Boris Pahor – največji slovenski pisatelj in domoljub iz zamejstva praznuje častitljiva 104 leta

Tržaški pisatelj Boris Pahor (foto: STA).

Danes praznuje 104. rojstni dan največkrat prevedeni slovenski pisatelj, domoljub, antifašist in antikomunist iz zamejstva, Boris Pahor. Ker je bil vedno pokončen človek in brez dlake na jeziku, so ga številni želeli utišati. Večkrat je bil celo omenjen kot kandidat za Nobelovo nagrado.

Pahor se je rodil 26. avgusta 1913 v slovenski družini v Trstu, še v času v Avstro-Ogrske in leto pred začetkom prve svetovne vojne. Sedemleten je bil priča požigu slovenskega Narodnega doma v Trstu leta 1920, kar je popisal v delu Grmada v pristanu ter romanu Trg Oberdan. Njegovo mladost sta zaznamovala odvzem maternega jezika in življenje v multietničnem okolju, bil pa je tudi priča rasti nacionalistične in fašistične ideologije v Italiji.

V medvojnem obdobju je v Trstu sodeloval s slovenskimi antifašističnimi intelektualci in tigrovci. Leta 1940 je bil vpoklican v italijansko vojsko in leta 1941 poslan v Libijo, od koder je bil kot vojaški prevajalec premeščen v taborišče za ujete častnike jugoslovanske vojske v Bogliacu pri Gardskem jezeru. Po kapitulaciji Italije se je leta 1943 vrnil v Trst in se pridružil osvobodilni fronti, januarja 1944 pa so ga prijeli domobranci in ga predali nemškim oblastem. Konec februarja so ga poslali v nacistično koncentracijsko taborišče Natzweiler-Struthof. Kasneje so ga prestavili še v druga taborišča, nazadnje v Bergen-Belsen, ki so ga aprila 1945 osvobodili.

Svoje taboriščne izkušnje je Pahor med drugim strnil v romanu Nekropola (1967), ki je bil leta 1990 preveden v francoščino, nato pa še v številne druge jezike. Prav ta roman mu je prinesel svetovno prepoznavnost. Tudi sicer so njegova dela priznana preko meja in velja za enega najbolje prodajanih slovenskih avtorjev v tujini.

Večkrat je obsodil komunistične zunajsodne poboje
Leta 1952 se je Pahor poročil z Radoslavo Premrl, sestro slovenskega narodnega heroja Janka Premrla – Vojka, ki je preminula leta 2010. Spomine na njuno več kot pol stoletja dolgo skupno življenje je strnil v delu Knjiga o Radi. Leta 1966 je skupaj s somišljeniki ustanovil revijo Zaliv, v kateri je zagovarjal tradicionalno demokratično politiko proti enopartijskemu sistemu nekdanje Jugoslavije. V Jugoslaviji je odmeval intervju, objavljen v posebni izdaji revije, brošuri Edvard Kocbek: pričevalec našega časa. V pogovoru s Pahorjem in Alojzom Rebulo je Kocbek obsodil zunajsodni poboj 11.000 slovenskih domobrancev, ki so jih Britanci vrnili Jugoslaviji.

Aprila so ob odprtju njegovega spomenika v ljubljanskem parku Tivoli, postavljenem v bližino spomenika Kocbeku, v Mladinski knjigi priredili simpozij v čast reviji Zaliv, ob pisateljevem 104. rojstnem dnevu pa izdali zbornik prispevkov s srečanja. Pahor, tudi zapriseženi borec za pravice ogroženih jezikov in pripadnikov ogroženih kultur, je vselej poudarjal, da je nacionalna zavest nujna za preživetje Slovencev v Italiji ter človeka in človeštva v svetu.

Tržaški pisatelj Boris Pahor je prejel nagrado Državljan Evrope 2013, ki jo podeljuje Evropski parlament posameznikom ali skupinam, ki spodbujajo boljše razumevanje in tesnejše povezovanje med Evropejci ter tako prispevajo h krepitvi evropskega duha. (Foto: STA)

Za svoja literarna dela je prejel vrsto nagrad in časti, med njimi Prešernovo nagrado (1992), srebrni častni znak RS (2000) in francoski red legije časti (2007). Ob 102. rojstnem dnevu je prejel častni naziv kulturni ambasador Republike Slovenije.

Veliko upov polaga na mlade rodove, ki bodo imeli poglobljeno znanje zgodovine, prava in diplomacije
V minulih letih se je Pahor rad gibal med mladimi. Leta 2015 je italijanska založba Nuovadimensione izdala knjižico Quello che ho da dirvi (Kar vam imam povedati). Gre za dialog med Pahorjem in skoraj 90 let mlajšimi dijaki. Kot je povedala literarna zgodovinarka Tatjana Rojc, so osrednje teme dela identiteta, jezik, pisanje, literatura, življenje, vojna, duša in ženski svet. Pobudnik dialoga je bil furlanski intelektualec Angelo Floramo.

Knjiga se začenja z vprašanjem, ali se Pahor počuti Slovenca ali Italijana, na kar pisatelj nesporno odgovori, da Slovenca. Njegov odgovor se nato razširi na temo narodnosti in državljanstva, kot je večkrat poudaril, dva povsem različna pojma.

