fbpx

Boris Cavazza prejel nagrado tantadruj za življenjsko delo

Foto: STA

Nagrado tantadruj oziroma nagrado treh primorskih gledališč za življenjsko delo letos prejme Boris Cavazza. Izročili mu jo bodo 24. maja ob 20. uri v Gledališču Koper, kjer bodo razglasili še dobitnika tantadruja za najboljšo vlogo in za najboljšo predstavo. Ob tem bodo premierno prikazali dokumentarni film Mihe Trefalta Gledališče ob morju.

Šestega dobitnika tantadruja za življenjsko delo, ki ga podeljujejo Gledališče Koper, SNG Nova Gorica in Slovensko stalno gledališče Trst, je izbrala žirija v sestavi Dušana Mlakarja, Majde Suša in Marija Čuka. Cavazza je znano ime slovenskega gledališča in filma ter je bil, kot je povedala direktorica Gledališča Koper Katja Pegan, profesionalno močno povezan s primorskim gledališkim prostorom. Tja je prišel že kot študent ljubljanske gledališke akademije v letih 1984-1968.

Po študiju je gledališče v Trstu močno zaznamoval – tam je oblikoval izredne vloge in se izkazal tudi kot odličen komik. V ta prostor se je vračal tudi kasneje. “Ko smo pred 25 leti ustanovili Primorski poletni festival, je režiral produkcije tega festivala, ko pa smo leta 2000 ustanovili profesionalno gledališče v Kopru, je bil v njem zaposlen kot igralec in se je v njem tudi upokojil,” je izbiro nagrajenca utemeljila Peganova.

Imena za najboljšo vlogo in predstavo še skrivnost
Poleg tantadruja za življenjsko delo bodo na torkovi slovesnosti podelili še istoimenski nagradi za najboljšo vlogo in najboljšo predstavo, ki do podelitve ostajata skrivnost. Slovesnost bo okronala premiera dokumentarnega filma Gledališče ob morju: 500 in 15 let ljubezni do gledališča, nastalega v koprodukciji RTV Koper Capodistria in Gledališča Koper po scenariju dramaturga Mihe Trefalta in v režiji Gorana Stoisavljeviča.

M. P., STA