tarantela

   Ob takem številu je pa čudno, da je vojna trajala 4 leta!

 • komar marko

  Da pa ne bo nesporazuma. SLAVA in čast HRABRIM partizanom, ki so se borili proti sovragu. No nekako 10 aprila 41 se je nek kapetan s kraljevo vojsko upiral sovragu v Gozdu Martuljku. O tem spopadu se molči! Zakaj? Ke se je kraljeva vojska prva UPRLA?

  • Peter

   Točno tako. NOB je ena stvar, komunistična revolucija, ki so jo medtem vsilili partijci, pa povsem nekaj drugega.

  • totex39

   Te komunistični klavci so nas “futrali”z zlagano njihovo zgodovino, ki sploh ni bila taka.

  • zuje

   Saj imaš prav. Ampak! Svet se je za komuniste v Jugi začel 1945. VSE se je začelo s tem letom! Ali pa z letom 1941, ko so se dvignili v pomoč Sovjetski zvezi, ki so jo napadli Nemci.

   Leta 1975 je v luft skočil ansambel ljubljanske Opere. Najboljši mediji na svetu – naši – so zapisali, da Opera praznuje 30 letnico obstoja. Ljubljanska Opera in njen baletni ansambel pa sta vidne uspehe v Evropi in svetu doživljala že v Kraljevini Jugoslaviji…. Ansambel je seveda upravičeno protestiral. Komunisti so jo dobili po pi…
   Komunistom ni verjeti niti ene same izrečene ali zapisane črke.

  • LEX

   Pogovor s stoletnikom Borisom Pahorjem SUPER o 2. svetovni vojni ✺✺✺✺✺✺✺✺✺✺✺✺✺✺✺✺✺✺✺✺✺✺✺✺✺✺✺✺✺✺✺✺✺✺✺✺✺✺✺✺✺✺✺✺✺✺✺✺✺

   https://www.youtube.com/watch?v=NZy0Cciz42g&t=34m30s

 • Antonius

  Politični dediči revolucionarnih morilcev so poskrbeli, da bodo “profesionalni” partizanarski hostarji še dolgo časa lahko nemoteno zajebavli celo Slovenijo s svojimi zlaganimi proslavami.
  Nepremičninske kvadrature v njihovi last, ki jih dajejo državnim službam v najem, jim dajejo tisto finančno zaledje, da nas s proslavami kar nekajkrat na leto, provokatorsko sproščeno zajebavajo.

  In v pojasnilo, zakaj partizanarski profesionalci?! Zato, ker njihova “pogumna” srca, ki so se jokala v izmišljenih bitkah za domovino, še danes zelo drago PLAČUJEMO.
  Majku jim nevinu!

 • Nata

  Se tile stričeki delajo norca iz državnih simbolov ??
  Kakšna zastava pa je to ? Ali ni to kaznivo ?

  • antimur

   Seveda je, toda Fišer in Masleša s svojo komunajzersko mašinerijo tega ne preganjata, kajti to so obeležja njihove greznice

   • Nata

    Ja, sej !! Kaj se sploh sprašujem ?

 • pokvarjeniSvet

  Evo jih delomrzneže, parazite in bandite. Pravi amerofili in podporniki komunizma. Zaradi njih se Slovenija zadolžuje in imamo vedno višje davke, trošarine in prispevke. Po drugi strani pa nimamo nič za pokazat, ne na infrastrukturi, ne na državnih storitvah, ne v penzijah in ne v plačah. Ves denar je na privat računih rdečih priviligirancev, narod pa plačuje kredite in obresti.

  • Peter

   Borci so amerofili?
   Marija, pa se ti ne zdi, da res malo pretiravaš, no?

   • pokvarjeniSvet

    od koga jemlejo kredite od Putina osebno ??

    misliš da ameriške obveščevalne ne vedo kdo vlada sloveniji, če bi jih motilo bi sledil isti že viden scenarij Ukrajine kjer so plačali in zoorganizirali državni udar.

    Sumim da so tudi pri nas sodelovali pri zrušitvi Janševe vlade. Saj vemo da sami brez pomoči od zunaj nebi bili tega naši komunisti sposobni narediti.

    • Peter

     Mislim, da jih podcenjuješ. So sposobni, zelo, ko gre za njihove koristi. Tudi denarja imajo dovolj v tujini, da lahko financirajo “spontane vstaje” in nove in nove stranke. Tako da jaz v to podporo Amerov ne verjamem. Ukrajina in Slovenija nista primerljivi. Tukaj ni plina, nafte, tukaj ni interesa velikih. Ameri se pač uveljavljalo na Hrvaškem, mi pa smo premajhni in se ne vtikajo.

    • zuje

     Ti pa verjameš tistemu, ki je le navidezno!!!
     Leta 1963 mi je prišel v roke izvod ameriške revije Time. Na naslovnici tito, zraven pa pripis, da zahteva pomoč od kapitalistov, obenem pa kriči, kako bo sesul kapitalizem.
     Komunisti bi se povezali tudi s hudičem, če bi potrebovali pomoč od njega. Tudi s Cerkvijo, če bi od nje potrebovali pomoč za preživetje. In to so storili, ko so v zvezi s potapljajočim se Elanom potrebovali devize. Dala jim jih je Cerkev. Zaprti Koder, Elanov finančnik – ve povedati precej o tem.
     Amerofil sem jaz, ker ne želim propada USA, obožujem USA in sem preko moje mame povezan z USA.
     Komunisti kapitaliste sovražijo. Če pa dobijo pomoč od gnilih kapitalistov, jo brez zadržkov vzamejo.
     Premalo si bral zgodovino svetovnega komunizma. Beri! Vse piše!

     • pokvarjeniSvet

      Torej je to le show za rajo, v resnici so pa nakazovali denar Jugoslaviji in Titu brez problema in zadržkov….Tito se je pa objemal z vsemi ameriškimi predsedniki in politiki tedanjega časa.

     • zuje

      Titova Juga je bila VZDRŽEVANA država. V glavnem so jo vzdrževali kapitalisti.
      Juga je premalo ustvarila celo za normalno obratovanje države.

     • pokvarjeniSvet

      saj jaz to vem. To vam želim tudi povedati da so komunisti in ZDA zlizani.

 • TOMLC

  Včasih so samo zadnjega prišli iz hoste po penzijo,
  zdaj so pa vsak dan na ulici.
  Una teta s koso bo to uredila.
  Ne bodo večno drkali na naš mozak.

  • Nova24TV Mod 2

   Drkali? Voham genitalno metaforiko?

 • sprehajalec

  ”Niti ga ni zanimalo, da bi mu predstavil raziskave in vire izpred
  skoraj tridesetih let, na osnovi katerih je nastala razstava. Posebej
  zanimivo je bilo, da ni poznal bohinjskih partizanov, s katerimi sem
  sodeloval v osemdesetih letih prejšnjega stoletja,” pojasnjuje Dežman.

  Je vse džabe, oziroma stvari so popolnoma ušle v neko iracionalno ihto. Gre se samo še zato, ali “veruješ v NOB” ali ne. Detajli, zgodovinska dejstva, nepristranska poročila, tudi nemška, so odveč. Tega se ne potrebuje.

  če bi razkril NOB z nepristranskimi zgodovinskimi dejstvi in pričevanji, bi postavil celoten mit zgrajen v 70tih letih na trhle temelje. In tega se ZZB NOVJ zaveda, ter se je zato z vsemi silami in demagogijo spravila na obrambo tega mita. V ozadju so pa seveda finančne injekcije iz proračuna; prilivi ZZB NOVJ iz proračuna, zaslužne penzije pa še kaj bi se našlo. Zato sprave ni in je ne bo. Je nočejo. Tudi ne potrebujejo raziskav tega obdobja, razen naročenih z znanimi ugotovitvami. Tukaj racionalnega dialoga ne bo. Oziroma bo, ko bo usahnil finančni dotok iz proračuna.

