Če še niste vedeli: zadnji jugoslovanski premier Ante Marković si je za notranjega ministra v svoji vladi želel – Janeza Zemljariča

Janez Zemljarič velja za vplivnega igralca iz ozadja glede dobave medicinske opreme v slovenskem zdravstvu. (Foto: STA)

Janez Zemljarič velja za vplivnega igralca iz ozadja glede dobave medicinske opreme v slovenskem zdravstvu. (Foto: STA)

Ob spominu na obdobje slovenske osamosvojitve velja izpostaviti tudi zadnjega jugoslovanskega premierja Anteja Markovića. Hrvat, rojen v Konjicu, je bil projugoslovansko, vendar hkrati tudi liberalno usmerjen komunist, ki je zagovarjal reforme. Zahod je vanj polagal velikanske upe, češ da bo on tisti, ki bo rešil Jugoslavijo pred razpadom.

Vendar je Ante Marković naredil usodno napako. Po obisku ameriškega državnega sekretarja Jamesa Bakerja v Beogradu nekaj dni pred osamosvojitvijo Slovenije in Hrvaške, ko je vodja ameriške diplomacije zgolj ponovil ostro stališče do “separatistov” iz obeh upornih republik, je premier razpadajoče države računal na to, da bo na lahek način opravil s secesionizmom. Že sredi junija, ko je obiskal Slovenijo in glede reševanja vojaških vprašanj (Slovenija ni hotela več izročati seznamov vojaških nabornikov za JLA) ter carine, je v svojem govoru v skupščini RS namignil, da se “mora najti rešitev, s katero bodo regulirali služenje vojaškega roka in vsa vojaška vprašanja, v nasprotnem primeru, se bojim, da bomo morali namesto demokratizacije poseči po nekih drugih sredstvih”.

Takoj po sprejemu temeljnih osamosvojitvenih aktov pa je zvezni izvršni svet (vlada v Beogradu) na nočni seji sprejel sklep o neposrednem izvrševanju zveznih predpisov o prehodu državne meje ter o gibanju v obmejnem pasu. Ta sklep je JLA vzela kot dovoljenje, da lahko zasede mejne prehode v Sloveniji z Italijo, Avstrijo in Madžarsko tudi z uporabo orožja (češ da varuje enote zvezne milice ter carinike), obenem pa uniči novonastajajoče kontrolne točke na meji s Hrvaško. Seveda je bilo takšno postopanje JLA neustavno, saj predsedstvo SFRJ, ki je kot edini organ vrhovnega poveljstva lahko sprejelo odločitev o vojaški intervenciji, takrat ni bilo v funkciji, ker je Srbija sredi maja 1991 minirala izvolitev Stipeta Mesića za novega predsednika predsedstva SFRJ.

Seveda obstajajo zelo različna mnenja o tem, ali je Marković res kriv za agresijo JLA proti Sloveniji. Nekateri menijo, da je vojsko usmerjal izključno tedanji srbski predsednik Slobodan Milošević, o Markoviću pa pravijo, da sklep ZIS ni dajal nobene neposredne legitimacije za začetek akcije JLA Okop (Bedem), ki je bila pripravljena že prej. Torej naj bi JLA ravnala na lastno pest – a če bi to držalo, bi verjetno intervenirala že prej, saj je že prejšnji predsednik predsedstva SFRJ Borisav Jović s svojim odstopom ustvaril ustavni vakuum, ki bi ga vojska lahko izkoristila, vendar ga ni. Po nekaterih podatkih zato, ker je bil zvezni sekretar za ljudsko obrambo general Veljko Kadijević dosleden legalist.

Ante Marković – hotel je reformirati državo, vendar je prišel na oblast vsaj desetletje prepozno … (Vir: YouTube)

Marković je večino svoje kariere sicer preživel kot direktor tovarne Rade Končar v Zagrebu, v politiko se je vključil šele v osemdesetih letih, ko je najprej postal predsednik Izvršnega sveta SR Hrvaške, nato pa še predsednik predsedstva iste republike. Leta 1988 ga je na tej funkciji nasledil Ivo Latin, Marković pa je svoj vrhunec kariere doživel slabo leto pozneje, ko je od Branka Mikulića “podedoval” funkcijo predsednika jugoslovanske vlade. V vladno ekipo so se tako vključili tudi štirje Slovenci: Živko Pregl (eden od treh podpredsednikov ZIS), Darko Marin (sekretar za informiranje), Jože Slokar (sekretar za promet in zveze) ter Franc (Feri) Horvat (odgovoren za gospodarske odnose s tujino). Vendar je bilo “beograjskih Slovencev” še precej več, saj so bili med namestniki ministrov oz. zveznih sekretarjev številni Slovenci: admiral Stane Brovet (obramba), nekdanji šef slovenske SDV Ivan Eržen (notranje zadeve), Zvone Dragan (zunanje zadeve), Dagmar Šuster (trgovina) itd. V zunanjem ministrstvu SFRJ je takrat deloval tudi Ivo Vajgl, sedanji evropski poslanec.

