fbpx

Hude obtožbe: Vodja zavetišča v Mariboru brezdomcem ukradel več tisoč evrov. Čakamo na pojasnila

Foto: epa

Vodja Zavetišča za brezdomce Maribor Ljubomir Gagić naj bi v 10 letih pokradel več tisoč evrov. V imenu brezdomcev je zaprošal za enkratno socialno pomoč in jo sam dvigoval, prodajal je odeje, ki so jih donirala podjetja, brezdomcem pa preprodajal cigarete. Pakete hrane, namenjene brezdomcem, prevzemajo prostovoljci zavetišča, nato pa naj bi jih odpeljali v Bosno in Hercegovino, kjer jih prodajo. Zoper Gagića in računovodstvo CSD Maribor poteka finančna preiskava.

V zavetišču za brezdomce Maribor, ki deluje pod okriljem Centra za socialno delo Maribor, se že dolga leta dogajajo hude nepravilnosti, zaradi katerih so najbolj oškodovani prav tamkajšni brezdomci. Strokovni vodja zavetišča je Ljubomir Gagić, v centru pa je na voljo 24 postelj. Zavetišče, v katerem stanujejo brezdomci in nekateri ogroženi upokojenci, ki imajo zelo nizke osebne dohodke, je praviloma vedno polno. A kot opozarjajo mnogi, ki so z zavetiščem za brezdomce kadarkoli sodelovali, zavetišče obratuje bolj kot hotel, s strani vodilnih pa se dogajajo izjemne kršitve, predvsem na finančnem področju.

Za bivanje v zavetišču brezdomci plačujejo približno 150 evrov mesečno
Brezdomci, ki so nastanjeni v zavetišču, morajo za to mesečno plačevati 50 odstotkov od svojih prihodkov. Ker je socialna pomoč v skoraj vseh primerih edini dohodek, ki ga imajo, znaša to povprečno okoli 150 evrov mesečno. V ta namen z vodstvom zavetišča sklenejo dogovor o bivanju v zavetišču, s tem pa se jim zahtevana vsota z osebnega računa vsak mesec prenese na ločen račun CSD Maribor, ki je namenjen zavetišču. Tako zavetišče kot CSD imata namreč isto računovodstvo.

V 10 letih naj bi pokradel več kot 160.000 evrov
Zoper vodjo Ljubomirja Gagića in računovodstvo CSD Maribor pa poteka več davčnih preiskav zaradi nepravilnosti v delovanju. V 10 letih naj bi Gagić namreč preko različnih kanalov pokradel več kot 160.000 evrov, ves denar pa je bil seveda ali namenjen brezdomcem ali pa je bil neposredno od brezdomcev. Ko brezdomci zapustijo zavetišče, mora prav Gagić podpisati njihov dogovor ter s tem prekiniti transakcije za njihovo bivanje na račun CSD. Tega pa v več primerih ni storil, zato so brezdomcem še nekaj mesecev po njihovem odhodu iz zavetišča trgali 50 odstotkov sredstev. V uredništvu hranimo pismo, ki ga je eden od brezdomcev poslal na ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, kjer je opozoril na nepravično odvzeta sredstva, a odgovora na svoje pismo ni nikoli dobil.

V zavetišču za brezdomce v Mariboru naj bi bila zaposlena tudi hčerka vodje Ljubomirja Gagića, ki naj bi na delovno mesto prihajala zelo redko, vseeno pa naj bi prejemala polno plačilo.

Odeje, ki jih je darovalo podjetje, so prodali naprej, pralni stroj dali Gagićevi hčerki
Vodstvo zavetišča naj bi denar neupravičeno pridobivalo na mnogo načinov. Med drugim morajo brezdomci za svoje bivanje mesečno prispevati tudi ‘prostovoljni znesek’ 15 evrov za kavo, ki jim jo skuhajo v zavetišču. Kot navaja več bivših članov zavetišča, je stanje tam katastrofalno. Vsa sponzorstva, ki jih zavetišče dobi, izginejo neznano kam. 40 visokokakovostnih odej, ki jih je prispevalo ljubljansko podjetje, so prodali, najboljšega izmed doniranih pralnih strojev pa ima v svojem stanovanju sedaj menda hčerka Ljubomirja Gagića.

