fbpx

Borut Pogačnik o ugrabitvi koroških dečkov: Vladajoča koalicija je koalicija zla. Tega niso počeli niti v nacistični Nemčiji

Foto: Youtube/Printscreen

Na seji Komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti, ki je obravnavala odvzem koroških dečkov starim staršem, je brez dlake na jeziku govoril tudi psihoterapevt Borut Pogačnik, ki je odvzem označil za zločin, vladajočo koalicijo pa za “koalicijo zla”.

Na včerajšnji seji Komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti, ki je obravnavala odvzem koroških dečkov starim staršem, je psihoterapevt in sociolog Borut Pogačnik pojasnil, da od prvega aprila, ko sta bila dečka nameščena v rejniško družino, pa do danes ni slišal niti enega strokovnega argumenta, zakaj sta bila otroka odvzeta starim staršem.

Pri tem je opozoril na dvojna merila ministrice, ki je v eni od oddaj zaupala, da njene otroke čuvajo stari starši, medtem ko drugim starim staršem očitno ne zaupa, poleg tega pa je vsa ravnanja države označil za tako škodljiva, da znajo imeti številne psihološke in vedenjske posledice teh otrok v odraslosti. “Lahko bosta zagrešila kakšno kaznivo dejanje, saj je to položena pot, ki vodi v deviacijo, če se k zadevi ne pristopi strokovno,” meni strokovnjak.

Še v zaporih se večkrat obiskujejo
Veliko ogorčenost je bilo pri Pogačniku zaznati tudi zaradi obiskov otrok, ki so dovoljeni zgolj enkrat mesečno. “Ljudje božji, še v zaporih se lahko obiskujejo enkrat na teden. To je zločin, ki ga je storila država, zato je proti takšnim dejanjem nujno protestirati in jih preprečiti, saj smo vsi soodgovorni,” meni Pogačnik.

“Sram me je, da imamo take poslance”
Pogačnik je odvzem otrok jezno označil za nezaslišanega in po njegovem se kaj takega ne bi smelo nikoli zgoditi. “Kako lahko nekdo prepreči stik otroka, ki hrepenita po stiku z bližnjimi?” Zato je dejal, da ga je sram, da imamo take poslance, ki dobivajo plačo iz njegovega žepa, ter od njih zahteval, naj odstopijo. “Jaz te koalicije ne priznavam,” je dejal in zahteval uresničitev pravne in socialne države, kot jo predpisuje ustava.

“To je koalicija zla”
Pogačnik je poudaril, da zaradi omenjenega primera v tej koaliciji ni ničesar etičnega in ničesar takega, kar bi nam pomagalo k izboljšanju te družbe. “Mi moramo imeti boljšo družbo in to zahtevamo, zaradi uresničitve te države, ki jo imamo. Dečka morata imeti stike s starimi starši vsak teden. To, kar se dogaja sedaj, pa niso počeli niti v nacistični Nemčiji niti v stalinistični Sovjetski zvezi,” je zaključil.

M. P.