Jasno je bilo sicer, da so imeli pri imenovanju obrambnega in notranjega ministra v vladi SFRJ močno vlogo predvsem predsedstvo SFRJ in vsi tisti, ki so stali za njim. Zato Marković ni mogel uresničiti svoje želje, da jugoslovanski notranji minister postane Janez Zemljarič, ki je bil najprej v Sloveniji šef Udbe, republiški sekretar za notranje zadeve, predsednik republiškega izvršnega sveta in nato v času Milke Planinc tudi podpredsednik zvezne vlade. V tistem času je funkcijo notranjega ministra nekaj časa opravljal razvpiti Stane Dolanc. Zanimivo je, da se srbski vožd Slobodan Milošević z izbiro Zemljariča ni strinjal, Markoviću pa je priporočil imenovanje Jožeta Slokarja, nekdanjega šefa na Železniškem gospodarstvu Ljubljana (sedaj Slovenske železnice), za prometnega ministra, kar pa je pozneje menda obžaloval. A Slokar naj bi bil takrat sprejemljiv, ker je edini disciplinirano zagovarjal zamrznitev plač na železnicah – v drugih republikah menda tega niso upoštevali.

Je pa Milošević Markoviću za notranjega ministra nato vsilil generala drobne postave Petra Gračanina, ki je bil Miloševićev predhodnik v srbskem predsedstvu, seveda po tistem, ko so dosegli politično likvidacijo Ivana Stambolića, nekdanjega Miloševićevega tesnega prijatelja. Ni sicer znano, po kateri liniji je Marković tako cenil Zemljariča, saj je bil Marković znan kot tehnokratsko usmerjen politik, ki je celo ustanovil svojo stranko (Zveza reformnih sil) ter svoj televizijski medij (Yutel), kot reformator z nasmeškom pa je prepričeval svetovno javnost, da se Jugoslavija lahko reši, samo pomagati ji je treba. Kot je znano, je Zahod podprl enotnost Jugoslavije, hkrati pa tudi njen prehod v demokracijo in tržno gospodarstvo, vendar se ni zavedal, da je to dvoje skoraj nemogoče doseči v tako heterogeni državi, ki je takrat pokala po vseh šivih. Razne variante s konfederacijo, simetrično federacijo itd. se niso posrečile, prav tako tudi ne pogovor predsednikov jugoslovanskih republik o sporazumni razdružitvi.

 

In Zemljarič, po rodu s Štajerske in mož nekdanje socialistične ljubljanske županje Tine Tomlje? Po koncu politične kariere se je posvetil gospodarstvu in je še vedno zelo aktiven kot “stric iz ozadja”. Sicer pa je obstajalo precej nekdanjih udbovskih “represivcev”, ki so nato postali gospodarski reformatorji, med drugim tudi Boris Kraigher, celo razvpiti Mitja Ribičič se je ob koncu svoje kariere oprijel kulturnega marksizma in gesla “s knjigo nad knjigo”.
Marković je s svoje funkcije odstopil 20. decembra, pet dni pred odstopom sovjetskega reformno usmerjenega voditelja Mihaila Gorbačova. Obe državi avtentičnega socializma, Jugoslavija in Sovjetska zveza, sta takrat že razpadli, čeprav je Bosna in Hercegovina neodvisnost razglasila šele spomladi 1992, že v objemu krvave vojne. Markoviću so njegovi sorojaki s Hrvaške strahovito zamerili njegov zelo pozen odstop, ki se je zgodil šele mesec dni po strahovitem pokolu na Ovčari pri razrušenem Vukovarju. Nič čudnega, da je “reformator z nasmeškom” velik del preostanka svojega življenja preživel v Gradcu. Umrl je leta 2011 v Zagrebu.

demokracija.si

 • Jaka Sraka

  Važn je de smo se znebil čefurjev.