  Bohinjska vstaja, konec leta 1941, je s propagando zvabila okoliške mladce na želežniško postajo v Nomenj, češ da bo Rdeča armada do konca leta 41 v Berlinu. Vstajo je razbil žandarski avto, ki se je po naključju pripeljal v Nomenj. Fantje so se razbežali po domovih.

  • zuje

   “V ozadju so pa seveda finančne injekcije iz proračuna; prilivi ZZB NOVJ iz proračuna, zaslužne penzije pa še kaj bi se našlo.”

   Na mitu o “NOB” temelji vsa njihova oblast in ves nadzor nad državo. “NOB” je glavno vezivo kučanistov in ozadne mafije pri obstoju na oblasti. Če pade mit o “NOB”, pade tudi njihova oblast.
   Zato je treba po zločinski “NOB” – posebno pa po zločinski revoluciji – udrihati, kjer se le da.
   “NOB” sploh ni bilo. To je bila le krinka za komunistično revolucijo, ki je bila sredstvo za prevzem totalitarne oblasti, ki naj bi trajala večno.
   Nekaj podobnega je vizionarsko-preroško bleknil že Stane Dolanc:

   »Mora biti jasno, da smo v tej deželi na oblasti mi, komunisti. Če ne bi bili mi, bi bil kdo drug, toda temu ni tako in tudi nikoli ne bo!«

   Samo za kratek čas so dali oblast iz rok, potem so si jo priborili nazaj. S krvjo so prišli na oblast, s krvjo jo bodo zapustili.

   Dol s 27. aprilom, dol z “NOB”!

 • Stajerka

  Kdo plača prevoz in malico??
  Slovenski delavec, ki vplačuje v ZPIZ za priviligirane pokojnine brez delovne dobe, ker je to premalo, delavec posredno preko davkov futra še Turnška in njegovo tovarišijo, ki so izgubljeni v času in prostoru. Pa to jim ni za zamerit, da pa uničujejo prihodnost prihodnjim generacijam, sicer ne svojim, je pa nedojemljivo in nedopustljivo. Žrtve pa vas tako ali tako čakajo v drugi dimenziji, če ne tukaj, boste pa račune polagali tam, slej kot prej!

 • tarantela

  Morate razumeti zakaj čvekajo: tale društva morajo opravičiti svoj obstoj zato, da dobivajo denar iz davkoplačevalske blagajne. Kako pa mislite, da lahko hodijo na izlete in prirejajo novoletne požrtije!?

 • Stajerka

  davčno blagajno majo, al so izvzeti, kot pri vseh ostalih privilegijih……….

 • Saruman

  Zdaj se smejčkate, ko razstava razkuri nekaj neopartizanskih lokalcev, ki se kljub rojstvu daleč po vojni še vedno identificirajo z NOB mitologijo.

  Kaj boste pa rekli, ko bo kdo postavil razstavo o osamosvajanju in raznim civilno-družbenim društvom ne bo všeč razkrivanje neprijetnih dejstev in bodo protestirali? Se jim boste tudi tako smejali?

  • Peter

   Ne, smejemo se tebi in tvojim brezupnim poskusom relativiziranja.

 • Peter

  Ja, pravijo, da je “nezaželen”.
  Torej, če nisi z nami nisi naš in nimaš kaj hodit po svoji lastni domovini.
  Kdo jim daje pravico odločanja, kdo je kje zaželjen in kdo ne? Si tako predstavljajo spravo?

  • zuje

   Eno je “želeti si”, drugo pa “strastna želJa”…po nečem.
   Si ga ne želijo, je nezaželen. In že spet, strastna želJa po …določeni ženski. Je zaželJena.

   • Peter

    Sem šel gledat v SSKJ, ker je tudi meni bližje uporaba “zaželjen”, pa vendar SSKJ dovoljuje rabo obeh.

    • zuje

     Slovenščina se je tako liberalizirala, da se ne da več slediti. Kar je bilo včasih prepovedano ali nedovoljeno, je danes dovoljeno. Zato je moje mnenje, da slovenščina postaja vse grša.
     Samo primer: Singapur –> Singapurja. Taka je splošna raba.
     Ni pa še postala splošna raba Maribor –> Mariborja. Še vedno pišemo in govorimo pravilno, Maribora. Kmalu pa to ne bo več. Kmalu bodo vsi “mariborjali”, jaz pa ne bom!.

 • andreas82

  Bohinj prelep si, tam začutim slovenstvo kot nikjer.

  • Peter

   Bohinj je res lep. Čudovit del Slovenije. Na srečo turisti v večini pridejo do Bleda, naprej pa gredo v glavnem ljubitelji narave, gora, svežega zraka in LEPOTE.

 • fmg9

  Ja, če pravijo, da ni zaželjen, potem lahko tudi jaz zberem nekaj domoljubov, pa gremo osebno tja (ne pisno) ter mirno demonstriramo pred temi NOBjevci.
  A lahko prosim objavite ime predstavnika bohinjskih borcev, ter vsa imena t.i. “bohinjskih borcev”, ki nasprotujejo Dežmanu?

 • resnicaboli

  Pravljica ki jo pripovedujejo že 70 let ni resnična in zdaj je panika da pride resnica na dan.

 • avtohtoni neandartalec

  Tomaž Godec je bil usnjar in športnik, leta 1991 se je uprl fašistom in so ga leto kasneje počili, v koncentracijskem taborišču.
  Muzej je zgleda neka etnološka zabit, ne razumem, zakaj se kdo sekira za tiste rovte, koga pa tisto zanima, razen mogoče zgodovinarske sladokusce: – http://www.gorenjski-muzej.si/?page_id=55

 • avtohtoni neandartalec

  To so danes levi fašisti, že odkar pomnim so isti, če jim kdo ni všeč in nima neke posebne podpore, ga enostavno izolirajo in počasi nažirajo, dokler mu popolnoma ne prepovejo delo v kraju in ga po možnosti še kam zaprejo, za primer ostalim.

 • ferdoperdec

  A mi lahk kdo pove prosim, kako naj določenega komentatorja, ki smeti vsako temo s svojimi nebulozami blokiram!?

  • b434241

   Ne da se ga. Tudi jaz bi blokiral tega neandertalca, če bi se ga dalo. Smeti vsako temo. :(

   • ferdoperdec

    Kakor koli so že Finance, imajo pa vsaj to možnost ki odlično deluje. Admini bi lahko razmislili o tem tudi tukaj!

    • janez.pokoncni

     Jap!

    • Nova24TV Mod 2

     To idejo sem že posredoval naprej.

   • janez.pokoncni

    Ja, to je resen problem večine forumov. Edino Finance imajo zadevo “porihtano” tako, kot je potrebno. Tudi mene tukaj že rahlo mineva. Eni se kar v eno ponavljajo, kolobarijo s prežvekanimi parolami (dol Kučan, dol udba pa se repertoar že skoraj konča) in tudi provokatorjev je veliko. Moderator je sicer zelo dober, vendar vsakemu ne more ustreči. Možnost ignoriranja je na daljši čas nujnost za vsak forum, drugače kmalu ostanejo samo še intelekutalne sirote.

  • Nova24TV Mod 2

   [Ignore] #predlog

   • janez.pokoncni

    Lahko prosim “narišeš”?!?

    • Nova24TV Mod 2

     Če Vam gredo določeni komentatorji/komentarji na jetra
     ali jih organsko ne morete prenašati (posebno ker se pojavljajo tudi vedno nove reinkarnacije),
     ker meglijo oz. smetijo dialog, kakršnega bi si morda želeli vi,
     istočasno pa jih žal (ker sistem disqus tega ne dopušča) ne morete dati na #mute ali pa jih izbrisati z obličja zemlje in ti komentarji/komentatorji še vedno nepovabljeno skačejo v vaše vidno polje,
     jih preprosto ignorirate in se ne ukvarjate z njimi. Selektivno branje.

     Kateri objektivni filter za Božjo voljo naj uporablja admin, da bo vsem prav?! Mission impossible.

