Boris Pahor ob častitljivem 106. rojstnem dnevu: Slovenci se moramo zvestobe slovenski identiteti še naučiti

Foto: STA

V ljubljanski knjigarni Konzorcij so se poklonili pričevalcu 20. stoletja, zamejskemu pisatelju Borisu Pahorju. Ob njegovem 106. rojstnem dnevu sta srečanje pripravili Mladinska knjiga in Cankarjeva založba. Pahor je ob tem spomnil na svojo najbolj znano knjigo Nekropola, v kateri je opisal taboriščno izkušnjo, in opomnil na zvestobo identiteti.

Pahor je uvodoma pozdravil filozofa in fotografa iz Pariza Evgena Bavčarja. Imenoval ga je za “začetek”, da sploh obstaja, in mu pripisal zasluge, da je Nekropola, njegov najbolj znani roman iz leta 1967, leta 1990 izšel v francoščini, zatem pa so ga prevedli še v številne tuje jezike.

Naučiti se moramo zvestobe slovenski identiteti
Danes je Nekropola svetovno znana,” je dejal Pahor, za Romarja med sencami, kot so knjigo naslovili v francoščini, pa je označil samega sebe. Taborišče je obiskal po desetih in po dvajsetih letih za tem, ko se je vojna končala. Še danes se ima “za državljana taborišča”. V njem so, kot je povedal, 50 kilometrov od Salzburga zdravniki secirali Jude in raziskovali, v čem se njihovi možgani razlikujejo od možganov evropskega človeka.

Pahor, ki se je slovenščine naučil kot samouk, je ob tem poudaril še “učenje zvestobe slovenski identiteti”. Po njegovem mnenju danes nismo zavedni Slovenci, kot dokaz je navedel slovenski parlament, ki “še ni tako svoboden, da bi lahko nastal dialog”. Biti zaveden Slovenec po njegovi oceni pomeni, da si zaveden v sebi, šele tedaj lahko braniš jezik. Zaradi takšnega razmišljanja mu sicer, kot je še poudaril, očitajo nacionalizem, povedati pa želi le, da se ne poznamo in ne cenimo dovolj, saj smo po njegovem prepričanju eden najbolj kulturnih narodov v Evropi, poroča STA.

Peter Truden

 • Antonius

  Boris Pahor je še večji Slovenec tudi zato, ker se je ljubljanskemu Penismančiću odklonilno zahvalil za podelitev naziva, častni meščan, Kučanove rdeče Ljubljane.
  Ne more biti Boris Pahor častni meščan Ljubljane z morilcem Franto, veleizdajalcem Cirilom Zlobcem, rdeče zvezdno zdraharico Svetlano Makarovič, zagovornikom vojnih in povojnih likvidacij Markom Vrhuncem, Janezom Stanovnikom, Bučarjem, Kučanom, Kardeljem, Titom in ostalo nastlano partijsko golaznijo.

 • Balkica

  Dočakati tako starost, toliko doživeti in tudi pretrpeti ni dano vsakemu človeku. Ne bom napisala še na mnoga leta, saj ko doplniš 106 let, veš, da pred teboj ni več veliko časa. Naj bo čas, ki mu je namenjen, prijazen, gospodu Borisu Pahorju pa želim veliko zdravja in dobrega počutja.

  Gospod Boris Pahor, vse najboljše!

 • RATATA

  “Slovenci se moramo zvestobe slovenski identiteti še naučiti…!!!” … ne pa hrvate občudovati porkamadona!!!

 • RATATA

  Ko bi lahko komentiral tole:
  ##
  (Proti)slovenska (samo)cenzura

  Legenda: MSE = Mala splošna enciklopedija DZS; ES = Enciklopedija Slovenije; VSL = Veliki splošni leksikon DZS; ?? = vprašljivo ali nepotrebno; * = napaka.