  • Franc Šink

   Jaka nismo se jih.

  • Slovenec

   Še jih je več kot preveč.

 • xtc

  Zemljarič,je kriv tudi za žrtve na Kosuvo v osemdesetih.

 • bubamara

  Koga pa kot Slovenca. Slovenci so bili v Yugi najbolj zvesti psi. Vse dokler nas Srbi niso vrgli iz partije.

 • Franc Šink

  Kadijevič mi je enkrat rekel :Marković je obično neodgojeno i glupo pseto.

  • luckyss

   Tebi osebno je verjetno rekel le..”mrš govno, kako si to očistio čizme”;)

   • Franc Šink

    Njemu so lizali čizme psi kot si naprimer ti. pseto jedno.

    • luckyss

     Dobro…nočem vedeti kaj si mu lizal ti ..He,he..

     • Franc Šink

      Takrat sem bil samo podpolkovnik.

     • luckyss

      Očitno dovolj nizko , da si šel na kolena…;))

 • luckyss

  Kaj je tukaj čudnega ?!
  Prav tako ne bi bilo čudno, če bi za svojega “potrčka” izbral Janšo..

  • janko

   Ne razumem, zakaj sta me ugriznila že dva nemška ovčarja, pa jima nisem nič naredil. Ne razumem vaših miselnih funkcij…

   • luckyss

    Pes zavoha strah…in strahopetci so večinoma nevarni ali pa kolaboranti…ali oboje..

    • janko

     Haha, hitro si odgovoril, dobra:)

 • janko

  Ja, to je naš pravi, resnični gospodarski minister, že desetletja! Namesto da bi se pripravljal na neizogibno srečanje z Matildo! Zelo zelo potrebuje pripravo!

 • Olga2345

  Gliha skup štiriha! Tovariši bi morali vsi sedet za zapahi!
  Kar poglejmo, kaj dela danes nekaznovani in nelustrirani Vajgl, ki na plačilnem seznamu Sorosa, skupaj s Fajonko, ruši Evropo in uvaža tujerodne divjake!

  • luckyss

   Kaj dela šele eden najbolj nadebudnih omladinskih komunistov Jugoslavije…
   Ovce pase..in to klerovske…Je kar brihten, to mu je treba priznati..;))

 • rubec

  27 boldanih prascev in dve boldani prasici. Evo, jaz ne govorim, jaz delam.

 • večni srb

  Seveda je zbežal v Gradec, če je pa razbil Jugoslavijo, tudi naši veleizdajalci so se skrivali v Avstriji, ki je kot neposredna naslednica nekdanje avstroogarske, seveda goreče podpirala uničenje slovanske države, zaradi katere je izgubila pol kolonij.
  Avstrija je bila zelo dobro infomirana, med vojaškimi operacijami v Sloveniji, so zgolj okrepili carinike, nobenega izrednega stanja niso razglasili, kot da bi vedeli kako se bo končalo. So pa poostrili nadzor meje nekaj kasneje, ko se je začela prava državljanska vojna na Hrvaškem, odkoder se do danes valijo kolone hrvaških migrantov.

 • jovan jovan

  Če bi Ante poznal ivana janeza, bi si zagotovo želel njega v vladi. Tako pa je imel srečo…