     • janez.pokoncni

      Ah, tokrat pa je odgovor pod nivojem.
      Konec koncev, komur ni kaj všeč lahko gre pač drugam a ne! Moderator se ne more enačiti s komentatorji. Moderator mora prebrati komentarje po službeni dolžnosti.

     • Nova24TV Mod 2

      Zgolj predlog je bil podan za komentatorje, ne za moderatorje. Moderatorji se ne pritožujemo.

   • Duhec

    Zanimiv predlog moderatorja…

   • Antonius

    Komentar, dva na prispevek, morda dve, tri replike, če je “potrebno” potem pa ZBOGOM!

    Sicer pa, adminu palec gor!

   • janez.pokoncni

    Ne gre samo za opozarjanje na provokatorje. Tudi takšnega, ki ne zna izdahniti drugega kot to, da si (ali da sem) najlepši na svetu, se človek naveliča. V kolikor vseskozi “moramo” gledati vse, počasi več ne vidimo nikogar.

 • xtc

  Bravo dežman:
  Seveda pa se bodo v Sloveniji začele sprememmbe na bolje tisti moment ;ko bodo začeli padati na enak način kot so v VZHODNI eu in sedaj Ukrajini padali Leninovi in Stalinovi in še kateri kipi tukaj pričeli padati spomeniki Titu in krvavorokim revolucionarjem ;ki so slovenskemu narodu prinesli neizmerno gorje in delitve in nezmožnost napisanja prave zgodovine;kot jo imajo mnogi tuji narodi:

 • dr Janez Sveti

  Ko razmišljamo o »likvidacijah« na Brezovi Rebri, ne moremo mimo vprašanja, kako so potekale, zakaj so pogosto bile združene z nečloveškim mučenjem. Zakaj je mučenje postalo kot nekakšen ritual, ki so ga v Beli krajini posebno dobro obvladali. Ko se je Janez Nemanič rešil z Brezove Rebri, je povedal o mučenju Jožeta Lončariča: »Imeli so privezanega za noge, da je visel nad zemljo. Njemu nasproti so privezali tudi mene, da sem gledal, kako so mu na hrbtu rezali kožo na jermence. V izrezano znamenje srpa in kladiva so natresli soli, ga dvignili še višje in pod njim zanetili ogenj, da je v strašnih mukah umiral.« (Bela krajina joka, str. 107.) Jože Javoršek je zapisal naslednje: »Ko smo stopili v taborišče, smo vsi trije osupnili … Duh po ožganem človeškem mesu me je silil na bruhanje. Na konjski odeji je ležal popolnoma nag človek. Dvigal je napol sivo glavo in hlipal in ječal in skušal izreči prošnje besede, a mu je zmanjkalo moči. Z grozo v srcu sem ugotovil: suhorski župnik Janez Raztresen. Kaj počno z njim? Ahac je stal ob nagem človeku z okrvavljeno črepinjo v rokah in nas srdito gledal. Župnik je imel na hrbtu s črepinjo izrezan srp in kladivo.« (J. J., Spomini na Slovence III, str. 156.) O mučenju Ivana Klobčarja je njegova pastorka Stanka Stariha zapisala v svojih spominih tole: »Privezali so ga na bukev in pod njim zakurili ogenj. Na hrbtu so mu zarezali kožo in ga masirali s soljo. Ko je bil že opečen, so ga odvezali in vrgli na ogenj. Imel je zdravo srce in ni mogel umreti, zato so ga privezali še za rep konju in ga vlačili sem ter tja.« Ko so decembra 1942 semiški vaški stražarji iz jame pri Gradniku dvignili truplo profesorja Ovna, ni bila opravljena uradna obdukcija, toda tisti, ki so imeli opravka s truplom, in svojci, so na njem videli ožganine in druge znake mučenja. Ljudje iz okolice Brezove Rebri se spominjajo, kako so tudi nekateri sokrivci teh mučenj ob določenih prilikah o tem govorili. Ni bilo čisto jasno, ali so se hoteli s tem hvaliti ali pa si olajšati vest.

  Ni dvoma torej, da so mučenja zares bila. Težko je verjeti, da je bilo mučenje le pripomoček za boljše zasliševanje, za odkrivanje nasprotnikove organizacije, prej bi verjeli, da je bilo potrebno za dokazovanje zvestobe nekaterih mučiteljev, predvsem pa za vzbujanje strahu pri nasprotnikih in tudi pri somišljenikih. Verjetno je pri raznih opisih tudi kaj dodanega, vendar je očitno, da se je ritual pri umorih ponavljal. To je razumljivo tudi zato, ker so jih večinoma opravljali isti ljudje. Zanimivo bi bilo vedeti, od kod so pobrali tretiranje z ognjem in rezanje kože s črepinjami.

  VIR:http://www.zaveza.si/
  Dr Janez Sveti vesoljc

  • tarantela

   Kdo je bil Ahac?

   • Bloški Tonček

    Znani partizanski mučitelj in krvnik. To je njegovo “partizansko” ime

    • tarantela

     Oče “zgodovinarja”?

     • zuje

      Ne!

   • zuje

    Ahac je partizansko ime Dušana Pirjevca, znanega (kasnejšega) literarnega zgodovinarja, nad katerim so se navduševale generacije študentov.
    https://www.google.si/#q=Du%C5%A1an+pirjevec&gws_rd=cr

  • Antonius

   Za zasliševanje so bili storilci groznih zločinov absolutno prebutasti. Revolucionarniki so jim bili politično in komandno (po)kritje za spočeto izživljanje, ki mu preprosto rečemo SADIZEM. Vojna jim je bila prilika, da so se naposlušali krikov trplenja ljudi in “napili” tople človeške krvi.
   Eden zadnjih SADISTOV je crknil nedavno, povezan je bil pa z umorom zakoncev Hribar.

   Na stara leta smo vsi starčki videti kot “prijazni” starčki, odmaknjeni v mir svojih preživetih let, ampak nekoč davno nazaj je bil major *ribičič v najbolj vročekrvnih letih. *zemljarič je pa nedavno nazaj pokazal v kamero, koliko mladostnih strasti, zagnanosti in pretepaškega nagona še tli v njem.
   Od ’45. leta naprej so morilci narod “farbali”, po ’91. so se pa morilci prefarbali. Zdaj se nam kažejo na volitvah in predvolilno ponujajo kot demokrati, razpoznavni znak, vezan na rdeče čase revolucionarnih let, jim je pa v krvavih odtenkih obarvana kravata.

  • Janez

   V tem zapisu je kot KP krvnik izpričan !!
   Kasnejši !
   Dr. Dušn Pirjevec, znani prof. svetovne književnosti na FF !!
   Spomnim se, da je šele malo pred smrtjo, v 1970 letih – kaj zapisal? Tudi – o ljubezni !!

   Kakšne osebnostne “pohabe” ?!
   so udeleženci v nasilju in morilci ljudi lstnega ljudstva – doživeli !!
   Zaradi zasvojenostjo s KP Stalin ideologijo ?
   in zaradi težnje po totalitarni oblasti !!

   Prof. dr. D. Pirjevec je bil iz okolja Tacen .
   Tacenska in mengeško-radomeljska KP skupina ?
   Sta očitno imeli v svojih vrstah zelo – fanatične KP staliniste !!?

   Spomnim naj samo na pričevanje moje mame :
   cca 1938 -1940 !!
   Se je z očetom z večje kmetije pri Komendi – sta se s konjem in vozo !
   Peljala v Ljubljano na tržnico. – prodajati pridelke !?
   Spotoma sta na obcestnem skednju v Črnučah videla tale. – velik napis !!

   ” BAN, MARKO NATLAČEN !
   NAROD JE LAČEN !! ODPRI – MAGACIN !! ČE GA NE BOŠ TI – GA BO .?! … S. T. A L. I. N !!