  1) Sistematično zanikovanje slovenstva naših prednikov

  Pred osamosvojitvijo Slovenci, po njej alpski Slovani
  Pred osamosvojitvijo so pri nas izhajale knjige, v katerih je brez ovinkarjenja in sprenevedanja pisalo »karantanski Slovenci«, »slovenska Karantanija« ipd.. Danes, v samostojni Sloveniji, so časi drugačni. Zgodovinopisci in leksikografi so poskrbeli za “neoporečnost” leksikonov, učbenikov, enciklopedij in celo pravopisa [gl. Popravopis: odstavek 083]: naša (zgodnje)srednjeveška zgodovina v novejših izdajah zlepa ni več povezana z izrazoma slovenski in Slovenci – vsaj neposredno ne.
  Če izvzamem zelo zgovoren primer rabe »staroslovenski knez«, ki se je v SP’01 verjetno znašel po pomoti (prepisan je bil iz SSKJ), so izjema le omembe v negativnem sobesedilu, tako kot npr. v opisu gesla pleme v ES, kjer piše, da je bilo pleme (tj. »skupnost etnično sorodnih ali zgodovinsko povezanih družin ali rodov pri primitivnih ljudstvih s preddržavnimi oblikami organizacije«) »pri Slovencih … pomembna oblika sožitja v zgodnjesrednjeveški dobi …«. To, da smo »primitivni« Slovenci v zgodnjem srednjem veku imeli državo in kneze, za povrhu pa za tiste čase nepredstavljivo demokracijo, kar nikakor ne gre skupaj s citirano definicijo plemena, v enciklopedičnem članku ni upoštevano, prav tako pa v njem ne bomo izvedeli imena niti enega slovenskega “plemena”.1

  Da je bila Karantanija slovenska in ne “alpskoslovanska”, je danes brez branja med vrsticami mogoče izvedeti le še iz kake starejše enciklopedije ali leksikona, t.i. alternativnih zgodovinskih knjig in nekaterih izrazito poljudnih knjig. Kakšen opis, v katerem slovenstvo Karantanije ni zanikano ali zamolčano, se sicer najde tudi v ES (zlasti v prvih zvezkih), zato pa so bile vse takšne omembe “popravljene” med pripravo Ilustrirane zgodovine Slovencev MK, ki je, kot je najbrž znano, derivat ES.
  V stari MSE, katere prevajalcem in urednikom je svetoval sam B. Grafenauer, piše črno na belem: »Karantanija, zgodovinsko ime za sedanjo Koroško, … [ki] je bila … naravni okvir slovenske državnosti v zgodnjem srednjem veku« ter »… prvi po imenu znani knez karantanskih Slovencev Valuk«.2 Še bi lahko navajal, a že ta dva stavka povesta, da je znanstveno utemeljenih zgodovinskih resnic(?) več.##
  http://www.popravopis.si/leksikon_napak_-_cenzura.html

 • Aresnica

  Gospod Boris Pahor je veliko SLOVENSKO SRCE._Levaki oziroma SLOmafijskotajkunsko omrežje se ga boji kot hudič križa.To tovariško omrežje, ki obvladujje dominantne medije, sodstvo,…..ITD. – se boji tudi gospoda Janeza Janšo.
  ___________
  Lep pozdrav

 • Mariza Petrovcic

  Mi Slovenci se zavedamo naše identitete in slovenskega jezika, žal pa imamo vlade, ki se tega nočejo zavedati

 • Janez Kepic-Kern

  VSE SPOŠTOVANJE – VRLEMU
  IN POKONČNEMU SLOVENCU, TRŽAČANU – gospodu Borisu Pahorju.
  Hvaležni smo mu za vse,
  kar je dobrega,
  tudi še v pozni starosti – naredil –
  za nas Slovence. Hvaležni iz srca. Globok poklon gospodu. L.r. Janez K. Kern KOMENDA
  P.S.
  GOSPOD BORIS PAHOR ME ZELO SPOMINJA NA
  V LINKU – VAM DANO – VELIKO ARGENTINSKO TANGO DAMO,
  KI JE V 101. LETU POGUMNO JAVNO NASTOPILA IN
  ZAPELA, DA NI NIČESAR LEPEGA IN VREDNEGA POZABILA.

  V 101. letu – nastop – ORIGINAL – tango dame – NELLY OMAR
  ki pove:”pomnim in pripadam vsemu lepemu – v mojem življenju”

  https://www.youtube.com/watch?v=go8gLRW61ek

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!