fbpx

Za škofe iz Avstrije, Hrvaške in Slovenije žrtve iz Hude Jame niso drugorazredna tema

Foto: RF

Ob prazniku svete Barbare je bila danes svečana slovesnost s sveto mašo, ki jo je organiziralo Društvo Huda Jama pred Barbara rovom za vse žrtve nasilja. Mašo je daroval slovenski nadškof in metropolit Stanislav Zore. 

Društvo Huda Jama si prizadeva za ureditev zamolčanih grobišč, ki jih je v Sloveniji evidentiranih okoli 600. Pri maševanju so poleg metropolita Zoreta sodelovali tudi celjski škof Stanislav Lipovšek, upokojeni graški škof Egon Kapelar in gospićko-senjski škof Mile Bogović.

Povojne čistke po vzoru Sovjetske zveze
Povojni poboji vojnih ujetnikov in civilistov so bili izvedeni neposredno po koncu druge svetovne vojne. Revolucionarne čistke, ki so jim komunisti pravili tudi čiščenja, je po vzoru Sovjetske zveze odrejalo tedanje jugoslovansko partijsko vodstvo. Večinoma je šlo za likvidacije na samem mestu grobišč, še prej pa so žrtve zadrževali zajete v taboriščih.

Morda vas zanima tudi: Brglez pred rovom sv. Barbare: Zločini, ki so se zgodili, so zločini proti človečnosti

Še vedno nimajo svojega groba
Množična morišča so bila desetletja načrtno skrivana pred javnostjo. Njihovo odkrivanje in evidentiranje se je začelo šele po osamosvojitvi. Grozljive posledice pobojev so v rovu sv. Barbare odkrili šele leta 2009 po preboju vseh pregrad, ki so ovirale pot do rova. Do sedaj so prekopali posmrtne ostanke 800 umorjenih ljudi, 2000 pa naj bi jih še čakalo na prekop. Tam so tudi trupla 30 deklet. Vse žrtve še vedno niso pietetno pokopane, saj so njihovi posmrtni ostanki zloženi v zabojih.

Cerkveni dostojanstveniki (foto:RF)

Cerkveni dostojanstveniki (foto: RF).

Sv. maša za žrtve nasilja je bila danes ob 13. uri pred Hudo Jamo pri Laškem.

Poleg cerkvenih dostojanstvenikov so bili današnji govorci še:
– dr. Boštjan M. Turk, publicist in član predsedstva Huda jama,
– dr. Josef Feldner, predsednik koroškega Heimatdiensta,
– Bruna Esih, odposlanka hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović in predsednica Združenja Hrvaški križev pot,
– Marko Štrous, raziskovalec povojnih grobišč komunistične revolucije in član predsedstva Huda jama,
– Roman Leljak, publicist in raziskovalec.

Društvo Huda Jama si prizadeva, da bi vse izvensodno umorjene žrtve obravnavali pietetno in jih končno prekopali v urejeno grobišče, kot si ga zasluži vsak pokojni človek.

M. P.