   Torej ?
   Jasna grožnja s Stalinom !!
   slovenskemu narodu. !!
   KP VSILJEVANJE, KP IZSILJEVANJA, KP NASILJA … KP ZLOČINOV ? Se je začelo !!
   Kdaj bo KP ZK – SPOVED , KESANJE IN POKORA ??
   S strani maloštevilnih slo komunistov !! Leta 1939, 1939 ali 1940 !! Dajmo razmislitio !!L.r. Janez Komenda

   P.s. ali kdo ve ? Kdaj so slo KP in slo KP STALIN PARTIZANI – prisegli? Vsemu slovenskemu narodu ?!

   • janez.pokoncni

    A ti pišeš komentarje v angleščini, jih daš prevesti v google translate, namerno polovici besed naključno zamenjaš/odvzameš/dodaš črko ali dve in od tam s copy/paste prilepiš na forum?

    • Janez

     Ne !
     Nič takega ne počnem !
     Kakšna napaka nsstane, ker tipkam na tablico – na dotik !!
     Dobro bi bilo ustvariti kakšno delovno skupino !
     Da se napiše realno zgodovino dogajanj … med okupacijo. A bi to šlo ! L.r zapis Janez Komenda

     • janez.pokoncni

      To kar objavljaš je povsem neberljivo. Mislim, da se na tak način samo blamiraš.

     • Janez

      Pa ?
      Kaj pa ni razumljivo ?
      Pišem pač , da so : KP stalinisti prevzeli 1945 !! Nasilno ! X- absolutno , monopolno o b l a s t !!
      In?
      Da to stanje ? Slo ex KP, ZK . ves čas – ohranjajo !!

      Nočejo pa prevzeti
      1. Odgovornosti za nesodne pomore 1945 !!
      2. SD, ZL, SMC, DESUS Nočejo prevzetiodgovornosti ? Za sedanje – zelo stanje v R. SLO !!

      Predlagam pač !!
      Za čas nemške okupacije – 1941 – 1945 !!

      1.1 Se ugotovi točen, realen potek KP stalin partizanov . Od začetkov do Knoja.
      1.2 Dejanski sodni postopek ! Za ukazovalce nesodnih političnih pomorov 1945 !! Ter do 1991 !

      2. 1. Od 1991 do 2016 ! Isto : seznam nepravilnosti, zlorab, krimi .. zadev !! Do danes !!
      2.2 Kazni za zgoraj – ugotovljeno !!

      Se pravi : zavzemimo !
      se desni že končno !! Ex KP ZK sami od sebe ? Ne bodo bodo – odšli !! L.r. zapis Janez Komenda

  • indijanka

   To ni nič zanimivo ampak žalostno. Izjemno. Ubogi ljudje.

 • janez.pokoncni

  Kako dolgo še?

  31.12.1941 je bilo v Sloveniji manj kot 1000 partizanov , od teh 1000 jih je preko 90% odšlo v gozdove zaradi problemov s policijo (kraje, nemiri, itd skratka – barabe).
  71 let je od konca in 76 let od začetka 2ww. Tisti “domoljubi”, ki so leta 1941 odšli “kao” v boj proti ukupatorju in so bili stari vsaj 18 let, so danes stari 93 let !

  Kako dolgo nas še mislijo ubijati s čaščenjem te njihove revolucije, ki je zaslužna za grozljiv razkorak med normalnimi državami in nami??? DOST JE !

  • tarantela

   Tole ti dam čisto prav! Bil je mladec, ki se mu ni ljubilo delati, je pa hodil okoli voglov zalezovat, kje so odklenjena vrat, se prikradel not in pokradel, kar je videl oz. mogel. Ko so mu prišli na sled, je pobegnil k partizanom. Drug resničen primer: Fant je vrgel petletno dekletce na posteljo in s svojim spolovilom drgnil po dekličinem. Zbal se je posledic, zato je zbežal v partizane. Njegova mati pa je zagrozila deklici, da mora o tem molčati sicer bo: “Jože prišel iz hoste in bo vse postrelil!” To je čista resnica!!!

  • Kučko pod pručko

   Ti odgovrim kar s primerom, ki se je zgodil mojemu prijatelju kak mesec nazaj. Ko mu je umrla mama, borka NOB, so mu prišli na dom izreči sožalje iz krajevne ZB. Poleg rutinskih zadev so ga hitro vprašali, če bi bil pripravljen nadaljevati družinsko tradicijo in bi se sedaj on vpisal med borce. K sreči je ta moj prijatelj toliko inteligenten, da se je na lep način izmazal, mnogi pa nasedajo na podobne fore. In zato ‘borcev’ NOB še dolgo ne bo zmanjkalo. Pri tem ne pomaga nobeno računanje starosti ljudi, ker tu veljajo drugačni zakoni!!!

  • zuje

   In spomladi leta 1945 se je Kidrič razjokal na Vidmarjevih ramenih ob dejstvu, da je domobrancev več kot slovenskih partizanov. O tem piše Kocbek v svojih dnevnikih.

 • TIT,………. spet ga nekaj biksaš.

  ČUVAJ, DA TI SPET KDO NE UKRADE KOMBIJA, ALI………..

 • komar marko

  No zanimivo je v današnjem Delu v Pismih bralcev v sobotni prilogi, kjer kar nekaj pisem udriha po članku o STALINU, ki je bil kak mesec nazaj. RESNICA jih ne zanima, pač pa so prepričani da so pravljice VEČNE!

 • janez.pokoncni

  “Borcev” niti Matilda ne mara ali pa mora biti tu nekaj podobnega temu, kar verjamejo musliči. Njih po poboju nevernikov čaka 72 devic, za tele “borce” pa je možno, da se jim za vsakega siromaka, ki so ga zaklali, podaljša življenje za eno leto.

  Enostavno si ne znam razložiti kako lahko, ob vsem silnem “trpljenju” (??), ki bi ga naj bili deležni, tako dolgo živijo. 76 let je od leta 1941 in 71 let od 1945. Kdor je bil star 1941 zgolj 18 let, je danes star 93. Povprečna življenska doba moških rojenih okrog 1920 je malo nad 60 let.
  Pričakovana življenska doba tistih, ki se rojevajo danes, je komaj nekaj preko 80 let. Mater tile “borci” kot, da so nesmrtni?!

  • komar marko

   hja se spomnim malo nazaj. Imeli so svojega dohtarja, vsako leto zagarantirane toplice, kolikor vem so imeli tudi vikende na morju. Vsaj malo sem si ogledaoval zadeve. Prva vrsta do obale, SAMI NAŠI! Slučaj? Denarja so imeli vedno na voljo, vedno je obveljala njihova.

  • tarantela

   Najbolj zanimivo pa je, kako se trkajo po prstih, kako so se borili za nas vse, za našo svobodo itd. To poslušamo že dobrih 70 let. Vsa ta leta so dobivali lepe pokojnine, toplice, posebno zdravljenje ob primeru bolezni, enako njihovi svojci; skratka: veliko bonitet, ki jih navadna raja ni imela, je pa z davki plačevala te partijske bonitete, kljub temu, da je obramba domovine dolžnost vsakega odraslega člana družbe in ne vem, čemu prav zaradi te dolžnosti bonitete plačevat. Skratka: 70 let očitkov, obenem pa prav toliko let privilegijev. Dobro so vnovčili svojo “ljubezen do domovine!”

   • janez.pokoncni

    Glede obrambe domovine bi lahko razvila neskončno debato.
    Kaj se nam je leta 1945 sploh zgodilo? Svoboda? Sam mislim (vem), da nas hujši pekel, kot je okupacija s strani komunistov, ni mogla zadeti.

    Sicer takrat še nisem živel vem pa da bi se danes, če bi imel na voljo zgolj dve možnosti in bi ena od teh bili komunisti, 100% odločil za drugo stran. Kaj je to socializem, sem izkusil na svoji koži. Dvomim, da obstaja hujše zlo, zato bi se v vsakem primeru najprej boril proti komunistom in socializmu.

   • Nata

    + + + + + + + + + + + +

 • garfi

  Vzgajajo že nove borce.
  Čaka nas še veliko borbe do svobode.