 • večni srb

  Zelo zmeden članek, v katerem se vidi kako se avtor muči z razumevanjem strukture odločanja in poveljevanja jugoslovanske države. Nekako imam občutek, da kljub v nebo vpijujočim zgodovinskim dejstvom, marsikdo še danes noče naravnost povedati, da so vojno v Sloveniji zakuhali hrvati, brez odobritve srbov, kar je bil tudi del dolgo načrtovane akcije uničenja slovanske države.
  Napadli so nas hrvati, naša vojska in milica pa sta izganjali večne srbe, meni se zdi to noro.
  To je prvi članek kar ga pomnim v desničarskih medijih, kjer je izpostavljena vloga PREDSEDNIKA jugoslovanske vlade, ki je bil seveda prvi in edini odgovoren za delovanje aparata, tudi če Markovič ne bi ukazal premikov nad Slovenijo, bi jih nedvomno lahko vsaj zaustavil, pa tega seveda svojemu Zagrebškemu garnizonu JNA ni preprečil. Ni zanemarljiva niti vloga predsednika Mešič, ki je bil res blokiran, vendar še vedno polnomočni predsednik SFRJ, saj brez njega predsedstvo seveda ni nehalo funkcionirati,isto kot tudi niso preveč pogrešali Drnovška, ki je pripravil pogoje za sabotažo.
  Hrvati so vojno ustavili takoj, ko je predsednik republike Srbije Miloševič, zahteval umik srbskih nabornikov iz Slovenije, kar je bil verjetno tudi njihov načrt. Tako si sicer niso naredili nobene usluge, saj je bila JNA pri nas brez srbov močno oslabljena,vendar so prekinili tradicionalno dobre odnose slovencev s srbi in dokončno onemogočili delovanje jugoslovanske vlade, kar je bil pogoj za odcepitev in končno osamosvojitev separatističnih, nekdanjih nacističnih republik.
  Odkar ni več srbov, so hrvati praktično že asimilirali Slovenijo, iz Jugoslavije bi prišli tudi brez vojne, vprašanje pa je, kako in če sploh kdaj se bomo rešili hrvatov, ki jih pri nas živi čedalje več in dejansko obvladujejo politiko ter celo državo.
  Poglejmo si samo eno dejstvo, komaj 20 let je minilo, pa so tako močno zavrli in oslabili Slovenijo, da nas danes že počasi prehitevajo, čeprav smo bili svetlobna leta prednjimi in pri nas skoraj ni bilo nobenega vojnega uničenja. Proces hrvaške asimilacije se je šele dobro začel, postopni razpad jugoslavije se bo nadaljeval še generacije.

  • učko

   Ne jokaj za svojo Veliko Srbijo, ker ta ne bi mogla obstajati !

   • večni srb

    Kakšna velika Srbija, srbov je več kot 10 milijonov, ne rabijo novega tirana, hrvati bi radi zgradili neko hrvaško džamajerijo, pa ne morejo poriniti nikamor razen k nam.
    Tvoja NDH bo pa res tragično končala, spet, meni je žal samo življenjskega časa, ko se moramo zajebavati s tem fašisitčnim gnojem, namesto da bi vsi lepo živeli.
    Sicer pa vem kaj vas muči, mislili ste, da boste uspeli zvaliti krvido na srbe, zdaj seje začelo pa obračati in vse več ljudi vidi resnico,to vas dela živčne.

    Navijam za francoze, mimogrede, so mi tudi po rodu bližje.

    • učko

     Kakšen si ti Srb, če navijaš za Francoze namesto za, kot ti praviš, “katoliške Srbe”. Maš u glavi preveč brklarije, bi reku.

     • večni srb

      Eh, kakšen srb neki, ta nik imam samo zato, ker se mi zdi posrečeno provocirat, če se pa ves čas menimo o Zakonu o rasni higieni, ki je bil kriv za razkol in kalvarijo zarukanih slovencev pred, med in po vojni.
      Zakaj se nismo složno takoj uprli vsem okupatorjem, ki so nas prišli pobit in izbrisat iz zgodovine, delu slovencev so rekli, da so nekaj več, oni so pa nasedli, zdaj pa izkopavamo gore človeških kosti, zato.
      Večni srbi, ja kaj pa so hrvati, ki so po rodu srbi, drugega kot to, treba jim je naravnost dopovedati, da niso normalni, pa bomo takoj videli zgodovino povsem v drugi luči.

    • stajerc5

     Deset milijonov? Seveda, ce stejes pet milijonov siptarjev zraven!!

   • KAPIBARA

    Čedalje manjša je.. Da doživim, da se jim še, poleg Kosova, Vojodina odcepi..

  • Djuro Sumar

   Dve veliki napaki sta se ti prikradli: 1) Hrvaška industrija je daleč, daleč za slovensko in jih rešuje samo turizem 2) državljanov katerim je materin jezik hrvaščina je v Sloveniji samo 50.000, kar je zelo, zelo malo.

 • Slovenec

  Ja, saj, svojim k svojim. Volk pripelje v brlog volka in ne lisice…

 • Gr Enze

  DREKAČI KOMUNISTIČNI

  • večni srb

   Lepo se to sliši, v deželi, kjer so bili vsi močni in vplivni posamezniki pri komunistih, vključno s celotno odraslo desnico oziroma edino opozicijo v državi.
   Nekateri pa res nismo bili nikoli komunisti, na drugi strani imaš članek o deložiranih revežih, ki kampirajo pred parlamentom in zabavajo fašistično oligarhijo na neomejeni oblasti. Nihče od njih ni bil komunist v to sem prepričan., sicer bi takoj našli rešitve oziroma se sploh ne bi začeli nobeni procesi.

