fbpx

Burni odzivi na zapis igralke Ane Dolinar na Instagramu: Je otrok blagoslov ali dodatno delo?

Igralka Ana Dolinar (Foto: AD Instagram)

Časi, v katerih živimo, niso pričakovani. Nihče ni pričakoval, da nas bo večino leta 2020 prizadela epidemija svetovnih razsežnosti. Da bomo veliko doma, kar bo s seboj prineslo tudi redefinicijo odnosov v gospodinjstvih. Da bodo možje morali biti več z ženami, starši več z otroki in obratno. In v takšnih razmerah to, kar ljudje govorimo, lahko pove veliko o tem, kakšni ljudje danes, v primerjavi z ljudmi v preteklosti, smo. Po medmrežju kroži zapis slovenske igralke, Ane Dolinar, ki je javnosti razodela svoje frustracije v povezavi s tem, da mora zdaj biti več z otroki in ob tem napadla “državo”.

Ana Dolinar je slovenska gledališka in filmska igralka, ki je igrala že v mnogih nadaljevankah. Je pa tudi mama trem otrokom, dvema deklicama in dečku. Slovenskim mamam in mamam nasploh, s tem pa tudi Ani Dolinar, velik priklon. Moški, še zlasti pa moški, ki še nismo očetje, si ne moremo predstavljati, koliko dela, truda, volje je potrebno, da razmeroma uspešno vzgajaš enega, kaj šele tri otroke.

Zavedamo se, da samo zato, če temu, kar mame počnejo rečeš, blagoslov ne delo, to ne odstrani vseh fizičnih in psiholoških preprek, problemov, ki s to vlogo v življenju prihajajo. Toda razlika, ki bi jo takšna navidezno le semantična sprememba morala narediti pri večini ljudi, je v naravnanosti. V drži, odnosu. V tem, kako fizične in psihološke prepreke sprejemaš, kako se z njimi spopadaš, kako o njih razmišljaš, nenazadnje – kako o njih govoriš.

Zapis Ane Dolinar, objavljen v tvitu (Vir: Zajetje zaslona na Twitterju)

Je otrok blagoslov ali dodatno delo?

In iz zapisa, to ni osebni napad nanjo, ker verjamemo, da je kot posameznica le simptom nekega širšega družbenega problema, Ane Dolinar na Instagramu, ki so ga objavili mnogi slovenski ženski tabloidi, veje to, kako ne samo Dolinarjeva, ampak najbrž večina ljudi danes gleda na svet, katerega del so tudi otroci. Ne svet, ne življenje, če želite, kadar to ni “potica”, nam ne predstavljata blagoslova, temveč delo. Vse, kar ni užitek, je “dodatno delo”. Pa celo več časa s svojimi otroki, v primeru Ane Dolinar, pomoč v šoli.

Ker vemo, da bomo dobili nazaj, da nimamo pravice soditi, če nismo mama, najboljše, da o tem, kako so na otroke gledali včasih in kako je nanje še vedno mogoče gledati, če se nanje gleda kot na blagoslov, še zlasti, če se upošteva razlika v “kvantiteti”, spregovorijo mame. Mame o svojih otrocih in mame o svojih babicah in prababicah:

Tvit o Ani Dolinar (Vir: Zajetje zaslona Twitter)

Andreja je tukaj spomnila še na pomembno vlogo medijev pri spreminjanju pogledov na stvari. Tabloidi so do epidemije prav zares imeli tendenco predstavljati “super mame, ki zmorejo vse”, s čimer so posredno dajali vtis, da materinstvo ni dovolj, da lahko ima ženska vse in ne samo to – da si to tudi mora vzeti.

Twitter odziv Carin (Vir: Zajetje zaslona Twitter)

Carin je v tvitu o svoji prababici izpostavila, da so včasih ženske zmogle vse to in še več, ob veliko večjem številu otrok.

Je treba otroka animirati (Vir: Zajetje zaslona Twitter)

Lagherta je v svojem tvitu opozorila na to, da se mame včasih s svojimi otroki preveč trudijo in da so lahko povsem OK, četudi jih pustijo, da se “animirajo” sami. Še več, zdi se, da je to, da jih večkrat pustiš same, velikokrat lahko boljše.

Najbolj kritičen tvit (Vir: Zajetje zaslona Twitter)

Najbolj cinično – kritičen tvit je prišel s strani Kare, ki je izpostavila določene “entitlement signale” v zapisu Dolinarjeve. Self Care, skrb zase, čas zase – kot pravica današnjega človeka, ne privilegij. Res je, danes imamo dovolj obilja, da lahko kaj takega jemljemo za samoumevno, pri tem pa pozabimo, da še nekaj desetletij nazaj ni bilo in da ni samostojno subsistentno. Da ni, nas je naučila prav epidemija, kar nam vsem, poudarjamo vsem – “tolče ven”. In iz tega nas, poleg cepiva, lahko reši le lekcija o blagoslovu. Ta lekcija nas lahko nauči, da če parafraziramo JFK – ja, preden imamo otroke, ne razmišljamo, kaj lahko država stori za otroke, da ne bi rabili mi, temveč obratno.

Aleš Ernecl