  • fmg9

   Saj jih ne vzgajajo več samo oni. Se bodo morali od sedaj soočiti s precej močno konkurenco ;)

 • Pipin

  skrajni čas, da je tut tlele neki na temo zločinca tita, precej sramotno, da dnevnik poroča o leljaku, novatva pa ne, ki je bil v zaporu pod taktirko starih partijskih struktur, upam da bo kak gost na to temo končno, recimo stane granda, leljak, dežman, omerzu…

 • Kučko pod pručko

  Kdor skruni slovenske nacionalne simbole, bi moral biti kaznovan z zaporom. Potem bi Kučanovih levakov kmalu zmanjkalo na prostosti, zgraditi pa bi morali dodatne zapore.

  Najslabši pa so prav borci, ki so že pod Stanovnikom kar kipeli ob razkazovanju rdečih zvezd, srpov in kladiv. Pa naj je šlo za zastave ali pa titovke na njihovih glavah. Ta Turnšek ni nič boljši, če ne še slabči od dražgoškega cvilača.

  Oglejte si edine slovenske zastave, ki so ponosno plapolale na zborovanju v obrambo Slovenije. Borci, naučite se kaj od domoljubov …

  http://shrani.si/f/1N/sp/1sgyHjuy/zborovanjelj01.jpg

 • Franc Šink

  Moj ded mi je nekoč rekel: Takšna banda kot je bila partizanska vojska ne boš nikoli razumel!

 • dob

  Janša je evropska levica! Tako je politično strujo, ki ji Janša pripada in jo tukaj vodi, najlaže opisati. Politično je Janša evropska levica!
  Komunisti so pa zagovorniki diktature in njenih zločinov in ne padejo v nobeno od kategorij “levica” ali “desnica” ali center ali liberalci ali…, ker so kvečjemu ena najbolj primitivna in podla oblika tistih začetnih kapitalističnih izkoriščevalcev delavskega razreda, in je udbovska mafija zanje edino primerno ime.

  Ker to so tako vsebinsko, kot po manirah vodenja parlamentarnih diskusij! Spadajo v zapor, ne v vlado, ker uničujejo državo.

  Ne vem, zakaj so vsi tako zlahka nasedli kučanu, ki jih je imenoval za desnico, oni so pa ta naziv kar sprejeli in še celo sami ga razširjajo. Najbrž se jim kučan smeje, ko sliši, da sami sebe imenujejo za desnico. Nimajo pa prav nobene zveze z desnico, kot tudi tako imenovana (slovenska) levica nima nikakršne zveze z levico, še najmanj z evropsko levico, ki je politično dovolj dobro razpoznavna, da se razlikuje od naše “levice”.

  V EU gre v zapor, kdor krade! Tam imajo pravni red, ki ni v rokah ideologije ene od diktatur, in o tem, kaj je pošteno in kaj ne, ne odloča Partija temveč sodišče in pravni red države. Tega pri nas nimamo, ne pravnega reda ne države. Ker imamo še vedno Partijo na oblasti in udinjanje diktaturi.

  Smešno je gledati Jankovića na praznovanju 1. maja na Šmarni gori, ker ta prevarant pač nima nič skupnega z delavskim praznovanjem. Kaj pa ima kučan skupnega s praznikom dela? Tudi nič. Blefer.

  To je država komunističnega sloja javnih služb, samih birokratov, ki se držijo za svoje položaje, ne delajo nič uporabnega in jih je praktično treba podkupovati, da bi sploh naredili nekaj, za kar so itak plačani vsak mesec sproti!
  Ne počnejo drugega, kot da vzdržujejo status quo, ohranjajo službo in imajo stranko DESUS, ki vzdržuje penzije zaslužnim. In vse to mi plačujemo! Sposobni ljudje pa so onesposobljeni in morajo v svet za zaslužkom, da bi sploh preživeli sebe in svojo družino.
  In to državo naj bi imeli v rokah tisti, ki skrbijo za pravice delavca?! Tako namreč sebe predstavljajo in sebe zagovarjajo.

  • indijanka

   Čestike. Pod to se podpišem s krvjo :).

  • Peter

   Se strinjam. Gledati Jankovića, smrdljivega opankarskega prevaranta na Rožniku (ne na Šmarni gori), tradicionalnem zbirališču delavcev, je več kot posmeh, je nagravžen smrdljiv pljunek v obraz delovnih ljudi.
   Ki to mirno požrejo, ker so jih prepričali, da sicer krade, ampak je velk za Lublano naredu.

 • komar marko

  Predvidevam, da bodo naslednji teden na zborovanjih maškare opremljene s katanami. Itak jih bo Palček Smuk s svojo falango prišel bodrit.

 • komar marko

  Kljub vsemu me pa zanima kje je denar od delavske stranke o kateri piše ĐUSEPE v knjigi Naš TITO. Namreč v Švici naj bi delavska stranka imela naloženih 13 milijrad dolarjev. Ne dvomim da tega ni bilo, kdo sedaj upravlja s temi sredstvi?

 • Kučko pod pručko

  In še en resničen primer. Dva mlada fanta sta se pred drugo svetovno vojno sukala okrog nekega dekleta. Eden od njih je bil moj stric, mamin brat. Prišla je vojna in neko noč so v hišo stare mame vdrli hostarji, med katerimi je bil tudi stričev tekmec za naklonjenost tistega dekleta. 19-letnega strica so odpeljali v Jelovico in nikoli več ga nihče ni videl. Njegova mati, moja stara mama, tudi do smrti ni zvedela, kje leži njen sin.

  Vedeli pa so, kdo je strica umoril. Čez mnogo let so njegovega nečaka, ki je bil moj vrstnik, nekoč zalotili, kako je vaškim mačkom udiral kožo pri živem telesu. Sadizem njegovega strica se je prenesel nanj, kako pa je bilo z naslednjim rodom, ne vem!!!

  • tarantela

   Tudi Bojan Adamič je “pospravil” svojega tekmeca iz enakega razloga.

   • Kučko pod pručko

    Ja, vem dobro. In to zelo blizu doma mojega strica in stare mame. Omenjeni udbovec je s pištolo ustrelil tekmeca na Bledu!!!

    • Človek ne more verjet, kaj vse se je dogajalo svoj čas – pa se danes čudimo !!!

     “Kar mačka rodi, vse miši lovi ” ! To še vedno drži.

  • Napiši spet tisti sinov link – nekam se mi je izgubil, prosim !

  • G R O Z A ! ! !

   Pa obsojamo Hitlerja ……………. okoli sebe poglejmo in se zamislimo nad samimi seboj !!!

  • indijanka

   Hudo. Žal mi je. Koliko trpljenja povzroči vojna. Popolnoma nič se ne naučimo iz teh zgodb. So tudi sedaj skriti sadisti pod barvo politike? Nikoli več ne bi smeli pozabiti na Človečnost.

 • fmg9

  Aha, predsednik Tone Kapus… Mačka mu piterna komunistična.

  (Hvala Nova24tv)

 • Janez

  No saj tale zastava jasno kaže !!

  Kaj bi radi !!
  Po domače : z vso kramo iz ex KP, ZK države – bi ?
  Radi zrinili ?
  Zrinili v novo Slovenijo. Z vso.nekaznovano krvavo gozo nesodnih pomorov ? Vred !!
  Dajmo se koncentrirati !!

  1. Zberimo vse negativne vidike ex KP, ZK preteklosti !!
  2. Zberimo vse slabosti sedanje ex KP, ZK pokomunistov SD, SMC, ZL, DESUS !!

  3. Nato pa desni – vzemimo SD, ZL, SMC, DESUS ?
  Kaj ?
  Njihova izvorna področja :
  SD – vzemimo : področje dela, kmetijstvo, socialo, internacionaliem , socialne plače !!
  SMC – vzemimo : njihov javni in državni sektor, policija, vojska, gssilci, šolstvo, zdravstvo itd..!!
  DESUS – vzemimo : jim? Njihove revne penzioniste – za katere ne naredijo ? Nič ali ? Malo !!

  Pokomunisti naj postanejo prava –
  … levica-laburisrti . Ex KP,ZK sestop ! Odvzemimo jim. G l a s o v e njih volilcev !! L.r. Janez Komenda !!