V imenu brezdomcev zaprošal za denarno pomoč, njihove pakete hrane preprodaja v Bosno 
Vsa stvar pa pelje še nekoliko dlje. Ker je med brezdomci tudi veliko starejših, bolnih in invalidnih oseb, ima Gagić pooblastilo, da v njihovem imenu dviguje denar in upravlja z njihovimi računi. Na tak način naj bi v več primerih v imenu teh brezdomcev zaprosil za enkratno denarno pomoč, jo nato z njihovih računov tudi dvignil, lastniki računov pa tega denarja niso nikoli videli. Mnogi izmed njih so tudi prejemniki paketov Rdečega križa ali Karitasa. Ker so paketi težki, jih namesto upravičencev prevzamejo prostovoljci zavetišča. A brezdomci teh paketov nikoli ne vidijo – kot navajajo naši viri, jih kasneje prepeljejo v Bosno in Hercegovino, kjer jih prodajo.

Po besedah bivšega uporabnika zavetišča prihaja tam velikokrat s strani vodstva tudi do verbalnega zmerjanja brezdomcev. Velikokrat se je zgodilo, da so brezdomci raje prenočili zunaj in ostali lačni, kot pa da bi odšli v zavetišče.

Protestna pisma in davčna inšpekcija
Vse nepravilnosti naj bi preiskovala tudi davčna inšpekcija. Na naslovu zavetišča so se pred slabega pol leta že oglasili inšpektorji in zasegli večje količine tobaka, ki ga je upravnik preprodajal brezdomcem. O nekaterih nepravilnostih je ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti preko poslanskih vprašanj že opozorila poslanka Suzana Lep Šimenko, na ministrico pa je bilo naslovljenih že več pisem s podobno vsebino (nekaj teh hranimo v uredništvu op. p.), odgovora na njih pa ni bilo.

Prilagamo del pisma, ki ga je po elektronski pošti naš vir poslal ministrici Anji Kopač Mrak in nanj do danes še ni dobil odgovora: Spoštovana, želim vas obvestiti, da je žalostno in sramotno, da ne reagirate na hude nepravilnosti v zavetišču brezdomcev v Mariboru! Podali ste odgovor na poslanska vprašanja poln laži, ne resnice! Pol Maribora pozna nepravilnosti in se zgraža nad eno osebo, katera izkorišča socialne ustanovo, ustrahuje uporabnike in tam zaposlene (mobbing) za lastne koristi! Za kar obstaja veliko dokazov! Katerih vaša nastavljena direktorica ni zahtevala! Domnevamo, da njena osebna tajnica vse informacije zadržuje, ker pomaga temu gospodu, vodji zavetišča g. Ljubomirju Gagiću, človeku veliko manipulacij in kroničnemu lažnivcu! Ne vem, če ste obveščeni, da poteka davčna preiskava proti slednjemu in računovodstvu CSD, ki sta z manipuliranimi računi dajala kritje v vseh finančnih mahinacijah v obdobju 10 let …

Krivda tudi na CSD Maribor, ki ga vodi direktorica, nastavljena s strani SMC
Dejstvo je, da ima vodstvo zavetišča pri vseh dejanjih kritje Centra za socialno delo Maribor, Gagić pa je njihovi direktorici tudi neposredno podrejen. O omenjenem centru smo že pisali v prispevku o diskriminaciji zaposlenih. Direktorica CSD Maribor je Marjana Bravc, ki sicer ima izobrazbo s področja socialnega dela, a v tej stroki ni delala nikoli poprej. Dolga leta je delala v gospodarstvu kot direktorica Palome PIS. Na mesto direktorice CSD je prišla preko stranke SMC, saj so v stranki vstop v koalicijo mariborskega mestnega sveta pogojevali z nekaterimi vodilnimi funkcijami. Da gre za osebo z več izkušnjami v gospodarstvu kot na področju socialnega dela priča tudi podatek, da je v stranki SMC podpredsednica odbora za gospodarstvo in ne odbora za socialo.

Za komentar glede navedenih obtožb smo pisali Ljubomirju Gagiću, Centru za socialno delo Maribor in Mestni občini Maribor, ki je bila z dogajanjem prav tako seznanjena. Njihove odgovore še čakamo. Hkrati smo poslali vprašanja na ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve.

Vprašanja glede aktualnih revizijskih postopkov in preiskav pa smo poslali na Finančno upravo Republike Slovenije, od koder odgovarjajo: “Na vprašanja, ki zadevajo konkretne davčne zavezance, ne moremo odgovoriti zaradi varovanja davčne tajnosti. V skladu z Zakonom o davčnem postopku kot davčna tajnost veljajo vsa dejstva, okoliščine, podatki, odločitve in drugo, kar zadeva posameznega zavezanca za davek.”

Maruša Gorišek