Crnkovič: To, da se državni zbor ukvarja z novinarji, je pritisk na novinarje

Marko Crnkovič (foto: STA).

“Zanimivo je, kako se ima novinarska srenja – oziroma njen prevladujoči del – tako rekoč za ‘nedotakljivo’. Oni lahko kritizirajo vse druge, ki v javnosti nastopajo s svojimi stališči – od politikov do kolumnistov in celo običajnih udeležencev spletnih forumov. Edino novinarji naj bi imeli nekakšno ‘imuniteto’ – seveda pa je to mišljeno zgolj za tiste novinarje, ki so na pravi ‘liniji’,” povod za današnje dogajanje v DZ ocenjuje Matevž Tomšič.

“Novinarka je lagala”
Politični analitik in publicist Matevž Tomšič je prepričan, da je bil prispevek, ki je bil povod za zloglasni Janšev tvit, le eden v nizu nekorektnih in neprofesionalnih prispevkov, ki jih je v zadnjem času sproducirala nacionalka. Njihova skupna točka je po njegovem negativna nastrojenost do tistih, ki nasprotujejo politiki tranzicijske levice. “Pri tem je omenjena novinarka objavila evidentno neresnico, češ da se Odbor 2014 ni odzval na njena vprašanja – izkazalo se je namreč, da vodilni ljudje Odbora 2014 od nje sploh niso dobili nobenih vprašanj,” je pojasnil za Novo24TV.

DZ naj se ne ukvarja z novinarji
Publicistu in uredniku portala Fokuspokus Marku Crnkoviču se nasploh zdi zgrešeno, da se državni zbor ukvarja z novinarji. “Tudi to je pritisk na novinarje. Tudi potuha novinarjem je oblika pritiska,” je pojasnil za Novo24TV.

“Janševe izjave na Twitterju so res nedopusten pritisk na novinarje, kot pravijo poslanci SMC, DeSUS in SD. Kar pa seveda ne pomeni, da so dotične stranke poklicane, da se s tem ukvarjajo,” je prepričan Crnkovič.

Bolj kot individualni novinarski standardi pa Crnkoviča skrbi tabloidizacija informativnega programa TV Slovenija. “Za to pa so odgovorni uredniki. Očitno je, da spodbujajo in podpirajo senzacionalistični pristop. Eugenija Carl je samo kolešček v tem konceptu. Prominenten kolešček,” je ocenil.

“Sklicevanje (izrednih) sej ni vedno odzivanje na aktualne probleme, temveč tudi – kot v tem primeru – sredstvo političnega boja”, je pojasnil Crnkovič.

Matevž Tomšič (foto: STA).

Matevž Tomšič (foto: STA).

Na novinarje lahko pritiska zgolj tisti, ki ima moč
Tudi Tomšič meni, da je bil ‘inkriminiran’ tvit žaljiv in neprimeren, sploh za politika takšnega ranga. “Vseeno pa so odzivi precej nesorazmerni, sploh ker se ob njih ne problematizira  neprofesionalnosti novinarskega prispevka, ki je bil povod za ta tvit,” je dodal. Po njegovem pa je posebej sprevrženo to, da oblastniki obtožujejo opozicijskega politika, kako da izvaja pritiske na novinarje. “Na novinarje lahko efektivno pritiska zgolj tisti, ki ima moč. Opozicija pa te moči nima,” je bil še kritičen Tomšič.

Nina Knapič