Dijake so ob srečanju z njim zanimale različne stvari. Dijakinja višje srednje šole Magrini-Marchetti iz Humina v Furlaniji Mila Feregotto (18) je ob pisateljevih razmišljanjih o pomenu narodne zavesti in identitete ugotavljala, da identiteta ni stvar genetike, temveč kulture, nekaj globljega in pomembnejšega. Pahor je dal mladim misliti. Dijakinji z že omenjene šole Sofii Baldini (18) se je ob Pahorjevih spominih na obdobje fašizma in njegovo bivanje v več koncentracijskih taboriščih porodilo vprašanje, ali je boj človeka proti človeku resnično nemogoče izkoreniniti. Zanimivo pa je bilo vprašanje dijaka Mattea Cucchiara (18), ali tudi v sodobni družbi zaznava kakšno obliko totalitarizma, ki izhaja iz fašizma in nacizma in ali se je mogoče izogniti temu, da zapadeš v past totalitarizma.

Pahor v pismu dijakom na koncu priporoča politično dejavnost, ki pa naj bo osnovana na znanju, na poglabljanju in študiju zgodovine, prava in diplomacije, zato, da bo svet lahko doživel pravo spremembo.

C. Š., STA

 • Anton

  Čestike GOSPOD BORUT PAHOR , kar tako naprej brez dlake na jeziku, odločno in iskreno

  Korajža velja!

  Ups pomota v mislih sem imel GOSPODA BORISA PAHORJA

  sarkazem press

  • princeska

   Kako me tako neumno nakladanje razpizdi.
   Ti boš Pahorja spodbujal naj bo korajžen?
   Pokaži mi enega samega Slovenca, ki je bolj pogumen od njega.
   Pahor je legenda, s korajžo pa raje spodbujaj sebe, da ne boš vedno mevžasto svojim komentarjem dopisoval sarkazem press.

   • Anton

    voščilo sem napisal v dobronamernem duhu,iskreno, brez pridiha zvijačnosti, pametovanja

    sarkazem press

 • janez zorman

  Vse najboljše za vaš visok in častitljiv jubilej , za pokončno držo med Slovenci in čestitke za distanciranje od Giuseppeja Pierazzija.

 • princeska

  Iskrene čestitke domoljubi in kleni slovenski korenini odvezanega jezika gospodu Pahorju.

  Novi24 pa namenjam kritiko, ker zopet zamujajo. Če bi novico korektno objavili včeraj, bi se marsikdo odpeljal v Izolo, kjer je imel stoletnik včeraj popoldne predavanje, tako pa …

 • resnicaboli

  Sem ga poslušal kak dve uri pred leti ko ga mediji v Sloveniji še omenjali niso sem dobil vtis da je levičar.

  • Janez

   G. Pahor !
   Nikoli ni bil levičar.
   Pač pa kritik komunizma.
   Morda ni največji – je pa zelo pomemben pisec in kulturnik . L.r. J. KOMENDA

   • resnicaboli

    Kdo pa pravi da kritik komunizma ne more biti levičar?

    • borko

     malo jih je,,

  • mannuro

   Vsak nosi v sebi kanček levičarja. To je tista, zdrava, socialna nota, ki so jo “levičarji” izrabilil in ponižali.

  • Nata

   Oprosti. . . . . kdo, ali kaj pa je levičar ? Misliš po ” naše ” , ali ne ??

 • Najplemenitejši

  A tale ostareli fašist še tepta zemljo??? Na vso srečo, da ne slovenske!

  • Franc Šink

   Kako da ne. Trst je bil, je in bo Slovenski. Še enkrat preberi budala zarukana!

  • RATATA

   Vidiš za takšno izjavo ti bo morala kri špricnit.

  • borko

   jej da bo debel,pameten nikoli več

  • Nata

   F. Šink ti je dobro odgovoril !!Pa si res nevednež !

 • mannuro

  Temu stricu pa samo z velikim spoštovanjem! Na zdravje! In še na mnoga leta!

 • RATATA

  Na mlade rodove se buhvar zanašat!
  So jih preparirani učitelji tako preparirali, da jim moramo izkušeni tastari s trdo roko predavat o resnici, pravici in domoljubju!

 • Bastian

  Vse tanaj tanaj boljš gospod Pahor. Zavedni sLOVEnec ki ni nikoli klecnil pod tačrnimi fašisti, rdečimi tolovaji, dvocevkarjev v naših levih vladah….

 • Osti jarej

  ..vprašajte ga,kako on gleda na belogardiste

  • borko

   ti povej če veš

   • Kosobrin

    “Po kapitulaciji Italije se je leta 1943 vrnil v Trst in se pridružil osvobodilni fronti, januarja 1944 pa so ga prijeli domobranci in ga predali nemškim oblastem. Konec februarja so ga poslali v nacistično koncentracijsko taborišče Natzweiler-Struthof. Kasneje so ga prestavili še v druga taborišča, nazadnje v Bergen-Belsen, ki so ga aprila 1945 osvobodili.”

