fbpx

Cela Slovenija poje Dan ljubezni

Ob 18. uri je več kot 4000 ljudi na več kot 40 prizoriščih v en glas zapelo pesem Dan ljubezni kultne skupine Pepel in kri, ki je himna ljubezni in ima cilj pozitivnega vpliva na prostor, zaupanje in vero v jutri.

“Ostaja želja, da bi se v času pretežno slabih novic ljudje, mladi in stari, odprli in začutili nekaj pozitivnega. Zapeli v en glas in za hip odložili skrbi. Se uglasili v skupni ideji,” so zapisali pobudniki ideje vseslovenski dan ljubezni. V 2015 se je s pesmijo Dan ljubezni povezalo preko 4.000 ljudi na skoraj 40 prizoriščih.

“Dan ljubezni je dogodek, ki s pesmijo povezuje in ne razdružuje. Skupaj, a vendar vsak zase zapojemo ali zaigramo pesem Dan ljubezni, ki je himna ljubezni.” Pesem pozitivno vpliva na naš prostor in sporoča tisto, kar želimo povedati. Kot pravijo, starejše nostalgično spominja na čas, za katerega se zdi, da je bilo ljubezni več in je bila lažje dostopna, mlajšim daje zaupanje vase in vero v jutri, vsem skupaj pa odpira pot naprej. Pobudniki s to akcijo želijo, “da je čim več takih, ki začutijo z nami.” Projekt podpirajo in se mu pridružujejo tudi avtorji in izvajalci, skupina Pepel in kri.

Namen Dneva ljubezni je širok. Želimo si, da bi se ljudje zavedali, da se odgovor na vsa vprašanja skriva v njih. Če želimo, da bi ta odgovor postal naš skupni odgovor, moramo združiti svoje moči in povedati v en glas. To je naše skupno sporočilo, to je ljubezen.

Ker ideja, da bi vsi zapeli ob 18. uri, predstavlja tudi nepotrebno organizacijsko oviro, si dan ljubezni marsikje pričarajo tudi ob drugem času. V nekaterih osnovnih šolah so zato, prav tako iz srca, zapeli že dopoldan, saj sta dan in ura določena le zato, da bi zgostili dogajanje v določen trenutek. Marsikdo pa bo najbrž prepeval še pozno v noč.

M. P.