fbpx

Nemški novinar zbirni center v Brežicah imenuje taborišče – sramota Evrope

Slika je simbolična (foto:STA).

Znani nemški novinar je v tamkajšnji politični TV-oddaji kritiziral razmere v slovenskih Brežicah, zbirni center za prebežnike, ki ga je imenoval kar taborišče, pa označil za »sramoto Evrope«. Prebežnike naj bi v Sloveniji stradali in jih spreminjali v zapornike.

Hans-Urlich Joerges, novinar Stern magazina, se je v oddaji pred kamerami skoraj razjokal. »Taborišče v Brežicah«, kot imenuje zbirni center za prebežnike, je po njegovih besedah v katastrofalnem stanju, saj naj bi prebežnike obravnavali kot zapornike.

“Begunci v Sloveniji postanejo zaporniki” 
“Pred vhodom v taborišče so vojaška oklepna vozila in vojaški topovi, v bližini se nahajajo oboroženi policisti z orožjem, medtem ko v taborišču na tleh sedijo ženske in otroci. Nekateri od njih so se od izčrpanosti onesvestili. To me žalosti,” je povedal novinar, ki se je v preteklih dneh nahajal v Brežicah. Na robu solz je pred kamerami povedal tudi, da »begunci v Sloveniji postanejo zaporniki«, poroča hrvaški Večernji list.

Migranti v Brežicah stradajo?
Nemški novinar je Brežice primerjal celo z zloglasnim taborom Guantanamo na Kubi, saj naj bi mu prebežniki, ki so bivali v slovenskem zbirnem centru, potožili, da že štiri dni niso ničesar jedli. Slovenski uslužbenci so mu seveda zatrdili prav nasprotno, saj je za migranate in prebežnike več kot dobro poskrbljeno.

Elmar Brok, nemški evropski poslanec, ki je bil prav tako gost v studiju televizije ARD, je za Večernji list povedal, da bi prebežnikom Slovenija morala zagotoviti hrano, vodo in dostojno bivanje v zbirnem centru.

Emocionalno podoživljanje novinarjevega obiska v Brežicah si lahko pogledate v spodnjem posnetku:

https://www.youtube.com/watch?v=_W3fNNN1Kco

 

N. K.