fbpx

Čeferin na Brdu pri Kranju predstavil vizijo vodenja UEFE

Foto: Nova24tv

Aleksander Čeferin, novi predsednik Evropske nogometne zveze, se je po zanesljivi zmagi na sredinih volitvah v Atenah vrnil v Slovenijo in še na Brdu pri Kranju, na sedežu Nogometne zveze Slovenije, predstavil svoje poglede na novi funkciji. Še enkrat je poudaril, da je njegov uspeh uspeh tudi za Slovenijo.

“Ocenjujem, da je ta moj uspeh tudi uspeh NZS, slovenskega nogometa nasploh in nenazadnje slovenske države ali bolj točno slovenskega naroda. Vidim, da lahko skupaj pripomoremo k temu, da ustvarimo malo bolj pozitivno klimo v tej državi. To je eden od projektov, ki je uspel na tem področju,” je uvodoma povedal tudi še predsednik NZS, odstopno izjavo bo dal na naslednjem izvršnem odboru.

Povedal je, da ga ne skrbi to, da kot predsednik iz majhne države ne bi imel podpore na UEFI. “Ne glede na to, iz koliko velike države prihajaš, imaš podporo aparata. UEFA ima 450 zaposlenih in ti ti morajo pomagati v enaki meri kot komurkoli. Podpore kapitala ne bom potreboval, dobil pa sem 80-odstotno podporo na volitvah UEFE. To bi bila lahko dobra popotnica.”

O zapuščini na NZS pa je poudaril, da je še vedno veliko stvari za narediti, čeprav se je v času njegovega predsednikovanja dvignila raven ligaškega nogometa, postavili so nov nacionalni center na Brdu pri Kranju, dodal pa je, da na reprezentančne izide ne more veliko vplivati.

Išče se naslednik NZS
V medijih se že pojavljajo imena, koga bi Čeferin lahko vzel s sabo v Švico, a sam o njih še noče govoriti, vsaj dokler se z njimi ne pogovori. Zagotovo pa jih bo nekaj povabil k sebi v Nyon. Prav tako ne želi komentirati imen, ki se pojavljajo kot kandidati za njegovega naslednika na NZS. “Ni mi vseeno, kdo bo prevzel zvezo, zato bom svoje mnenje povedal, ko se bodo pojavili kandidati. So neke ideje, nekatera od imen pa so daleč od resnice,” pravi Čeferin.

Nov format lige prvakov
Med najtežje naloge uvršča zmanjšanje razlik med bogatimi in revnejšimi klubi v Evropi, še enkrat pa je pojasnil, da bo o novem formatu lige prvakov s po štirimi zagotovljenimi mesti za Španijo, Italijo, Anglijo in Nemčijo več lahko povedal, ko se seznani s pogodbo. “Zagotovo pa liga prvakov ne sme iti v to smer, saj bo to postal nekakšen ekskluzivni klub.”

Med glavne prve naloge v UEFI je izpostavil vprašanje varnosti na stadionih oziroma huliganstva, da se čim hitreje sprejme omejitev mandata predsednika in članov IO, treba bo ustanoviti tudi posebne oddelke za boj proti prirejanju izidov, za ženski nogomet in tudi za varnost.

Koliko pa bo znašala njegova plača na UEFI?
“Ne vem točnih številk. Obstaja nek odbor, ki določa plače predsedniku in drugim. Sam si je ne morem določiti. Nisem se niti pozanimal, koliko je dobival prejšnji predsednik. Sicer pa se nikakor nisem najprej pozanimal, koliko je plača predsednika in šele potem vstopil v boj za to funkcijo,” je poudaril 48-letni odvetnik iz Grosuplja.

Za konec se je Čeferin dotaknil še čestitk s strani slovenske politike in dejal, da verjame, da to ni bila le politična gesta, ampak dejanska čestitka. Dodal pa je, da mu še več pomenijo čestitke običajnih ljudi.

M. P., STA