 • KAPIBARA

  Ga ima pred očmi, kako se je srbijanac duval, ko je uvedle valutno razmerek marka-dinar 1/7.. al smo zaslužil na ta račun…
  Bebo od vladajočega bebota..
  On pa tista milka(pa ne čokolada)..
  :-)

  • Djuro Sumar

   Kateri Srbijanc pa je to bil?

   • KAPIBARA

    Moj osebno poimenovanje, za vse izpod Kolpe je: srbijanac- čefurčina- .. itd..
    Mogoče: ante markoviĆu..

    • Djuro Sumar

     Ante Marković se je rodil v Bosni in se izjasnil za Hrvata. In ti misliš, da si boljši od tistih izpod Kolpe, tako kot vsi v Avstriji mislijo, da so boljši od tistih južno od njih, tako kot so Nemci prepričani, da so boljši od svojih južnih bratov Avstrijcev. Primitivno razmišljanje.

     • KAPIBARA

      Vidim da pametno razmišljaš..

 • Djuro Sumar

  Janez Zemljarič je sposoben mož.

 • Get Smart

  “… je bil JUGOKOMUNJARA, vendar hkrati tudi liberalno usmerjen”.
  WAT THE FAK? WTF.
  Če se otroci ne boste opismenili in ODPRLI OČI, se še dolgo ne bomo osvobodili.
  Transićizem je AGENDA KOMINTERNE, tako kot KOMUNIZEM, SOCIALIZEM, LIBERALIZEM, FAŠIZEM,
  MUSLIćKULTIZEM … pedrizem, lezbizem, pedofilizem, pasjejebizem …
  RVACKIZEM je SERBUSIZEM = serbus = sluga = hlapec nje.
  Državo RVACKO, pa SRBIJO, pa JUGOSLAVIJO i tako dalje do tokija
  je ustanovila kaviarŽIDO KOMINTERNA.
  Na tem svetu ni bilo in ni nekih srbov in rvatov, so pa na svetu državljani novo ustanovljenih vukojebin tipa RVACKA, SRBIJA itd.
  .
  DRŽAVLJANSTVO ni isto kot NARODNOST.
  Državljanstvo je takorekoč POTNI LIST.
  .
  NARODNOST pa je skupnost LJUDI, ki jih družijo skupne vrednote,
  skupen jezik, skratka skupna KULTURA = v primeru NARODA SLOVENCEV
  KULTURA ŽIVLJENJA.
  .
  Babilon, Bizanc, Rim itd. (in njihovi SERBUSI = muslićkultiji, obari, volgari, anti …, ki v teh krajih slišijo na KAO IME rvati, srbi itd). pa so kavirŽIDO KOMINTERN SUŽNJELASTNIŠKE tvorbe,
  ki jih prav tako druži kultura = KULTURA SMRTI =
  = so celo samoimenovani SMRTNI NEPRIJATELJI LJUDI =
  = LAŽ ROP UMOR uničevanje SUŽNEJLASTNIŠTVO pedofilija pedrofilija
  transđenderija (= otroke kastrirajo in jih namerno vzgajajo v “drugi” spol = te kreature so nato do konca in naprej predane gazdi, ki jih je naredila).
  .
  Na celotnem prostoru današnje RVACKE, SRBIJE … je živel
  NAROD SLOVENCEV,
  tvorec KULTURE ŽIVLJENJA,
  ki je KULTURO ŽIVLJENJA PONESEL vse do INDIJE.
  Zdaj pa poglejte, kaj je danes TURČIJA, GRČIJA, SRBIJA …
  .
  TO SE VAM DOGAJA pred očmi, sedaj lahko skozi okno OPAZUJETE,
  kako kavirŽIDO KOMINTERNA s pomočjo SERBUSNIH plemen in tudi nič hudega slutečih bastardov, ki bi lahko sprejeli KULTURO ŽIVLJENJA, pa so raje
  sprejeli nastavljanje dupeta gazdi, torej skozi okno lahko opazujete,
  kako na ozemlju KULTURE ŽIVLJENJA ustvarjajo VUKOJEBINO,
  sužnjelastniško tvorbo, kjer ZLOČINSKI SUŽNJELASTNIKI in njihovi serbusi
  iztrebljajo ljudi in uvažajo avstralopiteke, ki so jih in jih namerno držijo v stanju
  zaostalosti, da jih seveda lažje kontrolirajo in nahujskajo na ljudi.
  Poleg obveznega UVOZA te kreature rojevajo tudi svoje pankrte, ki jih tako od oka pol pustijo take, ko so, pol pa jim SPREMENIJO SPOL in jih vzgojijo v spačke,
  ki potem nastopajo kot LUTKE v LUTKOVNEM GLEDALIŠČU MURGLSKEM =
  glej barbike, šarčike i tako dalje do tokija.
  SERBUSI, za SERBUSE rojeni SERBUSI (na področju t. i. držav rvacka in srbija) že dolgo tega (po naređenju KOMINTERNE)
  fejkajo SLOVENSKI JEZIK, ki je bil in je jezik STAROSELCEV =
  DOMORODCEV,
  ter vanj turijo vseh sort LATINIZME, GRECIZME, TURCIZME itd.,
  iz česar sta KAO nastala KAO RVACKI in KAO SRPSKI jezik nje;
  (to počno te KOMINTERN kreature tudi tukaj = kar poglejte v SSKJ =
  = slovar SERBUSNOGA knjižnjoga jezika nje).
  Razlika med KAO RVATI in KAO SRBI je le ta,
  da so eni (pobebavljeni ljudje) kao katoliki, drugi pa kao protestanti nje,
  medtem ko se gazde “ono poseru” na NEOBSTOJEČO RVACKOST in SRPSKOST,
  saj so PREDANI KOMINTERNI = KOMUNISTIČNI INTERNACIONALI =
  novemu svetovnemu redu GAZD, WATCHDOGOV=SERBUSOV in SUŽNJEV=LJUDI;
  pri tem jim je vseno, katero od NOVOIZUMLJENIH IMEN nosi neka njihova torej KOMINTERNISTIČNA TVORBA, lahko je rvacka, srbija, vukojebija, zapizdija … = JUGOSLAVIJA … karkoli,
  le SLOVENIJA in SLOVENSTVO = PRVOBITNOST = STAROELSTVO
  ne sme stati inu obstati, zato je njihov CLILJ:
  “IZBRISATI SLOVENSKOST iz ZGODOVINSKE pozornice!”