 • Anton

  cca 70 let že uživajo sadove revolucije, ki je med narodom zazorala razdor in kri , cca 70 let za svoje usluge prejemajo “ugodnosti”, partijske knižice so dobile status dedovanja. Dediči krvnikov so dobili za nagrado poslušnosti status priviligerancev, dobre službe in vse kar “paše” v paket. Trend privilegij je doletel tudi naslednjo generacijo vnukov in vnukinj, in tej smernici očitno ni še videti kraja(primer Borut Jambrek, Gregor Golobič itd). Do kdaj bo temu tako, mar je potrebno sestradeni kuri (Slovenija – glej matkurja!) izpiti kri do zadnje kaplje, mar smo res kot bi Cankar dejal naroda vzgojeni za hlapčevanje – Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan! Ta misel postaja preroška in kar srh me preleti ob misli, da bo te mu tudi tako v nadalje.

  Anton

  • Anton

   pomota namesto Borut Jamnik sem napisal Jambrek, se globoko opravičujem slednjemu

 • renee

  Do kdaj ??? se bodo šli teh igric ta mafija ostudna ??

 • novaknovak

  ko je, če se ne motim, neko dekle na neki tekmi imela majico v slo zastavi je bil cel halo. sedaj pa ti gor pripopajo pa zvezdo pa to. se bo kakšen varuh državnih simbolov oglasil? tu mislim predvsem levake!

  • Peter

   Zakaj bi se oglašal, če se strinja? Če je to njegova intimna opcija?

 • Breiva

  Prvoborec Tit Turnšek, slovenski politik, diplomat, podjetnik, rojen leta 1938, partizan od rojstva in predsednik ZZB.

  Zgodaj je začel.

  • Peter

   Včasih je bila pesmica o kurirčkih.
   Eden od njih je od hiše do hiše hodil in za partizane živeža prosil.
   Ker je potem nekdo ugotovil, da se to ne spodobi, da bi partizani prosili, so to pesem črtali iz kurikuluma, no.

 • Iza Demos

  Lepo, da popravlja grehe svojega strica Tončka, ki je bil poveljnik Udbe za Gorenjsko. Ker lahko črpa dokumente kar iz svoje domače zakladnice verjamem, da so originalni.

  Ja ni mu bilo lahko, ko je po 20 letih sodelovanja v ZSMS in Zvezi komunistov stopil v slovensko demokracijo. Ni čudno, da se je spoprijateljil s kozarčkom. Včeraj še predsednik Komisije za ohranjanje in razvijanje revolucionarnih izročil pri RK ZSMS, v »novejši zgodovini« pa predsednik Komisije za urejanje grobišč.

  Verjamem da je verjel in verjame v svoje delo z dušo in telesom. Osebno verjamem z dokazi predstavljenim dejstvom in ker nova24tv pravi, da je temu tako si bom šla razstavo ogledat.

  • Peter

   Imaš probleme z ljudmi, ki spoznajo svojo zmoto in so pripravljeni kaj narediti, da jo popravijo?
   Ali si prepričan, da moraš svojo goniti do konca? Evolucija, spoznanja, razsvetljenja, to pri tebi ne šteje?

  • zuje

   Čuj ti, članstvo v KPS in njenih transmisijah je zate častno dejanje. In to odobravaš in si v svoji intimi še vedno pri teh organizacijah. Zakaj se norčuješ iz ljudi, ki so bili v teh organizacijah? Zakaj jim to čitaš? A nisi malo podla?
   Drugače pa, a ti veš, kaj je osebnostna rast? Človek, ki je zavozil, spozna, kaj je naredil narobe, prizna svoje napake in se vrne v pravo smer. To je pohvalno! Takega človeka se lahko spoštuje!
   Kako boš spoštoval človeka, ki je v preteklosti storil strašen zločin, danes pa zanalašč noče povedati, kje so umorjeni iz tega zločina pokopani?!?!

   • Peter

    Glej, kaj jim pa drugega ostane, no, kot da serjejo po tem, da so nekateri bili kao člani ZK.
    Sam sem tudi bil vojak JNA, sem tudi izjavil in podpisal, da bom za tisto umetno tvorbo dal življenje, če bo treba.
    In ker sem uvidel, da za tisto sranje ni vredno dajati življenja, me bo zdaj en Iza vlačil kle po zobeh?
    Si nor al kaj? Spel se.

 • Peter

  Pa kako značilno.
  Pozvani so bili, da dopolnijo, predlagajo…
  Pa ni šlo. Čudno, de?
  Potem pa..ni zaželen. Eh, Dolina leta cca 1960, to smo.

 • Vrhovni sodnik

  Turenšek nam je že dosti sramote na Kitajskem naredil, treba je prenehati financirati ZZV NOB iz državne malhe, vsako leto kasirajo 6 miljonov.

 • južnificirana_si

  če se pogovarjaš lahko pride tudi do resnice. To pa je strogo prepovedano

 • Saruman

  Naslov članka govori o borcih NOB. Če ste že v službi resnice, bi lahko dodali, da gre za psevdoborce, ki pravih partizanov iz tistega časa še srečali nikoli niso.

  • Peter

   Kaj ko bi ti to njim raje razložil, nam je to jasno.
   Rabiš naslov?
   Dobiš ga v pismu, ki je tukaj nalepljeno zraven, pa oglej si glavo.

  • Janez

   A ti kaj veš ?
   Resno .
   Ne zafrkavam se !!
   Zelo me moti skrivnost smrti Herbrrta Fornezzija, nedvomnega španskega borca !

   Julija 1945 ga je KP OZNA likvidirala v Gramozni jami.
   1940 po prihodu iz Španije je delal pri Petričku -slščičarna. Tam kot ex Daj dam.

   Ob prihodu okupatorjev je bil najprej v italijanski, nato pa v nemški policiji za LJ.
   Dve varianti sta :
   1. Bil je samovoljen ali prisiljen sodelavec okupatorja ?
   2. Bil je vrinjenec – vohun OF v okupatorski policiji mesta LJ – torej? Reševalec življenj? Heroj ?!

   KP OZNA ga je julija 1945 – likvidirala. Nedvomno. Dve varianti sta :
   1. Ker naj bi bil – sodelavec okupatorja ?
   2. Ker je iz Španije zelo dobro poznal KP J. BROZA ? In je vedel, da je bil Broz tam – likvidator trockistov ,.
   Da ljudje vejo !
   da je bil v Španiji likvidator trckistov !!
   KP Broz ni želel, da bi se vedelo,
   da je bil? Likvidator. Zato ? ljubljančan … Herbert F. .? Ni smel – živeti ?! Kaj veš? L.r. Janez Komenda

   P.s. podatke o verjetnosti ? Te zadnje variante ima Žarko Petan v HR izdaji Veselega diktatorja !!

   • zuje

    Slaščičarna Petriček in Daj-Dam sta dve stvari. Dolgo sta sočasno obstajala oba. Danes na mestu Petrička obstaja neka “španska” restavracija, na mestu Daj-Dama pa neka štacuna s cunjami.

    • Janez

     Petriček je bil tam !
     Kjer je zdaj španska ali mehiška hrana !?
     V času okupacije je bilo groznih usod – veliko !!ampak ?
     Tale primer z Herbertom Fornezijem ? Je pa ? Strahoten ??

     Če je bil H. F. vrinjen vohun v okupacijskih policijah v LJ ? In je reševal življenja ? Je – heroj !!

     Podobno kot tisti v vrh policije vrinjeni ? Hacin ?, ki so ga Nemci malo pred koncem odkrili !
     In ga – Hacina – ubili !!

     Glede Herberta F. je zbiral pričevanja Žarko Petan : baje je dan pred kapitulacijo Nemčije !?
     Izpustil ujetnike iz Lj-zaporov – nato pa se je predal – partizanom.!!
     A ? Skliceval se je !!
     Na zelo dobro osebno poznanstvo z KP J. BROZOM v Španiji !
     To !
     Ga je najbrž pokopalo !!
     J. Broz je vedno tajil, da je bil v Španiji.
     A zdaj je dokazano ! Vodja štaba za likvidacije trckistov v Španiji je bil !!
     To je iz arhivov NKVD v Moskvi – pri pregledu teh arhivovv – izvedel raziskovalec Petar Simić.

