Boris Pahor slavi 105. jubilej

Foto: STA

Pisatelj Boris Pahor danes slavi 105 let in ob tej priložnosti praznuje tudi izid dveh novih knjig: knjige Darke Zvonar Predan z naslovom Boris Pahor – Najini pogovori in Brez Kocbekovega sodelovanja ne bi bilo Osvobodilne fronte. Pahor še vedno govori zanosno in ostaja neomajen pri svoji ideji o samostojnosti in samozavesti slovenskega naroda.

Boris Pahor vse svoje dolgo življenje opozarja na nevarnosti totalitarnih režimov, katerih žrtev je bil tudi sam, ter na nujnost samozavestne, pokončne drže v najširšem pomenu besede, ki lahko temelji le na dobrem poznavanju zgodovine in lastne identitete.

Tako ni naključje, da je ob njegovi 105-letnici izšla tudi knjiga o Edvardu Kocbeku in njegovi vlogi v Osvobodilni fronti. Z njo je želel Pahor še enkrat opozoriti na vlogo prijatelja, krščanskega socialista, v času druge svetovne vojne in na krivico, ki se mu je zgodila v povojnem času, ko se ga je hotela oblast odkrižati.

Obžalovati, kar je treba obžalovati
Pahorjevo najbolj znano delo je še vedno Nekropola, v kateri opisuje taboriščno izkušnjo in s katero je zaslovel tudi po Evropi. Kot je pisatelj že večkrat poudaril, so ga v tujini prepoznali prej kot doma. O državi Sloveniji ima tržaški pisatelj vedno jasno mnenje. Boris Pahor si želi, da bi Slovenija našla način, kako predelati preteklost, “obžalovati, kar je treba obžalovati, in drugo pustiti ob strani”.

“Naj bo mrtvo, kar je bilo, in naj živi ideja o enotnosti in bratstvu v sporazumu za rešitev slovenske države,” pravi Pahor. To misel bi napisal tudi v oporoki, kar pa ne bo storil, ker, kot sam pove, poudarja vselej eno in isto. In svoje stališče bi rad ponovil še velikokrat, predvsem mladim, da bi se ti bolje zavedali svoje umeščenosti v svet, svoje preteklosti in svoje prihodnosti.

Kot je na petkovi predstavitvi knjige o Kocbeku povedal Pahor, sam rojstnega dneva ne bo praznoval. Ko se je rešil taborišča in kasneje jetike, si je rekel, “da se bo vsak dan poklonil skrivnosti življenja, da ostaneš živ”.

C. Š., STA

 • PIA PlA

  Končno!!!

  Ste se le spomnili na našega šampiona.
  Še na mnoga leta gospod Boris Pahor, čestitke in naj se vam izpolnijo vse dobre želje tega sveta.

 • Balkica

  Spoštovanemu gospodu Borisu Pahorju čestitam za njegovih 105 let in mu želim tudi v prihodnje zdravja, sreče in kljub vsem starostnim težavam veselje do življenja!

 • rrrrr

  Če spoštujemo g. Pahorja, njegovo trpljenje pod fašizmom in komunizmom, mu moramo zaradi njegovih visokih let dobrohotno spregledati njegov poskus rehabilitacije Kocbeka , vzgled sodelovanja kristjanov s komunisti in praočeta Bizjaka, Pucka, Omana, Podobnikov, Peterleta, Pogorevca, Tomažiča, Novakove in Tonina.

 • Caetano

  Kocbek to je bila predvsem naivnost. Drugace pa res lepa leta!

 • Zgornji

  Čestitam.
  Upam le, da nima kaj dosti skupnega z Borutom Pahorjem … :-/ :-(

  • KAPIBARA

   Viš, v tem pa je problem, ker ima :-( :-(
   Se ga je nekoč že javno distanciral..

   • Zgornji

    Aja … :-(

 • Kučko pod pručko

  Čestitka Borisu Pahorju za 105. rojstni dan

  (Čeprav sem današnjemu jubilantu v prispevku z Vero Mejak voščil že malo čez polnoči, mu tokrat, ko se ga je spomnila tudi Nova, še enkrat)

  Vse najboljše, spoštovani gospod Boris Pahor, za vaš častitljivi jubilej. V svojem dolgem življenju ste občutili dva škornja, fašističnega, dolga leta pa vas je teptal še komunistični. Kljub visoki starosti vam želim še precej zdravih in pokončnih let, da boste še naprej tako kritični do obeh totalitarnih režimov!!!

 • centurion

  LEGENDA!
  ČESTITKE OB VAŠEM VISOKEM JUBILEJU.

 • garfi

  POZOR
  izjavil je, da je bila OF demokratična !!!
  kakšna podobnost z bučarjem, ki so ga tudi kovali v zvezde, ga neprestano vlačili po medijih in mu postavili spomenik

 • Mojca pokraculja

  Čestitke in veliko zdravja. Zlasti mentalnega.
  Predvsem pa čim dlje stran od slovenskih komunjar. Hinavci se vam prilizujejo, da bi režim prikazali kot demokratičen. Izkoriščajo vaš ugled in starost, namesto da bi se skrili pred velicino človeka, ki je sami nikoli niso premogli.