  .
  Marković, Mesić i tako dalje do tokija so vsi po vrsti člani KOMINTERNE in
  omenjena sta ČLANA (tako kor drug MILAN KUćAN, in bila uradno celo kao PREDSEDNIKA)
  PREDSEDSTVA CENTRALNOG KOMITETA KOMUNISTIČKE PARTIJE JUGOSLAVIJE.
  .
  Pamet v glavo, otroci, pamet v glavo!

  • Get Smart

   Pomni, kaj ti je bilo položeno v zibko:

   SLOVENSKA politika je SKRB ZA SLOVENSKI POLIS = POLITEJO = DRŽAVO,
   seveda na slovenski način, torej z značilnimi SLOVENSKIMI deli, navadami, običaji in
   vrednotami.
   Naprimer SDS = Slovenska demokratska stranka, izvaja SLOVENSKO POLITIKO,
   ker tako z besedo kot z vsemi ostalimi deli sledi PRASTARIM SLOVENSKIM VREDNOTAM:
   — poštenost,
   — pravičnost,
   — resnicoljubnost,
   — prijateljstvo do ljudi,
   — domoljubnost,
   — rodoljubnost,
   — svobodoljubnost
   in kar je še svetovno znanih SLOVENSKIH ZNAČILNOSTI in odlik, ki smo jih SLOVENCI
   podarili
   svetu.
   Govorimo skratka o KULTURI ŽIVLJENJA.

   • Get Smart

    Nasprotje kulture življenja je “kultura smrti”.

    Kaj smo torej rekli? Kaj pa stoji nasproti “kulturi življenja”?

    KULTURA SMRTI = kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNO oziroma tukaj predvsem
    MURGL SRBO RVACKO … skratka JUGOKOMUNISTIČNO pasjejebstvo pedrstvo pedofilstvo
    detomorilstvo uničevanje UMOR ropanje LAŽ blatenje ljudi NORČEVANJE
    sviranje kurtzu, prodajanje magle
    skratka PARAZITIRANJE na ljudeh …

    feminizem kretinizem drkalizem pasjejebizem vegizem socializem itd. = KOMUNIZEM
    tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM
    globalno pa kaviržido KOMINTERNIZEM in njegov MUSLIćKULTI itd. SERBUSIZEM …
    (
    SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuška Sholtes ŠARAC …
    pirati sloge unije solidarnosti dobri-LDS-dobovšeki zelenićuši
    gibanja hčerk LDSrbo-šiptarskih drnovškov socialističke partije
    i tako dalje do tokija …)

    vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
    delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO.