     Ljublljančan Herbert Fornezzi je bil !
     J. Brozu ? Neprijetna priča !! Ni ga rešil – pustil je, da ga je OZNA ustrelila !! L.R. Janezz Komenda

     P.s. lepo bi bilo uradno ugotoviti pravo resnico. In ga rehabilitirati .
     . Če je reševal pred aretacijami – v Lj !? Podatki so v Googlu : Žarko Petan, Herbert Fornezzi, Broz !!

   • Saruman

    Če bi Broz hotel “utišati” priče svojih rabot v Španiji, bi to lahko naredil že tam leta 1937 in ne bi čakal dolgih 8 let.

    Fornezzi je bil očitno trojni agent s članstvom na vseh straneh. Takšnim gre med vojnami v redu, po koncu vojn pa morajo hitro pobegniti, ker so se vsem zamerili. Njemu očitno ni uspelo…

    • Anton

     poznam še enga Fornezzija, ta še živi in je bil član udbe, morda pa je kaj v žlahti z omenjenim stričkom:)

     • tramal

      Morda misliš zapitega propadlega komunajzerja,toneta fornezzi -tof.

    • Janez

     Ja?
     Baje ima točnre info o Herbertu Fornezziju !!
     Nek njegov nečak Erik Demirovič, ki ga pa ne poznam !!
     Ljubša bi mi bila uradna , državna info o tem Herbertu, ki je bil morda ?
     Zelo pozitiven človek ?!
     Če je bil v obeh policijah okupatorja kot agent OF ?
     in res obveščal pred arettacijami ljudi – ki naj bi bili aretirani – in je tako rešil precej življenj !!

     Potem je bil – nedvomen ? H. E. R O J !!
     Korekt in lepo bi bilo – če bi obnovili preiskavo – in ga rehabilitirali !! Kot – heroja !!
     Seveda – če je obveščevalec OF – res bil !!

     Po znanih pričevanjih je bil tesen osebni prijatelj J. BROZA !!
     ki je Herbertu F. !!
     v Španiji celo osebno uredil okrevanje pri neki španski ženski !
     ker je bil H.F. ranjen !!
     … in se je Herbert F. vrnil v LJ šele 1940, o čemer obstoji slika Herberta F. 1940 iz Španije !!
     In pričevanja, da je bil Herbert F. slaščičar v znanem Petričku v centru LJ ….. 1940, 1941 !!

     A KP BROZ !!
     ki smo ga poznali – v Španiji kot NKVD likvidator trockistov – nedvomno – je bil !!

     Knjigo angleškega španskega borca Freda Copemana
     REASON IN REVOLT ( o vojni v Španiji )
     je GB država – verjetno na zahtevo J. BROZA – uradno U N I Č I L A !!
     Ostal je le en izvod te knjige, ki je zdaj – na internetu !!

     Nam poznani KP BROZ je v Španiji nedvomno bil !!
     Sedež je imel v nekem gostišču – znanem pod imenom kantina Tito,
     tudi gospa Gusti Stridsberg živeča tedaj v Španiji – ga je srečala kot poroča !!
     V svoji knjigi Mojih pet življenj.
     Sliko nam znanega KP BROZA, ki se v campu v Franciji gol tušira , dobite !!
     če vtipkate v Google okence – ime ŠAPAJEV!!
     ki je bil Brozu podoben !!
     nedvomen komandir enote Dimitrov – a ga je verjetno prav nam znani NKVD BROZ !!
     Dal likvidirati Šapajeva – namreč !?
     Ljubljančan Herbert Fornezzi je bil borec enote. Dimitrov !!
     Poznal je oba : Šapajeva in Broza !!
     Vse to !
     O nam znanem KP ( pravzaprav NKVD ) BROZU je vedel !!
     In ?
     To je bilo očitno za J. Broza – preveč !! Ljubljančan Herbert Fornezzi – ” ni smel – ž i v e t i ?!”

     Verjetno ? Po ukazu J. Broza ??
     – je bil julija 1945 ustreljen od OZNE !! V Gramozni jami !!

     Mrtvega človeka – pokopljemo !
     Nekatere pa ?!
     Pokopljejemo ? Dvakrat !! Drugič – z uradno ukazanim molkom ?! Mar ne ?! L.r. Janez Komenda

     P.s. A – če je bil Herbert F. medvojni reševaec življenj Ljubljančanov ?! Jje – h e r o j !!
     Pokpop zanj – z molkom … ni v redu !! Rehabilitacija ?! Oz. Ponovna uradna preiskava !!

 • Janez

  Ja ?
  Začetno obdobje partizanščine na Gorenjskem !!
  Si lahko ogledate v knjigi Pod Mežakljo so se uprli !!
  Izšla je 1954. leta, ko so bili KP KOMUNISTI ? Absolutno – na oblasti !!
  Zato – je knjiga brez “zavor” napisana !!
  Ja
  Ti ? Turnškovi “borci” ne bodo nikoli objektivni Vedno bodo “gonili” to ” o” partizanih osvoboditeljih” !!

  Eno. . Neodvisno državno telo – rabimo .

  Iz zgornje knjige se jasno vidi – da ? So se “grozote, packarije” začele ? Zelo zgoda !! L.r. zapis JANEZ KOMENDA

 • MEFISTO

  Borci NOB?

  Pri nas ni bilo NOB, temveč le boljševistična komunistična bratomorna revolucija.

  Četudi bi bila NOB, bi bil borec, ki je vstopil v NOB na današnji dan (majski hrošč) star najmanj 85 let, če bi bil ob vstopu v tako imenovano NOB star najmanj 15 let.

  Najstarejši borec postaja Tit Turnšek, ki je nosilec partizanske spomenice 1939 in ki je svoj edini boj bil s svojo ženo, ki ga je zalotila pri varanju, saj še pomnite tovariši, mar ne?!

  • Peter

   Seveda.
   Ampak spregledal si pomembno dejstvo. Oni so zdaj borci za vrednote NOB.
   Čez nekaj let pa bodo borci za borbo borcev za vrednote borcev za borce borcev itd. S pripadajočimi pokojninami, jasno.

   • viktorh

    …in na koncu bodo borci za spomine in laži..

   • Saruman

    Ob borcih “za vrednote” NOB mi gre res na smeh. Zakaj se nihče ni spomnil, da bi ustanovil društvo za vrednote 1. sv. vojne, društvo za vrednote napoleonskih vojn, društvo za vrednote burskih vojn…

    Ah, še eni so se našli, ki se borijo za posebne vrednote. Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve. Podobna scena, kot pri NOB-jevcih, najbolj glasni so tisti, ki jih takrat sploh zraven ni bilo ali pa so v podzemnih bunkerjih sendviče jedli….

 • marker

  Turnšek je bil star leta 1945 sedem let, Pirjevec pa pet let. Ta dva nam bereta in nas prepričujeta v zgodovino iz knjig, ki so jih napisali drugi.

 • viktorh

  ”Niti ga ni zanimalo, da bi mu predstavil raziskave in vire izpred skoraj tridesetih let, na osnovi katerih je nastala razstava. Posebej zanimivo je bilo, da ni poznal bohinjskih partizanov, s katerimi sem sodeloval v osemdesetih letih prejšnjega stoletja,”
  Komuniste – revolucionarje nikoli niso zanimala dejstva – svoje gradijo na lažeh in sili.

 • Janez

  Komaj je bilo partizanov par deset !!

  Že so začeli !!
  Streljati domačine, češ, da jih izdajajo. Bedno. Tragično. Preberite Pod Mežakljo so se uprli l.r. Janez Komenda

  P.s. KP – so zakuhali sramotno bratomorilnost !!

