Danes bo na Trgu republike potekal shod v počastitev 20. obletnice smrti očeta slovenske države

Jože Pučnik (Photo: National Museum of Contemporary History)

“Jože Pučnik je ena od izjemnih osebnosti slovenske zgodovine in med najbolj zaslužnimi za osamosvojitev Slovenije. Danes bo pred državnim zborom potekal shod v počastitev obletnice njegove smrti. Vljudno vabljeni!” sporoča SDS. 

Danes mineva 20 let od smrti velikega Slovenca, osamosvojitelja Jožeta Pučnika. Kot so ob tem zapisali pri Družini, je bil “človek jasnih načel in vrednot”, v nadaljevanju pa navedli, da nam bo ostal v spominu kot disident, politični zapornik, znanstvenik, politik in kot državnik. Del svojega življenja je preživel v tujini. Njegovo politično delovanje so zaznamovali: razumskost, metodičnost, usmerjenost k reševanju konfliktov, strpnost, pogum, odločnost in resnicoljubnost. Imel je jasna moralna načela in vrednote, spoštovali pa so ga tako njegovi somišljeniki kot tudi nasprotniki.

Z namenom počastiti okroglo obletnico smrti dr. Pučnika (1932–2003), bodo na današnji dan, 11. januarja 2023, ob 15. uri, na Trgu republike v Ljubljani, v Slovenski demokratski stranki pripravili slovesno obeležitev spomina na življenje in delovanje tega velikega Slovenca. Tekom prireditve bosta spregovorila tudi Janeza Janša in Lojze Peterle. Sazu pa danes, v sredo, 11. januarja 2023, ob 11. uri vabi v akademijsko dvorano, kjer bo imel predavanje akademik dr. Janko Kos z naslovom Dr. Jože Pučnik – politika, filozofija in znanost. Predavanje bo v duhu 20. obletnice Pučnikove smrti.

Foto: Twitter

Znano je, da je bila ključna Pučnikova lastnost resnicoljubnost. Ni maral tistih, ki se pretvarjajo in lažejo. Prav zaradi tega verjetno v politiki ni imel veliko prijateljev. V pogovoru z dr. Andrejo Valič Zver je o Pučniku zapisala sledeče: “Bil je demokrat, s srcem, vednostjo in izkušnjo. Izjemen je bil pri napovedovanju dogodkov. Prav zaradi tega, ne le zato, ker je bil karizmatičen, so ga spoštovali tudi nasprotniki. V prvi vrsti je hotel popravljati krivice, skrbeti za ljudi, ki si sami ne morejo pomagati.”

“Jugoslavije ni več, zdaj gre za Slovenijo”
Pučnik bo mnogim najbolj ostal v spominu po reku: “Jugoslavije ni več, zdaj gre za Slovenijo”. Kot še menijo poznavalci, je imel Pučnik prav poseben dar – da se je znal v danem trenutku pravilno odločiti, kar mu je še posebej koristilo v obdobju osamosvojitve. Veliko dobrega je naredil tudi za Cerkev, čeprav ga mnogi vidijo kot ateista. Ključno pa je, da je bil soustvarjalec pri ključnih odločitvah za samostojnost Slovenije. Prav tako je znano, da se je že v najstniških letih sprl s totalitarnim režimom. Pozneje je lahkomiselno upal, da mu bo sistem uspelo izboljšati znotraj danih struktur. Komunisti pa so mu za več let odvzeli prostost, dve leti pa je celo prebil v samici. Nazadnje je bil primoran zapustiti domovino in družino.

Dimitrij Rupel, Rajko Pirnat, Jože Pučnik (Foto: Arhiv Demokracije)

Tajna politična policija mu je namreč sporočila, da v domovini ne bo dobil zaposlitve. V svobodni Evropi si je ponovno ustvaril življenje, vnovič diplomiral in ustvaril kariero na znanstvenem področju. V 80. letih, ko so razmere za demokratizacijo končno dozorele, pa je vrnil domov, združil politično opozicijo in jo povedel do prvih demokratičnih volitev. Prav zato mu v slovenski zgodovini pripada častno mesto. Med drugim so po njem poimenovali inštitut, SDS pa svoj sedež v Hišo Jožeta Pučnika, še pred tem pa je vlada Janeza Janše po njem poimenovala letališče na Brniku.

Spomin nanj je treba predati mlajšim slovenskim rodovom
Prav tako je bila v Evropskem parlamentu marca 2018 po njem poimenovana ena od konferenčnih dvoran. Simbolično se je tako pridružil številnim političnim velikanom Stare celine, po njem pa nosi ime tudi dvorana v predsedniški palači. Po njem je poimenovanih tudi nekaj ulic, trgov, parkov in osnovna šola v Slovenski Bistrici. Pri vsem skupaj pa je ključno predati spomin nanj mlajšim rodovom. Njegovo ime mora biti prisotno tako v izobraževalnem sistemu kot tudi na prireditvah in na kulturnih dogodkih itd. Lahko nam je velik učitelj.

Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana (Foto: Daniel Novakovič/STA)

Domen Mezeg