    »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo
    osvobodila.«

    »Osamosvojili smo se, zdaj se moramo še osvoboditi!«

 • Get Smart

  Ker neka čefurska bubamara SLOVENSTVU podtika lastno MURGL JUGOKOMUNISTIČNO SERBSTVO, pri čemer ji eni trije kao normalni, avendar poneumljeni človečki celo lajkajo nje,
  bomo ritarde tako čist retorično vprašali, zakaj je bila striktura UDBE taka, kot je bila, če pa so menda ljudje kao najboljši psi, ne pa najboljš vukojebači na svetu nje:

  UDBA:

  Srbov 79%
  Črnogorcev 12%
  Makedoncev 4%
  Hrvatov 2%
  Slovencev 1%
  Albancev 1%
  Ostali 1%

  Milan Kučan:
  “O odcepitvi Slovenije od Jugoslavije je težko celo misliti, ker to ni
  nikoli bila moja najintimnejša opcija. Z njo se ne morem sprijazniti.”

  .
  Tudi tisti 1 % seveda NISO BILI SLOVENCI, ampak
  kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNE in SERBUSNE kreature v SLOVENIJI.
  .
  MESSI in RONALDO nista ŠPANCA, sta ARGENTINC in PORTUGALC v Španiji.

  • Get Smart

   Slovenija je okupirana. OKUPATOR je KOMINTERNA, tu zanjo
   MURGL KOMUNISTIČKA JUGOSLAVIJA:

   – kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNI levičiji = KARDALY SHOLTESI FISHERI …
   – MURGL JUGOKOMUNISTIČKI levičiji = enotna oznaka za te bastarde
   – MURGL SRBO KOMUNISTIČKI levičiji = KUćANI jankovići lukšići …
   – MURGL RVACKO KOMUNISTIČKI levičiji = vajgalji mišići pavćeki …
   i tako dalje od MURGALJA do tokija.
   .
   Ni vse, kar je V ŠPANIJI, zato tudi že kar špansko.
   Messi NI ŠPANSKI, ni ŠPANSKA LEVICA, je argentinski levići v ŠPANIJI,
   Ronaldo ni ŠPANSKI, ni ŠPANSKA DESNICA, je portugalski desnići V ŠPANIJI,
   v Španiji, razumemo? delata nje V ŠPANIJI,
   NISTA pa ŠPANSKA, nista španska reprezentanta (predstavnika nje).
   .
   Za katero reprezentaciju igrajo od MURGALJA do tokija u Stošcah nje?
   .
   Prisluhnimo, kaj odmeva u Stošcah nje in če se glasovi teh kreatur

   (SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuška Sholtes ŠARAC …
   pirati sloge unije solidarnosti dobri-LDS-dobovšeki zelenićuši
   gibanja hčerk LDSrbo-šiptarskih drnovškov socialističke partije
   i tako dalje do tokija … vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
   delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO)

   ujemajo z DEJANSKOSTJO:

   “Za koga? Za Partiju!” = KPJ = oddelek kaviarŽIDO KOMINTERNE,
   “Za koga? Za Tita!” = JOSEPH BROZ = WALTER WEISS… = kaviarŽIDO lutka,
   “Za koga? Za Jugoslaviju!” = tvorba, ki jo je ustanovila KOMINTERNA
   “Druže Tito, mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo!”*
   “Druže Tito, mi ti se kunemo, pobedit ćemo!”
   “Evviva communismo!”
   “Bandiera rossa la triumfera!”
   —-
   * – Prisegajo, da s poti pedra, pedofila in klavca otrok
   JOSEPHA BROZA TITA
   ne bodo skrenili, prisegajo, da bodo zmagali nad ČLOVEKOM,
   evviva = italijansko NAJ ŽIVI … ZLOČIN nad ČLOVEKOM,
   “zastava KOMINTERNE” bo zmagala (triumfirala nje).

 • Brutus

  Ah kaj reči!? Prava komunajzerska baraba – tudi v dobesednem primeru….!

 • NoName

  pomota