 • domovina mili dom

  Ko jim pogled zastre rdeča podplutba na plan udari sindrom, ki je povzročil morilski nagon od 1941 do 1989.

 • MEFISTO

  Kaj si lahko mislimo o tako imenovani narodno osvobodilni vojski, ki je že med vojno pobila več lastnih ljudi kot okupatorjevih vojakov..

  Sem proti negovanju takih tradicij tako imenovane NOB.

  • Janez

   S tem ?!
   Se strinjam !
   KP STALIN partizani so bilii bolj nevarni lastnemu narodu kot Nemcem !!

   Tudi pomorili so ? Več Slovencev – kot Nemcev !! To mora postati javno znano !! L.r.. Janez Komenda

   P.s. prebrrite knjigo Franca Konoblja Pod Mežakljo .. so se uprli !! Izšla 1954. Teror, terot, teror !

 • Koba Reid

  samo mrtev komunist je dober komunist. Če nam po 70+ letih šikaniranja kot narodu to ni jasno, potem nam ni pomoči.

 • Janez

  Primer ljubljančana, nedvomnega španskega borca !!
  Herberta Fornezija ponujam ?
  Kot iztočnico – za ureditev – korekt dela policijskih in državnih obveščevalskih in sodnih organov !!
  Baje so Herberta F. ,!!
  – ko je 1945 slekel uniformo nemškega policista predal novi KP oblasti !! So ga …
  Obtoževali ?
  Vse sorte : da je bil v Španiji na falangistični strani i,p,d, Skratka gre za ? Zelo poučen primer !!

  Primer ? Morda : zlorabe totalitarne oblasti – do življenja nemočnega, morda herojskega ? Sodelavca !?
  Mislim ?!
  Da je. Še dovolj prič ! Oz. Potomcev prič !
  Da se primer poznanega ljubljančana Herberta Fornezzija – korektno, uradno : razreši !!

  Predlagam : najbolje?
  Kar s strani sodelavcev uradne R. SLO “Šole za varnostne vede”
  Ker gre za zgodovinski primer !?

  Za zelo poučno in verjetno “strahotno zlorabo ? ” monopolne oblasti ?!
  Morda ? Za “izdajo in nesodno usmrtitev – lastnega, verjetno lojalnega ali celo ?
  Herojskega sodelavca KP politike, KP sil. OF ?
  Torej ? … za izdajo podrejenega sodelavca, agenta – s strani njegovega KP, OF – g o s p o d a r j a ?!

  Morda je primer ?
  nesodne usmrtitve Herbertta F. Julija 1945? … Še en primer – “amoralnosti KP oblasti ?” L.r. Janez Komenda

  P.s. primer “amoralnosti KP oblasti 1945 !! ” – poleg veseh ostalih že znanih primerov? Amoralnosti KP oblasti !!

 • Janez

  In to pezde,ki je bilo rojeno 1938-tega leta sedaj uživa sladkosti “prvoborca”.Si je sploh znal že sam obrisati rit in nos,ko je bilo vojne konec?Takoj ukinit vse privilegije tem komunističnim “pijavkam” Ukinit “borčevske “pokojnine in jih razdelit med tiste,ki so delali 40 .let,pa imajo zdaj manj kot 400 eurov pokojnine.

  • Janez

   Hm ?
   Redakcija komentarjev portala nove24tv … POZOR. !! Dve enaki imeni – komentatorjev !! Dva Janez

   Pisec zgornjih dveh komentarjev !?
   ima enako komentatorsko ime kot jaz ….. (Janez) !!
   A zgornjih dveh komentarjev – nisem napisal jaz !! Jaz se vedno podpišem z L.r. Janez Komenda

   • Nova24TV Mod 2

    Opaženo! Sistem Disqus to žal dopušča! VI svoje komentarje vedno opremite s podpisom in bomo vedeli!
    Lp, admin-na-preži

  • tramal

   Seveda se je boril z sedmimi leti zato pa ima status NORCA.

 • Janez

  V mojem komentarju je mišljen Tit Turnšek

 • Igy

  Moj stric (letnik 1919) je leta 1936 zacel svojo vojasko pot v Abesiniji,kot italijanski vojak (izhajamo iz okolice Ajdovscine. Kasnije so ga zajeli Anglezi (blizu Napolija)’ bil je pri Americanih v nekem skladiscu. Spomladi 1945 so ga izpustili in je krenil pes domov. Po poti so ga zajeli Nemci. Nekako je zbezal in maja 1945 prispel domov. Po dveh dneh so ga od odgnali rdec I partizani. Grozili so mu, da je fasist in da bo moral se 2 leti v nekaksno jugoslovansko vojsko. Po enem tednu je zbezal nazaj v Napoli in tam so ga vzeli nazaj v tisto skladisce. Prvic je prispel domov po letu 1960. Tako je pravil: pet vojsk sem dal skozi, ampak partizani so bili najvecji razbojniki.

 • MEFISTO

  Da ne bo nesporazuma o liku in delu Tita Turnška, legendarnega predsednika zveze borcev, si preberite tole:

  http://www.casnik.si/index.php/2015/05/17/d-steinbuch-pozareport-tit-turnsek-res-je-borec-5x-locen-in-6x-porocen/

 • 1234

  Ne vem, če se uima smisel vključevati, ko se prepirajo istomišljeniki! Tit in dežman sta iz istega gnezda!
  Moj oče je bil partizan! In ponosen sem na to! Kajti boril se je proti nadutosti okupacije, za pošteno družbo in ker je bil 100% Ahglofil, za Angleže.
  Tako je pač bilo!
  By Petrovc

  • Karmen

   Ali je preživel vojno? Če jo je in tudi če je imel po vojni mir, je to velik čudež, ker je partija take poštene partizane pospravila.

  • tramal

   Boljše bi bilo ,če se res nebi vključo v debato.

 • Janez

  Naj razžalostim g. Turnška in njegove “zzbzvbnob” !

  Jaz blefiranja, sprenevedanja – ne maram !!

  Zelo resno !!
  Z 1000% verodostojno navedbo mnenja ene moje znanke –
  original ženske iz Bohinja !
  Zelo dobre poznavalke vrtnarstva, bio pridelave, keramike !!
  Poštene in delovne, večje ženske ok videza – A. Z. ,!

  V času pred cca 20 leti me je presenetila – z izjemno ostro izjavo !!

  V debati o tedanji politiki je –
  ko je beseda nanesla na predvojne KP I.Mačka itd. – v času žalne slovesnosti v Rogu !!
  Je A. Z. iz Bohinja odločno in ogorčeno rekla :
  ” te predvojne brutalne KP partijce – bi bilo bolje !!
  če jih v stari YU ne bi le zaprli – ustreliti bi jih morali !!
  Potem do teh pomorov 1945 – ne bi prišlo !! ”

  Nad ostrino stališča tedaj cca 35 letne zelo načelne in poštene ženske A. Z. iz Bohinja sem bil – kar šokiran !

  To mnenje prave Bohinjke A.Z. tu navajam !!
  Da g. Turnšek in njegovi – ne bodo ? Živeli – v samoutvari !!
  Glede odobravanja original Gorenjcev – do ” boja” gorenjskih KP STALIN PARTIZANOV. !!
  Veliko !!
  meni znanih !
  povsem ok Gorenjcev – KP partizane zavrača – kot brutalne, morilske do Gorenjcev !! L.r. zapis Janez Komenda

 • baubau

  bravo,Jože Dežman!

 • Simeon Goldmayer

  Živela NOB!! Partizani osvoboditelji!! Živela Jugoslavija!

 • Veritas

  Pijanec turnšek… on bi kar tepel drugačemisleče, ki ga intelektualno prekašajo, ko mu zmanjka argumentov… tipična komunjara!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • tramal

  Tile raztrganci v partizanskih maska si nikakor ne dajo dopovedati da smo leta 2016 in ne leta 1945.Kdaj bodo že enkrat izginili ti zombiji.?

 • Anton

  vprašite gospoda Pirjevca, če mogoče tudi on ne dobiva borčovski bonus, k svoji pokojnini:)