fbpx

[VIDEO] Civilna pobuda Spoštovanje različnih: Za razumevanje istospolnih, vendar proti spremembi zakonodaje

“Zavzemamo se za spoštovanje istospolnih in njihovo vključevanje v družbo,” so bile besede predstavnika homoseksualne skupnosti in politologa Maria Plešeja. Kljub temu se ne strinja z radikalno spremembo zakonodaje, kot je črtanje moža in žene iz definicije zakonske zveze.

Spoštovanje različnih je civilnodružbena pobuda, ki se poleg za svobodno družbo, tradicionalne družine in za dobro otrok trudi za razumevanje in večjo vključenost istospolnih v družbo. Pobudi za spremembo družinske zakonodaje želijo dodati dialoški glas.

Žal premnogi menijo, da je nasprotovanje izenačevanju istospolne in tradicionalne zakonske zveze tudi nasprotovanje istospolnim partnerjem, kar pa ne drži.” To so besede, s katerimi so začeli novinarsko konferenco predstavniki civilne pobude, ki si za razliko od drugih civilnodružbenih skupin s homoseksualnimi osebami želijo pristnih odnosov, da se med seboj sprejemajo in čutijo.

Morda želite izvedeti več: Primc napoveduje ljubezni poln referendum

Ne idealiziramo tradicionalne družine
Zavedamo se, da imamo tudi v tradicionalnih družinah z mamo in očetom ogromno ranjenosti in skrhanih odnosov,” zato se v civilni pobudi Spoštovanje različnih zavzemajo za spoštovanje različnih družin, tudi istospolnih. Zavedajo se namreč, da ima vsaka oseba dostojanstvo in je sposobna ljubečega odnosa. Njihovo nasprotovanje spremembam družinske zakonodaje temelji “izključno na spoznanjih o potrebah otrok in razumevanju globinske strukture ljubeče zveze med moškim in žensko, ki je najdragocenejša dediščina človeštva“.

Oče in mama sta idealno okolje za otroka
Doktorica družinske terapije Andreja Poljanec meni, da mora država že od začetka dati otroku možnost, da raste ob mami in očetu: “Tradicionalna družina je temelj za zdrav razvoj otroka, razen tam, kjer je nasilje.” Za zdrav razvoj je po njenem mnenju pomembno sočutje staršev od spočetja, preko nosečnosti in poroda.

Izvor otroka ima vpliv na otrokovo psihično strukturo
Po mnenju Poljančeve je prav tako pomembno, od kod vsak posameznik izhaja, kar vpliva na otrokovo psihično strukturo: “Noben nadomestni starš, stari starš, posvojitelj ali skbnik otroku ne more v polnosti nuditi zdravega in polnostnega razvoja, kot mu ga lahko oče in mama.” Materinstvo in očetovstvo se začne razvijati takoj ob spočetju in je potencial, ki ga lahko izkoristita samo oče in mama. Prav tako po njenem strokovnem mnenju ni raziskave, ki bi na dolgi rok ugotovila, da se otroci v istospolnih družinah enako razvijajo v polni meri kot se v tradicionalnih.

Homoseksualci hrepenimo po varnosti in sprejetosti
Tiskovne konference se je udeležil tudi predstavnik istospolno usmerjenih in politolog Mario Plešej, ki deluje v izobraževalnem sistemu in nasprotuje nepremišljenim političnim spremembam zakonodaje, kot je črtanje očetovske in mamine zakonske zveze. Po njegovem mnenju to ni način za reševanje problemov, s katerimi se sooča homoseksualna skupnost, in ta bolj kot to potrebuje, da bi družba istospolne vključevala in z njimi delila dialog: “Istospolno usmerjeni še vedno čutimo strah, da bomo v družbi zavrnjeni. Pretvarjanje, da si to, kar nisi, je neiskreno.” 

M. P.