fbpx

Covid-19 ne prizanaša nikomur: To je pismo hvaležnih staršev, katerih pljuča komaj 12-letne hčerke je napadla korona!

Infekcijska klinika-fotografija je simbolična (Foto: UKC Ljubljana)

Marca lani smo zabeležili prvi primer covida-19 pri nas. Od takrat naprej se nam je spremenil vsakdan, kot smo ga poznali. Če na začetku o virusu ni bilo kaj veliko znanega, se je to pričelo spreminjati skozi čas. Upoštevanje ukrepov, kot so nošenje zaščitne maske, dosledno umivanje rok ali njihova dezinfekcija in držanje primerne distance, se je izkazalo kot učinkovito. Temu je sledil razvoj cepiv proti covidu-19, ki po mnenju stroke predstavljajo pomemben korak pri zajezitvi epidemije. Ker pa precepljenost ni tolikšna, kot bi si želeli, ker je pričelo popuščati spoštovanje ukrepov, priča smo neprijavljenim protestom, bliža pa se hladni del leta in očitno nova različica virusa, je temu primerno pričelo naraščati število okužb. Novi koronavirus ne prizanaša nikomur. To med drugim dokazuje primer iz ljubljanskega UKC Ljubljana. 

Največja zdravstvena ustanova v Sloveniji UKC Ljubljana je na družabnih omrežjih Twitter in Facebook objavila pismo hvaležne družine, ki se je zdravstvenemu osebju zahvalila za požrtvovalnost pri ozdravitvi njihove komaj 12-letne hčerke. “Predali smo Vam hudo bolno hčerko in vrnili ste nam našo, ozdravljeno,” so med drugim zapisali v znamenje hvaležnosti.

Uvodoma je družina zapisala, da je epidemija koronavirusa posegla v njihova življenja. Nekatere družine je soočila z najokrutnejšo obliko in vzela koga iz njihove sredine. “Čeprav smo od samega začetka imeli strahospoštljiv odnos  do te bolezni in smo upoštevali in izvedli vse možne zaščitne ukrepe, nas ni obšla. Saj korona ne izbira kot maščevalec ali karma, do tistih, ki vanjo ne verjamejo ali jo negirajo!,” so zatrdili in dodali, da korona resnično ne izbira. “Tudi naše družine se je korona hotela polastiti v svoji najbolj grozni obliki.” 

Hvaležna deklica se je zdravstvenemu osebju zahvalila z risbico. (Vir: UKC Ljubljana)

Korona napadla pljuča deklice
Zbolela je njihova najmlajša in najbolj ranljiva deklica, njihov sonček. “Po štirih dneh visoke vročine, koroni ni bilo dovolj, in je je brezkompromisno napadla njena pljuča.” Do te ugotovitve so prišli v splošni bolnišnici na Ptuju, kjer so deklici nudili prvo pomoč s kisikom in hrano in jo v čim hitrejšem možnem času premestili v Ljubljano. “Glede na hudo stanje, v katerem se je znašla, je bila premeščena na najboljše možno mesto- v UKC Ljubljana.” V nadaljevanju so poudarili, da je bil tisti dan zanje najbolj žalosten. “Na hipe so prežemale tudi najbolj črne misli in občutki, da bo odšla pri svojih dvanajstih letih…Kako je to možno? Bila je zdrava deklica, a nima že dovolj velikega bremena kot otrok s posebnimi potrebami in epilepsijo! A to je korona!”

Kot so zatrdili v nadaljevanju, je bila velika sreča, da je deklica prispela na oddelek, kjer so zdravniki uspeli s svojimi hitrimi, strokovnimi odločitvami in znanjem zaustaviti napredovanje te hude bolezni. “Ne le strokovnost in znanje, tudi sočutje in skrb, ki sme ga razbrala iz razgovorov z vami, so me navdali z upanjem in zaupanjem. Ni besed, s katerimi bi mogli izraziti naše spoštovanje in najglobljo in iskreno hvaležnost, ki jo čutimo do Vas, spoštovani zdravniki in medicinsko osebje na oddelkih za intenzivno nego na pediatrični kliniki in infekcijski kliniki, na otroškem oddelku III. Hvala Vam!”, so besede, ki odražajo veliko hvaležnost staršev.

Vir: UKC Ljubljana

Ker še vedno obstajajo nekateri, ki so brezbrižni, je nedvomno naslednja zgodba, lahko v poduk, da nihče ni varen pred okužbo. Ker je zdravstveno osebje tisto, ki dela vse kar je v njegovi moči, da pomagajo pomoči potrebnim, bi bilo na mestu, da se nad sabo zamislijo tisti, ki jim celo grozijo.

Nina Žoher