Borci NOB s podporo Tita Turnška spet po komunistično: Namesto vsebine – eliminacija sovražnika

Foto: STA

Razstava o Bohinju in Bohinjcih predstavlja obdobje druge svetovne vojne skozi oči dejanskih podatkov in brez vrednostnih sodb. A resnica združenja borcev za vrednote NOB očitno tako boli, da jo imenujejo ”potvarjanje zgodovine,” namesto predlogov za izboljšanju razstave pa Jožetu Dežmanu zgolj sporočajo, da je v Bohinju nezaželen. ”S takim početjem dokazujejo le to, na kar opozarja razstava,” je jasen Dežman.

Bitka med borci NOB in zgodovinarji traja že nekaj mesecev, vse od odprtja razstave, ki je pri njih povzročila pravo paniko. Da gre za ”drzno potvarjanje zgodovine zadnje vojne na Bohinjskem,” so bili eni prvih komentarjev komunističnih veteranov, ki so zahtevali, ”da se za pripravo podobnih razstav na tematiko druge svetovne vojne angažirajo strankarsko neodvisni zgodovinarji in ne lokalni spreobrnjenci, ki služijo samo svojim interesom in interesom tistih, ki jim služijo.” 

Razstava je bila tak trn v peti komunistom, da se je razpravi pridružil celo sam Tit Turnšek, ki mu ni bilo všeč dejstvo, da razstava do NOB deluje zelo pristransko. Zaradi vse panike, ki so jo borci povzročili, se je Gorenjski muzej odločil za sestanek s kritiki, da jih povpraša o tem, kaj je narobe z razstavo.

Z borci so se želeli pogovoriti, a ni uspelo
Kot v svojem pismu pojasnjuje Jože Dežman, pa predstavnik bohinjskih borcev, ki je prišel na sestanek z županom Občine Bohinj, direktorico Gorenjskega muzeja in Dežmanom, ni vedel povedati ničesar konkretnega. ”Niti ga ni zanimalo, da bi mu predstavil raziskave in vire izpred skoraj tridesetih let, na osnovi katerih je nastala razstava. Posebej zanimivo je bilo, da ni poznal bohinjskih partizanov, s katerimi sem sodeloval v osemdesetih letih prejšnjega stoletja,” pojasnjuje Dežman.

Po drugem sestanku z borčevskimi organizacijami so se dogovorili, da bodo borci poslali konkretne pripombe na razstavo, da bo možen nadaljnji dialog. A pri tem se je očitno zataknilo in vsebinskih predlogov niso našli, zato so se zatekli k dobri stari praksi – k eliminaciji nasprotnika. Županu občine Bohinj so poslali pismo, da je Jože Dežman zaradi svojega odnosa do zgodovine v Bohinju nezaželen, ter na koncu pripisali: ”Toliko v vednost in ravnanje”. 

”Spoštovani člani skupščine Združenja borcev za vrednote NOB Radovljica, ki pošiljate v Bohinj navodila, kako postopati z mano, prebudite se že vendar enkrat iz vašega spanca in nehajte sanjati, da ste še vedno v letih 1941 do 1991. Če pa tega ne zmorete, mi pa za vsak slučaj, ker sem ob preučevanju vaših medvojnih in povojnih dokumentov, tistih, ki ste jih napisali, pa jih niste uspeli tudi uničiti, dojel, da ste bili res ”za stvar”, vseeno sporočite, kje imate potegnjeno črto, do katere še smem,” borcem sporoča Dežman.

S svojimi dejanji dokazujejo to, na kar opozarja razstava
”Čeprav je vse skupaj komično, pa je res že končno čas, da se domnevno civilno-družbena organizacija, ljubiteljsko društvo torej, preneha slepiti s svojo nekdanjo močjo in željo po njeni zlorabi,”
v pismu opozarja Dežman. Kot dodaja, imajo v današnjem času v imenu svojega društva seveda vso pravico opozoriti na morebitne netočnosti na razstavi, predlagati morebitne izboljšave ali prispevati nova, še morda neznana dejstva.

”Nikakor pa nimajo več nikakršne možnosti zahtevati odstranitve razstave ali izvajati pogroma nad avtorji. S takim početjem nevede dokazujejo prav to, na kar razstava med drugim tudi opozarja. Na zlorabo moči, ki si jo kdo prilasti v imenu ideologije,” je jasen Dežman.

PreberitePismo borcev NOB občini Bohinj

Maruša Gorišek