  • Kosobrin

   “Večkrat so ga omenjali kot kandidata za Nobelovo nagrado za književnost. Pahor je deklarirani antifašist in pričevalec o fašističnem nasilju nad Slovenci v Italiji ter trpljenju v nemških koncentracijskih taboriščih med drugo svetovno vojno. Je vztrajni zagovornik nacionalnosti kot primarne socialne identitete.” Wikipedija

   Decembra 2009 je tržaški župan Roberto Dipiazza ponudil Pahorju častno meščanstvo za njegovo vlogo na kulturnem področju, trpljenje med nacistično okupacijo in nasprotovanje jugoslovanskemu komunističnemu režimu. Pahor je častno priznanje zavrnil, ker v utemeljitvi ni bilo omembe njegovega nasprotovanja italijanskemu fašizmu; sprejel ga je šele 2013 od župana Roberta Cosolinija. Italijanski levičarski intelektualci (npr. Margherita Hack) so takrat podprli Pahorjevo odločitev. Marca 2010 je bil Pahor predlagan za častnega meščana Ljubljane, vendar komisija za nagrade Mestne občine Ljubljana predloga ni poslala mestnim svetnikom, ker je Pahor izjavil, da si te časti ne želi, ker se je Ljubljana po prvi svetovni vojni do slovenske Primorske obnašala mačehovsko.”Wikipedija

  • Nata

   Kdo ali kaj pa je bila bela garda ?
   Zaradi te nesreče od komunistov, kmalu ne bomo vedeli, kaj je desno in kaj levo.
   Barabe so dobro ” zmeštrale ” zgodovino !!

 • indijanka

  Doživeti 104 leto je izjemen dosežek. Zajokala sem ob misli, da mora pisatelj pri 104 letu, še vedno opravljati svoje poslanstvo in svoje sanje prepuščati mladim srcem. Tako brezupno je! Nikoli ne preklinjam in redko se jezim. A tokrat izjemoma. “Bemti Butale zarukane, a boste že enkrat razumele pojem svobode in si nehale zatiskat ušesa in srca pred resnico!”

 • Olga

  Tudi Pahor je bil napadan in zlorabljen s strani komunistov, čeprav je bil partizan! Zlorabljajo ga naprej!

  • Tom Slayer

   Menda ga ja niso spolno zlorabili.

   • MEFISTO

    Kdo ve, saj veš, da ste pri rdečih sami buzeranti.

    Če ne bi bili, ne bi ti pomislil na sramotno spolno prakso.

    • Tom Slayer

     Kje pa piše da sem rdeč teslo zabito? Drugače ti je buzerant foter.

 • Tom Slayer

  Gospod Pahor je zelo racionalna oseba in se nič ne obremenjuje z raznimi škrati in hudički, je pa dejstvo da obsoja vsakršni totalitarizem, narodno izdajo in okupatorje.

 • MEFISTO

  Malo je bil rdeč, malo pa ne.

  Kot večina tržaških Slovencev, razen Giusepeja Perazze.

 • Ana Job

  Kako lepo! Iskrene čestitke temu Velikemu človeku! Naj bo usoda do Borisa Pahorja milostna. Naj mu nakloni veliko zdravja in sreče ter osebnega zadovoljstva.

  Lahko smo vsi domoljubi ponosni, da imamo med svojimi vrstami, tako razumnega, dobrega in srčnega človeka. Dajmo se od njega česa naučiti.
  ŽIVEL BORIS PAHOR!!!

  • RATATA

   Veselje, radost, srečo mu želimo…!!!

 • FerdoPiš

  Fašistični medij se klanja antifašistu?! Najbrž mu laska to dejstvo….

  • herman

   zapriseženi levičar je gotovo počaščen.

 • MEFISTO

  Spet novi nicki.

  Kaj še bo, ko se bodo volitve bližale rdečemu vrelišču!

 • Janez

  VSA ČAST IN SPOŠTOVANJE
  VELIKEMU SLOVENCU. – GOSPODU BORISU PAHORJU ?
  Je
  veliko znanega iz pretekle v vsem pozitivne aktivnosti g. Borisa Pahorja !
  MANJ
  PA JE ZNANA
  ODLOČNA IN ZELO JASNA BESEDA
  G. Borisa Pahorja –
  O NEMU NEZADOVOLJIVI AKTIVNOSTI AKTUALNEGA PREDS. BORUTA PAHORJA,
  KO JE ŠLO ZA POGAJANJA
  V ZVEZI Z MEJO MEDSLOVENIJO IN R. HRVAŠKO V PIRANSKEM ZALIVU.
  S
  TEDANJO AKTIVNOSTJO PREDS. Boruta PAHORJA !
  G.
  Boris PAHOR JE JAVNO NA TV – O PREDS. Borutu PAHORJU REKEL :

  “On, Borut Pahor – za mene – NI ! – PREDSEDNIK SLOVENIJE !

  Jaz
  osebno
  in gotovo še mnogi Slovenci
  se s tem stališčem gospoda Borisa PAHORJA – SEVEDA – ZELO STRINJAMO ! L.r. J. KOMENDA